Renault Scénic dCi 110 Intens (2016)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Scénic dCi 110 Intens |
---|---|
Versnellingen | 7, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2016 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
KM-stand bij aanschaf | 20.360 km |
KM-stand laatst | 105.000 km |
INTRODUCTIE
- 21.500 km
Na bijna 7 jaar komt er een einde aan de relatie met de Punto. Wat ben ik blij geweest met de Fiat. Ben bijna 270.000 kilometer verder en buiten wat terugroepacties eigenlijk weinig noemenswaardige issues en/of dure reparaties gehad.
De eerste jaren waren bijna lachwekkend, kijkende naar de maandelijkse kosten (geen MRB). Het verbruik heeft zich over de gehele periode netjes gestabiliseerd en is uitgekomen op de fabrieksopgave. Uiteraard, zoals al aangegeven, mede door de dagelijkse route met snelheidsbeperkingen, trajectcontroles en gewoon drukte (80-90km/uur).
Zoals hierboven al aangegeven was ik al langer aan het rondneuzen voor iets nieuws (iets groter, iets meer comfort). Kijkende naar 'relatief' zuinige diesels en mij aansprekende modellen kwam ik daartoe in eerste instantie uit bij Opel en Renault.
Opel heeft m.i. met de station van de Astra behoorlijk de plank mis geslagen. Zat die chromen bies niet op de zijkant, dan was het één van de kandidaten geweest, mede door de optie van de AGR-stoelen. Renault heeft met de nieuwe Megane ook een erg mooie auto neergezet, enkel de instap/uitstap is (voor ons beiden) te laag en ook vinden we het beiden voorin erg benauwend (hoge dashboard - lage vrije ruimte voorruit).
Vervolgens toch maar eens gaan kijken naar de wat hogere modellen, zoals daar zijn de Captur, Kadjar, Crossland, Scenic.
De Captur kwam met z'n vernieuwingskuur net op tijd. Kort na introductie ben ik gaan kijken, echter er was een groot probleem. Bij navraag bij verschillende dealers bleek er geen enkele Captur 2017 in diesel beschikbaar...?! Dan zou ik 'm nieuw moeten bestellen en dat zou resulteren in levering najaar 2017. Ook de Crossland kent eenzelfde traject. 1 diesel in heel Nederland (demo) beschikbaar. Waren deze auto's uit voorraad leverbaar geweest, dan had het waarschijnlijk tussen deze twee gegaan. Licht voordeel daarbij voor de Crossland vanwege de AGR-stoelen en veiligheidsvoorzieningen. De Captur smoelt iets beter van buiten, is van binnen weliswaar een stuk beter dan het oude model maar het deel rondom het scherm is nog steeds net niet en heeft net als de crossland een verschuifbare achterbank.
Toevallig zag ik op internet een leuke Kadjar voorbij komen. Bouwjaar medio 2016, net de kop er af. Proefrit in gemaakt. Qua comfort een paar slagen voorruit t.o.v. de Punto uiteraard. Deze auto was in een intens uitvoering, KPN gris en had al extra nog een panoramadak (werd wel erg warm in de auto bij een buitentemperatuur 25 graden). Echter, met inruil kwam ik er niet uit met die garage.
Enkele dagen later, bij dezelfde garage (andere vestiging), kwam er plotseling een Scenic IV online. Een 1.5 DCI van december 2016 in de kleur Blue Cosmos. Een intens uitvoering, dus voor mij alles er op en er aan en méér.
Na een proefrit en de onderhandelingen, kwam er onderaan de streep eenzelfde bedrag uit als wat ik voor een nieuwe Captur was kwijtgeweest.. Daar had ik nog een paar maanden op moeten wachten, de Captur heeft minder 'snufjes' (zoals lane departure, verkeersbordherkenning) en de Scenic is behoorlijk comfortabeler, iets waar ik me na al die tijd en met al die dagelijkse kilometers ook wel een beetje op mag trakteren. Uiteraard staat daar tegenover een hoger gewicht (mrb en brandstofverbruik) en het 'risico' van vervangingskosten van de 20" banden. Echter, kijkende naar de bandenmaten van de Captur, zijn de kosten voor de 20" gelijkwaardig aan de 16"en 17" van de Captur (vreemd..).
