Skoda Octavia Combi 1.9 TDI Business Edition (2007)
| Uitvoering | Octavia Combi 1.9 TDI Business Edition |
| Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2007 |
| Jaar van aanschaf | 2007 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Eindelijk, ik heb hem. mijn nieuwe lease auto is geworden de Skoda Octavia Combi 1.9TDI met een DSG versnellingssysteem. en mijn eerste indruk is wat een fijne automaat is dit. Nu zal een ieder zich afvragen waarom geen Volvo weer? Wel er valt weinig negatiefs te vertellen over de Volvo maar sinds onze vrienden bij de belasting sinds begin 2006 het leuke idee hebben gekregen om de bijtelling maandelijks in te houden van je salaris is het wel even schrikken. dit was een van de redenen om op zoek te gaan naar een auto die goedkoper in aanschaf is dus ook minder in de bijtelling.
Skoda bied je hiervoor een zeer ruime auto voor een leuke prijs en ik heb hem dan in een Business Edition besteld met als extra donker glas vanaf de achterportieren en dat staat de auto perfect zeker als de kleur van de auto ook nog eens zwart is.
Inderdaad het is te vroeg om na 160 km al een oordeel te geven over deze auto maar ik zal met regelmaat update’s vermelden en als er bijzonderheden zijn natuurlijk ook.
Wat mij wel opvalt aan de auto t.o.v. de Volvo V50 is de binnenruimte, deze is aanzienlijk ruimer als de Volvo, ook de bagageruimte achterin is gigantisch groot, en beter te benutten als in de Volvo.
Ik heb deze auto besteld bij garage Van Heukelem in Groningen waar ik door de heer W. Brouwer tot volle tevredenheid ben gehoplpen. Ook bij het ophalen van de auto volledig uitleg gekregen over de auto en de werkwijze van de garage / werkplaats.
**UPDATE 12 JUNI**
Oke hier is hij dan mijn eerste update na +/- 3000 km te hebben gereden in deze auto in amper 2 1/2 week tijd.
Eigenlijk kan ik niets negatiefs zeggen of vertellen over deze auto. Hij rijdt perfect mede door de DSG bak. Eigenlijk ben ik mijn Volvo V50 2.0D al weer vergeten hierdoor.
Wegligging: de auto ligt als een blok op de weg. Kleine oneffenheden worden wel doorgegeven maar worden niet als hinderlijk beschouwd.
DSG Versnelling: In een woord geweldig.
Trekkracht: vorige week op een tandemmaster 1500 kilo mijnsplit vervoerd en hier had mijn grote vriend geen moeite mee.
Afwerking: Keurig zowel van binnen als van buiten. (duitse degelijkheid)
Verbruik: redelijk tot nu toe 6,5l/100km. bij een pittige rijstijl en op de autosnelweg een gemiddelde snelheid van 130 / 135km. Zal in de loop van de tijd wel iets zuiniger worden.
Ruimte: Wauw, blijft maar niet ophouden, alles kan ik er in kwijt, met name de achterbak is een weldaad aan ruimte.
Parkeersensoren: werken uitstekend, geen zenuwachtig gedoe maar doen hun werk zoals het hoort te zijn.
Regensensor: ik hoor van andere merken dat het soms een drama kan zijn. Ik heb met deze auto daar geen problemen mee de sensor werkt perfect.
nu zal iedereen zich afvragen is er dan echt niets negatiefs te melden over deze auto?
het antwoord: JAWEL, maar dan van ’Goh rij jij in een skoda? (met een negatieve gelaatsuitdrukking!! tot dat ze de auto gezien hebben en er mee gereden hebben is iedereen ineens positief over deze auto met het merknaam SKODA.
Ik ben er trots op.
**UPDATE 17 augustus 2007**
Nou hier is hij dan mijn tweede update en ervaringen met de Skoda.
We zijn terug van de vakantie en met onze caravan van totaal beladen gewicht 1150 Kg was het een genot om met deze auto te rijden. De automaat is met een caravan achter de auto een verademing en ik kon mij dan ook verheugen op de terug reis met de caravan.
We hebben constant 95 km/uur gereden (oeps). cruise control aangezet en jawel hij gaat zelfs naar de zesde versnelling en bij het licht klimmen op een viaduct schakelt de automaat automatisch terug naar de 5e of 4e versnelling. Het werkt perfect.
De kilometerstand staat nu op 10000km en er hebben zich geen problemen voor gedaan, zelfs geen druppel olie verbruikt. Het gemiddelde verbruik bedraagt op dit moment 1:17.3 ik vind dit perfect omdat men zegt dat een automaat iets meer verbruikt dan een handgeschakelde bak.
Echt de DSG automaat is een aanrader ook met een caravan achter de auto.
Het blijft een saai verhaal maar ik heb echt geen enkel probleem gehad met de auto dus ik ben nog steeds trots op deze auto. HET IS EEN GEWELDIGE AUTO.
**UPDATE 17 september 2007**
Wel de kilometerstand is inmiddels de 15000km gepasseerd en er hebben zich motorisch geen problemen voorgedaan.
Het is merkbaar dat de motor inmiddels zoals men dat wel noemt is ingelopen want hij begint steeds beter te rijden.
Tot dusver ook geen liter olie verbruikt, en ja ik controleer het oliepeil bijna wekelijks.
