Skoda Octavia Combi 1.6 Business Edition (2007)

Skoda Octavia Combi 1.6 Business Edition (2007)

UitvoeringOctavia Combi 1.6 Business Edition
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2017

Aanschaf

Ruim een week rijd ik nu in deze Skoda Octavia, de auto heeft overigens een lpg installatie. Ik heb voor dit type gekozen omdat ik verwacht dat de 1.6 mpi motor probleemloos op lpg loopt. De automaat is een zestraps aisintransmissie met tiptronicfunctie., dus geen dsg zoals de verkoper mij wilde doen geloven. Ik hoop dat deze conventionele automaat met koppelomvormer probleemloos blijft functioneren. Groot voordeel ten opzichte van een handgeschakelde Octavia 1.6 mpi is dat de automaat bij 120 km/h 3.000 rpm draait in plaats van 3.700 rpm. De topsnelheid (185 km/h op de snelheidsmeter) wordt in de vijfde trap gehaald, de automaat schakelt bij topsnelheid niet over naar de zesde trap.
De Octavia is bij constante snelheden behoorlijk stil, het is een ruime comfortabele reiswagen. Deze business uitvoering is o.a. uitgevoerd met cruise control, Climate control en xenonlicht. Na twee tankbeurten is nog weinig over het verbruik te zeggen, ca. 9 liter lpg per 100 km. De ringtank kan slechts 37 liter bevatten, wellicht is daar nog iets aaan te doen zodat de actieradius wat groter wordt.

ervaringen na dertig maanden

Inmiddels heb ik de Octavia twee en een half jaar en 63.000 km in bezit. Het is een zeer betrouwbare auto gebleken. Bij 250.000 km heb ik uit voorzorg de automatische versnellingsbak laten flushen, de monteur merkte hierbij op dat de waterpomp licht lekte en dat de aircopomp wat geluid maakte. Ik heb de waterpomp inclusief distributieset laten vervangen en de airco is bijgevuld. De 1.6mpi motor heeft verder nooit een slag gemist en heeft dus 300.000 km/h op lpg gereden zonder problemen. De prestaties zijn met 102 pk (148 Nm), een automatische transmissie en een leeggewicht van ruim 1300 kilo niet geweldig, maar in Nederland voldoende. Vooral het versnellen in de hogere versnellingen gaat langzaam. De automatische zesversnellingsbak (Aisin, geen dsg) laat de auto in Drive weinig toeren maken, maar schakelt als het nodig is wel vlot terug. De bak schakelt bij 50 naar 5 en bij 60 naar 6 (1500 rpm). Op de snelweg kan het zo gebeuren dat de auto terugschakelt naar 5 als een viaduct wordt beklommen. zwaar beladen in heuvelachtig gebied zoals de Ardennen moet de motor echt 4- tot 5.000 rpm maken om boven te komen.
De automatische transmissie is een van de hoogtepunten van deze auto: tot nu toe probleemloos en laat de motor minder toeren maken op de snelweg (V1000 handgeschakelde 1.6 mpi= 31,4 km/h, V1000 automatische 1,6 mpi= 39 km/h). De auto wordt een stuk vlotter in de S-stand, je rijdt dan 1 tot 2 versnellingen lager dan in D. Grappig is dat de auto in S op de snelweg in 5 blijft rijden totdat de cruise control wordt ingeschakeld. dan wordt wel doorgeschakeld naar 6. De tiptronic-functie is vooral handig in de bergen om op de motor af te remmen. verder gebruik ik deze mogelijkheid weinig. Als ik vlot wil inhalen schakel ik eenvoudig naar de S-stand.

Verbruik:
bij een rustige rijstijl (115-120 km/h op de snelweg) haal ik gemiddeld een lpg-verbruik van 9,0 liter/100 km/h. Ik verwacht dat het verbruik bij de huidige snelheidslimiet naar 8-8,5 liter/100 km/h. Soms rijd ik de lpg-tank leeg totdat de auto begint in te houden. Je moet hier mee oppassen: als je te lang doorrijdt schiet de auto tijdelijk in de noodloop.

Comfort:
de zit is redelijk goed voor mijn lengte (2 meter), vooral voorin is er genoeg ruimte. de motor maakt weinig lawaai, maar banden- en windgeruis is wel hoorbaar. niet een heel stille auto dus.

Samengevat een erg betrouwbare ruime auto die erg goedkoop rijdt op lpg. Wie scherp wil sturen moet maar een Focus kopen.
+ veel ruimte, vooral de bagageruimte
+ betrouwbaar
+ lage kilometerkosten op lpg
+ fijne automatische transmissie
- acceleratie matig

afscheid

Na drie en een half jaar neem ik afscheid van deze Skoda. Rationeel gezien is het helemaal niet nodig omdat de auto nog uitstekend rijdt zowel op benzine als lpg, maar ik wil iets nieuwers. Het afgelopen jaar heb ik er bijzonder weinig problemen mee gehad en de volgende eigenaar heeft er nog jaren een fijne auto aan.
Mijn nieuwe auto wordt een Skoda Octavia Ambition G-tec van 2015, deze rijdt dus op CNG. Ik zal hier tzt weer een review van aanmaken.

7,0