Renault Scénic dCi 110 Intens (2017) #2

autoreview

Renault Scénic dCi 110 Intens (2017)

Signalement

UitvoeringScénic dCi 110 Intens
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2023
KM-stand bij aanschaf138.139 km
KM-stand laatst164.700 km
Lezerswaardering: 91%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Een nieuw begin

  • 138.196 km

Vanwege de leeftijd van de vorige auto en dat onze tweede auto overbodig was, konden wij investeren in iets dat flink nieuwer en moderner was. Als liefhebber en trouwe gebruiker van het merk Renault ging ik daarnaar als eerste zoeken.
Enkele kenmerken waren belangrijk:
- een hoogzitter, vanwege de instap en het comfort,
- moderne toepassingen van de multimedia,
- een trekhaak
- voldoende ruimte, voor het geval de (volwassen) kinderen een keer meegaan
- voldoende trekkracht om onze caravan te trekken (1300 kg)
- bij normaal gebruik zuinig

Hoewel mijn vorige auto serieus snel was, was ik niet op zoek naar een overgemotoriseerde auto. Dat is wel leuk, maar in ons land waar je overdag niet harder mag dan 100 km/u en dat je dat vanwege de drukte amper haalt, is de maximum snelheid van secundair belang. Dan liever meer comfort en luxe.

Vergeleken bij mijn vorige auto (Renault Laguna 3 uit 2009) moest die wel hoger zitten, zonder direct even groot of groter te zijn. Een Talisman, bijvoorbeeld, viel daarom al af. Dus kwamen in beeld: Captur, Mégane, (Grand) Scénic en Kadjar. De Captur mag te weinig trekken. En het eerste type heeft nu niet het weldadige interieur dat een Laguna wel had. Die viel dus af. Een Mégane (het liefst een station) was een goede kandidaat, maar vanwege dezelfde lage zit als die van de Laguna, niet echt een vooruitgang. Dan de Kadjar; ik vind die een indrukwekkende verschijning van buiten, maar van binnen niet echt smaakvol ingericht en aangekleed. Je merkt daarin de invloed van Nissan met de knopjes en de aankleding, veel harde plastic vlakken. Een afwerking die ik voor die prijs niet verwacht van Renault. Aan de andere kant heeft die wel de hoge zit en genoeg ruimte. Tot slot vind ik een (Grand) Scénic van alle kanten, van binnen en van buiten het mooist en het dichtst bij mijn wensenlijstje zitten. Die kreeg dus de voorkeur.

Dan de keuze voor de motor. Het motorenaanbod is beperkt. De meesten die aangeboden worden is de 1.2 TCe. Bij Renaultliefhebbers moet een lampje branden, omdat die niet echt als betrouwbaar bekend staat. Een collega-renaultrijder prees de motor dat die zo zijdezacht liep, maar was niet blij met alles wat er in en aan het motorblok kapot was gegaan (wel onder garantie, maar toch...). Een 1.3 TCe zou een betere keuze zijn. Maar die zijn vanwege de jongere leeftijd nog wel aan de prijs. Een automaat mocht het zijn, maar was geen must. En toen viel mijn oog op deze blauwe schoonheid: een 1.5DCi. Een diesel? Die hadden we toch een paar jaar geleden weggedaan omdat we de kilometers niet haalden? Toen ik uitrekende hoeveel wij het afgelopen jaar hebben verbruikt met de Laguna en wat de kosten en verbruikskosten voor deze diesel zijn, bleek het dat het omslagpunt voor een tweedehands diesel van dit formaat al vanaf 6000 km voordeliger was! (Ondanks de € 140 wegenbelasting per maand!) Daarbij komt dat de dieselprijs alweer flink lager was geworden dan benzine (en dan zeker de dure e5 benzine die ik moest tanken vanwege de turbomotor van de Laguna). Bovendien staat de 1.5 DCi als een degelijke en doorontwikkelde motor bekend. En daar kwam bij dat de vraagprijs € 3000 lager was dan vergelijkbare benzineversies. Dus, waarom niet?

