Skoda Octavia Combi 1.9 TDI Elegance (2006)

Skoda Octavia Combi 1.9 TDI Elegance (2006)

UitvoeringOctavia Combi 1.9 TDI Elegance
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2011

update

De auto heb ik gekocht in september 2011 met 154000 op de teller. Het is een ex-lease auto. Gemiddeld elk jaar ongeveer 20000 gereden zodat de kilometerstand nu op 254000 km staat. Met dit aantal km kom ik ongeveer wel uit met diesel.

Het is een elegance uitvoering met opties als een regensensor lichtsensor cruisecontrol climatcontrol en 10 airbags. De belangrijkste reden van aanschaf was een veilige ruime gezinsauto voor woon werkverkeer en diverse vakantieritten.

Ik ben zelf niet technisch en dat is met deze auto gelukkig ook niet nodig gebleken. Het enige wat een keer stuk is gegaan is de startmotor. Vervelend maar op zich verklaarbaar gezien de vele korte ritjes. De auto is in onderhoud bij auto Jaki te Schiedam en dat is een betrouwbaar adres. Gewoon goed laten onderhouden (olie, banden, remschijven e.d.) en dan is het een zeer betrouwbare auto.

De bagageruimte meet 580 liter en komt zeer goed van pas tijdens de vakanties. Het meest fijne aan de auto vind ik echter de 1.9 tdi. Ja bij een koude start hoor je dat het een diesel is. Ik heb daar niet zo'n last van en vind het wel lekker klinken. Heel snel neemt het geluid af en klinkt het prettig op de achtergrond. Ik ben geen hardrijder maar vind enige reserve wel prettig. De 1.9 tdi heeft 105 pk maar ook 250 nm op 1300 kilo wagengewicht en dat is voor mij een goede combinatie. De auto heeft geen moeite met heuvels e.d. op de route naar het zuiden en blijft dan met de cruise control netjes op snelheid. Er wordt vaak positief geschreven over de 1.9 tdi en ik kan dat bevestigen (althans de rijeigenschappen) Het voelt of de motor nog flink wat km aan kan.

Hiervoor had ik een primera en dat was ook een zeer goede auto. Wel zit ik met mijn lengte van 1.90 veel beter in de octavia. De ergonomie is gewoon heel goed in orde. Ik ben niet heel erg gericht op luxe maar waardeer het wel dat een auto niet kraakt, knopjes niet loslaten, de stoelen prettig zitten en het schakelen soepel gaat. De octavia zit wat dat betreft echt goed in elkaar.

Soms kijk ik wel eens naar een andere auto. Toch overwint bij mij vaak de ratio. Ja de WB is best hoog maar de auto rijdt heerlijk is best zuinig met 1 op 19 gemiddeld en de grootste afschrijving is geweest. Ik woon in een drukke buurt waar auto's dicht op elkaar staan. Bij een nieuwe auto wil je natuurlijk geen kras of putje ontdekken. Nu is dat niet zo'n ramp en dat vind ik ook wel ontspannend. En kwalitatief gezien heb ik er ook nog alle vertrouwen in.