Skoda Octavia Combi 1.9 TDI Elegance (2007)

Skoda Octavia Combi 1.9 TDI Elegance (2007)

UitvoeringOctavia Combi 1.9 TDI Elegance
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Na vier jaar in mijn Ford Mondeo Wagon te hebben gereden kreeg ik bericht van Leaseplan dat ik een nieuwe auto mocht gaan uitzoeken. Van mijn bedrijf (of van leaseplan, dat weet ik eigenlijk niet ) mogen wij alleen diesel rijden, en ik wilde graag een automaat. Daarnaast wilde ik absoluut niet bijbetalen omdat ik de auto alleen zakelijk rijd. Binnen het leasetarief bleven er dan twee auto’s over. De Volkswagen Jetta DSG in 1.9 business uitvoering, en de Skoda Octavia 1.9 Elegance Combi. Ik ben de Jetta gaan bekijken, maar die viel af vanwege de kofferruimte, of eigenlijk het hele kleine klepje dat daar toegang toe biedt. Enfin, het werd dus de Skoda.

Ik heb hem in september besteld met de volgende opties: zwarte metallic lak, navigatiesysteem Nexus (kleur), DSG versnellingsbak, Multifuntioneel stuurwiel, CD wisselaar in de kofferruimte en extra opbergvak in de kofferruimte.

De auto kon net niet meer voor 15 november worden geleverd, dus het werd vanwege de eisen van leaseplan januari 2007.

Twee weken geleden was het zover. De Mondeo ingeleverd bij een sleepdienst in Heerenveen, was een inleverpunt van leaseplan, en me daar op laten halen door OTO Bergsma in de zelfde plaats. Daar stond de auto reeds voor mij klaar, en na het afhandelen van het papierwerk en de zeer uitgebreide uitleg van de dealer kon ik gaan rijden.

Wat het eerste opviel tijdens het rijden is dat deze auto veel stiller is dan de Mondeo, maar ook veel zijwindgevoeliger. De DSG deed zijn werk onmerkbaar en snel, en maakt het rijden in deze auto een ontspannen gebeurtenis. Stoelen zitten goed, beter dan die van de Ford. Ik moet nog zien hoe de stoel op langere afstanden bevalt natuurlijk, en of ik mijn Recaro weer in laat bouwen.

Nu inmiddels 1600 km gereden en de auto rijdt heerlijk. Om de een of andere reden rijdt ik er minder hard mee dan met de Mondeo, terwijl dit bepaald niet aan het comfort van de auto te wijten is, want dat staat op een zeer hoog nivo. Wie het weet mag het zeggen...misschien wel de relaxte sfeer van de auto icm de DSG bak.

*** Update 1 februari 2007:
De auto rijdt steeds beter. KM stand nu 2544 en de motor begint er steeds meer zin in te krijgen en soepeler te reageren. Ik heb de verbruiksmeter nooit gereset, en in het begin gaf hij ongeveer 7,1 l/100km aan. Dat is nu gedaald tot 6,3 l/100km. Aktueel is het verbruik dus nog lager.

*** Update Augustus 2008:
De auto heeft inmiddels zijn eerste beurt gehad. Er zijn geen problemen geconstateerd. Het verbruik is inmiddels gedaald tot 5,9 liter / 100 km.
Enig olieverbruik is niet waarneembaar.

*** Update Juli 2011
Helaas niet zo trouw geweest in het bijhouden van mijn ervaringen, maar eigenlijk is er niet zoveel bij te houden. De originele stoel is rond 60K toch omgeruild voor een nieuwe Recaro, zat er doorheen. Verder reis is vanwege een functiewijziging nu door de benelux, met regelmatig 7-800 kilometer per dag. Dan valt het wel op dat het onderstel erg straf is en vermoeiend om deze afstanden mee te rijden. Mijn leasetermijn loopt op zijn einde, januari 2012 om precies te zijn. Leuk om vast eens rond te kijken wat mijn volgende auto moet worden...

Nu al? Ja, toch wel. Het navigatiesysteem springt elke keer terug in de Engelse taal. Dit taalprobleem schijnt bekend te zijn, en met een software update op te lossen. Slordig dat zo’n bekend probleem in een nieuwe auto niet is opgelost.
Daarnaast praat de dame van het navigatiesysteem dwars door mijn telefoongesprekken heen. Dit schijnt niet op te lossen te zijn, en daar heb ik behoorlijk de smoor over in. Aankomende maandag gaat de auto naar de dealer, maar eens kijken of dit op te lossen is, desnoods met een mute box.

***Update 1 februari 2007:
Auto is naar de dealer geweest en het Nexus navigatiesysteem heeft maar liefst drie software updates gehad. Taalprobleem is hiermee opgelost, en ook het probleem van het muten van de navigatiestem. Dit laatste was de dealer onbekend....!!
Inmiddels 2544 km gereden. Nieuw probleem: de AUX aansluiting in de Jumbo Box (ruimte onder de middenarmsteun ) geeft met geen enkele instelling het geluid van mijn MP3 speler door. Ook heb ik een toerental-afhankelijke zoemtoon als ik cd’s in de wisselaar afspeel.
De dealer heeft een nieuwe wisselaar besteld. Op de vraag over de AUX aansluiting reageerden ze dat dat zo hoort. Na lang praten gaan ze naar een oplossing zoeken. Ik ben voorlopig meer tevreden met de auto dan met de dealer, die nog niet al te veel ervaring met de Skoda lijkt te hebben ( is ook Seat dealer ). Wordt vervolgd.

***Update 13 februari 2007
De auto is vandaag naar de dealer geweest voor de bovengenoemde problemen. Er is een nieuwe wisselaar in gekomen, en eerst leek dat goed te zijn, tot ik onderweg weer dat zelfde gezoem hoorde. Het vreemde is dat als ik de lichten uitdoe, het gezoem over is. Bij de dealer stonden de lichten uit.
De AUX aansluiting bleek niet goed aangesloten te zijn. Volgens de dealer omdat de auto besteld is met een Stream radio? Raar verhaal, ik heb hem gewoon met de Nexus besteld, en niets achteraf laten ombouwen. Maar wellicht is dat de handelswijze van Pon. In ieder geval kan ik nu wel mijn MP3 speler hierop aansluiten en beluisteren.

*** Update 21 mei 2007
Laatste aktie van de dealer heeft geholpen, alle problemen zijn opgelost. Inmiddels ben ik 4000 km verder na het laatste bezoek aan de garage, en er hebben zich geen onregelmatigheden meer voorgedaan. Wel valt op dat mijn zonnebril nogal rammelt in het vakje, ik zal hier een rubbermatje in plaatsen, kijken of dat helpt.
Voor de rest begin ik tevreden te worden. Het is altijd vervelend om een moeizame start te hebben, dat haalt de glans van een nieuwe auto af. De volgende update zal nog even op zich laten wachten, maar uiterlijk als hij zijn eerste beurt heeft gehad.

*** Update Augustus 2008:
Bij deze. Het rubbermatje heeft geholpen. Verder geen bijzonderheden.

*** Update December 2010:
Cruise control viel spontaan uit. Bedieningshendeltje vervangen, probleem opgelost.

*** Update Juli 2011:
Een of andere dwaas heeft mijn rechter spiegel kapot gereden. Kan de auto niets aan doen...

PRIVATE LEASE Skoda Octavia