Skoda Octavia Combi 2.0 TDI Business Edition (2006)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Octavia Combi 2.0 TDI Business Edition |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
De aanschaf van een zwaardere caravan was het begin van het afscheid van mijn Toyota Carina 2.0 in benzine uitvoering. Op hellingen, zeker met optrekken, zat je toch met het zweet in je handen. Rokende banden of een slippende koppeling, niet iets dat de vakantievreugde verhoogt. Dit was ook het begin van een zoektocht naar een andere auto. Die moest in elk geval over meer koppel bij een lager toerental beschikken. Een benzineauto met een lage gearing zou kunnen maar dan kom je toch wel in een segment terecht waarbij de brandstofconsumptie in het dagelijks gebruik in het algemeen ook niet iets is om vrolijk van te worden. Het werd dus een diesel. Na lang wikken en wegen (ik zal u alle overwegingen besparen) en met behulp van de site van www.caravantrekker.nl, bleven er 2 modellen over die in elk geval binnen mijn budget pasten en die, naar de ervaringen van anderen, een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben. De Honda Civic 2.2i-CTDi en de Skoda Octavia 2.0 TDI. De zustermerken VW en Audi heb ik wel even bekeken maar daarvan ben ik gezien de prijzen snel afgehaakt.
Eerst heb ik in de Honda gereden. Een prachtig model met een fantastische motor maar hij rijdt als een kart. Voor de liefhebbers zal ik maar zeggen. De bagageruimte is redelijk ruim maar het kan beter. Het dashboard is heel futuristisch. Dat spreekt mij wel aan maar je hebt maar weinig speling in de zitpositie om een goed overzicht te hebben. Met 2 bestuurders van verschillende lengte kan dat lastig zijn. Tenslotte is het zicht naar achteren beroerd. Al met al voor mij niet zo geschikt.
De Skoda Octavia maakte op mij een goede indruk. Het model, zeker de combi, oogt robuust. De afwerking vind ik prima. Nóg beter voor meer geld hoeft voor mij niet. De bagageruimte is fantastisch. Er zijn veel opbergvakken zodat je alles wel kwijt kunt. In de businessuitvoering zit alles er op en er aan. Natuurlijk kan het altijd nog uitgebreider maar om nu te zeggen dat ik iets mis, nee. Hooguit de inklapbare spiegels.
Het comfort is goed. De vering is, voor mijn gevoel, iets aan de harde kant met de bandenmaat 205/55R16. Met de winterbanden 195/65R15 rijdt hij comfortabeler. Ik persoonlijk zou niet voor 225/45R17 met sportonderstel kiezen.
Is de constructie nu perfect? Nee, er zijn een aantal puntjes voor verbetering vatbaar.
· Ik moet b.v. de stoel wel erg ver naar achter zetten om voldoende steun voor mijn bovenbenen te krijgen van de zitting. Waarom zijn stoelen in het algemeen wel in hoogte verstelbaar maar is de zitting meestal niet (als optie) onafhankelijk kantelbaar?
· Ook vind ik de slag van de koppelingspedaal vrij groot. Voor het volledig intrappen daarvan wil je daarom graag wat dichter bij zitten. Dan komt het eerste punt weer in beeld.
· Als ik op de cruisecontrol rijd weet ik niet waar ik mijn rechter voet moet laten. Laat je hem op het gaspedaal rusten dan komt er een moment dat je constateert dat je harder rijdt dan de ingestelde snelheid. Blijkbaar neemt ongemerkt de druk van je voet toch toe. Waarom geen uitsparing in de tunnelbak voor je rechtervoet?
Inmiddels ben ik echter aan dat alles enigszins gewend.
· Het is lastig dat je op het instrumentenpaneel niet kunt zien of de ruiterwisser in de stand “automatisch” staat. Als het begint te regenen en het duurt je net iets te lang voor de wissers beginnen heb je de neiging om maar iets met de handel te gaan proberen.
· Tenslotte zitten er 2 opbergvakken links en rechts in de bagageruimte. Deze vakken worden afgeschermd door een klep die je weg kunt nemen. Dat is niet handig. Alles valt er uit en probeer het er dan maar weer achter te proppen. Ik heb zelf een schotje geplaatst zodat een bakje ontstaat waarin je alles kwijt kunt zonder dat bij het openen van de klep alles er uit valt.
Over de keuze van de motor, wel of geen roetfilter en over de versnellingsbak heb ik nog zitten te dubben. Na wat speurwerk bleek dat er twee versies zijn van de 2.0 TDI. De eerste versie beschikt over 8 kleppen en is af fabriek leverbaar met een roetfilter. Een modernere versie heeft 16 kleppen maar dan wel zonder een roetfilter. De laatste versie is geruislozer en zuiniger dan zijn voorganger. Zie www.amt.nl (zoeken op TDI). Dus toch maar gekozen voor de 16 klepper en onlangs een retro filter laten inbouwen.
