Renault Mégane Estate dCi 110 Expression (2011) #2
| Versnellingen | 6, Semi Automaat |
| Bouwjaar | 2011 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand laatst | 166.000 km |
Over drie maanden lever ik mijn leaseauto weer in. In Januari 2011 besloot ik mijn Megane Estate EDC Diesel te leasen. Omdat ik 60.000 km per jaar rij en regelmatig file heb, is een automaat voor mij een belangrijke voorwaarde. In combinatie met diesel is er weinig keus. De Renault is prijstechnisch sterk en de proefrit kon ons overtuigen. Motorisch sterk met 110 PK, voldoende ruimte op de achterbank, ruime kofferbak die makkelijk door huisdier te betreden valt, ronden de beslissing af. Panorama dak was voor de fun factor. Ook nu weer was voor het interieur alleen te kiezen voor zwart. Nare gereformeerde importeurs toch! Bij Mazda kenden ze ook alleen maar grijs destijds, terwijl in België een mooie crème interieur verkrijgbaar was.
Mijn ervaringen:
positief:
-betrouwbaarheid is prima. Geen rammels, geen onverwachte storingen. Alles doet het zoals 166.00km geleden . Chapeau!
-Multi functioneel. Achterbank heeft redelijke ruimte, kofferbak is lekker groot.
-Automaat (EDC) is perfect
-Remmen, met rondom schijven, perfect
-Verlichting, ruitenwissers prima
-Geluidsniveau is aangenaam laag. Dan pas valt op hoe goed de geluidsinstallatie (geen Bose), ook voor klassieke muziek, is.
Negatief:
-Stuurkarakter: de elektronische stuurbekrachtiging is ronduit vervelend. In de middenpositie is het net of je aan twee handremkabels trekt. Gevoelloos, maar het kost ongemerkt wel kracht zodat je niet relaxt, zoals met mijn vorige auto met een vinger aan het stuur zit. Nee, ik ben voortdurend bezig te corrigeren, door een dood punt heen. Heel vermoeiend!
-Bergruimte is slecht: koffiebeker kan ik nergens fatsoenlijk kwijt. Het handschoenenkastje is voor de bestuurder nauwelijks bereikbaar.
-Zitcomfort: het is al vaak gezegd. Voorstoelen zijn echt matig. Geven niet de steun waar je het nodig hebt. Vanaf begin af aan een soort billenknijpers (sportief !!??)maar geven geen steun aan onderrug. Bovendien te kort. Ook het gaspedaal blijkt een vreemde stand te hebben zodat de rechtervoet op lange afstanden geen rust vindt. Dit kunnen andere automakers echt beter.
-Achteruitzicht slecht: Omdat parkeersensoren €795,- (!!!)kosten (bij Conrad voor €29,95 zelf ingebouwd bij mijn vorige auto) heb ik deze niet willen bestellen. Daar heb ik spijt van gehad. Je kijkt (maar ziet te weinig) je altijd een slag in het rond om de zaak heel te houden.
-Hoofdsteunen zijn een fout ontwerp: deze kruipen bij de minste aanraking omhoog. Ik zie vaak (minder handige?) Renaultrijders met de hoofdsteunen op de hoogste en dus niet effectieve stand. Ik corrigeer dagelijks mijn hoofdsteunen. Raar ontwerp.
-Panorama dak: is een leuke gadget, maar het open dak is smal en klein, je krijgt geen windvlaagje ter verkoeling. Boven de 90 km/u neemt de herrie wel toe maar is er geen verkoeling. Kortom, bedenk wat je hiermee wilt. Voor mij weggegooid geld.
Kortom: auto doet waar hij voor gemaakt is, maar laat op een paar essentiële zaken zoals sturen, zitcomfort, achteruitzicht, koffiebeker, hoofdsteunen, een steek vallen. Was goedkoop dan toch duurkoop? .