Skoda Octavia Combi 1.6 TDI Elegance Businessline (2011)

autoreview

Skoda Octavia Combi 1.6 TDI Elegance Businessline (2011)

Signalement

UitvoeringOctavia Combi 1.6 TDI Elegance Businessline
Versnellingen7, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand bij aanschaf8 km
KM-stand laatst30.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Positief verrast

  • 635 km

Na drie jaar en 180.000km in mijn trouwe Volvo V50 werd het tijd voor een nieuwe leaseauto. De levering van deze zwarte Octavia Combi 1.6tdi DSG-7 Elegance Businessline liet even op zich wachten, daarom heb ik een paar maanden Ford Focus gereden.

Het oog wil ook wat:
Zowel extern als intern niet het meest spannende ontwerp, maar ik moet zeggen dat de zwarte carosserie, zilveren roofrails, velgen van het type proxima en de imposante grill met dito lichtunits een chique en net geheel vormen. Binnen is het niet heel sprankelend; Niet saai, maar ook niet een ontwerp dat zo uitgesproken is dat het uiteindelijk verveelt. Dit hoofdstuk is natuurlijk doorspekt met open deuren: een Octavia koop je in de meeste gevallen niet met het hart en niet voor de looks, maar eerder met je verstand en in dat licht is het een kloppend, net geheel.

Bouwkwaliteit:
De auto zit goed in elkaar, alles voelt erg degelijk aan. Ik ben een absolute volvofiel, maar dat de V50 al weer 8 jaar oud is qua ontwerp, materialen en afwerking merk je goed. Of de constructeurs werkelijk zo goed hun werk hebben gedaan zal de tijd moeten uitwijzen.

Gadgets:
Het columbus-systeem heeft me positief verrast! De geluidskwaliteit is goed genoeg en het bediengemak is indrukwekkend. Jammer dat bluetooth niet standaard is, waardoor ik toch voor een parrot zal moeten gaan (ik weet het; er zijn andere opties, maar deze optie wordt door de werkgever geboden).

Het maxidot schermpje is echt een uitkomst; zeker de uitgebreide instelbaarheid hiervan.

Parkeersensoren heb ik nooit gemist, maar blijken nu toch wel handig. Ik moet zeggen dat deze sensoren, gecombineerd met de instelbaarheid van zowel volume als toonhoogte erg gebruiksvriendelijk werken. Wel jammer dat kleine hoogteverschillen in het wegdek (gootjes etc.) al worden opgemerkt tijdens het manouvreren.

Actieve Xenon verlichting met statische bochtenverlichting zijn voor mij echt een pluspunt! Zeker op donkere polderwegen geven deze systemen je een stuk rust. Wel jammer dat tegenliggers nogal eens seinen (voor xenon of de bochtenverlichting...dat is niet duidelijk).

Van de cruisecontrol vind ik de bediening van Volvo nog stees het mooist en meest intuitief geplaatst, maar dit systeem went snel. Tijdens inschakelen geen hinderlijke snelheids toe- of afname, wat de ford wel had.

De bediening van de climate control is erg makkelijk en mooi uitgevoerd. Alleen jammer dat de temperatuur nogal bruut geregeld wordt. Het ene moment voel je een warme luchtstroom, een minuut later krijg je een stoot koude lucht, waarna de verwarming weer aangaat. Dit zou geleidelijker mogen. Tip voor mensen die dit ook ervaren: sluit de ventilatieroosters op het middenconsole (of richt ze naar boven) en open de roosters onder de armsteun. Zo wordt de hele ruimte veel indirecter gekoeld of verwarmt).

Hill assist; nog zo'n functie die je niet denkt te missen totdat...op een helling gewoon het rempedaal ingedrukt houden zoals normaal, maar als je haar loslaat blijft de auto nog een paar seconden 'hangen'. Mooi, vloeiend wegrijden is kinderwerk. Als je echter op een vlakke weg, bijvoorbeeld in een file, tot stilstand komt en de rem ook wat dieper intrapt, rijdt de auto niet direct uit zichzelf weg. Geef je dan gas, kan het voorkomen dat de auto ineens loskomt, waardoor je toch weer wat moet remmen. Een gevoelig rechtervoetje is het wisselgeld voor het niet hoeven roeren in de olie en trappen met je linkervoetje.

Comfort:
Het comfortniveau van deze auto ligt hoog. De stoelen, been- en hoofdruimte, de verstelbare armsteunen, het kleine en dikke stuur zijn prima in orde. Ook voor een lange lat als ik met ruim 1,93 meter. Het afrolgeluid is voor velen een minpunt. Ik vind de Continental Sportcontact2 (205/55R16) acceptabel. De Volvo was een stuk stiller, maar na die huur-benzine-Ford Focus is iedere auto een oase van rust. Het formaat van de bagageruimte is mitisch, wij zijn sinds eergisteren dan ook een hond met pleinvrees rijker. Wat mij betreft is deze ruimte een toonbeeld van praktische invulling; aan haken, ogen, netten en vakken geen gebrek. De bediening van het rolscherm is prachtig. Alleen jammer dat de paraplu-bak te kort is voor onze paraplus...

