Skoda Octavia Combi 1.9 TDI Business Edition (2007)

| Uitvoering | Octavia Combi 1.9 TDI Business Edition |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2007 |
| Jaar van aanschaf | 2008 |
| KM-stand laatst | 202.950 km |
Aflevering
Nadat mijn Astra SW total loss was gereden door een paar bejaarde roodlichtrijders, moest ik op zoek naar een nieuwe leasebak. Doordat mijn collega reeds in een Octavia reed en daar zeer over te spreken was, ben ik deze maar eens nader gaan bekijken/proberen.
Ik was gelijk verkocht, zeker vanwege de enorme luxe, standaard zaken op de business uitvoering. Daar enige snelheid geboden was, heb ik gekozen voor een voorraad auto. Het is de business uitvoering van 2007, gekentekend op januari 2008.
1e beurt
De eerste beurt.
Geen noemenswaardige problemen, gewoon een standaard beurt met nieuwe voor banden.
storing
Na ongeveer 40.000 km kreeg ik een storing. Het bleek te gaan om een sensor ten behoeve van het roetfilter. Was hierdoor de auto ruim een halve dag kwijt.
cuppen
De achterbanden maken een verschrikkelijke herrie. Ze zijn behoorlijk gecupt en worden dan ook direct vervangen. Ook wordt de auto door uitlijnspecialist opnieuw uitgelijnd. Hierna wordt de auto zoekerig en erg nerveus tijdens het rijden. Pas na herhaaldelijk terug komen wordt het uiteindelijk bij kilometerstand 80.000 !! eindelijk opgelost.
2e beurt
Het wordt eentonig, maar weer een normale beurt, geen bijzonderheden. In tegenstelling wat ik van anderen wel eens verneem, gebruikt deze TDi totaal geen olie.
3e beurt
Ook nu nog steeds niets bijzonders. Auto rijdt perfect en de diesel is nu goed los. Hij rijdt, zo lijkt het, nog beter dan ooit te voren. Zeker nu de uitlijning voor mekaar is.
4e beurt
Tja, alweer niets bijzonders. Mijn voorgaande auto's waren toch wel heel slecht als je naar de kwaliteit van deze auto kijkt.
storing
Kijk aan, er kan dus toch iets stuk gaan. Motorstoringslampja gaat branden. Ik ben vlak bij een Skoda dealer en deze leest gelijk de auto uit. Blijkt een kleinigheidje, de oliesensor vertoont mankementen. Drie dagen later wordt het ding vervangen, wachttijd 20 minuten.
Xenon defect
Na een tijdje met een knipperende Xenon lamp te hebben gereden, had ik er toch wel genoeg van. De lamp is onder garantie vervangen.
Bij thuiskomst bleek er kleurverschil te zijn.
Drie dagen later is ook de nadere lamp vervangen, GEEN garantie!!!
Beetje jammer dat een fabriekslamp niet door een exact zelfde exemplaar is te vervangen.
Nog een vreemde bijkomstigheid, deze xenonlampen zijn anders van kleur en geven ook nog eens beduidend minder licht.
5e beurt
De auto is alweer toe aan zijn 150.000 km beurt. Werd overigens ook wel weer tijd want de banden maken echt een heleboel herrie.Dit is weer te wijten aan het cuppen van de banden. Ook werd de distributie riem vervangen en tevens de waterpomp. De achterbanden zijn vervangen door Conti sport contact 2. De auto is nu aanmerkelijk stiller, echter in lange bochten hoor ik nog steeds geluid, waarschijnlijk komen ook de voorbanden eraan wat betreft het cuppen. Op verzoek van de bandenboer heb ik destijds de bandenspannig verhoogt, 2.4 bar voor en 2.7 bar achter. Dit moest volgens hem het cuppen tegengaan. Heeft dus niets geholpen en dus weer de bandenspanning op het niveau van aanbeveling van Skoda gezet. De auto voelt nu ook iets minder dweilerig.
