Seat Ibiza 1.4 16V 100pk Sport (2002)

Seat Ibiza
Seat IbizaSeat IbizaSeat IbizaSeat IbizaSeat IbizaSeat Ibiza - interieurSeat Ibiza - interieur

UitvoeringIbiza 1.4 16V 100pk Sport
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2004

Ik heb de auto nu bijna een half jaartje. Toen de tijd uitgekozen om zijn sportieve uiterlijk, pittige motor en lekker sportieve kuipstoelen. Ik heb een tijdje moeten zoeken en dieper in de buidel moeten tasten om de 100pk 1.4 16V Ibiza te kopen, maar dat was het wel waard!

De 1.4 16V 100pk, heeft net het extra vermogen wat de standaard 75pk in mijn ogen miste. De auto is voldoende vlot, en blijft met name in hogere toeren lekker fel doortrekken. De klank van de motor van me niet tegen, hoewel het een 1.4 16V blijft. De motor mist naar mijn inzien alleen onderin, de kracht...daar is de motor ff sloom, totdat hij op toeren komt. Verder ligt het verbruik altijd tussen de 5,7:100 en de 7.4:100, standaard rij ik 1:14, niet verkeerd.

De opties van mijn Ibiza zijn lekker: cruisecontrol, airco, electrische ramen en spiegels, sportstoelen, leren stuur en pook, sportvelgen. Niets te klagen, alleen het interieur is wel helemaal compleet zwart, niet echt uitbundig vrolijk. De luxe zit erin, maar straalt er niet vanaf!

Het sportonderstel rijdt heerlijk, vooral op provinciale wegen is het lekker sturen. De variabele stuurbekrachtiging werkt fijn, op lagere snelheden is deze lekker licht waardoor de auto makkelijk in te pakeren is. Op hogere snelheden stuurt de auto waarneembaar zwaarder. De Ibiza helt met het sportonderstel minder in bochten en kleeft aan de weg. Helaas zijn klinkerwegen en drempels een crime. Het sportonderstel geeft oneffenheden wel goed voelbaar door, niet altijd eventjes fijn icm met de toch wel stevige sportstoelen.

Het enige wat mij tegen valt is, dat ondanks de kwalitatieve indruk die ik van de Ibiza had, dat er toch wel veel rammeltjes en kraakjes in het interieur zijn. De meeste zijn door de dealer al grotendeels verholpen, maar goed... je moet er ook maar net op letten zoals ik.

Kortom, de Ibiza 1.4 16V 100pk Sport is voor mij de sportieve auto die ik zocht, lekker goedkoop in wegenbelasting en verbruik en toch nog een lekker uiterlijk. Vooral de lijnen van de motorkap en de wigvorm van de auto blijf ik geweldig vinden. Buiten de rammeltjes om, blijft het nog steeds een fijne auto... om naar te kijken en mee te sturen.

Tot nu toe geen noemenswaardige problemen, behalve:
- raammechanisme is kapot gegaan, waardoor raam niet meer naar boven kon, dit ging een paar dagen na aankoop al kapot, schijnt een Ibiza kwaal te zijn. Netjes gerepareerd onder garantie.
- ABS- storing in de boortcomputer; nieuwe software ingeprogrammeerd, sindsdien geen problemen meer, hoewel na het inprogrammeren de cruisecontrol het ff niet meer deed, totdat deze in de software geactiveerd was
- rammmeltjes in het interieur; stuurkolom, deurpanelen en kofferbak waren/zijn rammeltjes waarneembaar
- de kunststof interieurdelen sluiten niet altijd even goed op elkaar aan
- spontaan geknapte achterruit, bij een koude ochtend brak de achteruit in 1000den stukken, toen ik de passagiersdeur dichtgooide
- geknapte veer rechtsvoor
- rempedaal sensor defect, lampen bleven continu branden ook als de auto niet op contact stond, snel en goedkoop opgelost, helaas gebeurde dit om zaterdagavond 18:00, gelukkig was de garagehouder genegen dit even te verhelpen.
- bobine defect, auto loopt op drie cilinders

97.000 km: olieverbruik van 1 liter op de 6000km, echt te veel!
Auto heeft veel problemen gehad, met name electronisch van aard, na veel reparaties is de auto nu storingsvrij. Blijft veel olie verbruiken.

PRIVATE LEASE Seat Ibiza