Seat Ibiza SC 1.6 TDI 90pk Sport (2010)
| Uitvoering | Ibiza SC 1.6 TDI 90pk Sport |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2010 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 50 km |
| KM-stand laatst | 45.000 km |
De kop is er af en nu genieten
In 2009 mij zelf een groot kerstcadeau gegeven.
Een nieuwe auto. Alleen wat ga je dan kopen.
Op dat moment reed ik een Seat Ibiza Style (geel natuurlijk) die ik 5 jaar geleden 2de hands had gekocht. Al met al een perfecte auto, dus mijn voorkeur ging weer uit naar een Seat. Nog even gekeken bij de andere merken maar het was snel duidelijke weer een Seat.
Waarom dan weer Seat is dan de vraag natuurlijk, wel heel simpel om de volgende rede:
- Prima auto, qua gedrag
- Ziet er erg mooi uit met zijn sportieve lijnen
- prijs verhouding met vergelijkbare auto's.
De keus viel op de Ibiza Sport (dan heb je bijna alle extra's er al op) en dan in de kleur Trackgrijs. De gedachte was dat het dan niet zo snel opvalt als hij smerig wordt, helaas ook op grijs valt het op. De opties die nog open stonden waren beperkt want de Sport heeft bijna alles al standaard. Als opties heb ik nog de midden arm steun genomen en i.p.v. van de standaard zilveren LM velgen de optie zwart gekozen. Dit laatste pakte bij de grijze auto dubbel goed uit en is een aanrader voor iedereen.
De zwarte velgen maken de auto helemaal af.
Dan is het grote wachten aangebroken en moest ik tot maart wachten tot de auto geleverd zou worden. In die tijd eens goed nagedacht over hoe ik de auto helemaal uniek kan maken, of duidelijk niet meer standaard. Op internet gezocht tot ik op de site van JE-design terecht kwam. De bodykit die zij aanboden was precies wat ik zocht. Niet te uitbundig maar subtiel anders.
Na de aflevering bij de Seat dealer letterlijk naar de overkant van de straat gereden de garage in en daar de bodykit laten plaatsen. Zelf klussen is niks voor mij en wat de echte professionals kunnen doe ik ze niet na. De week die zij nodig hadden leek eindeloos te duren maar half maart was alles eindelijk gereed en kon ik de garage uit rijden met het gevoel dat dit er maar één van op de wereld rond rijdt.
De eerste 2000 km er al weer op zitten en nog steeds super blij met de keus van de auto en de bodykit. Nergens ook maar iets gezien wat er op lijkt. Al wel heel wat mensen hun nek laten verdraaien en van iedereen de complimenten gehad.
Is er wat verandert aan de auto door de body kit.
Nee hij rijdt nog steeds als de Ibiza. Goed direct en de prestaties qua verbruik zijn niet verandert. Wel vallen er een paar dingen op die ik beter had verwacht/gehoopt.
De bekende deurgreep die te ver naar voren zit is inderdaad lastig. Maar van de andere kinderziektes weinig gemerkt in deze auto. Bij mij is de achterruit verwarming een minpunt. In mijn oude auto was het achterruit binnen 10 minuten schoon. Nu rijd ik een half uur en dan nog is hij niet schoon. Helaas maar waar dan maar wat minder zicht door het achterruit. Als laatste min punt is het opbergen van spullen. De vakken in de deur en het handschoen kastje stellen niks voor en naast de beker houders is er verder niks te vinden. Dus de boekjes zwerven nu wat rond tot ik het zat ben en ze er maar uit gooi.
Plus punten te over. De sport stoelen zitten als gegoten en de midden armsteun belemmerd in de laagste stand het schakelen niet dus dat zit perfect. Zicht is rondom goed ook via de spiegels.
Het geluid in en buiten auto valt me in de positieve zin op. Had gerekend op veel meer lawaai ook door dat het een diesel is maar bij normaal gebruik komt hij de radio niet te boven. Het sport onderstel is stug en dat voel je bij kuilen. Daar heb ik voor gekozen maar daardoor is het bochten rijden een genot. Zeker bij de op en afritten van de autowegen kan je tenminste een beetje doorrijden.
Komende tijd staan er een paar lange ritten in de agenda. Eens kijken he de auto zich dan gedraagt en of het comfort zich dan ook doet gelden.
Eerste beurt gehad
Als eerste dank voor de reacties op mijn eerste verslag.