Voorbanden
De banden maken nu zoveel herrie dat ze vervangen worden. Er was ook nog een bijgeluid. Geconstateerd werd dat nu het lager rechtsvoor vervangen moest worden.
Diverse defecten
Zal je net zien, moet je 's nachts aan het werk, krijg je 's middags motorstoring. Ben je ook nog niet in de buurt van je eigen garage. Maar na een belletje gerustgesteld. Het ging om een knipperend lampje van de gloeibougie. Die nacht ging ook nog het lampje van het motormanagement branden, al met al geen fijn gevoel.
Een paar dagen later kon de Octavia naar de garage. Kon men gelijk ook even naar de airco kijken, die deed het ook al een tijdje niet meer zo goed.
Wat was er defect:
* Uitlaatgassensor
* Turbodruksensor
* Gloeibougie
* airco condensator vervangen
Al met al niet nix, toch blij dat dit nu gebeurde en niet over een paar weken met de hut er achter op weg naar Frankrijk.
6e beurt
Het was alweer tijd voor een onderhoudsbeurt. Er was en is niets bijzonders. Er stond nog een foutmelding in het systeem voor een slechte gloeibougie. Men wist eigenlijk niet of dit nu een nieuwe of al bestaande melding, daar 10.000 km geleden ook al een dergelijk exemplaar is vervangen. Men heeft hem verruild met een andere positie, nr. 3 naar 4 en andersom.
Cuppende banden
En ja hoor, het is weer zover. Bij 105 begint de herrie van de banden weer te komen. Alles even laten opmeten, de voorbanden gaan alweer 35000 km mee, maar hebben nog 3 mm. Te weinig voor vervanging, achterbanden nog 4,5 dus ook niet vervangen.
Niet getreurd, even doorbijten, de auto gaat er bijna uit, over een week of 3, als de 200.000 km is gepasseerd.
De volgende auto is uitgezocht en besteld. Het wordt een:
Opel Astra Sports Tourer, Cosmo, 1.7 CDTi 125 pk, met een aantal pakketjes om het geheel leuk te maken.
Ben zeer benieuwd, auto op papier uitgezocht, de marktintroductie is begin december.
Gebruikte banden
Zoals al eerder gemeld, werd het cuppen en de slijtage van de banden zo erg dat ze vervangen moesten worden. Naar de Skoda dealer en een aanvraag voor nieuwe banden. Aanvraag afgekeurd. Leasemaatschappij opgebeld, want ik had net te horen gekregen dat ik door moest rijden tot de nieuwe auto in 2011 gereed zou staan.
Wat schetst mijn verbazing, krijg geen nieuwe banden, maar een set gebruikte winterbanden. Het zou maximaal een week gaan duren. Na een week maar weer eens gebeld, moeilijk verhaal over transport (het mocht weer eens nix kosten) en voelde me aan het lijntje gehouden. Wagenparkbeheerder erachter aan, het zou nog een paar dagen gaan duren. Afijn, er was een dag afgesproken dat het uiterlijk zou gaan plaats vinden. Die bewuste dag werd ik weer gebeld door de lease maatschappij ( we zijn intussen bijna 3 weken verder), weer een nieuw probleem met de beloofde banden. De transporteur liet het weer afweten. Ben uiteraard wel heel erg boos geworden. Men ging ermee aan de slag en zou het dezelfde ochtend nog horen.
Wat denk je, krijg ik toch maar ineens een voorloop auto. Is dit nu goedkoper dan een setje banden?
De voorloop auto werd trouwens wel heel erg snel geleverd, kon hem dezelfde dag al krijgen.
Erg vreemd allemaal en des te meer reden om uit te kijken naar mijn Astra Sports Tourer 1.7 CDTi (125 pk) Cosmo.
En dan zeggen mensen dat je geen sores hebt met een leaseauto ! !
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Skoda Octavia
Lezersreacties (6) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.