Seat Ibiza 1.9 TDi 130pk Sport (2002)

Seat Ibiza 1.9 TDi 130pk Sport (2002)

UitvoeringIbiza 1.9 TDi 130pk Sport
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2005

Sportiviteit in een praktische verpakking (21/11/07 - 209.000km)
==============================================================
Dat is in een notendop de waar deze Ibiza garant voor staat.
Zoals reeds in meerdere reviews is aangegeven, zit het met de prestaties namelijk wel goed. Vooral het hoge koppel (310 Nm), dat al beschikbaar is vanaf 1900 rpm gecombineerd met een relatief laag gewicht (1165 kg), zorgen ervoor dat je zonder al teveel krachtsvertoon lekker meekomt in het dagelijks verkeer. Met name in de tussensprint (80-120km/u) is deze auto in zijn element! De soepel schakelende zesbak draagt hier ook zeker aan bij. Het gemiddeld verbruik (5,5L/100km) is voor een sportieve hatchback zonder meer acceptabel.

De sportversie is rondom voorzien van 16 inch lichtmetaal en geventileerde schijven, gecombineerd met ABS en tractiecontrole. Tip: bezuinig niet op de banden, deze dragen bij aan het rijcomfort en veiligheid! In het verder vrij standaard, zo je wilt saaie interieur prijken een spannings- en motorolie temperatuurmeter. De laatstgenoemde is m.i. onontbeerlijk maar vind je helaas nog maar zelden.
Waar ik achteraf bezien wel buiten had gekund is het knetterharde sportonderstel.
Ook met een iets minder straf afgeveerde Signo versie kunnen dezelfde bochten probleemloos worden bedwongen. Verder is het geen ruimtewonder, met name voor de achterpassagiers.

Update 04/02/08 - 216.000km
===========================
Monroe reflex schokdempers gemonteerd, stabilisatorstang en draagarmrubbers vervangen.

Update 01/07/08 - 241.000 km

jun. 2006 Raammechanisme linksvoor vervangen
jun. 2007 Remschijven voor + blokken vervangen
feb. 2008 Schokdempers achter + stabilisatorstang vervangen

op naar de 3 ton!

Onlangs een D-label gekregen, verder geen bijzonderheden.

Tijdens de onderhoudsbeurt (311.000 km) zijn er geen bijzonderheden geconstateerd. Voorbanden zijn vervangen na 45.000km, uiteraard olie en filters; that's all.

Wel merk ik dat het TDI blok wat chagrijnig uit de winterslaap ontwaakt met deze temperaturen (-12 gr). Dus tot de olie op temperatuur is doen we het rustig aan. Als de wijzer de 90gr aangeeft knort íe weer als vanouds!

Still standing

De volgende onderhoudsbeurt wordt een grote en bij een km-stand van 350.000 is de Ibiza alweer toe aan zijn vierde distributieriem. Deze moet namelijk elke 90.000km preventief vervangen worden.

De laatste kleine beurt + APK was een pittige rekening. De aandrijfas hoezen bleken namelijk gescheurd te zijn en moesten vervangen worden. Aangezien de aandrijfassen hiervoor compleet uit elkaar moesten, was het een arbeidsintensief klusje.

Bij dergelijke kilometerstanden is te verwachten dat de onderhoudskosten stijgen; aan de andere kant heb je geen afschrijving meer.

De auto voldoet nog altijd aan mijn verwachtingen. Toen ik hem kocht in 2005 had ik niet gedacht er zoveel plezier aan te beleven. Wat mij betreft op naar distributieriem no. 5!

PRIVATE LEASE Seat Ibiza