De velgen blijven toch iets bijzonders op deze auto.
Iedereen is er weg van en ik blijf er om lachen want het zijn de standaard velgen van Seat die er van de fabriek af onder zitten. Alleen de optie zwart genomen.
In de 4 maanden dus al heel wat kilometers gereden. En dus begint de auto helemaal vertrouwd aan te voelen. De lijst plus punten voor mij is eindeloos. De keuze voor de 90 pk versie is in combi met de body kit wat vreemd voor sommige maar als je veel 's avonds laat over de snelweg rijd is iets harder dan toegestaan al hard zat. Wat er echt boven uitspringt is de weg ligging. Je kan deze auto echt de bocht in duiken en er weer uit sprinten.
Wat betreft het verbruik door vooral op de snelweg buiten de spits te rijden weet ik het verbruik rond de 5.1 ltr op de 100km te houden soms er ook nog wel onder. In vergelijking met mijn vorige auto een flinke verbetering. En als ik haast heb dan blijft het verbruik nog onder de 6.0 ltr op de 100 km (handig zo'n boordcomputer).
Als er al een minpunt overblijft is het de opberg mogelijkheden.
Hoe ik het ook probeer er zwerft altijd wel ergens wat rond in mijn auto om dat ik he niet netjes kan opbergen. Helaas maar waar.
De eerst 15.000 km waren verreden en dan komt de eerste beurt.
Het enige mankement wat ik had was de banden spanning. Heel langzaam liep de voor band leeg. Maar niets kunnen vinden en toch bleef de band na ca. 5.000 km naar mijn gevoel en die van de pomp te laag. De Seat dealer die de kleine beurt uit voerde heeft de band nog eens nader bekeken en kon een hele kleine spijker vinden in 1 van de groeven. Gelukkig weer op gelost. Verder mankeerde de auto niets en nu onder weg naar de volgende duizende KM's.
Als die net zo goed gaan als de eerste 15.000 blijft dit de beste auto die ik ken.
Voor de lief hebbers komen er wat extra foto's. Sorry maar had idd eerst de auto moeten wassen voor ik de foto's nam maar dat is niet gebeurt en wilde jullie ze niet onthouden.
Het eerste jaar zit er op
In maart van dit jaar zat het eerste jaar dat ik de auto heb er op. Op een paar honderd km de 45.000 niet gehaald. Dus de keuze voor een diesel was terecht, mijn voorspelling dat ik veel km's zou gaan rijden is uitgekomen.
In een jaar leer je veel van je auto. O.a. hoe je het beste over de vele drempels komt. Gewoon schuin er over en je heb geen probleem alleen ziet het er we raar uit als je zig zagt door een woonwijk.
Bewust niet gechipt. 90 pk lijkt weinig voor de auto (zeker met de spoilers). In de Randstad heb je er niks aan het is file of prov. wegen. En als het moet heeft de wagen meer dan genoeg vermogen om even snel te rijden.
Het bekende verhaal van verbruik cijfers en de VW groep kan ik ook bevestigen. Volgende brochure moet ik standaard 1:21 halen maar dat red ik alleen met rustig rijden. Dus daar mag men weleens wat aangaan doen. Want als ik me netjes aan de snelheid houdt en met het verkeer mee ga is 1:18 normaal. De 130km/h op de afsluitdijk was meteen 1:16 dus dat gaan we maar niet te vaak doen.
Enige minpunt tot nu toe in de auto vind ik de banden slijtage. Bij de 30.000 km bleken de voorbanden al helemaal versleten. Dat had ik niet verwacht, dus wat rustiger door de bochten rijden voortaan.
Plus blijven de stoelen en de handeling van de auto. Het comfort in de auto is prima alleen de sport uitvoering zorgt dat je alles voelt en daar zijn passagiers niet altijd aan gewend maar voor mij juist prettig in de winter want je voelt de auto meteen als hij gaat glijden. En met de slipcursus in het achter hoofd me hier uit kunnen redden.
Volgende week gaat de auto weer naar de garage voor de 45.000 km beurt. Kijken of de banden het beter hebben vol gehouden.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Seat Ibiza

Seat Ibiza SC 1.9 TDI – 2009 – 395.118 km - Klokje rond

Seat Ibiza SC 1.4 TSI Cupra Bocanegra - Op de rollenbank

Seat Ibiza Cupra 1.4 TSI (2010)

Test: Skoda Fabia RS - Abarth Punto Evo - Renault Clio RS - Seat Ibiza Cupra - Mini Cooper S