Bij Van Ramshorst in Nijkerk stond al een jaar deze Scénic te wachten op een nieuwe berijder. Daar wezen kijken, proefrijden en een offerte laten maken. Het ging om een import auto uit België die op één of andere manier geen koper kon vinden. De prijs was al een paar keer flink gedaald. Bijzonder aan een Belgische auto is dat je een brandblusser aan boord hebt en de gebruiksaanwijzing in twee talen). Bon!

Tijdens de proefrit viel op hoe stil de koets en de motor zijn. De vering laat de auto soepel over drempels en klinkers gaan. Over de aanwezige luxe kan ik nog lang en breed schrijven. Het is een Intens versie, met een luxere aankleding van de deuren en het dashboard (met witte 'stiksels'), met 'multisense' waar je wat kan instellen aan stuur- en motorgedrag, je kan kleurtjes veranderen van verlichting in de deuren en het dashboard. En boven alles, gemiddeld alleen al tijdens de proefrit een verbruik van 1: 20! Op de snelweg bij 100 op de cruise control een verbruik van boven de 1: 25! Dat was ik niet gewend van mijn Laguna GT...

We hebben de deal gemaakt, waarbij veel spuitwerk verricht moest worden vanwege lakschade (zuurvlekken?), en verder groot onderhoud met een nieuwe distributieriem met waterpomp, een trekhaak en een jaar garantie.
2 weken na de deal mochten wij 'm in ontvangst nemen.

De volgende dag had ik al een flinke rit met veel files, stadsverkeer en snelweg. Daarbij had ik een gemiddeld verbruik van 1: 22,5! Vergeleken met de 1: 11 dat de Laguna gemiddeld verbruikte is dat erg zuinig!

Wat valt er verder op? Goede stevige stoelen met een bredere zit door minder geprofileerde zijkanten, ergonomisch is het nog wat zoeken naar de functies en de instellingen, maar veel is in de menu's te vinden. En als Renaultrijder is veel ook weer vertrouwd, de bediening van de cruise control, de satelliet waarmee je de radio bedient achter het stuur enz. Het bochtgedrag is comfortabel en strak, dus niet te veel overhellen, en niet te harde demping.

En nu op naar de vakantie waar onze Scénic als trekauto van onze caravan mag optreden. Ik zal het verbruik in de verbruiksmonitor bijhouden.

De eerste 1000 km, vooral als caravantrekker

  • 139.400 km

We ronken zachtjes een paar weken verder. De Scénic moest gelijk aan de bak. Eerst een dag met een toer door het land, later met de caravan op stap. Opvallend is de rust en de vanzelfsprekendheid dat hij rijdt. Geen trillingen in het stuur of het onderstel. De geluiden zijn goed geïsoleerd, ondanks dat bij de aflevering de dempende mat onder de motorkap is verwijderd (vanwege spuitwerk) en niet is teruggeplaatst. Windgeluiden hoor je alleen op hoge snelheid. Bandengeluid hoor je bijna niet.

Ik heb wel alle veiligheidsfeatures aangezet, waaronder de rijstrook assistent. Die werkt niet met een geluidssignaal, maar met een trilling in het stuur en een roodgekleurd streepje onderaan de snelheidsmeter, aan welke kant je 'over de streep' gaat. Verkeersbordherkenning werkt soms wel en soms niet goed. Gewoon je ogen op de weg houden dus.

Ergonomisch gezien is de zit stevig en comfortabel, er is niet veel zijdelingse steun, vergeleken met de Laguna, maar een stuk beter dan in de vorige Scénic. De stoelverstelling mist een traploze verstelling van de rugleuning, maar anders kom je niets tekort. Dan zou je voor een Bose of Initiale moeten doorsparen, voor elektrische verstelling of zelfs een massagestoel. Niet in deze 'Intens'.
In principe zijn alle basisfuncties aanwezig op en rond het stuur (clignoteur en verlichting in één hendel, ruitenwissers in de andere, satelliet voor het regelen van de radio). En dan de bediening van de cruise control links op het stuur en rechts de boardcomputer. De versnellingspook ligt onder handbereik en hoog op een soort eiland. De knopjes op het stuur zijn ook nog eens verlicht! Toch een primeur bij Renault.