De DSG-bak van Audi/VW/Skoda wordt geroemd maar ik heb geen betrouwbare informatie kunnen vinden over hoe deze bak zich houdt met een caravan er achter. Daarom maar van deze investering afgezien.
Hoe bevalt hij nu motorisch? Dat was tenslotte de aanleiding.
Ook op dit punt kan ik zeggen dat ik zeer tevreden ben. Met de caravan heeft deze auto geen moeite, hoewel je niet kunt stellen dat bij het optrekken van een helling deze auto vergelijkbaar is met een landbouwtrekker. Daar missen moderne diesels toch wel het zware vliegwiel voor. Dus het blijft, hoewel in veel mindere mate dan voorheen, wel oppassen geblazen bij het optrekken. Al rijdend met de caravan kan deze motor heel veel aan en dit betekent dat je op de vlakke weg (in de 5) maar ook in heuvelachtig terrein (in de 4) nog veel van de cruisecontrol gebruik kunt maken bij snelheden die niet kinderachtig zijn. Hij rijdt heerlijk ontspannen. Wel heb ik bij aflevering achter hulpveren laten monteren en daar heb ik geen moment spijt van. Doorhangen is absoluut niet aan de orde en de wegligging van de combinatie is perfect.
In het dagelijks gebruik is het een fantastische reiswagen. Stationair draaiend en in de stad wel rumoerig maar op buitenwegen en op de autosnelweg heel rustig. Overigens wist ik dat van tevoren dus maak ik daar geen punt van.
Inhalen met deze auto is een feest. Op 80km wegen in de 4 en dan een dot gas en je bent je voorganger al gepasseerd voor dat deze goed en wel in gaten heeft wat er gebeurt.
Het verbruik ligt nu gemiddeld tussen de 1:15 en 1:16. Voor deels stad, deels buitenweg/autosnelweg, redelijk maar het moet beter kunnen. Met de caravan 1:10. Met de Toyota was dat 1:7. Dus voor mij al een hele verbetering.
Het olieverbruik is tot nu toe ongeveer 1 liter per 10.000km. Daar mag ik niet over klagen.
Al met al ben ik over deze auto heel tevreden en heb ik nog geen moment spijt van mijn aankoop. Daarbij dient vermeld te worden dat ik mij bij mijn aankoop mede heb laten leiden door de ervaringen van anderen in de reviews op de website van autoweek. Mijn dank voor jullie bijdragen.
PROBLEMEN
Ondanks mijn positieve review, en daar blijf ik bij, heb ik niet helemaal probleemloos gereden.
Vanaf het begin maakte de versnellingsbak, in onbelaste toestand, een soort schurend geluid. Dit werd ook door de dealer geconstateerd. Omdat zij niet in staat waren het probleem te lokaliseren is de auto naar Pon gebracht. Daar is de bak, bij 8000 km vervangen en daarmee was het probleem opgelost. Hoewel ik over Pon ook wel eens andere dingen lees ging dat heel soepel. Omdat Pon geen uitleg heeft gegeven over de oorzaak heb ik mij later door transmissietechneuten laten vertellen dat axiale speling op een as met schuin vertande tandwielen waarschijnlijk de oorzaak is geweest. Te weinig vulplaatjes dus. Dat lijkt mij een heel plausibele verklaring. Dat de dealer dit niet kon lokaliseren vind ik heel begrijpelijk.
De nieuwe bak kreeg op vakantie ook kuren. De versnellingspook kwam in ruststand niet meer terug in de positie tegenover de 3 en 4. Dat is heel vervelend want je moet voortdurend zelf de goede schakelpositie zoeken. Het heeft de dealer heel wat speurwerk gekost om het probleem te lokaliseren. Het bleek dat een glijlager van de selector stroef liep. Dit lager zit in de bak zelf. Ze hebben dat weten te polijsten en nu schakelt hij weer als een zonnetje. Hulde aan garage Bollen in Maastricht.
Deze ervaringen heb ik beperkt van invloed laten zijn op de beoordeling over de betrouwbaarheid omdat ik dit als incidenten beschouw. Ik heb nog steeds het volste vertrouwen in dit product. De toekomst zal uitwijzen of ik mijn mening moet herzien.
Ook een beoordeling van de kosten is voor zo’n jonge auto, die nog in de garantietijd rijdt, lastig. Ik denk in elk geval bij het tanken van diesel niet meer direct aan die inhalige overheid. Met ongeveer 20.000km per jaar en een relatief gunstig wegenbelastingtarief ben ik een tevreden rijder.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.