Seat Toledo 1.8i CL (1995)

Seat Toledo 1.8i CL (1995)

UitvoeringToledo 1.8i CL
Bouwjaar1995
Jaar van aanschaf2006

Voordat ik deze auto kocht ben ik een tijd auto’s aan het vergelijken geweest zowel op internet als bij garages en dealers. Mijn doel was om een betaalbare auto (2.500 euro) te vinden waar flink wat bagage in kan en tegelijkertijd toch lekker in de stad maar ook op de snelweg kan rijden. Ook moet hij in maandelijkse kosten niet te duur zijn omdat ik nog studeer en dus niet al het geld van de wereld bezit.
Mijn oog viel al vrij snel op de Seat Toledo 1.8i CL bij een plaatselijke garage. Zeer grote kofferruimte (ruim 550l) en bekleding nog zo goed als nieuw omdat de vorige eigenaar er verschillende hoezen omheen had gedaan.
De eerste test rit was gelijk een plezier omdat ik wel van lekker optrekken hou. Met de 1.8 moter van volkswagen onder de moterkap en een gewicht van slechts 1025kg is dit een aardig pittig autotje voor zijn formaat, vergelijkbaar met een passat of vento uit zelfde bouwjaar.
Na de aanschaf heb ik er flink wat kilometertjes mee gereden en het verbruik varieerde van 1 op 13 tot 1 op 15, en dat voor iemand die in de randstad woont, werkt en studeerd! De grote proef kwam toen ik met vrienden een weekend ging camperen en er dus zeer veel bagage (1x5pers tent, 1x3pers tent, 4 stoelen, 2 tafels, 2 gasstellen enz.) in de auto werd geladen. Alles paste en op de snelweg kon ik nog lekker vanuit zijn 5e versnelling door trekken, wat natuurlijk wel een stuk trager ging dan normaal. Toch viel het niks tegen.
Enige nadeel kwam naar boven toen de zomer toch echt begonnen was, namelijk het ontbreken van een airco. Met een auto van dit formaat en zwarte lak is het soms bijna niet uit te houden, en zeker als je in een file komt te staan is het uitermate vervelend. Maar wat wil je, deze auto koste mij 2.000 euro in aanschaf en is 11 jaar oud, het zal zeer moeilijk zijn om een betere auto te vinden van dit formaat, deze prijs, dit plezier en het Volkswagen comfort in Seat stijl.

Alleen problemen die voort kwamen omdat deze auto een tijd heeft stil gestaan voordat ik hem kocht, namelijk:
- Uitgedroogde en na een tijdje letterlijk kappotte banden (Niks met autotechnisch temaken)!
- Luidruchtige luchtinlaat / uitlaat
- Ventilatie motertje interieur alleen stand 4 werkt nog (dus alles of niks ventilatie)

Een keer een haperende moter gehad, waarschijnlijk vanwege water in de tank.
Technisch dus allemaal bij probleempjes en niet direct met de techniek van de auto zelf te maken dus een toppie auto naar mijn mening!
Onderhouds kosten tot nu toe: 386 euro voor 4 nieuwe banden en hierna 15.000km gereden zonder problemen.