Aandrijflijn:
Ik heb geen proefrit kunnen maken met de combinatie DSG en 1.6tdi, maar wat een magistrale combinatie. Zelfs in D doet de dsg goed zijn werk. Af en toe wil hij de toeren iets te laag houden, overschaken naar S is dan een mogelijkheid. Feit blijft dat het een automaat is en dat je de karakteristiek moet leren kennen. Door te spelen met het gaspedaal kun je "schakelen" en ben je minder gebonden aan de schakeltijd die met name in D soms wat langer kan zijn. Bijvoorbeeld na een lange bocht die steeds krapper wordt (afslag Schaarsbergen is een leuke), dan wil de dsg nog wel eens wachten met terugschakelen tot je flink gas geeft, waardoor je een oncomfortable duw krijgt aan het einde van de bocht. In de bocht even gas diep indrukken en weer lossen voor de toeren opbouwen doet de dsg terugschakelen, waardoor de aandrijving beter "aan het gas hangt". Over de rust en lage toeren is al veel geschreven. Ik moet ook zeggen dat 2700tpm bij 150km/uur indrukwekkend is. Hier schuilt wel een gevaar: als je rijdt op gehoor rij je al snel te hard ;-). Het gemiddeld verbruik na 650km (veelal snelweg, 130 waar 120 is toegestaan, maar wel meer dan vlot optrekken) blijft steken op 5,3 liter per 100 km. Dat is zuiniger dan mijn Volvo in 180.000km heeft gehaald. Wat ik nog niet heb gelezen maar wel belangrijk vind van geluid is de klankkleur; Natuurlijk is deze combinatie erg stil bij constante snelheid, maar met name de warmte van het motorgeluid als je flink gas geeft is heel mooi. Een redelijk diepe brom, geen rauwe knikkerbak. Al met al heb je voortdurend het gevoel dat je met meer dan 105pk op pad bent. Tot slot mijn complimenten over de bedieningspook van de DSG; Materiaalkeuze en uitvoering zouden niet misstaan in een veel duurdere directeurskoets.

Sturen:
En hier komt toch een negatiever stukje...
De demping is erg stug, waardoor je bij oneffenheden toch wel veel meekrijgt van wat er onder je gebeurd. Ik hou van stugge, sportieve eigenschappen, maar daar is hier geen sprake van door de weke vering. Op oneffen wegen als kasseien etc. wordt de auto wat springerig en ga je wat eerder van het gas af. Mischien is dit een kwestie van wennen en wellicht leer ik dat de echte grens een stuk verder ligt.
Op snelwegen is de auto bij hogere snelheden redelijk koersvast. Zodra je echter een bocht met hogere snelheid ingaat (bijvoorbeeld overgang A50-A28 bij Zwolle) hangt de carosserie wat meer over dan ik gewend ben, wordt de auto zweverig en lijkt wat sprongetjes naar links te willen maken. Dit wekt niet veel vertrouwen, terwijl ik weet dat de werkelijke grens een stuk verder moet liggen. Het valt me ook op dat af en toe de elektronische stuurbekrachtiging aan het aanpassen is in een bocht. Als je in eerder genoemde bocht rustig van het gas gaat voel je de tegendruk van het stuur in stappen lichter worden. Bij de volvo en de ford gebeurde dat alleen bij een veel hogere snelheid en was dat een teken van onderstuur (want geen elektronische stuurbekrachtiging)... Ik weet niet of anderen dit ook ervaren, wellicht dat ik toch even naar de dealer ga.
Al met al zou een stuggere vering met iets soepeler demping de auto een heel ander karakter geven dat beter past bij Neerlands prachtige, vlakke wegen...Of gewoon beter bij mij...

Al met al dus een fijne kilometervreter waar ik veel plezier mee ga hebben, maar wel plezier die moet komen van de aandrijflijn en de in-car entertainment. Qua funfactor zal ik met weemoed terugdenken aan de focus en de V50....

Robert

Rustige kilometervreter

  • 3.465 km

Nog geen twee-en-een-halve-week later een update over mijn ervaringen met mijn Occi;

Comfort:
Het comfort staat op een zeer hoog niveau. Multimedia, navigatie, verlichting, stoelen en aandrijflijn maken samen deze auto tot een hele fijne kilometer-vreter. Ik durf zelfs te stellen dat voor mij dit interieur beter is dan de volvo V50. Met name de verlichting wil ik extra noemen; de bochtenverlichting (dynamisch xenon en statisch halogeen) is geweldig. Dit biedt stiekem zoveel rust tijdens nachtelijke ritten!

Verbruik:
Het verbruik blijft steken op een nette 5,7ltr/100km. Zeker gezien mijn rijstijl een goede prestatie. Ik verwacht dat dit nog verbeterd in de loop van de kilometers.