1,5 week later was het zover en kon ik de Scenic ophalen!
(Let wel, Autoweek kent de 6-bak niet in 1.5dci intens, dus vandaar dat ik de automaat maar heb aangevinkt).
De eerste 1250km’s zijn voorbij gevlogen. Enerzijds goed opletten wat er mogelijk niet klinkt zoals het zou moeten klinken en anderzijds erg benieuwd naar comfort en prestaties. Gelukkig is het vakantie en dus niet al te druk, echter een deel van de route kan ik niet boven de 100 helaas. Maar dat heeft met de 6-bak ook weer z’n voordelen.
Motor: Tsja, wat kan ik daar van zeggen. Ik kende de 1.5 al uit een auto van een familielid. Prima motor. Ondanks het hogere gewicht en de eco stand, kom ik een stuk beter mee en voorruit. De 6-bak maakt het allemaal erg comfortabel, ik moet er nog wel even aan wennen dat ik die heb 😊. Motorgeluid in de auto is ook stukken minder t.o.v. de Punto. Overigens was ik met Punto ca. 15km per keer (soms tot 2 maal per tank) kwijt aan regenereren. Dit zag je duidelijk aan de verbruiksmeter (1:16) en de rook achter de auto bij optrekken/versnellen. Dit proces kent de Scenic niet (althans tot nu toe).
Verbruik: Kijk maar eens naar één van de plaatjes. Met de Punto haalde ik geregeld 1200km op een tank, bij 40 (max 42,5) liter bijtanken, wanneer het streepje echt horizontaal lag. De Scenic heeft 8 blokjes op de brandstofmeter. Uitgaande van 50 liter tankinhoud, is dat omgerekend 6,25 liter per blokje. Vooraf ging ik uit van ca. 1:18 met mijn rijstijl. Dus bij zo’n eerste tank, zit je dan toch steeds te rekenen. Ca. 110-120km per blokje. Maar wat bleek, bij de overgang van 5 naar 4 blokjes (dus halve tank leeg) zat ik op 800km met een verbruik volgens de BC van 3,3. Theoretisch klopt dat wel (800/25=iets beter dan 1:30). Echter, de laatste blokjes ‘vlogen’ er wel doorheen. Rijstijl en omstandigheden gelijkwaardig (de BC sloot ook af op 3.3, dus hetzelfde). Maar met die laatste vier blokjes heb ik 400km gedaan. Waarbij bij de overgang van 2 naar 1 blokje meteen het tanklampje zenuwachtig begint te doen (het instructieboekje zegt dat je dan nog ca. 50km kunt rijden). Ik heb toen nog 45 km doorgereden en vervolgens 47,5 liter getankt. Voor nu (maar dat zal blijken) zeg ik dat na het branden van het tanklampje er nog ca. 5 liter in zit en ik in theorie nog ca. 200km zou moeten kunnen rijden. Bij Renault zouden ze dat laatste blokje op moeten knippen in ‘liters’. Dat rijdt wat rustiger denk ik. Al met al 1220km op 47,5 liter. Niet slecht voor een 1400 kg wegende auto. Echter is de boordcomputer wel erg afwijkend (3,9 praktijk – 3,3 auto).
Multimedia: De auto heeft het kleine scherm. Wáár zal ik beginnen..?
- Radio: ik heb 6 zenders ingesteld op de DR band (en dezelfde 6 op de FM band). Ik rijdt nog wel eens door een tunnel de Rijnmond regio in of uit, daar valt de DR wel eens weg. Maar goed, dat deed de FM ook in de Punto. Ik kan zo snel niet zien of hij dan probeert om ‘terug te schakelen’ naar een FM band. Maar misschien moet je dat ergens instellen?
- USB: in de middenconsole zitten 2 USB aansluitingen. Ik had nog een stick met wat MP3 muziek liggen. Deze in een aansluiting geplugd en voila, meteen herkent en afgespeeld.
- USB: de tweede USB gebruik ik voor een stickje dat werkt i.c.m. Renault Toolbox op de PC. Hieronder meer onder navigatie.
- Telefoon: Ik heb geen Iphone of android device, maar een simpele Windows 10 phone. Deze werd ook meteen herkend en gesynchroniseerd. Bij wegrijden pakt de auto de telefoon snel op. Op het plaatje met de ecodrive score zie je rechts bovenin het telefoon pictogrammetje bij verbonden status (groen). Hij laat dus ook de accu-inhoud zien. De telefoon is ook vanachter het stuurwiel te bedienen en dit gaat vrij eenvoudig. Alleen ben ik nog zoekende naar de knop waarmee je achter het stuur een gesprek kunt beëindigen. Geluidskwaliteit in de auto is goed en ook aan de andere kant van de lijn hoor ik geen klachten. De telefoon werkt ook met spraakherkenning. Vanaf je stuur de knop indrukken, maar daarna moet je mijns inziens te veel velden door om bij het uiteindelijke nummer uit te komen. Dat is wanneer Madamme Renault tenminste begrijpt wat je zegt… Ik hou het dus bij handmatige bediening via de satelliet achter het stuur.. Wat dan weer wel handig is, is dat binnengekomen sms-jes (geen whatsapp) worden getoond middels een pictogram. Wanneer je daar op tikt (en dan nog een keer tikt op het bericht), wordt dit voorgelezen. Dat had ik in mijn Punto ook, dus daar ben ik erg content mee. Tip voor Renault: neem in een software update mee dat dat telefoon symbooltje links boven op het scherm komt te zitten. Nu moet je wat ver reiken vanuit je stoel om dat aan te tikken..
- Multisense: met dergelijke verbruikscijfers zal het niemand verbazen dat ik in de eco modus rij. Je kunt hierbij de interieurkleuren nog aanpassen (5 preset kleuren). Het verkoopboekje van Renault laat overigens een meer ‘horizontale’ sfeerverlichting in de deuren zien; in mijn auto is het een ledje wat in het handvat van het portier zit (dus net achter het bedieningspaneel voor ramen en spiegels) en een beetje naar boven schijnt. Ook de achterportieren hebben dit. Het is een leuke toevoeging, maar wat minder spannend dan in de brochure dus.
- Rijhulpsystemen: lane departure werkt vanaf 70km/uur. Uit is ook echt uit; ik kan het systeem dus niet uitzetten v.w.b. de trilling in het stuur, maar dan wel de indicatie op het dashboard aan laten staan. De trilling is in 3 standen te regelen. Verder zitten er de camerasystemen op, verkeersbordherkenning, blind spot warming in de buitenspiegels.
- Navigatie: Europakaart en HD traffic is geïnstalleerd. Updates gaan via de USB stick en de Renault Toolbox software op de PC. Dat werkt tot nu toe normaal. Verkeersinfo is correct, echter weet iemand wanneer je voor een Europese route nu de info doorkrijgt in je systeem voor bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk? Is dat normaliter al in Nederland? Ik heb wat routes in het systeem gezet, maar dan krijg ik vanuit hier nog geen file info rondom Hamburg, München, Parijs etc. Wat ik wel ‘vervelend’ vind, is dat ik na het ingeven van een route (werk of naar huis) een aantal keer op die ‘back’ knop moet tikken om in het startscherm (navigatie, radio, ecodrive) terug te komen. Mis ik ergens een ‘home-knop’..? Zo niet, dan is dat tip 2 voor een software-update.
Auto: Ik heb in de eerste week wat zaken gezien die bij oplevering niet opvielen of nog in orde waren. Zo zit na de achterklep er ietwat scheef in (dat heb ik hier ook ergens gelezen dacht ik), het gaat om een paar millimeter. Er zit een vervelende ‘ritsel’ rechtsvoor binnen. Ik denk dat de passagiersstoel de boosdoener is; zodra ik deze wat aandruk is het geluid namelijk meteen weg. En ik zag vanochtend nog dat het afdekkapje tussen spiegel en deur wat los ‘staat’. Verder is de auto heerlijk comfortabel en (zeker t.o.v. de Punto) erg stil. Geen nadelen? Mwah, nog niet echt. Meest vervelende wat ik tot nu toe ben tegengekomen is een waterval bij openen van de achterklep (er zit geen lekdorpel of iets wat het water naar de zijkanten brengt) en een kleinere waterval (precies op het bedieningspaneel voor ramen en spiegels) bij het openen van de deur na een zeer heftige bui. Is gemeld bij de garage, mogelijk zit daar op die knik een rubbertje niet goed. En anders, tsja…
De auto heeft bij aflevering een A en B beurt gehad bij km-stand 20.360. Regulier onderhoud is om de 25.000km (Punto zat op 30-35k), maar dat was voor alle auto’s op mijn lijstje wel ongeveer hetzelfde. Nadeel van de Punto was wel, dat olie en beurten niet synchroon liepen, dus daarvoor stond ik ook 2x per jaar bij de garage.
Interieur: De voorstoelen zitten prima. Beiden in hoogte verstelbaar en met lende steun. De passagiersstoel kan net ver genoeg naar achteren om een klap op de knieën van de lade te voorkomen. Tussen de voorstoelen een enorm verschuifbaar opbergmeubel. Past alles in wat er in moet. Onder de voorstoel ook nog een lade (voor de boekjes) en dan onder de matten ook nog de bekende Scenic-vakjes in de vloer.
De achterbank heeft een middenarmsteun met bekerhouder in het midden. De achterbank is automatisch vanuit de kofferbak en het scherm neerklapbaar en de stoelen kunnen ook naar voren worden verschoven (handig voor de vakantie). Nadeel achterin zijn de klaptafeltjes. Ik kan (1.90) achter mezelf zitten, maar mijn knieën zitten dan net onder het randje van die tafeltjes. Nu hoeven ze er voor mij niet af (er zit nooit iemand achterin), maar als je dat zou doen, dan blijf je wel zitten met de montagepunten in het zicht. Dus voor nu lekker laten zitten. In de achterportieren zitten ook nog zonneschermen.
Ondanks de Renault brochure en de advertentie heeft deze auto géén automatisch dimmende binnenspiegel. Op zich geen ramp, echter wat ik wel raar vind is dat wanneer ik overga van normale naar verduisterende stand, ik de spiegel vervolgens weer in hoogte wat moet bijstellen. Meer mensen die daar last van hebben?
Nou, tot zover de introductie. Mochten er Scenic rijders of andere kenners zijn die antwoorden hebben op de vragen, dan hoor ik dat graag; hieronder nogmaals een opsomming:
1. Wanneer schakelt radio uit zichzelf terug van DR naar FM? Of moet ik daarvoor iets instellen?
2. Waar zit de ‘ophang’ knop op de satelliet voor beëindigen telefoon gesprek?
3. Kun je de lane departure op het dashboard wel zichtbaar laten, maar de trilling in het stuur uitzetten?
4. Is er een snellere weg naar het startscherm na het kiezen van een route?
5. Binnenspiegel dient steeds in hoogte te worden bijgesteld na overgaan van normale in verduisterende stand; meer mensen die daar last van hebben?
Smile
- 45.000 km
Inmiddels een goede 7 maanden en dik 20k verder.
Elke dag stap ik met een lach de auto weer in. Tot op heden geen enkel probleem ondervonden.
T.a.v. eerste post en mijn eigen vragen:
1. Wanneer schakelt radio uit zichzelf terug van DR naar FM? Of moet ik daarvoor iets instellen?
Dat deed hij dus automatisch al. Wat ik wel een beetje tegen vind vallen bij DR is dat je niet eens te zien krijgt welk programma er op is. Bij FM laat hij dat wel zien.
2. Waar zit de ‘ophang’ knop op de satelliet voor beëindigen telefoon gesprek?
Blijkbaar de eerste twee keer niet goed gebruikt. Het is inderdaad de knop rechtsboven op het stuur.
3. Kun je de lane departure op het dashboard wel zichtbaar laten, maar de trilling in het stuur uitzetten?
Nee dat gaat niet. Of aan, of uit.
4. Is er een snellere weg naar het startscherm na het kiezen van een route?
Ook hier blijkbaar de eerste paar keer de verkeerde knop gebruikt of het lag aan de schermindeling; het is inderdaad het 'home' symbool vanuit een sub-menu, of pijltje terug.
5. Binnenspiegel dient steeds in hoogte te worden bijgesteld na overgaan van normale in verduisterende stand; meer mensen die daar last van hebben?
Kan blijkbaar niet anders, ook niet iedereen heeft tenslotte dezelfde stand van de stoel.
