Skoda Enyaq iV 60 132kW Selection (2024)

Uitvoering | Enyaq iV 60 132kW Selection |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Grote bak voor weinig
Een half jaar geleden op zoek gegaan naar een nieuwe auto nadat Lynk&Co de prijs met 100 euro per maand verhoogde. Tja. Sowieso mocht het goedkoper. Het idee was - weer - hybride of beter nog full electric. Na MG's (goedkope Chinese rommel) en Citroën (Franse rommel) geprobeerd, en Tesla zelfs in 2e hands duur bleek uitgekomen bij Škoda Enyaq in private lease. Via Century uiteindelijk de beste service en scherpste prijs gevonden, met als mazzeltje een premium kleur aangezien standaard blauw (die ik stiekem cool vond) uitverkocht was.
Levering aan huis was vlekkeloos en de auto bleek groter dan gedacht (had alleen kort proefritje gemaakt). Deze versie heeft slechts 60kw accu maar voor mijn gebruik (randstad) echt wel afdoende. Bovendien, laadpalen genoeg bij ons, vaak de enige vrije plek dus laden continu.
In de praktijk probeer ik in de zomer tussen 16 en 17 kw/100km te blijven.. Dat is gelukt! Met 16.8 gemiddeld.
Helaas zal het in de winter wel tegen vallen. Ritje naar Groningen in de mist leverde verbruik rond de 21/22 op. Dat werd snellader op de terugweg. Tot nog toe de enige keer...
De stoelen zijn best prima met voor mij rug een extra steun. Als je van luxe houdt neem dan een Sportline. De kofferruimte is zo ruim dat je je in een zeecontainer waant. Helemaal top!
Stoelen achterin zijn geschikt voor grote volwassenen en beenruimte is niveau taxi XL!
De software gebruik ik niet. De connectie met Android auto en inmiddels Carplay verloopt vaak stroef. Maar beste is om die standaard software te negeren.
Er is geen draadloze lader op deze versie. Wel kun je twee telefoon plat naast elkaar leggen aan de kabel. Handig!
Er is geen pookje maar een soort knop. Vond ik eerst raar, tijdens het rijden merk je daar uiteraard niets van! Met achteruit rijden even schakelen (in je hoofd dan).
Met stevige wind of in een ruime bocht is deze achterwielaangedreven kolos een behoorlijke dweilbak. Als je dat vooraf weet is het soms irritant. De ruimte is het echter waard.
Hij is vrij lang maar de draaicirkel ongekend kort door de AWD. Kortom, fileparkeren is een makkie!
Grootste ergernis is de achterklep. Die is niet automatisch want kosten moesten onder de 45k blijven vanwege de SEPP subsidie. Die sluit echter zeer vaak niet goed. Hard dichtslaan was het devies volgens twee dealers.
Samengevat, ben erg tevreden met name prijs kwaliteit en wat je er voor krijgt. Een premium (Europese!) auto in private lease voor zelfde prijs als een kleinere Chinese rammelbak. Top!!
Jaar 1
Nu (bijna) een jaar rondgereden en ik moet zeggen, de auto bevalt uitstekend. De zit is perfect, de auto comfortabel verbruik alleszins binnen de perken (18.6kw/100km). Nu de grootste tegenvaller. Het snelladen. Er wordt een maximum beloofd van 124kw/h, maar na een recente trip naar Barcelona heen en terug nooit sneller geladen dan 80. Meestal rond de 60, soms vanwege de kou rond 40. Begrijpelijk, maar het is wel teleurstellend eigenlijk als je aan een 300-lader staat... En daardoor ben je toch dik twee dagen onderweg. Wel zo relaxed overigens, maar het kost wel flink tijd. De auto zelf gaf geen krimp en lijkt gemaakt voor de lange-afstand. Bagageruimte pakt ook goed uit en achterin zit je prinsheerlijk. Nog steeds tevreden dus.
PRIVATE LEASE Skoda Enyaq

Skoda Enyaq 85 Sportline | Graphite Grey
- 2025

Skoda Enyaq 85 Sportline
- 2025

Skoda Enyaq Coupé iV 80 RS / Full option! / Trekhaak / Panoramadak / Camera / Head-up / 20'' / Keyless / Sfeerverlichting / Elektr. stoelen / Canton Audio / Stuurverwarming / Warmtepomp / DAB / ACC
- 2022