Skoda Octavia RS

GTBT

Skoda Octavia
AutoWeek 2000 week 32
AutoWeek 2000 week 32

Je leest het in AutoWeek 2000 week 32

GTBT: Goede Tijden, Betere Tijden. Skoda heeft zich als merk de afgelopen jaren natuurlijk al gigantisch verbeterd. Maar nu gaat de beuk er pas echt in. Wat dachten de dames en heren van de Octavia RS? Honderdtachtig turbo-pk's schoon aan de haak!

We dachten eigenlijk naar Budapest af te reizen voor een facelift van de Skoda Octavia. Tussen de oren stond alles dus in de stand 'relaxed' afgesteld. Koplampje hier, bumpertje daar, dat wikkel je doorgaans freewheelend af. Tot de heren van de ontwikkelingsafdeling bij de ontvangst begonnen te informeren naar onze maat helm. En in een moeite door meteen van die brandwerende maskers uitdeelden. Zodat diezelfde helm niet al te zweterig zou worden. Wat nu?

De volgende vraag klonk ons als muziek - wat heet: als een kersverse cd van de zeer welgevormde jongedame Shania Twain - in de oren. Of we maar mee wilden gaan voor wat instructie in de controlekamer van de Hungaroring. Omdat we daar een paar rondjes met de nieuwe RS konden sturen. Niks Mickey Mouse testbaantje, op het grote circuit. Zelden hebben de Hongaren negentig+ kilogram aspirant coureur zo lichtvoetig het trappenhuis van de controletoren zien bestijgen.

Turboplezier

Maar wat is een RS eigenlijk? De letters klinken veelbelovend. Het blijkt inderdaad iets wat je even afgezien van de AWD zonder al te veel schroom soepeltjes in één adem kunt noemen met auto's als de Impreza GT Turbo. Of de Volvo S40 T4. 'Tegen de tweehonderd pk,' meldt de Hongaarse meneer van de Hungaroring. Toch ziet hij liever niet dat we aan het ronderecord gaan werken. 'Het is verbazend veel werk om een Octavia uit zo'n grote grindbak te wurmen.' En oh ja, als er toch iets gebeurt, meteen over de vangrails klauteren graag.
Dat van die tweehonderd pk blijkt een tikje optimistisch. Het zijn er in feite honderdtachtig. Dat mag de pret niet drukken, het blijft een Skoda die de liefhebbers van een stevig stukje sturen nadrukkelijk hebberig maakt. De snelste productie Skoda aller tijden. Een heus hebbeding. Het moet niet gekker worden!
Inmiddels zijn de plichtplegingen achter rug, hebben we onder andere plechtig beloofd uitsluitend rechtsom te zullen rijden en niet vol over de inderdaad machtig hoge kerbstones in de chicane te zullen jassen. Tijd om met de zegen van de circuit director de trappen af te dalen richting pitboxen. Hijzelf blijft achter voor een wand vol beeldschermen, om het circuit van alle kanten in de gaten te houden.

Gestroomlijnd

Daar staan ze dan, voor de gesloten deuren van de pitboxen. Een roedel Octavia's RS. Beschikbaar in Rally Red, Metallic Silver en gitzwart. De onze wordt natuurlijk een vuurrode. Bij de eerste optische kennismaking valt het oog om een of andere reden meteen op een intrigerend V-tje in de grille. Tenminste, dat denk je dan. Het teken blijkt in feite afgeleid van dat typische Skoda-kringeltje boven de S. De hàcek. Spreek uit: hatsjèk. Het kon voor Skoda wel eens zoiets worden als de Elefantino van Lancia en de quadrifoglio bij Alfa. Want er zijn plannen voor méér...
Vervolgens gaat de blik als vanzelf naar de afgetrainde lijn van de RS. Met zakelijk ogende bumperspoilers, een stel zijskirts en een bij snelheden vér over de tweehonderd wel zo aangename achterspoiler. Samen helpen ze de RS trouwens ook om nog beter door de wind heen te snijden dan de toch al tamelijk glibberig uitgevallen civiele Octavia: Cw 0.29.
Andere aardige details: een lichtjes verlaagd onderstel, lichtmetalen 16 inch velgen (of desgewenst 17 inch) met kloeke 205/55 sportbanden en bijvoorbeeld een roestvrijstalen uitlaat eindstuk. Overigens kijk je door de spaken van alle wielen naar inwendig geventileerde schijven en groen gespoten remtangen. Die zeer krachtig werk verrichten.
Onder de motorkap vind je de 'hatsjèk' van daarnet terug op het kleppendeksel. Dat op zijn beurt bovenop de beproefde multikleppen 1.8-liter turbomotor is gemonteerd. Het powerhouse dat we bijvoorbeeld al kennen van gespierde Audi-modellen. Hij wordt opgegeven voor 132 kW/180 pk bij 5500 toeren. Samen met de gunstige stroomlijn levert dat een meer dan verdienstelijke top van 232 kilometer per uur op.
Maar daarmee is het verhaal zeker niet verteld. Wat in dit geval vooral telt, is de poldervlakke koppelkromme. Tussen een kleine 2000 en 5000 toeren sleurt de turbomotor er met 235 Nm trekkracht aan. Wat natuurlijk weer heftig meehelpt om de sprint naar honderd in 8 seconden af te kunnen raffelen. Als de auto begin volgend jaar daadwerkelijk op de weg verschijnt, zullen er bij verkeerslichten heel wat ego's van medeweggebruikers geknakt achterblijven...

