Skoda Fabia Combi 1.6 16V Tour (2009)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Fabia Combi 1.6 16V Tour |
---|---|
Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
KM-stand laatst | 6.200 km |
Skoda Fabia Combi Tour 1.6 tiptronic automaat
- 2.000 km
Foto’s van mijn Fabia Combi zijn te vinden op http://www.skodaforum.nl/board/album.php?albumid=64
Inleiding:
Na goede ervaringen met de Skoda Roomster wilde ik toch weer een combi en het liefst met een automaat. Een auto met een automatische bak was al langer een wens van mij, maar het kwam er steeds niet van. Zo’n automaat heeft toch een meerprijs en ik wil ook altijd metallic lak, LM velgen en een goede muziekinstallatie. Dat wordt dan afwegen en ik liet een automatisch bak dan vervallen. In de zomer van 2009 had Skoda prijstechnisch interessante Touraanbiedingen van o.a. de Skoda Fabia Combi die ook met een automaat leverbaar was. Na een proefrit was ik overtuigd, dit moest hem worden.
Signalement:
Skoda Fabia Combi Tour 1.6 16V + 6-traps tiptronic automaat.
Kleur Anthracite Grey Metallic.
LM 16 inch velgen Rial Lugano BP met 205/45 banden.
Geïntegreerde radio/cd/mp3 speler in dashboard, type “Radio Dance”.
Praktijk:
De Fabia 1.6 motor met de tiptronic klinkt anders dan de handgeschakelde 1.6 motor van de Roomster terwijl het toch om dezelfde motor gaat. In de Fabia Combi klinkt deze motor donkerder, rustiger en bij hogere toeren geeft hij een sportief brommetje. Opmerkelijk: toen mijn neef een keer meereed dacht hij dat de auto een dieselmotor had en hij was een beetje verbaasd toen ik hem vertelde dat het toch een benzinemotor was. Zelf rijdt hij in een Opel Zafira 1.9 CDTI diesel met automaat. Overigens dreunt of resoneert de motor niet in de Fabia Combi.
De tiptronic automaat schakelt snel op en houdt het toerental lekker laag. Bij 50 km/p.u. zit de automaat al in de 5e versnelling en bij 70 km/p.u. is de 6e versnelling al ingeschakeld. Als je power nodig hebt schakelt de automaat heel snel terug zonder vervelende schokken. Dit is een automaat die goed bij de les is en allert reageert. Bij 100 km/p.u. draait de motor 2200 toeren en bij 120 km/p.u 2800 toeren. Door de 6e versnelling van de automaat is de auto op de snelweg merkbaar stiller dan de Skoda Roomster. De automaat heeft ook een sportstand en een stand om handmatig te kunnen schakelen.
Wegligging:
Prima rechtuitstabiliteit op de snelweg en een goed stuurgevoel zonder vaagheid.
Hoewel de Fabia Combi niet is ontworpen als sportauto vindt hij bochten nemen niet vies, ook dan blijft hij stabiel. Ook op de snelweg met veel zijwind, blijft de auto makkelijk zijn weg vervolgen. De vering is stevig, maar met ruim voldoende comfort. Grote oneffenheden strijkt hij goed weg, kleine oneffenheden voel je iets meer. Algehele indruk is een stevig aanvoelende auto. De automaat versie heeft tevens standaard ESP,ASR en een bandenspanningscontrolesysteem. Vanuit dat oogpunt gezien is de meerprijs van de automaat helemaal acceptabel.
Interieur:
Een zakelijke aanblik, maar alles voelt solide aan en is ergonomisch in orde. Je zult niet gauw naar knoppen zoeken, alles is overzichtelijk. Goede afwerking van het interieur met goede kraakvrije materialen. Prima zitmeubilair dat goed te verstellen is. Genoeg ruimte voor 4 personen en hun bagage die makkelijk in de grote laadruimte past.
