Skoda Octavia Combi 1.6 TDI GreenLine Businessline (2010)
Uitvoering | Octavia Combi 1.6 TDI GreenLine Businessline |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Eindelijk!
Gisteren mijn nieuwe leaseauto opgehaald, een schitterende Cappuchino Beige Skoda Octavia. De leasemaatschappij heeft mij aangegeven bij welke dealers er nog Octavia's stonden die aan mijn wensen voldeed. Uiteindelijk is de auto besteld bij Skoda dealer Schipper in Nibbixwoud. Voor mij een aardige rit omdat we zelf vlak bij Ter Apel wonen! Geen probleem natuurlijk, de terugrit was veel te snel voorbij!
Over de auto:
Hij is erg stil, comfortabel, schakelt soepel en ligt lekker op de weg. Het is een makkie om achter het stuur een goede zitpositie te vinden (een verademing na de Opel Astra EcoFLOP). Wat mij ook al is opgevallen is dat het verbruik, nu al enorm meevalt, het ritje van gister naar huis werd met een gemiddeld verbruik van 1:21,4 afgelegd. Dat beloofd wat voor de toekomst als hij goed ingereden is. De trekkracht is ook super, al merk je wel dat de auto bij lage toerentallen aarzelt totdat bij 1500 a 1600 toeren de turbo gaat helpen. Dan gaat hij er redelijk vlot vandoor. De Greenline Businessline is compleet uitgevoerd, dit is mijn eerste auto waarbij de standaard ingebouwde radio/navigatie makkelijk te bedienen is en ook nog eens een super geluid kan voortbrengen.
Still going greenline
Ik heb de auto nu bijna 2 maanden in mijn bezit en ben nog elke dag blij dat ik voor deze Skoda gekozen heb.
Enige echte puntje van kritiek blijft het feit dat de motor bij lage toerentallen nogal futloos is, pas bij 1700 toeren gaat ie flink trekken. Positief is dat altijd het motorgeluid en rolgeluiden op de achtergrond blijven. De wegligging is zeer goed te noemen en de zit achter het stuur is heel erg fijn! Omdat ik zelf vrij lang ben, hebben passagiers die achter mij zitten normaal niet al teveel beenruimte, maar in de Octavia is er ruimte genoeg en de laadruimte is gewoonweg groot te noemen. Het is dus absoluut geen straf om met deze auto onderweg te zijn! Wat mij nog het meest verbaasd is het verbruik! Gemiddeld zit ik nu op 1 op 23,4, bij normaal gebruik. Misschien heeft dit wel een beetje te maken met de schakelindicator, je schakelt dan toch wat eerder op dan je normaliter zou doen. Het is in ieder geval prettig om maar 1x per ongeveer 1200km te moeten tanken. Wat wel vreemd is is dat het brandstoflampje al vroeg gaat branden, aangevuld met de melding "Please Refuel" met geluid. Terwijl je dan nog zeker 160 tot 180km kunt rijden. Al met al zou ik de Octavia Greenline aan iedereen aan kunnen raden.
40.000km
Heb de Octavia nu ruim 9 maanden in mijn bezit en blijf zeer tevreden. Enige echte minpuntje is dat de navigatie/radio zich van tijd tot tijd spontaan reset. Verder niets te melden behalve dat ik ook het verbuik nu bij blijf houden. Dit deed ik al vanaf vorig jaar op een andere site.
Nieuwe navigatie
Naar aanleiding van de probleempjes die ik met het Amundsen navigatiesysteem had heeft mijn dealer 2 weken geleden getracht om het systeem een update te geven. Dit was echter met geen mogelijkheid voor elkaar te krijgen, vandaar dat besloten werd het hele systeem te vervangen!
Vandaag 14 juni heeft men mijn Octavia voorzien van een hele verse Amundsen en verwacht dat alle problemen hiermee opgelost zijn!
Falende Amundsen
Nadat op 14 juni het navigatiesysteem vervangen is zijn de klachten niet opgelost maar erger geworden! Systeem reset zich vaak meerdere malen per dag en de carkit is onbruikbaar geworden. Ook is het scherm dermate heet dat ik er bijna mijn sigaret mee kan aansteken! De auto is inmiddels al weer 2 keer teruggeweest bij de dealer, maar ondanks hun inspanningen is het nog steeds niet opgelost. Heb nu in overleg met hun mijn klachten duidelijk op papier gezet zodat zij hiermee naar de helpdesk van Pon kunnen. Hopelijk kunnen ze met behulp van deze helpdesk de problemen oplossen. Al met al ben ik uitermate blij met dealer Broekhuis in Emmen, maar mijn waardering voor de Skoda is hierdoor onder het nulpunt gezakt. Temeer omdat ik op normale werkdagen constant gebruik moet maken van de Amundsen en nu weer vaak bij de bekende wegwijzer borden sta om naar de juiste straat te zoeken.
Wordt met zekerheid vevolgd!
Nog steeds super
De problemen met de navigatie en carkit zijn sinds een paar maanden (gelukkig) opgelost. Verder is en blijft het een probleemloze auto, is zeer comfortabel op lange stukken en het lage verbruik blijft me verbazen! Ik kan op dit moment maar 1 irritant ding opnoemen: de winterbanden worden steeds rumoeriger. Gelukkig gaan ze er volgende week onder vandaan en krijg ik mijn zomerbanden weer.
Ik zal de volgende (horror??)winter niet meer meemaken in de Octavia: Mijn auto gaat in mei naar een collega van mij en staat er voor mij een schitterende en nog zuinigere Renault Megane Estate 1.5 Dci Eco 2 in GT-Line klaar! Kijken of ik daar nmet evenveel plezier en mogelijk nog zuiniger mee kan rijden!