Maar ergonomisch gezien is het digitale middendeel niet echt fijn. Het ziet er gelikt uit en er zit veel op, in en aan, maar je blijft aan het stellen en schuiven. Alles werkt prima, daar niet van, maar bijvoorbeeld de multisensefunctie gaat bij het starten standaard op neutraal. Als je Android Auto gebruikt, dan moet het bedraad aansluiten en het is erg gevoelig voor een 'stabiele verbinding'. Een bocht of een hobbel sluit de boel weer af en ben je terug bij de gewone startscherm en moet je weer gaan priegelen om de boel aangesloten te krijgen. Niet echt veilig dus. Digitale radio is prachtig, met héél veel zenders erin. Maar je moet dan wel bereik hebben en dat is niet overal in het land even goed beschikbaar. Het geluid is ook minder verfijnd dan ik in de Laguna gewend was met de installatie van Cabasse. Ik moet eerlijk zeggen dat de Scénic Bose uit 2013 net zo klonk als de huidige, alleen met toen een aparte basbox ingebouwd. Wennen en afstellen dus. Alleen gaat dat laatste niet zo makkelijk, omdat je allerlei menu's in moet die je alleen maar veilig kan bedienen als je stilstaat. Wennen, wennen, wennen. De vele mogelijkheden die de R-Link 2 installatie biedt is de moeite van het bestuderen waard. Maar daar moet ik nog tijd voor vrijmaken.

Nu het belangrijkste: het verbruik. In normale rijomstandigheden (alleen of met zijn tweeën zonder bagage) blijkt deze Scénic erg zuinig te zijn. De eerste dag 'on tour' in het land met files, stadsverkeer en snelweg (100 km/u max) en de airco vol aan: 1: 22,5 gemiddeld! In mijn beleving is dit heel zuinig voor een auto van dit formaat! Op langere stukken op de snelweg ergens tussen de 1: 25-1: 30 volgens de boardcomputer. In stadsverkeer kun je besparen door tijdig uit te rollen en bij stilstand de start-stopfunctie te gebruiken. Het werkt allemaal prima. in de R-Link zit ook een 'eco2'-functie, die jou adviseert hoe je moet optrekken, schakelen en anticiperen. Het kan dus nog beter! Bemoedigend dus.

Als caravantrekker moest die zich ook bewijzen, en dat ging krachtig, stabiel en rustig. Het verbruik was gemiddeld rond de 1: 10-1: 13 en dat is wel stevig vergeleken met normaal gebruik. Maar dit is wel een stuk zuiniger dan de Laguna GT was. Door dit gebruik geeft de verbruiksmonitor op dit moment nog een vertekend beeld van het gemiddelde verbruik. Dat gaat vanzelf wel zuiniger worden. Hoewel, komende zomervakantie gaan we richting Hongarije, dus dan moet de Scénic met de caravan flink aan de bak, ook bergopwaarts. Ik ben benieuwd.

Tot nu toe is het degelijkheid troef in de Scénic. Ik houd jullie op de hoogte.

Ervaringen bij intensief gebruik

  • 143.000 km

We gingen deze zomer trekken richting Hongarije. We hebben ongeveer 3000 km gereden, grotendeels met de caravan (1400 kg) aan de haak. De route ging via Duitsland (heuvelachtig), Tsjechië (bergachtig), Slowakije (vlak), Hongarije (redelijk vlak), Oostenrijk (bergachtig), Duitsland (heuvelachtig) en weer in het ons bekende Nederland (vlak).
Ik moet zeggen dat de combinatie (tot 110 km max bij een keertje inhalen) heel stabiel rijdt. Geen enkel probleem. Remmen gaat ook vlot als het moet. Alleen bergopwaarts moet het kleine dieseltje hard trekken. De 6de versnelling is in het geheel niet gebruikt. Grotendeels was het ook in zijn 5de versnelling niet fijn rijden. Dan was er grote moeite om de snelheid op de cruise control vast te houden. Dan maar terug naar 4 of zelfs naar 3 om de gang erin te houden. Ondanks de maximale trekkracht van 260 nm bij 1750 toeren, moest ik daar vaak ruim boven blijven. Maar als je boven de 3000 toeren komt is de fut er echt uit. Kortom: het was veel met hoge toeren rijden om de gang erin te houden. En dat ging goed, maar met moeite. Het verbruik was dan ook heel hoog: gemiddeld 1: 10. Dus dat was veel diesel tanken onderweg. In de verbruiksmonitor geeft dat ook een vertekend beeld, omdat ik bijna alleen maar met caravan heb gereden en vrij weinig 'gewoon'.