Overig:
Windgeruis is nog steeds waarneembaar, ondanks het feit dat mijn Fabia reeds voorzien is van een modificatie. Dit houdt in: een ander stukje rubber onderaan de A-stijl. Het is echter niet zo dat er een orkaanwind naar binnen blaast. Misschien dat Skoda dit bij de eerstvolgende opvolger van de Fabia dit euveltje kan verhelpen.
De volautomatische Climatronic klimaatbeheersing vind ik een uitkomst. De luchtstromen via de roosters zijn gelijktijdig in te stellen op voetenruimte, borsthoogte, en hoofdhoogte. Uiteraard kan dit ook separaat. Als je de knop van de Defrost indrukt gaat de aanjager automatisch naar de volle snelheid om de voorruit te ontwasemen. Als je de Defrost uitschakelt, gaat de aanjager weer naar de eerder ingestelde capaciteit. Temperatuur goed instelbaar. Alle standen van de Climatronic worden schematisch getoond op een groot LCD scherm. Tevens wordt ook de buitentemperatuur aangegeven.
De in het dashboard geïntegreerde Radio CD/MP3 speler type “Dance” is mooi ingebouwd.
Groot LCD scherm die de artiest + het betreffende nummer weergeeft. Makkelijke en overzichtelijke bediening. Het inlezen van een MP3 CD duurt wat langer dan de aftermarket Pioneer die ik in mijn Roomster had. Het geluid vind ik darentegen voller klinken dan die Pioneer.
De eerste 500 km was het brandstofverbruik gemiddeld 1 op 11. Bij de tweede 500 km bedroeg dit 1 op 12,3. De snelheidsmeter heeft over de gehele schaal een afwijking van slechts + 5 km, gemeten met Mio navigatie.
Mijn verdere toekomstige ervaringen zal ik periodiek in deze review updaten.
Update 7-10-2010
- 6.200 km
Bij km stand 2500 weigerde de slotvanger van het bestuurdersportier alle diensten. Betreffende portier was haast niet meer te sluiten. Je moest eerst met een wasknijper de slotvanger een stukje terug duwen en dan kon het portier dicht. De slotvanger werd onder garantie vervangen.
Bij een rit op de Duitse autobahn bleek de auto ook bij hogere snelheden een prima wegligging te hebben. Goed stuurgevoel en goede rechtuitstabiliteit. Bij 160 km/p.u. draaide de motor slechts 3500 toeren. Dit komt door de 6-traps tiptronic automaat die het toerental drukt. Bij het gebruik van de “resume” knop van de cruise control gaat de tiptronic automaat enthousiast aan het werk om de eerder ingestelde snelheid weer te hervatten. Er wordt snel 1 tot zelfs 2 versnellingen teruggeschakeld. Dit resulteert in een flink geloei van de motor en de daarbij behorende acceleratie. Dit mag van mij wel iets minder bruusk verlopen. Overigens komt de toerenteller hierbij niet in het rode gedeelte.
De sportstand en de handmatige stand van de Tiptronic automaat worden door mij vrijwel nooit gebruikt. De sportstand houdt het toerental hoger en in de handmatige stand is er meer slip bij het doorschakelen. In bergachtig gebied kun je met die handschakeling wel beter op de motor afremmen. In de handmatige stand schakelt de tiptronic automatisch naar de 1e versnelling als je stil staat. Daarna mag je het zelf weer bepalen. In de normale automatische stand van de Tiptronic rijdt hij het zuinigste. Dit verwacht je niet, je zou denken dat de handschakeling zuiniger zou zijn. Een zuinigheidswonder zal deze auto in deze configuratie nooit worden. Gemiddeld gebruikt hij 1 liter op 12,5 km. Een 1.2 TSI motor met DSG automaat zal vermoedelijk zuiniger rijden. Toch is deze combinatie van 1.6 motor met Tiptronic automaat zeker niet slecht, de motor en de automaat werken prima samen voor een comfortable en redelijk stille rit.
Inmiddels heeft de auto ook zijn eerste onderhoudsbeurt gehad. Behalve het vervangen van de voorste ruitenwisserbladen is er niets te melden. Verder blijft het een fijne auto om te rijden.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.