Skoda Octavia 1.8 Turbo 20V Elegance 4x4 (2003)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Octavia 1.8 Turbo 20V Elegance 4x4 |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
KM-stand bij aanschaf | 1 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Wat waren mijn eisen? Max. 30.000 euro. Snel. Ruim genoeg voor een klein gezin dat de kinderwagen is ontgroeid, dus koffer van min. 400 liter. Betrouwbaar. Vierwielaandrijving: niet alleen omdat ik eraan gehecht ben geraakt door mijn vorige auto (Subaru Legacy), maar ook als beste manier om de pk’s aan de weg te krijgen en te kunnen genieten van een neutraal bochtengedrag. Dus geen onderstuur en geratel van de traction control.
Wat waren de mogelijkheden? In feite maar twee: Subaru Impreza WRX (standaard) en Skoda Octavia 1.8T 4x4 Hatchback (gechipt en verlaagd).
Vooraf het idee dat de WRX het zou worden, maar teleurgesteld teruggekomen van de proefrit: het verkeerde compromis. Niet: comfortabel en onmenselijk snel. Wel: oncomfortabel en pas onmenselijk snel boven de 4.000 toeren. Want ten eerste snoeihard geveerd en te veel herrie voor de vader en zakenrijder in mij. Ten tweede: terugschakelen gewenst voor het beste effect. En het ergste: de oude vertrouwde turboschop uit de GT Turbo is weggemasseerd. Als het de bedoeling was geweest deze auto ’softer’ te maken voor de zakenrijder, dan heeft Subaru helaas de verkeerde dingen soft gemaakt. De rijeigenschappen hadden bruut moeten blijven, niet het comfort...
Zo niet bij de Skoda Octavia 1.8T 4x4. Daarin alle luxe die je je maar kunt voorstellen in een aangename, stille omgeving - behalve als je het raampje openzet om naar die mooie diepe brom te luisteren. Het comfort blijft zelfs goed op peil met de bredere banden en de stugge verlagingsveren die ik eronder heb laten zetten. Daardoor staat de auto niet meer zo hoog op zijn poten; ik heb de vierwielaandrijving immers niet voor terreinwerk, maar voor pure tractie en wegligging. Want die heb je nodig met de 1.8T van VAG, een motor die zo romig is dat het bijna een diesel lijkt. In alle versnellingen heeft hij direct trekkracht, zodat je hem heel schakellui kunt rijden en dus zonder terugschakelen kunt reageren op bepaalde verkeerssituaties. Zeker nadat hij dankzij de chip van Oettinger (met behoud van fabrieksgarantie!) cijfers laat zien die de WRX dicht benaderen: 215 pk en 325 Nm. Vooral dat enorme koppel is al bij lage toeren beschikbaar, want de turbo begint te snorren vanaf 2.000 toeren. Compleet met schop in de rug!
Kortom, dit is het juiste compromis. Een rijervaring die veel sneller en sensationeler ’voelt’ dan de WRX. Met minstens evenveel, zo niet meer punch op de tussenacceleraties die ertoe doen in het dagelijks verkeer. Terwijl het comfort een stuk hoger is en er veel meer standaardvoorzieningen voorhanden zijn (van cruise control tot boordcomputer) voor minder geld.
En om het af te maken: het wolf-in-schaapskleren-effect is bij de Octavia hoger. Met een WRX weet iedereen dat je snel bent - ook dieven en verzekeraars. Met een Octavia heeft niemand je in de gaten totdat ze het ’4x4 turbo’-logo in de verte zien verdwijnen. Je hebt zo 20 psychologische pk’s extra op de gemiddelde BMW! Waarvan inmiddels akte...
Eén ding weerhoudt me van de aanschaf van een nieuwe Octavia van de tweede generatie: de tamme motorisering van de nieuwe 4x4’s. Maar goed, net als 1.8T heeft de nieuwe 2.0 FSI 150 pk, dus voor de kopers van standaardauto’s verandert er niets. Maar voor mij is het jammer: de FSI-motor heeft geen turbo en kan dus niet worden getuned tot boven de 200 pk. Kortom, voor mij geen nieuwe Octavia zolang er geen 4x4 met 2.0T FSI komt.
PROBLEMEN
Na ruim een jaar en zijn eerste kleine beurt (30.000 km) was er nog geen fout geconstateerd. De kosten van de beurt vielen me bovendien erg mee, terwijl de frequentie door het variabele onderhoudsschema (maximaal 30.000 km, eerste grote beurt pas na maximaal 60.000 km) veel lager is dan ik gewend ben, zodat ook dat extra besparingen oplevert.
Daarna trad er toch af en toe een probleem op: een paar keer per maand was er gewoon geen turbodruk, die vervolgens gewoon terugkeerde door het contact even uit en aan te schakelen. Gemeld bij dealer, onder garantie verholpen door vervanging van gasklephuis, turbodrukslang en DV. Was een veelvoorkomend probleem bij 1.8T’s en wordt na klagen zonder morren gratis opgelost. Sindsdien weer als vanouds en beter nog: het vervangende gasklephuis is groter, waardoor de auto sneller reageert op het gas.
Benzineverbruik was tot de 10.000 km 1 op 10,5 en verbeterde daarna tot 1 op 11. Na montage van grotere velgen en plakkerige sportbanden (Bridgestone Potenza S-03) is het verbruik weer opgelopen naar 1 op 10. Erg plakkerig, die Bridgestones! In de winter gaan nu om de oude velgen winterbanden. Het gebruik verbeterde vervolgens weer nadat ik in het voorjaar van 2005 de standaarddempers verving door gele Koni’s. De originele dempers waren in twee jaar tijd gaar geworden door de verlaging (dat viel me erg tegen), waardoor de extra zijwaarste en opwaarste bewegingen het verbruik licht deden oplopen. Toen de Koni’s eronder zaten, was het wel wonderlijk om te zien hoe het verbruik in één keer bijtrok!
Ook na 2,5 jaar nog steeds niks afgebroken en geen rateltjes of rammeltjes. Steeds meer onder de indruk van de bouwkwaliteit. Kreeg bij de beurt een gloednieuwe VW Golf V als leenauto mee en die rammelde al, terwijl de materialen geen greintje mooier waren dan in de Octavia, die nota bene van de vorige generatie Golf is afgeleid. Ik snap nu ook waarom de Skoda-fabriek samen met de A8-fabriek aan de top staat van het VAG-concern qua bouwkwaliteit.
Wel één nogal domme ontwerpfout mogen ontdekken nu de eerste regenbuien zijn losgebarsten. Als de achterklep nat is, rolt het water naar binnen als de klep snel omhoog komt, als je niet uitkijkt zo de speakers naast de hoedenplank in. Je moet de klep dus met beleid omhoog laten komen!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Lezersreacties (0)
Reageren