| Uitvoering | Scénic E-TECH EV87 220pk Techno |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 6 km |
| KM-stand laatst | 9.035 km |
De stille verrassing
Geen spijt van mijn keuze voor deze Scenic en daarmee voor elektrisch, integendeel. Dit is mijn eerste elektrische auto en dat is gelijk het grootste verschil met mijn vorige hybride Niro: elektrisch rijden is super. Op zich is dit niet specifiek Scenic maar elektrisch rijden is zoveel prettiger: stilte, kracht, versnelling en trillingsarm, allemaal zaken die zoveel beter zijn in een elektrische auto, zelfs zo dat ik daarom nooit terug wil naar een benzine-auto.
Waar ik aan moest wennen was het verschil in actieradius bij lagere temperaturen en snelheden boven de 100 km. De verschillen zijn veel groter dan bij mijn vorige auto. Dat is wennen maar niet meer dan dat. Mijn Scenic heeft een grote batterij en in Amsterdam kun je heel goed terecht om niet te duur te laden (jammer genoeg nog niet met een kabeltje over het trottoir onder een mat of tegel met sleuf).
Dat verbruik deed mij in eerste instantie schrikken toen ik de auto in november ophaalde en het voor het eerst vroor. Met 100% accu na 19:00 naar Utrecht (met 130 km), kachel flink aan was mijn actieradius iets meer dan 400 km. Wltp van de Scenic is 600+, dat is dus duidelijk dat die Renault-opgave een heel dynamisch getal is. Met temperaturen boven de 10 graden, vanaf maart, kwam er toch een geruststellend verbruik uit. Ik rijd nu ongeveer 14,5 kwh per 100km, met ritten in en om Amsterdam. Net geen 600 km maar het komt in de buurt, dat is prima genoeg.
Ik vind de auto erg goed rijden. Sturen, stabiliteit, remmen (one pedal!) en comfort zijn allen zeer goed gebalanceerd en voelen verfijnd aan. Speciale vermelding verdient dat “one-pedal” drive waar je, door het gas los te laten, gaat remmen, zo nodig tot stilstand. Eigenlijk past dit onderdeel bij de eerste alinea over elektrisch rijden. Elektrisch rijden gecombineerd met “one-pedal” drive is bijna verslavend en zoveel rustiger (veiliger) dan met een benzine-auto zonder die voorzieningen, is mijn mening natuurlijk.
De veiligheidssystemen zijn alert, soms een beetje te, maar niet echt vervelend. In ieder geval goed in te stellen of naar wens gedeeltelijk af te zetten. Die ene remingreep van de Scenic bij een plots uit het niets overstekende voetganger die ik gewoon niet op tijd kon zien, maakt dat ik zonder meer fan ben (geworden) van dit soort systemen. Adaptive cruise control met je auto in het midden van de baan houden werkt super, toch moet je blijven opletten.
De Scenic heeft wat mij betreft een hele prettige, mooi uitziende, cockpit en ach ja, die drie stengels aan de rechterkant. Ruitenwisser, voor-achteruit en audio. Je leest overal dat dat onhandig is. In de praktijk geen enkel probleem (even wennen). Google navigatie werkt uitstekend met hele goede voorspellingen over verbruik en te verwachten verbruik (met alle laadstations etc.). Geluid is prima van de HK boxen (liefst via een usb stickje met 24bit wav’s, of Tidal).
Ook wat kanttekeningen: ondanks de giga ruimte vind ik de bereikbaarheid van de laadruimte niet super. De breedte van de laadopening achter is matig (die van de achterdeur openingen juist weer wel) en hoe makkelijk zou het zijn als je wat kon schuiven aan de achterbank. Alhoewel erg stil, had het nog wat stiller kunnen zijn met gelamineerd glas, nu is er bij hogere snelheid duidelijk windgeruis. Ik kan er mee leven; bij mijn Niro had ik af en toe een oordopje in vanwege het bandengeluid.
Bevalt dus erg goed deze Scenic. Dat benzine nu zo duur is en de Amsterdamse elektriciteit heel betaalbaar, maakt dat ik bij hetzelfde aantal kilometers, minder dan de helft kwijt ben ten opzichte van de Niro die al erg zuinig is. Wegenbelasting is dit jaar wel hoger geworden voor elektrische auto’s. Ik lease de auto, hoef me dus niet druk te maken over afschrijving enz. Maar het blijft in deze tijd heel lastig om van te voren een goed beeld van de kosten te krijgen.
Al met al een beetje onderschat deze Scenic, zo vaak zie je ze niet rijden. Ik had aanvankelijk ook mijn bedenkingen bij “Renault”, onterecht blijkt nu. Zeker met alle keuzes tegenwoordig is dit een prima Europees alternatief, misschien wel de betere keuze voor wie twijfelt tussen de grote merken.