Seat Ibiza 1.4 16V Stella + (2001)

Seat Ibiza

UitvoeringIbiza 1.4 16V Stella +
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2001

Indien je het formaat van een Mondeo gewend bent, dan is de overstap naar een Ibiza toch wel een grote. Verrassend is dan wel dat je als bestuurder daar weinig tot geen last van hebt. De achterpassagiers hadden een heel andere mening, maar dan moeten ze maar een eigen auto kopen.
Wat direct opvalt is het totaal geintegreerde dashboard met radio en verwarming. Mede door de rode dashboardverlichting geeft dit een luxe en enigszins futuristische uitstraling. Wat betreft de luxe: met afstandbediening voor de deuren, elektrische ramen en bijvoorbeeld hoofdsteunen en drie gordels achter is het een redelijk rijke uitvoering. Wat echter vergeten is bij de tekentafel is de kofferbak. Indien u inkopen wenst te doen voor pakweg een persoon of 6 zult u toch twee keer moeten rijden. Maar eerlijk is eerlijk, daar zijn dan weer andere auto"s voor bedoeld.

Daarentegen is het met deze kleine rakker weer goed toeven op de snelweg. Zelfs bij onze, qua snelheid een stuk tolerantere, buren kan de 1.4 16V aardig meekomen. De teller gaat zelfs regelmatig voorbij de 185 km! Aardig illegaal in ons landje dunkt mij.

Qua afwerking en onderdelen is de duitse invloed goed te merken. In het verleden is dit beduidend anders geweest bij Seat kan ik uit eigen ervaring melden. Enige puntjes zijn dat de benzineklep, welke met de centrale deurvergrendeling zou moeten werken, regelmatig vanuit de kofferbak geopend moest worden. Daarnaast is het maar goed dat er in Nederland geen winters meer zijn, waarschijnlijk in Spanje ook niet, daar de achterruitverwarming het voor 50% niet doet. Overigens is dit euvel bekend en zal dit -uiteraard onder garantie- bij de eerste grote beurt verholpen worden.

Als laatste puntje van kritiek dienen de stoelen, na een ampele 8000 km geven deze al zoveel lawaai aan piepes en kreuntjes, dat het wel leukt of ik met een oldtimer op stap ben.

PRIVATE LEASE Seat Ibiza