Aan de andere kant heeft het dieseltje nu wel enige 'Italiaanse tuning' gehad (door met hoge toeren rijden de cilinders schoonbranden), en dat is na afloop wel te merken. Ik kan bij het oprijden van de snelweg weer doortrekken tot 5000 toeren, terwijl eerder 4000 net aan haalbaar was. Het motortje heeft ook geen slag verkeerd gedraaid, gewoon een heel betrouwbare motor.

Onderweg bleek de Scénic een comfortabele en redelijk stille auto te zijn. Ware het niet dat de airco niet goed werkte. Dat wordt voor garantie terug naar de garage. Met het warme weer, de donkere lak en het vele glas was het vaak ouderwets zweten in de auto. En dan gaat je ook opvallen hoe groot de voorruit is en hoe groot en zwart de bovenkant van het dashboard is. Onderweg zelfs met doeken over het dashboard gereden, maar dat reflecteert in het glas, waardoor je minder ziet...

Ik zou nog de 'multisense' uitproberen. Eerlijk gezegd voel ik niet veel verschil, behalve als je het in de ecostand zet, dan knijpt die duidelijk het vermogen af. In de sportstand kan die voluit, maar echt sportief wordt het nooit. Dan wel wat verschil in sturen: in de sportstand met wat weerstand, in comfortstand heel licht. Een kwestie van smaak. Er zou ook iets aan het motorgeluid te stellen zijn tussen sportief en comfort: ik merk geen verschil. Wel is het leuk om de sfeerverlichting wat aan te passen en de tellers, maar tot nu toe zie ik weinig toevoeging.

Het R-linksysteem begint behoorlijk te wennen. Wel merk ik dat je ongemerkt toch weer zenders zit te wijzigen en dat je dan je ogen van de weg houdt. En toch hoef je de telefoon niet in de hand te houden, als de Android Auto goed aangesloten zit. Ondanks een goede kabel is de verbinding erg gevoelig en ligt er dan zo weer uit.
Er zitten veiligheidsfeatures op als vermoeidheidsherkenning en verkeersbordherkenning. De eerste werkt prima. De tweede is erg fanatiek, maar schakelt na een kruising een gelezen verkeersbeperking niet uit. Dan denk je dat je een hele tijd maar 60 km/u mag rijden, terwijl het 90 is. Even blijven volhouden, anders schakel ik het maar uit.

Een irritant dingetje is als je met de sleutel in de zak langs de afgesloten auto loopt: de lichten gaan aan en de spiegels klappen uit. Tja, misschien handig als je wilt instappen, maar niet als je er 'gewoon' langsloopt.

Ik sluit voor nu even af met de ruimte in het interieur. Voorin: riant in lengte en in hoogte. Zelfs met mijn lange benen heb ik geen problemen met, bijvoorbeeld, het plateau van de versnellingsbak. Achterin: beenruimte erg krap vanwege de aanwezige tafeltjes. In de hoogte is het goed, maar in de breedte is het zeker minder dan de vorige Scénic was. De kofferruimte is groot genoeg en met de uitneembaar bodem te vergroten (ongeveer 10 cm dieper). De achterbank is ook schuifbaar en neerklapbaar, waardoor er een riante kofferbak ontstaat. Helaas is de totale lengte wat beperkt, maar doordat de rugleuning van de passagiersstoel naar voren kan klappen wel weer flink uit te breiden. Verder natuurlijk de vele vakjes, laatjes en bakjes, genoeg om iets kwijt te raken. Ook zijn er veel usb-poorten aanwezig om mee op te laden of apparaten aan te sluiten. En toch vind ik 'm qua ruimte als gezinsauto met bijvoorbeeld tieners krap achterin, tenzij je de Grand versie neemt of de versie zonder tafeltjes achter de voorstoelen.
We knorren zachtjes verder.

