Rover Mini Cooper (1994)
Uitvoering | Mini Cooper |
Bouwjaar | 1994 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
engels straatvechtertje
Tja, ik was op zoek naar een vervanger voor mijn Volvo 940 turbo estate... Ik wilde een auto die per maand net even wat minder koste, net zo ruim was en degelijk. Kortom ik was zoekende naar een Japanse estate van een jaar of 10 oud. Tot dat ik die mini zag staan. En dan denk je, tja dat kan natuurlijk ook en voor je het weet stroomt er weer benzine door je bloed en denk je niet meer na maar volg je je hart. Als een verliefde schooljongen ga je er in zitten en maak je een proefrit. Liefde maakt blind, dus zonder je over de nadelen te bekommeren koop je, er zijn al genoeg dingen in het leven waar je wel over na moet denken.
En dan heb je de auto, én ben je cool. Want dat is ie en daar heb je zo'n auto voor. Met mijn 1.92 past het nét (eigenlijk net niet maar tja) een ritje van een uurtje of twee gaat prima en het is toch ook de tweede auto. De prestaties zijn goed, het is een cooper dus vol vermogen (63pk volgens het boekje) en rijd dus makkelijk 160+ op de teller. Op de snelweg ga je gewoon lekker mee. Het verbruik is mwa, de radio niet te verstaan vanwege de herrie en alles trilt. Comfortabel is alleen het wortelnotenfineerlaagje op het dashbord en de deels lederen bekleding. Maar, de kofferbak is zonder reservewiel groot genoeg voor een grote boodschappenkrat, en met drien erin gaat ook prima. Nee, qua binnenruimte valt het allemaal best te doen. Zelfs de kinderzitjes passen prima op de achterbank, wel moet ik mijn zoon over de voorstoelen tillen om hem vast te knopen in zijn maxicosiestoel. Dat de auto cool is zien vooral ook kinderen, mijn zoontje (2 jaar) is er ook helemaal weg van. Dat deze auto snel is klopt deels, voor toen was de auto inderdaad best rap, althans rapper dan de meeste escorts kadettjes en 4 en 5-jes van die tijd, maar tegenwoordig zijn veel auto's snel. Of dat ie veilig is? Ik denk het wel, ik ben nog nergens tegen aan gereden.
Onderhoud en tenderlove heeft zo'n auto ook nodig, het blijft een Engels product uit 1959. Een specialist met ervaring met Engelse auto's is wel aan te raden, denk eens aan ex-rover dealers. Het gaat te ver om te vermelden wat inmiddels allemaal vervangen en gerepareerd is, al is veel te wijten aan slecht onderhoud van voor mijn bezit. Maar met een ANWB-pas op zak is zo'n auto nog best goed dagelijks te gebruiken.
En als je plezier in het rijden belangrijk vindt dan maak een proefrit en wordt verliefd en vergeef de auto haar tekortkomingen.