Vurig

Tijdens de vuurdoop van de RS blijkt namelijk al gauw dat deze auto definitief afrekent met het klassieke Skoda-imago. Oké, hij is niet echt hard geveerd en gaat dientengevolge tamelijk levendig over het asfalt van de Hungaroring. Je moet echt strak je lijnen rijden om een heftig geknars van de voorbanden voor te blijven. Maar zelfs dan valt het gedrag niet tegen. Een tamelijk goedmoedig onderstuureffect is makkelijk te beheersen met het gaspedaal.
De Octavia RS laat zich bij zo'n circuit-achtig uitje met opvallend gemak een hoek in zetten. Laat op de remmen, scherp insturen, de hele elektronica winkel (ABS, ASR en MSR) doet even mee, gaspedaal een stukje dimmen en meteen weer indrukken... en de achterkant komt precies zo om als je in gedachten had.
Eerst zit je nog enthousiast te schakelen om bijvoorbeeld de Tarzan-achtige bocht aan het eind van het rechte stuk hoogtoerig te nemen, maar na een paar rondjes wordt duidelijk dat de turbomotor daar helemaal niet op zit te wachten. Gewoon naar drie terug tikken en op de souplesse rekenen. Alleen de eerste knik van de hele korte chicane zal in twee moeten, omdat je anders op de binnenste kerbstones wordt gelanceerd.
Kortom: snelheid zat, voldoende souplesse en nog helemaal geen verkeerd sturende auto ook. Toch moet je hem eerder in de Gran Turismo klasse indelen dan tussen de vurige monsters. Skoda heeft duidelijk rekening gehouden met dagelijkse bruikbaarheid. Dat vind je bijvoorbeeld ook terug in een normverbruik van 8 liter op 100 kilometer. Het geluid lijkt ons een tikje gespierd voor zo'n karakter, maar eerlijk gezegd, is dat met een helm op je kruin niet echt helder te beoordelen. Zeker is in elk geval dat de RS met een wat straffere vering en vooral iets gretiger rubber om de velgen tot verbazende prestaties in staat moet zijn.

Het goede nieuws

Vooralsnog houdt Skoda de catalogusprijs nog even onder de virtuele pet. Maar enig wroetwerk in combinatie met de beoogde concurrentie laat ruimte voor een weloverwogen gokje. Zo tussen de 56 en 58 mille, met een bovengrens van 65 mille voor een compleet uitgevoerde versie. Je moet hem immers een beetje zien als het sportieve alternatief voor de chique Laurin & Klement uitvoeringen.
De RS krijgt uiteraard ook een aangepast interieur mee, met uitstekende semi-sportstoelen (leer en stof), een met leer bekleed stuur, carbon en lichtmetalen accenten (dashboard, schakelpook en pedalen), aangepaste meters met hightech wijzerschalen, speciale deurbekleding en kleuren voor de zitmeubels, matten met het 'hatsjèk' teken, maar ook twee airbags, airco, een geluidsinstallatie, elektrische ramen en centrale vergrendeling met afstandsbediening. Niks mis mee. We zeiden het al... het moet niet gekker worden!

Nieuwe Octavia komt, Felicia gaat

Zoals de opening van dit verhaal meldt presenteert Skoda tegelijk met de RS een vernieuwing van de Octavia, en tijdens de komende autoshow van Parijs pakken ze uit met een nieuwe versie van de Fabia. Maar er gaat ook een belangrijk model verdwijnen.
Bij de Skoda-importeur zien ze het jaar 2000 als een keerpunt. Natuurlijk heeft het Tsjechische merk in de afgelopen jaren al heel wat spraakmakende modellen op de wereld gezet. Maar nu is het pas ècht menens. Sinds kort is Skoda volledig in bezit van het VW-concern, dat is één, maar een tweede mijlpaal is nog belangrijker: de export van de Felicia wordt eind dit jaar gestopt. Daarmee verdwijnt de laatste klassieke Skoda uit de showroom.
Woordvoerder Leo Pool weet dat daarmee een cruciaal punt wordt bereikt. 'Natuurlijk hebben we met de Fabia een goed alternatief, maar veel van de traditionele Skoda-rijders zullen moeite hebben om die stap te maken. Al was het maar omdat de Fabia in een wat luxere klasse valt. Maar eerlijk gezegd moeten we echt uit dat segment, waar je aan alle kanten klem zit tussen de kleine Japanners en Koreanen. Skoda wil niet langer een merk zijn waar goedkoop met hoofdletters wordt geschreven. Waar voor je geld, dat wel, maar met een niveau waar je mee voor de dag kunt komen.'

