Skoda Octavia Combi 1.6 TDI Greentech Ambition Bus. (2011)

Skoda Octavia Combi 1.6 TDI Greentech Ambition Bus. (2011)

UitvoeringOctavia Combi 1.6 TDI Greentech Ambition Bus.
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

Review Skoda Octavia 1.6 TDI Greentech ambition bu

Na ruim 5 jaar te hebben gereden in een VW Passat 1.9 TDI met 96kw wilden we graag gaan voor een combi model. De Passat sedan is absoluut ruim, maar heeft gewoon de beperkingen van een kofferbak met relatief kleine opening. Met 3 kinderen en regelmatig bagage is een combi model makkelijker.

Laat ik nog even beginnen met de Passat.
De Passat was van 2002, die ik gekocht heb toen hij 3,5 jaar oud was. Een enorme vooruitgang na 8 jaar in een Audi 80 te hebben gereden. Maar dat had puur met de leeftijd te maken. Ook de Audi was goed. Daarom moest het opnieuw een VAG auto worden. De Passat is probleemloos geweest, TDI motoren zijn gewoon fantastisch, betrouwbaar, zuinig en snel.

Afijn, na 5 jaar trouwe dienst van de Passat begon de zoektocht naar een combi model. Van alles bekeken, ook andere merken. Al was het alleen maar voor een ruim vergelijk.
Een korte opsomming daarover:
- Audi (veel) te duur.
- Andere merken vielen toch af, VAG heeft na 13 jaar sterk de voorkeur.
- Opnieuw een VW Passat, gewoon ruim en goed. Maar weer zwaarder en daardoor duurder dan mijn huidige model.
- Vervolgens de Skoda Octavia combi gaan bekijken, en ja dat leek ook wel te kunnen...

De Skoda Octavia is de ideale combinatie van prijs, kwaliteit, ruimte en comfort.
In vergelijking met veel andere auto's kan daar bijna geen enkel ander model of merk tegenaan.

Na het speuren op internet kwam ik een model uit 2011 tegen. Nagenoeg nieuw dus. Aanvankelijk was ik op zoek naar een model ui 2009 of hooguit 2010. Maar het aanbod van deze Octavia was dermate goed, alsmede de inruil van de Passat, dat ik deze heb gekocht.
Een zwarte (black magic) Octavia combi 1.6 TDI Greentech ambition bussines. Een heerlijke auto, met alles er op en er aan. Weer een hele stap vooruit t.o.v. de Passat. Ook hier zijn de jaren weer gaan tellen blijkt maar weer.

De pluspunten:
* Mooi exterieur, stoere gril, oogt fors en kleurt in het zwart heel erg mooi.
* De binnenruimte overtreft al mijn verwachtingen, doet niets onder voor de Passat. De beenruimte op de achterbank is ruim voldoende, ik kan prima achter mezelf zitten met 1,85 m.
* Vervolgens een grote kofferinhoud, doet ook weinig onder voor een Passat combi.
* De 1.6 TDI is uiterst stil t.o.v. de 1.9 TDI pompverstuiver, en erg zuinig. De passat was al zuinig, deze is nog zuiniger. Wat direct opvalt is een veel lager verbruik in de stad.
* De 1.6 TDI heeft iets minder kracht dan de 1.9 TDI, met name de kracht onderin is wat minder. Toch moet ik zeggen dat het me niet tegenvalt, ook deze motor geeft je het gevoel dat je de beschikking over vermogen hebt.
* Heel weinig last van rij- en rolgeluiden.
* Geen irritante kraakjes en piepjes, voelt als Duitse degelijkheid.
* Overzichtelijk en mooi dashbord, bepaalde functies zijn gelijk aan VW.
* Prachtig en zeer overzichtelijk Navigatiesysteem/Radio/Media-speler/TMC-systeem met touch-screen (type Amundsen).
* Fijne en stevige stoelen, in alle mogelijke zithoudingen in te stellen. Fijne zijdelingse steun en een groot zitvlak. Heel fijn dat de stoelen ver in hoogte kunnen worden ingesteld.
* Grote buitenspiegels met ruim zicht.
* Gewoon top afwerkingsniveau, doet echt niet onder voor de andere produkten van VAG.
* Zoals gezegd perfecte combinatie van prijs, ruimte, kwaliteit en comfort.
* De auto veert stevig en rijdt daardoor strak. Het voelt ietwat stug, maar daardoor geeft de wegligging een gevoel van rust.
* Het stuur is behoorlijk kleiner dan in de Passat, dat is echt prettig.
* Slim ontworpen portiervakken met ruimte voor een fles drinken.
* Klimaat prima te regelen, systeem werkt simpel en perfect.

De minpunten (tot nu toe):
* Raamslingers voor de ramen achter. De auto is voorzien van alle luxe, en dan vinden we anno 2011 nog raamslingers. Dat had de Passat 10 jaar geleden al niet meer. Beetje vreemd, maar verder voor mij een onbelangrijk detail.
* Handschoenkastje is wat klein van formaat. Verder wel veel andere opbergvakjes.

De 5-versnellingsbak schakelt soepel met korte slagen, de verhoudingen liggen goed. Ik moet zeggen dat de bak van de Passat nog net iets fijner schakelde. Een nog iets kleinere pook met een zeer soepel verzet. Nog nooit een betere gevoeld (!).
Een 6e versnelling is niet aanwezig. In diverse reviews wordt dit omschreven als een nadeel. Ik mis deze niet, ook bij hogere snelheden blijft het toerental vrij laag.

Het verbruik na 300 km rijden was 4,8 l/100 km. Met constant 130 km/h uur rijden op de snelweg en stadsritten bovendien. Dat is prima, de Passat zat vaak op 5,5 l/100 km ongeveer. In de boordcomputer zag ik een gemiddeld gebruik van 4,6l/100 km na ruim 6000 km. Ben benieuwd hoe dat de komende periode zal gaan, en hoever je echt op een tank kunt rijden.

Ik ben denk ik een van de weinige prive rijders met deze auto. De meeste worden op dit moment zakelijk aangeschaft met 20% bijtelling. Maar ook als gezinsauto, met redelijk veel km voor mijn werk is deze auto een heel goede keus.
Ik kan het direct aanraden aan degenen die twijfelen tussen een Passat of een Octavia.

Ik zal bij wat meer km deze review aanvullen.