Reparatie Airco

  • 145.500 km

Pas twee maanden na mijn melding, kon ik de airco laten repareren. Het bleek dat de ventielen en een verbinding lek waren. Relatief een klein mankementje en onder garantie verholpen. We kunnen weer koel en droog 'van A naar B' (en weer terug) rijden.

Daarnaast ook een krakende voorstoel laten nakijken. Er moesten een paar stalen verbindingen worden versterkt met laspuntjes (heb ik mij laten vertellen). Hoe dat precies zit weet ik niet. Maar bij het nemen van bochten (welke kant op ook) hoor ik geen knarsende geluiden meer onder mijn achterste en dat verhoogt het geluidscomfort.

Het verbruik is - zoals verwacht - zonder caravan heel laag en dat is een prettige bijkomstigheid.

150 000 km

  • 150.000 km

De teller is nu 150.000 gepasseerd. Wat valt er op?

Positief:
Het is starten-lopen, betrouwbaar.
Deze Scénic is zuinig. Gemiddeld laatste maanden (zonder caravan) rond de 1:19 gemiddeld.
De Scénic is comfortabel, met goed verstelbare stoelen en stuur, waardoor zowel de lange berijders (1,91) als de korte berijders (1,61) een goede zit vinden. Bij vorst wordt de auto vlot warm. Hoewel de airco onder de 4 graden Celsius uitgeschakeld is, lukt het om de boel snel te ontwasemen en te ontdooien.

Een paar kritische noten:
De kofferruimte is niet klein (tussen de 505 en de 570 liter afhankelijk van de hoogte van de verstelbare bodemplaat), maar door het gebrek aan vloeroppervlak is de bak snel vol. Tijdens een vakantie was het passen, meten en proppen en één van de 5 (volwassen) gezinsleden moest/ging met de trein naar de vakantiebestemming... De ruimte zou voor kinderen voldoende zijn, maar niet voor 5 volwassenen.

Tijdens de donkere winterperiode valt het gebrek aan overzicht in de koets op. Ondanks grote buitenspiegels, een parkeerautomaat, rondom parkeerverklikkers (die heel traag reageren) en een achteruitrijcamera, is het lastig in het donker parkeren. Het zicht naar achteren is beperkt, ook omdat de achteruitrijlichten in mijn ogen onvoldoende licht laten schijnen. De camera moet je ook steeds schoonhouden, wat in het natte najaar van 2023 een uitdaging was.

Er zit een bijzondere 'bug' in de Android Auto: als je Google Maps gebruikt gaat die 'op zwart' als je bijna 'op bestemming' bent. Zeker als je op onbekende plaatsen aan het zoeken bent is dat irritant. De muziek die via Spotify wordt afgespeeld valt dan ook stil. Het leidt je af van het verkeer, zeker als je aan het zoeken bent. Hopelijk komt daar ooit een oplossing voor.

Verder haperen de automatisch inklapbare buitenspiegels. Ik heb het automatisch inklappen tijdelijk uitgeschakeld om die door de garage te laten controleren.

De deuren hangen niet goed, waardoor je een weerstand voelt bij het openen en sluiten van de deuren . Ook een klusje voor de garage.

Het lakwerk is wat gevoelig voor steenslag, en dat terwijl ik zelden hoge snelheden rijd.

Tot nu toe weinig trammelant mee gehad. Behalve tijdens de vorstweek begin januari dat ik meldingen kreeg dat een bandenspanningssensor niet kon lezen. Even via het centrale menu van R-Link de boel resetten en het probleem was opgelost.

Hoewel het een lange kritische lijst lijkt, snorren we tevreden verder het komende voorjaar in.