Sekteleden

De 'sekteleden', zoals de nieuwe organisatie ze wel eens met een knipoog noemt, de fanatieke Skoda-rijders die staan op no-nonsense vervoer, zullen dus naar een ander merk moeten omzien. Maar goed, dat zat er na reclamecampagnes als 'Genoeg gelachen' natuurlijk al een tijdje aan te komen. Daar was menig verstokt Skoda-rijder niet blij mee!
De nieuwe koers wordt doortastend vastgehouden. Tijdens de show van Parijs heeft Skoda als verrassing (nu niet meer dus) de Fabia Combi staan. Terwijl we volgend jaar mogen rekenen op de presentatie van een compact MPV model en zelfs een grote en zeer luxe Skoda limousine. Waarmee de Tsjechen dus ook binnenwandelen in het prestige segment. Het lijkt nogal optimistisch - wie gaat er in een Skoda van een tachtig mille of een ton zitten als zelfs Opel er niet in slaagt die klasse te veroveren? Maar dat het gaat gebeuren, is een feit.
De Super Skoda maakt het verhaal er in ons land trouwens niet makkelijker op. Je hoeft je oren maar even te luisteren te leggen om te noteren dat de merken binnen de Pon importorganisatie nogal wat moeite doen om uit elkaars haren te blijven. Daarom moet Seat een sportief accentje meekrijgen en wordt Skoda het gezinsautomerk. Leg dan maar eens uit dat je een 180 pk sterke RS en een Super Skoda lanceert...

Octavia opgefrist

Een auto die de trend zeker wel heel goed aanvoelt, is de nieuwe Octavia. Waarover weliswaar weinig echt opwindends te melden valt (als je de RS tenminste even vergeet), maar die het Skoda verhaal toch goed illustreert. Hij staat begin oktober in de showrooms.
De nieuwe generatie is net een beetje verfijnder dan zijn voorganger. Van die twee centimeter extra beenruimte achterin zal niemand omvallen, maar het valt niet te ontkennen dat er zo langzamerhand een hele auto staat. Om te beginnen is de Octavia uiterlijk opgeknapt. Aan de voorzijde vallen details op als de koplampen met helder glas, een nieuwe grille en een aërodynamisch aangepaste bumperspoiler met kloeke koelluchtopeningen. Ook achter is het hele spul bijgepunt. Van de bumperspoiler tot de verlichtingsblokken en sierlijsten.
Binnen valt op dat het dashboard uit een aanzienlijk fraaier materiaal is opgetrokken, terwijl de bekledingsstoffen ook al uit een andere - wat chiquere - voorraad lijken te komen. Wat dat betreft kan de Octavia voortaan prima meekomen met de andere merken van het concern. Zoals Audi en VW. Nieuwe instrumenten en een iets uitgebreide uitrusting ronden dat verhaal af.
Net als de Fabia is de Octavia nu leverbaar in een Classic, Ambiente, Comfort en Elegance uitvoering. Als we daar zo eens doorheen bladeren, lijkt bijvoorbeeld de 1.6-liter in Comfort-versie ons het bekijken waard. Daar hebben de heren kennelijk extra werk van gemaakt, zodat je voor een kleine 39 mille in een heel complete auto rijdt.
Die 1.6-litermotor is trouwens technisch vernieuwd. Lees: schoner, iets zuiniger en sterker. Hij staat te boek voor 75 kW/102 pk. Ook in de dieselhoek wordt er iets ruimer uit de VW/Audi-voorraad geput. Zo zien we nu ook een pompverstuiver TDI in de lijst opduiken, voorlopig alleen in de Octavia Combi 4x4 - dezelfde die in dit nummer getest wordt in een Fabia. Blijft de vraag - al zal Skoda daar misschien juist vanaf willen - voor hoe weinig je dan Octavia kunt rijden. Antwoord: de lijst begint bij 31.995 gulden. Maar dan praat je wel over een 1.4-liter met 75 pk.
Toch nog tamelijk basic dus? Klopt, meldt Leo Pool, maar feitelijk gaat de belangstelling van de kopers ook veel meer uit naar de (drie mille duurdere) 1.6-literversie. 'De 1.4 staat in de lijst omdat we zoiets bijvoorbeeld binnen de eigen organisatie nog weleens inzetten als vervangend vervoer voor klanten, als hun auto bij een dealer staat. De 75 pk 1.6 ligt dan meer voor de hand, maar die voldoet niet aan de nieuwe Euro 4 milieunorm. Vandaar deze keuze voor een 1.4.'

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum