Renault Mégane Estate dCi 110 Dynamique (2009)
| Uitvoering | Mégane Estate dCi 110 Dynamique |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2009 |
| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand laatst | 25.160 km |
Mégane Estate dCi 110 Dynamique
Juli 2009 mocht ik een nieuwe leaseauto uitzoeken. Na een brede orientatie is de keuze gevallen op de Renault Megane Estate 1.5dci (110pk) Dynamique in kleur Vert Olivette (op deze exlusieve kleur heb ik al veel positieve reacties gehad). Extra opties op de al rijke basis uitrusting (want op de Dynamique zit al ESP, ASR, regen- en lichtsensor, keyless entry en start, mp3, armsteun, gescheiden climate control, mistlampen voor etc): zwart lederen bekleding, pack business (tomtom navi en betere audio), panoramadak, 17inch lichtmetaal, privacy glas, electrische handrem, afneembare trekhaak en reservewiel (ipv spuitbus). Al met al heeeeel veel luxe voor iets meer dan 30.000 euro.
De auto is in week 30 2009 besteld en week 44 2009 geleverd. Nu 5 weken later zitten de eerste feilloze kilometers er op.
Positief: 20% bijtelling, stevig rijgedrag voor een Franse auto (ik was bevooroordeeld blijkt), de positieve reacties om me heen, zuinig, stil (al zou het nog wat beter kunnen), snel (goede trekkracht), ruim (achterpassagiers hebben veel ruimte en de kofferruimte is zeer royaal), goede afwerking (leer zit er ook mooi in, met wit stiksel), goede stoelen (niet te stevig, niet te zacht; goede steun, ook met glad leer), handige tankdop.
Puntjes van kritiek: navigatie staat toch wel als een plopje op het dashboard, smalle stoelen (past mij prima, maar als je wat breder bent...), hoofdruimte met het panoramadak (past mij goed, maar als je wat groter bent....), bedieningskolom bluetooth en radio zit raar verborgen achter het stuur.
Het is leuk om je als enige met een type auto op de weg te voelen.... ik heb er sinds mijn bestelling maar drie zien rijden. Thumbs up onderweg heb ik al meegemaakt, heel apart.
Ik zal mijn ervaringen bijhouden op op deze site! Definitieve foto's volgen ook nog.
Heel wat kilometers verder....
Zo, de eerste 6 maanden zitten er bijna op. Ik heb een tweetal problemen gehad de afgelopen maanden:
- in maand 2, 2e helft december, sprong er een barst in de voorruit die overduidelijk niet kwam door steenslag ,maar spanningsgerelateerd was; deze ruit is onder garantie vervangen, heel netjes geregeld door de garage
- in maand 3, begin januari, hield de aanwaaier van de climat control er mee op; het was hartje winter, zonder dat ding kun je dan echt niet. Hij is onder garantie vervangen, en het blijkt een vaker voorkomend issue bij de Megane III.
Voor de rest erg tevreden. Je ziet de estate ook steeds vaker rijden. Ik moet overigens opmerken dat de 110pk dci niet zo zuinig is, ik rij vrij fors door en rij ongeveer 90% snelweg. Ik kom tot 6,7 liter per 100km, 1:15. Da's eigenlijk niet zo best voor een auto die 1:20 moet kunnen. Maar ik moet zeggen: mijn rijgedrag en de soort kilometers helpen niet, en 1:17 moet zeker mogelijk zijn maar of het heel veel zuiniger kan, ik weet het niet.
De auto blijft een aanrader, veel luxe en rijplezier en heel betaalbaar.
Beetje panne
Afgelopen weekend trilde ik de auto zowat uit bij stationair draaien. Even naar de dealer geweest en nu blijkt dit een bekend (niet vaak voorkomend) issue bij de dci motor te zijn (er stond wel net een Clio op de brug met dit issue). Onbalans in vliegwielen of zo, ik ben geen expert en het boeit me ook niet heel veel, maar ik ben hem binnenkort wel even 2 dagen kwijt omdat de hele bak er onder weg moet dus het is me wel een operatie.
Al met al heb ik eigenlijk wel wat te veel troubles gehad in de eerste 25k kilometer (wel allemaal garantie). Zijn die Fransen dan toch niet zo betrouwbaar?
Wordt vervolgd!