Renault Scénic RXE 1.6 16V (2001)

Renault Scénic RXE 1.6 16V (2001)

UitvoeringScénic RXE 1.6 16V
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2015

Gebruikte Scenic: slim of niet?

Met het verdwijnen van de leasebak, was er voor mij de noodzaak snel een (tijdelijke) privéauto te kopen met een aantal criteria:
-Niet te duur
-nieuwe apk (misschien heb ik de auto maar een jaar nodig)
-veel ruimte voor het gezin en diverse prive activiteiten
-trekhaak en een trekgewicht van minstens 1000kg
Ik heb goede (lease) ervaringen met een 1e generatie Scenic, met name het comfort en de flexibiliteit (3 stoelen achterin en die kunnen er ook nog uit). Ondanks de diverse horror-reviews rijden er toch heel wat rond met 3 ton op de teller, dus er moet toch een goede te vinden zijn.
Ik hoop dat dit hem is: donkergroen (want bejaarde vorige eigenaar), weinig km voor z'n leeftijd (met NAP uiteraard) en nieuwe APK. Mijn ervaringen zal ik hieronder delen.

Update

Inmiddels ruim 2000 km gereden met deze goedkope occasion, en de tevredenheid voor de keuze neemt alleen maar toe.
Voor zakelijk gebruik heb ik nog 4 weken een leasebak (Ford Mondeo 2012), wat een vreselijke stoelen zitten daar in.
De hoge zit en het comfort van de Scenic zijn dan een verademing. Weekendje Maastricht: heerlijk comfortabel onderweg, na 2 uur rijden totaal ontspannen uitgestapt. De zithouding is niet sportief met het wat vlakke stuur, je moet ervan houden. Maar je zit als een vorst, de stoelen en vering zijn echt een garantie voor comfortabel reizen. Het blijft een gok in de prijsklasse tot 2000 euro, maar alles werkt goed inclusief climate control en ontwaseming.
Even een hoge damesfiets halen: achterstoel omklappen en uitnemen en je rijdt hem er zo in. Bij langere afstanden neemt het gebruik flink af: een beetje rustig rijden en onder de 120 blijven op de A2 wordt beloond met een verbruik tussen 1:14 en 1:15! Probeer dat eens met de concurrenten Matrix of Zafira.
Het grootste nadeel tot heden is de relatief rumoerige motor bij hogere toerentallen, met name tussen de 120 en 130 is dat wel storend. Daaronder blijven wordt dus echter wel beloond met een veel lager verbruik. Voor familiezaken dus een aanrader: tot de volgende update.

*update na 15.000km*

De Scenic heeft inmiddels flink gewerkt voor z'n geld. Diverse ritten door heel Nederland, als verhuiswagen gediend, als gezinswagen met 3 grote kids achterin alle familie afgeweest en tenslotte met twee van de tieners achterin 4000 vakantiekilometers gemaakt naar Spanje en terug met vrij grote vouwwagen (beladen 600kg). En het enige probleempje wat we ondervonden was dat bij erg heet weer de transponder de sleutelcode niet altijd in één keer leest. Google zegt dat dat wel meer Renaults overkomt. Maar de tweede of derde keer start hij gewoon, dus we vergeven het hem. Duizenden kilometers heerlijk comfortabel gereden, in de hitte lekker met de climatecontrol op 22 graden, als hij nú instort heeft hij zichzelf al dik terugverdiend. Maar dat doet hij niet, het is een heerlijke, trouwe metgezel gebleken en mag blijven zolang het goed gaat. En dat voor een tussendoortje...

Onderhoud en problemen:
We zijn niet naief en hebben toch voor de vakantie een kleine beurt laten uitvoeren, het blijft toch een Renault van 14. Daarbij bleken de schokbrekers achter niet echt geweldig meer te zijn en één van de voorbanden was beschadigd. Die heb ik laten vervangen, dan ga je toch geruster op vakantie. Verder was er hélemaal niks te vinden. Geen storingen in de CPU, geen olieverbruik (na 17.000km nog steeds niets!!), geen roest of vreemde slijtage.
In de Spaanse hitte dus wat moeite met lezen van de sleutel zodat de startonderbreker niet uitging, maar onder de 30 graden is dat eigenlijk al weer over. We rijden dus gewoon door, wordt vervolgd.

Eindverslag

Na ruim 25000 km in één jaar heeft de Scenic het bijltje er bij neergelegd. Tegen de verwachtingen, en tegen de onderhoudsvoorschriften in, brak de distributieriem.
Eindoordeel:
De auto is nu afgeschreven. De kosten voor afschrijving en onderhoud waren nog geen 10 cent per kilometer: we zijn voor dat geld comfortabel door half Europa heen gereisd, soms met aanhanger, hebben verhuizingen uitgevoerd, tuinaanleg gerealiseerd, badkamer verbouwing mogelijk gemaakt, keuken geinstalleerd en tientallen keren voor een groot gezin boodschappen gedaan.
Er ging tot het eind nooit wat stuk aan de auto, dus voor deze prijs per kilometer was het prima.

PRIVATE LEASE Renault Scénic