Na 1 jaar en 20 000 km

  • 158.200 km

Na een jaar was het tijd om de auto voor APK, onderhoud (A en B bij Renault) en wat laatste garantieklusjes weg te brengen.
Over dat laatste: die lopen nog, omdat er onderdelen besteld moesten worden.

De APK gaf geen aandachtspunten. Onderhoud is gepleegd, zonder extra zaken, behalve dat de airco is gevuld (garantie).

Meteen na het onderhoud gingen wij op vakantie met de caravan richting Noord-Duitsland en Polen. Net als eerder heeft de motor geen slag verkeerd gedraaid. Met de caravan achter de auto in heuvelachtig gebied wil die best gebruiken. Met tempo 100 was het verbruik wel 1:9, met 92 op de cruise control ongeveer 1:11-1:12 gemiddeld. Tempo 100 was een experiment of dat zoveel verschil maakte in gebruik en eerlijk gezegd: helaas is dat een groot verschil. Met flink de toeren erin lukt het prima om de caravan vooruit te trekken, maar motorisch is er dan geen reserve meer. Het is dus hard werken voor het motortje (ondanks 110 pk en 260 nm bij 1750 t/m). 92 km/u op de cruise control in zijn 4 is ongeveer 2800 toeren per minuut. Wel veel, maar je merkt dat het verbruik lager blijft dan in zijn 5 bij 2000 toeren. Dat gaat de motor ook meer brommen.

Even over dat 'brommen': ik kreeg een Mégane diesel mee uit 2018 en die motor liep veel stiller. Eén van de aandachtspunten voor garantie was ook een geluidsdempende mat onder de motorkap die bij aflevering was verwijderd.. Die is in bestelling en ik ben benieuwd of die wat geluid zal verminderen.
Een bug blijft in het R-link 2-systeem zitten en dat is dat je bij gebruik van Google Maps via Android Auto vlak voor aankomst van je bestemming het hele systeem uitvalt. Dat is bij Renault erkend, maar volgens hen is er nog geen juiste update voorhanden om dit te bestrijden. Als je Flitsmeister als navigatie gebruikt speelt dat niet. Dus, opgelost, zou je zeggen. Maar Google Maps bedient een stuk eenvoudiger via de spraakbesturing. Dus ja, lastig. Maar al met al is dat niet waar ik van wakker zou liggen. Je leert ermee spelen. Vlak voor aankomst schakel ik gauw de navigatie uit (x-je indrukken op het scherm) en dan hopen dat ik het juiste nummer vind.
Op detailniveau vind ik dat het lakwerk aan de auto niet sterk is. Ik heb best veel steenslag op de bumper en de motorkap zitten, terwijl ik zelden snel rijd. Op sommige plekjes (op de plastic bumper) laat de lak wat meer los (lijken op blaasjes). Niet heel storend te zien, maar wel als je, zoals ik, een poetser ben en elk detail zie. De mooie donkerblauwe lak laat veel zien.

Na een jaar kan ik concluderen dat we een goede koop hebben gedaan. Een degelijke auto zonder trammelant. Zuinig zonder aanhanger (1:19 gemiddeld met veel korte stukjes), relatief zuinig met caravan (1:10 gemiddeld tegenover mijn vorige benzine auto die op vlakke wegen dan 1:6 reed). Geen rammels en kraakjes. Modern, comfortabel, maar niet week.

Nieuwe banden

  • 164.700 km

De oude Continental zomerbanden zijn vervangen voor 4-seizoensbanden van Continental. Deze bijzondere maat van 195/55-r 20 biedt verrassend veel keuze nog in allerlei soorten en prijsklassen. De oude achterbanden waren nog uit 2016, dus origineel. Ze hebben het toch erg lang uitgehouden (8 jaar en 164000 km!). De nieuwe banden zijn stiller en geven gevoelsmatig meer grip. Daarbij de Scénic gelijk laten uitlijnen.
Verder geen bijzonderheden aan de auto. Starten en lopen, zoals het hoort.

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Renault Scénic

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (8)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.