Wel is de nummerbordplaathouder (hoe noem je het anders) aan de voorkant vervangen doordat er iemand met waarschijnlijk zijn trekhaak tegen aan is gekomen, gevolg een klein uitstekend stukje kunstof wat als gevolg had dat een parkeersensor volledig van slag was. Is inmiddels verholpen door de garage door een nieuwe houder te plaatsen.
En inderdaad ik heb toch een minpuntje gevonden aan de auto en dat is met regenachtig weer. Als je het achterportier opent dan komt er water op de achterbank en ook tijdens het rijden in de regen komt er een bepaalde hoeveelheid water over het zijportierraam zodat het zicht in je buitenspiegel gedeeltelijk gehinderd wordt.
Niet echt vervelend wel een beetje lastig.
Voor de rest geen problemen en de DSG automaat is en blijft een geweldig iets.
Tot de volgende update.
** Uodate 25 november 2007 **
de kilometerstand nadert binnenkort de 30000km en hij zal dan zijn eerste beurt krijgen. ben wel benieuwd war daar uit komt.
Er zijn vanaf mijn voorlaaste update twee dingen te melden.
1) Ja die van mij verbruikt nu ook olie op dit moment is er 0,7 liter bijgevuld op een stand van 27500km
2) de cruisecontrol heeft twee keer geweigerd. Wel vreemd als je op de autosnelweg bij 120 je cruisecontrol wilt inschakelen en die doet het dan niet. Is trouwens keurig verholpen door de garage.
Ik heb inmiddels mijn winterbanden eronder zitten en dat bevalt mijn vriend uitstekend. Merk van de banden is Kleber (onderdeel Michelin)
Wel nogmaals binnenkort bij de garage voor zijn eerste beurt. ik meld mij dan weer met een uitbreiding op deze review. Tot dan.
Oja verbruik wordt steeds zuiniger gemiddeld nu 1:18.2
** Update januari 2008 **
Ok hij heeft afgelopen maandag zijn 30000 beurt gekregen (7-1-08) en er is eigenlijk niets te melden. Wat de kosten zijn van deze beurt kan ik je niet vertellen, de rekening gaat richting de lease maatschappij. Navraag over deze beurt geeft aan dat er geen bijzonderheden waren. Ik had ook niets anders verwacht.
Ik ben nog steeds zeer tevreden over zoals ik hem noem mijn vriend, elke dag stap ik met plezier in deze auto en ook al heb ik een dag gehad met 500km achter de rug, je stapt er zo weer in voor de terugreis.
Het verbruik ligt nog steeds gemiddeld op de 1:17,3 bij over het algemeen een pittige rijstijl. Lekker vlot optrekken en op de autosnelweg gemiddeld 125 / 130km.
Wel heb ik een lier olie in de auto aanwezig om dat het mij nu ook al eens is overkomen om olie bij te vullen.
Nogmaals het is en blijft een zeer aangename auto om alleen of met je gezin in te rijden.
** Update Februari 2008 **
Na 40000 km te hebben gereden ben ik nog steeds vol lof over deze auto. Met name de DSG automaat is perfect en ook de wegligging en de binnenruimte is in een woord geweldig.
Helaas hebben medewerkers van het dievengilde mijn auto bezocht tijdens een overnachting in een hotel. Gevolg twee ingeslagen ramen en lakschade hierdoor veroorzaakt. Binnenkort wordt alles weer hersteld.
Wel heb ik sinds een week een zeer irritante rammel tijdens het optrekken van de auto in mijn dashboard. ga toch de garage bellen voor een afspraak want als ik ergens niet over kan is gerammel in de auto.
Op de duitse autobahn vol gas gereden en geeft de snelheidsmeter 190 km/h aan. Het verbruik ligt dan gemiddeld op 1:12,5.
** Update Juli 2008 **
De kilometerstand staat nu op 65000. Helaas neem ik binnenkort afscheid van de skoda in verband met een nieuwe werkgever. Mijn eindconclusie over deze auto is goed tot zeer goed te noemen, met toch wel een beetje pijn in het hart neem ik straks afscheid van deze auto.
Het enige minpuntje is de verwarming in de winerperiode deze komt wat langzaam op temperatuur. Voor de rest een schitterende auto met veel comfort en luxe en nogmaals de DSG automaat is geweldig. Ook dit jaar weer met de caravan beladen +/- 1100kg rijdt de auto bij 90 / 95km/h in zijn zesde versnelling.
Mijn volgende auto wordt een VW Passat Variant Blue Motion, ik hou jullie op de hoogte hiervan. En wat betreft de twijfelaars over Skoda gewoon DOEN!!! je krijgt er geen spijt van.
Tot nu toe geen problemen, kan ook niet anders na 160 km.
Ook na 3000 km geen problemen, oliepeil staat op het niveau de aanschaf.
Zie tweede update: GEEN PROBLEMEN! en geen olieverbruik. Brandstof verbruik nu na een km stand van 10000 is 1:17.3 (gemiddeld)
Na 15000km geen problemen.
Update november: km stand 27500 0.7 liter olie bijgevuld en cruisecontrol vervangen
Update januari 2008: 30000 km beurt geen bijzonderheden.
Update februari 2008: 40000 km geen bijzonderheden.
Update juli 2008: 65000 km geen bijzonderheden