Test: Seat Ibiza FR (2004)

Omen

Seat Ibiza
Dit wordt het jaar van de snelle Seat Ibiza's. De langverwachte beresterke Cupra komt eindelijk, maar nu is er vast de (betaalbaardere) FR met turbomotor van 150 pk.

Nu de Ibiza intussen al twee jaar te koop is, snakken we naar snellere versies. Ja, zo'n tweeliter wil wel aardig van z'n plek en de 130 pk TDI is ook niet mals, maar benzinemotoren met turbo's schitterden nog van afwezigheid. En dat terwijl Seat juist daarmee de laatste jaren een zwart-wit geblokt imago heeft opgebouwd. Maar daar gaat dit jaar verandering in komen want éindelijk komt de naam Cupra terug op de compacte Seat. Maar dat is pas in de tweede helft van het jaar, nu moeten we het nog even de doen met de Ibiza FR. En die geeft zeker geen slecht voorgevoel...

Eerst even de theorie rond de FR. Deze typische type-aanduiding staat voor Formula Racing en dat sluit weer mooi aan op Cupra (Cup Racing) dat het merk gebruikt voor de nóg snellere karren. De Cupra's onderscheiden zich van de FR's doordat ze door zusterbedrijf Seat Sport werden ontwikkeld in plaats van 'gewoon' door Seat. De Sport-afdeling verzorgt bijvoorbeeld ook alle circuitauto's voor het merk.
De Ibiza FR is er in den beginne met de 1,8-liter turbomotor die we eigenlijk al kennen uit de Ibiza Cupra van modeljaar 2000. Toen had 'ie 156 pk, nu moeten we het doen met 150. Deze motor wordt door het VW-concern gebruikt in de meest uiteenlopende auto's: van Skoda Octavia tot Audi TT. En zelfs het Nederlandse Donkervoort schroeft 'm in de D8. De viercilinder heeft vijf kleppen per cilinder en naast de 150 pk vermogen word je getrakteerd op 220 Nm koppel.

Geen bruineberengeluid
Van een afstandje lijkt de FR nauwelijks anders dan de andere Ibiza's, maar wie er wat dichter bij gaat staan ziet toch duidelijke verschillen. Beetje honingraat in de grille, dubbel uitlaatje achter, 16-inch lichtmetaal met laagprofiel rubber en titaniumgrijze buitenspiegels en achterlichtunits. Binnenin natuurlijk andere klokjes, leer om het stuur en de pookknop en gelukkig een grijs gespoten dashboard in plaats van een enorme plak zwart plastic. En natuurlijk zit je op extra goed gevormde stoelen die een chic-sportief metallicachtig stofje hebben.
Maar nu écht ter zake; rijden. Want dan kunnen we die F en die R hopelijk voelen en dat is het enige dat echt telt. Na het starten van de twintigklepper komt er een lekker brommetje onder de kap vandaan. Niet zo'n bruineberengeluid, maar gewoon een krachtig soundje.
Het begin van de testrit voert door de bebouwde kom waar het wegdek is toegerust met allerlei dwarsrichels en vreemde onregelmatigheden. Dat vinden de laagprofielbanden niet fijn, want die laten zich binnenin behoorlijk horen en meteen maken we ook kennis met de stuggere veren die op deze gemene randjes de inwendige organen even opnieuw rangschikken.
Op de buitenweg vergeten we dat gelukkig snel, want daar profiteren we juist van die andere onderstelafstemming. Z'n bochtgedrag is neutraal en van overhellen is nauwelijks sprake. Hij heeft amper de neiging om over z'n voorwielen weg te glijden. Wie de auto 'n beetje 'zet' voordat hij de bocht induikt, merkt dat de achterkant 'n tikkie meeglijdt. Niets vervelends, maar juist leuk.
De elektrohydraulische besturing had wat zwaarder gemogen voor nog meer gevoel, maar precies en direct is 'ie zeker. Je kunt de FR goed plaatsen. Ten opzichte van de standaard-Ibiza's heeft de FR een dikkere stabilisator vóór.
En ook in de Ibiza kunnen we de 1.8 turbo weer roemen voor z'n mooi verdeelde trekkracht over een breed toerengebied. En in een auto van 1.130 kg is dat ruim voldoende voor veel rijplezier. Invoegen op de snelweg is natuurlijk geen probleem en in no-time kan de naald richting de 200 worden gestuurd. Een zesbak zou op de snelweg niet eens zo'n verkeerd plan zijn geweest om het geluid op constante snelheid een beetje binnen de perken te houden.

Diesel komt later
Dit grapje kost € 20.995, natuurlijk veel geld. Maar kijk even naar de concurrentie en dan valt het eigenlijk wel mee. Een Peugeot 206 GTI kost bijvoorbeeld 150 euro minder en een VW Lupo GTI staat in de lijst voor 22.250 euro. En dan moet je het in beide gevallen doen zonder turbo en met minder vermogen! Nog een nieuwtje tot slot; omdat diesel tegenwoordig kruipt waar het niet gaan kan, komt de FR later dit jaar ook nog met de 130 pk TDI-motor uit de Ibiza Sport.