Renault Mégane Estate dCi 110 Expression (2010) #3
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 11 km |
| KM-stand laatst | 149.000 km |
4 jaar Megane dci 110 estate
Achteraf was ik te vroeg met mijn Megane. Een paar maanden later kwam de 14% versie. Dus 4 jaar tegen 20% bijtelling gereden, terwijl de wegen zich vulden met 14% versies...
Dat is dan ook een van de weinige bezwaren aan deze auto: er rijden er zo vreselijk veel van rond. Gelukkig is de mijne knalblauw met een panoramadak en heeft hij sierlijsten aan de voorzijde. Daarom zag ik vrijwel nooit een exacte kopie. Verder heb ik er vier prima jaren mee gehad. Op twee klapbanden en een aanrijding na, nooit pech. En nu ik weer een nieuwe uit kan zoeken valt op hoe praktisch die Megane is.
Keyless entry werkte perfect en komt zeker met kleine kinderen erg goed van pas. De automatische parkeerrem is geweldig. Enige nadeel is dat je in andere auto's zo snel de handrem vergeet :). Het panoramadak gaat op iedere zonnige dag op binnenwegen open. Klimaatregeling werkt perfect, zolang de airco tijdig wordt bijgevuld. Auto rijdt goed. Komt excellent mee met de rest van het verkeer en rijdt ook boven de 180 kmu zeer stabiel. Cruisecontrol werkt met 1 druk op de knop. Tot slot maken de laadruimte en ontbrekende tildrempel het een ideale auto om transporten te verzorgen.
Paar nadelen zijn er ook. De beenruimte op de achterbank is vrij beperkt. Kinderen in kinderstoeltjes porren vrij snel in de rug van hun ouders. De onderbreking van de radio voor navigatie instructies is soms hinderlijk, net als de koppeling van de volumeregeling van de twee. Dat is later verbeterd in de Megane volgens mij. Ook heb ik nooit kunnen uitvogelen hoe je de ruitenwissers van het raam afkrijgt, wat in de winter wel tot wat schade aan de ruitenwissers leidde. Last hut nog least lag het verbruik wel aanzienlijk hoger dan de opgave. Dat is overal zo, maar ik wil het toch benoemen. Over 4 jaar, zit ik op ongeveer 1 op 14. Mijn rijstijl heeft daar zeker in negatieve zin aan bijgedragen (veel vlot gereden snelwegkilometers, in bebouwde kom gewoon rustig en binnen max snelheid).
Nog 10.000 km en 1,5 maand te gaan...Binnenkort staat hij ws dus weer te koop, de fransoos die nooit panne had. Altijd keurig dealer onderhouden en afgelopen week nog voorzien van nieuwe achterbanden en riemschijven.
De volgende had zo weer een Renault kunnen zijn. Maar het wordt een Octavia. Eindelijk ook 14% bijtelling voor mij :). En het bezwaar van de krappe achterbank valt ook direct weg. Maar mainstream blijft het, dat wel...