Rijplezier:
Inmiddels ben ik al aardig gewend aan het stuurgedrag. Het blijft op comfort gericht, maar de grens ligt stukker verder dan mijn gevoel in eerste instantie was. Ook de elektronische stuurbekrachtiging went. De 1.6 common rail zelfontbrander met 7-traps DSG blijft een prachtige combinatie. Ik wil wel een kanttekening plaatsen met betrekking tot het moment van schakelen: in D schakelt de bak te laat terug, dit zou eigenlijk meer als de S-stand moeten zijn. In de S-stand schakelt de bak te laat op, je zit dan al ruim in het lagere koppel-gebied. Een mix van S en D zou mooi zijn. Als ik echt zin heb zet ik hem dus in manual, wat niet de bedoeling is van een automaat, maar zich wel beter sportief laat rijden.

Problemen:
De afgelopen weken ben ik geen noemenswaardige gebreken tegengekomen. Bij omstreeks 700km kwam er rook onder de motorkap vandaan. Ik had de auto al stilgezet na een penetrante brandgeur in het interieur te ruiken. Volgens de locale Skoda dealer was het wellicht wat kit of iets dergelijks dat nu wel weggebrand zoumoeten zijn, komt vaker voor... Ik heb dit sindsdien niet meer ervaren, maar blijf het raar vinden.
Tweemaal liep het columbus-systeem nu vast. Beide keren voldeed contact uit en aan om dit op te lossen.
De achterklep sluit moeilijk. Er is veel kracht nodig, maar ook dan krijg ik regelmatig het signaal dat de klep nog open staat. Hier ga ik op korte termijn naar laten kijken. Het rechter deur-paneel laat af en toe van zich horen; een ferme tik op de aluminium-kleurige sierstrip lost dit vaak op, maar blijft een puntje voor het volgende bezoek.

Plussen en minnen:
+ Zitcomfort
+ Ruimte
+ Verlichting
+ Media / navigatie
+ Verbruik
- Degelijkheid
- Besturing
- Je rijdt ongemerkt wel vaak te snel, snor-met-platte-pet en het CJIB zal blij zijn met deze auto

Concluderend moet ik mijn waarderingen wel wat bijstellen. Betrouwbaarheid naar drie sterren.

"Ik ben ermee vergroeid"

  • 30.000 km

Inmiddels nadert de 30k km met rasse schreden.
En ik moet, bijna schaamtevol, toegeven: ik ben eigenlijk stiekum wel heel erg tevreden!

De opmerkingen over het verkeerde logo op het stuur daargelaten zijn ook mensen in mijn omgeving aangenaam verrast over het comfort, de ruimte en de prestaties.

-Betrouwbaarheid-
Tot nu toe geen problemen ondervonden. Geen piepje of kraakje, geen storing, alleen het columbus-systeem moest in twee gevallen ge-reset worden (stuurbediening reageerde niet, gewoon zelf resetten tijdens het rijden).
Olie-verbruik is 0, dsg-schakelt nog zo soepel als in het begin.

-Comfort-
Het is eigenlijk geen verrassing meer; de stilte, alle speeltjes, de goede stoelen en de ruimte maken het een genot om dagelijks minimaal twee uur in deze auto te (moeten) verblijven. Wat ook opvalt is het weinig "cuppen" van de achterbanden. Iets dat bij de Volvo al snel tot een hoop afrolgeluid leidde.
Op lange afstanden (lees: Zuid-Frankrijk) is dit echt een ideale compaan; Ik kwam betrekkelijk fris en zonder krampjes in rug of bovenbenen na vijftien uur op mijn bestemming aan en dat is voor mij (1,93m lang en gebouwd als een aap) een absolute eerste keer. Navigatie en de geweldige verlichting helpen je om voor lange tijd met volle concentratie te laten rijden.

-Prestaties-
De combinatie van kleine diesel-unit met dsg blijft verrassend rap. Bij het wegrijden kunnen de eerste meters wat aarzelend gaan, maar daarna trekt hij goed door. Hoewel ik in het algemeen een rustige rijder ben, kan ik het af en toe toch niet laten (bij veel jongere bestuurders met petjes) om een klein sprintje te trekken met de dsg in handmatige bediening. Tussenacceleraties op de snelweg zijn het leukst! Het mag dan niet, maar met deze auto rij ik toch eigenlijk te vaak te hard. Het verbruik is blijven hangen op 5,8ltr/100km dit wordt mede veroorzaakt door een lange rit naar Zuid-Frankrijk in een volle auto, inclusief dakkoffer en de aanlokkelijk lege hollandse wegen tijdens deze vakantie. Ik verwacht dat het verbruik toch weer richting 5,2 zakt na de vakantie.
Het stuurgedrag was duidelijk een kwestie van wennen: nog altijd zullen de V50 en de Focus strakker en fijner sturen, maar inmiddels weet ik dat deze Tjech je niet onaangenaam zal verrassen in lastige situaties.

Dit is mijn laatste toevoeging aan deze review die ik schorvoetend ga eindigen met de volgende conclusie:

Als ik nu moet kiezen tussen een Volvo V50 en een Skoda Octavia....dan is de keus niet meer zo voor de hand liggend als dat die driekwart jaar geleden was...

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (11)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.