In november winterbanden eronder laten leggen. Kwam via verschillende offertes met 'aanbiedingen' van Renault dealers van €850 voor banden tot €1300 voor banden+velgen. Uiteindelijk voor €600 weer lekker vertrouwd voor Euromaster gekozen. Daar zat ik al 5 jaar en bevalt me prima, kan ook op zaterdag terecht.
Ik heb op dit moment mijn 4 'home' schermen opgedeeld in:
1: navi + radio
2: 4 contactpersonen
3: navi, radio, lucht en eco
Vanuit scherm 2 kan ik rechtstreeks bellen en navigeren naar de desbetreffende contactpersoon, wat sneller werkt dan navigatiescherm - navigatie - bestemming - favorieten - favoriet.
Tomtom blijft redelijk accuraat. Al heb ik wel eens het idee dat hij (net als de VID en Radio 1) nog nooit van knp. Hooijpolder (A59) heeft gehoord.
Spraakherkenning werkt beroerd. Altijd één tussenstap (menu) en daarna verstaat tuthola me nooit. Als ik iemand moet hebben die ik niet recent gebeld heb, is het telefoonboek geen optie, want ik kan met de satelliet niet scrollen. Met de hand (ik heb het kleine scherm) is het vragen om ongelukken tijdens het rijden. Dat is dus nog wel voor verbetering vatbaar (net als het sms pictogram helemaal rechts bovenin).
Alle carrosseriezaken zijn netjes onder garantie opgelost. Variërend van scheve achterklep tot loszittende afdekstrippen op de portieren.
Verbruik wisselt een beetje sinds de winterbanden (idem met Punto). We hebben december ook wel erg veel en harde wind gehad. Al met al nog steeds 1:25, dus nog steeds zéér tevreden!
Op naar de eerste beurt nu.
100k
- 105.000 km
Tijd voor een update.
Inmiddels de 100.000km gepasseerd. De laatste weken wat vaker een garage gezien en wel vanwege:
- scheurtje in gevaarlijke zone voorruit; ruitvervanging
- een week na plaatsing nieuwe ruit.. steentje erop
- helemaal frapant ; een lege accu op een morgen. Dacht zelf aan startmotor omdat de schermen het allemaal wel deden, maar bleek toch echt de accu te zijn. Met de startkabels aangeslingerd, zelf naar mijn eigen garage gereden en daar stond ik binnen een kwartier weer buiten met een nieuwe accu. Ik schrok wel van de kosten, maar mijn garage heeft de accu opgevoerd bij Renault; Reden daarvan is dat veelvuldig gebruik start en stop (normaal gebruik van de auto tenslotte) de accu dusdanig verslechterd, dat deze binnen 3 jaar het loodje legt. Claim aanvaard ! Zeer behulpzaam van de garage.
Los van bovenstaand geen noemenswaardige problemen. Ik vind wel het geluid bij het draaien aan het stuur wat vervelend worden; hiervoor is al eens e.e.a. ingevet, maar het geluid is weer terug.
Verbruik blijft ook redelijk constant zo rond de 1:25.
Enigste wat ik (na aanschaf nieuwe telefoon) jammer vind is dat mijn versie (12-201) net niet de android auto mogelijkheid heeft..
Rest niets anders dan lekker door te rijden en af te wachten wat de elektrofica gaat doen voor de particulier. De nieuwe Captur is weer een stukje gegroeid, oogt erg volwassen (nu ook van binnen) en is erg solide; de hybride varianten spreken me wel aan, maar die zullen toch echt eerst wat in prijs moeten gaan zakken. Wordt vervolgd..
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Renault Scénic
Had je deze auto's al gezien?

Renault Scénic 1.3 TCe Bose 7P/ automaat/ lage km/ zeer mooi!
- 2020
- 80.256 km

Renault Scénic 1.3 TCe Limited 7persoons
- 2018
- 103.985 km

Renault Scénic 1.3 - 140PK TCe Black Edition 7p. Automaat | 9,3" Navi | 7 zitplaatsen | Apple CarPlay/Android Auto | Adaptive Cruise Control | Full LED | Camera | Parkeersensoren | Head Up Display |
- 2019
- 73.608 km