Renault Mégane Estate dCi 110 Bose (2011) #8

Renault Mégane Estate dCi 110 Bose (2011)

UitvoeringMégane Estate dCi 110 Bose
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

2 e UPDATE Vergelijk Expression - Bose

2e UPDATE verder onderin.
-------------------------------------------
Na lange tijd verslagen van anderen te hebben gelezen, waag ik mij toch maar eens aan een review. Met name om een vergelijk te maken, omdat ik de unieke kans heb gehad om in twee verschillende uitvoeringen van hetzelfde merk en model te rijden. De laatste weliswaar erg kort, maar ik ben er erg enthousiast over tot dusver.

In afwachting van de levering van mijn huidige auto heb ik 10.000 km in een Renault Megane Estate Expression 90 PK Dci 5 bak handgeschakeld gereden.
Mijn indruk van deze auto was niet onverkort positief, zeker niet in eerste instantie. Dit was dan ook geen pretje, aangezien ik op de levering van een zelfde auto aan het wachten was! Was mijn keuze dan zo'n grote fout?

Om diverse redenen had ik besloten om eens te proberen om in een C-segment auto te gaan rijden. Mijn vorige auto (Full Option Mondeo)was redelijk duur, ook qua bijtelling en ik was nieuwsgierig of ik ook tevreden kon zijn met een meer bescheiden (goedkopere) auto.
Daar kreeg ik al snel spijt van. Ik mocht in een Astra plaatsnemen, gehuurd, dus zonder enige opsmuk. Wat een gapende kloof op het gebied van comfort en rijgenot!
Bij de wisseling naar de Megane (ook huur) was de ervaring ietsje beter, maar nog steeds werd ik er niet heel blij van.

De 90 PK Dci was kaal uitgevoerd, met een plastic stuur en naargeestige, ruwe bekleding. Gespeend van alle luxe, behalve Climate Control en Navigatie reed ik over de Nederlandse wegen.

Het heeft lang geduurd voor ik een prettige zitpositie gevonden had, want de zittingen zijn vrij kort en smal en daarbij is de verstelling nogal grof.
Het stuur kan niet ver genoeg naar binnen worden bewogen om bij te dragen aan een prettige positie.

De 5 versnellingsbak zorgde voor veel toeren bij 120 en 130 km/h. Bij 120 km/h draait de motor al 2750 toeren.
Veel pit zat er ook niet in, meesteppen vond ik een serieuze optie.

De standaard radio gaf een matig geluid en MP3 CD's draaien is een drama. Steeds loopt de radio vast en is de procedure om überhaupt nog iets met de CD te kunnen: contact af, kaart eruit, deur open, deur dicht, auto op slot, auto open, kaart erin en starten. Pas dan kan de CD verwijderd worden of het afspelen worden hervat. Erg veel werk.

Maar.... zoals met alles moet je altijd even wennen aan iets anders, en deze specifieke auto was wel al snel 20.000 euro goedkoper dan wat ik gewend was.
Relativeren dus.
Gaande de kilometers verstreken werd de auto steeds pittiger, totdat hij zelfs redelijk vlot met het verkeer mee kon en soms zelfs bijna snel was. Op de radio mijn telefoon aangesloten, wat ervoor zorgde dat het geluid verbeterde en de storingen uitbleven. Na veel zoeken toch een goede en uiteindelijk zelfs comfortabele zitpositie weten te vinden en een stuurhoes gekocht, maar dat is iets wellicht specifiek voor mij: ik kan absoluut niet tegen plastic stuurwielen. Vreselijk.

Afgaande op de prijs van deze auto en in alle redelijkheid bekeken, is de Megane Estate 90 PK Dci zo heel slecht niet. Het ligt eraan wat je ervan verwacht.

Wat wel slecht blijft:
- de radio m.b.t. de CD functie errors
- het plastic stuur
- de 5 bak en daardoor de hoge toeren.
- Stuurt onzeker en zwabberig.

Wat beter kan, maar niet noodzakelijk is:
- 90 pk en weinig koppel voor een redelijk grote auto.
- saai interieur, zonder kleur of leuke details.
- 15 inch wieldoppen op het 2e uitrustingsniveau.

Wat goed is
- enorme ruimte in deze klasse
- geen enkel probleem of storing gehad
- standaard uitstekende navigatie
- goede Climate Control.

Na voor mijn gevoel lang wachten, maar voor anderen waarschijnlijk niet, want krap 2,5 maanden na bestelling al rijdend, kwam de door mij bestelde auto.
De Megane Estate Bose 110 PK EDC.
Met pack Lumière en lederen bekleding achteraf.

Wát een ENORM verschil.
Ik had al een vermoeden, maar dit verschil had ik niet verwacht. De Bose lijkt wel een andere klasse auto.

- Heel stil, ook op hogere snelheden en boven de 3000 toeren blijft de auto stil, in tegenstelling tot de Expression.
- Bij normaal bedrijf schakelt de EDC zonder dat je het voelt.
- 20% bijtelling met automaat toch goedkoop.
- Stuurt veel strakker, dankzij de 17 inch wielen.
- Het BOSE geluidssysteem; ik dacht nooit dit te schrijven, maar het systeem kan gewoon té hard. Ik ga er over mijn pijngrens mee heen, zonder dat de muziek vervormd. Bij wat lagere volumes ook glashelder geluid en diepe bassen, echt geweldig.
- Leren bekleding met stoelverwarming en de pianolak afwerking van het interieur geven een héél andere beleving van de auto. Het met leer beklede stuur is voor mij een verademing.
- Heerlijk dat panorama dak. Een waterig zonnetje en het dak kan open. Geen last van wind in het interieur en insecten worden buiten gehouden.
- ook de motor lijkt veel groter, het is geen hele snelle auto, maar hij koomt goed van zijn plaats, zeker gezien de automaat.
- Het navigatiesysteem is ook anders vormgegeven, misschien een latere versie, misschien anders omdat ik nu Europa kaarten heb? Ik weet het niet, maar het lijkt scherper en gedetailleerder dan in de Expression.
- Automatische ont- en vergrendeling, heerlijk. Geen sluitels of kaartjes meer zoeken en gebruiken, je komt aanlopen, stapt in en kan meteen starten en wegrijden. Bij het weglopen gaat de auto vanzelf op slot en klappen de spiegels in.

Zijn er geen zaken voor verbetering vatbaar?
Toch wel:
- Nog iets meer vermogen was wel fijn geweest, maar niet
eenvoudig met 20% bijtelling en automaat.
- het zoeken van muziek nummers op de USB is lastig, met name omdat het redelijk traag gaat en nummers meteen beginnen met afspelen, ook tijdens het scrollen.
- Soms pakt de automaat wat traag op bij het acceleren

Ook bij de Mondeo had ik echter ook zaken die slecht waren en niet werkbaar waren. Ik denk dat dit bij ieder merk zich voordoet.

Kortom, de Megane Bose is een fraaie auto met alle luxe. Ik heb nu zeker geen spijt meer dat ik de Megane gekozen heb.
Mijn advies is wel, spaar even door totdat die opties die de luxe bieden bereikbaar zijn. Kies voor een complete auto, bij elk merk.

Mij is dus duidelijk geworden dat kleren de man maken, maar zeker ook de auto.

-------------------------------------------
UPDATE Auto geleverd 11 november 2011

Nu bijna 15.000 km gereden. Nog geen echte gebreken, af en toe een piepende stoel, maar ja, ik weeg 115 kg, dat helpt ook niet, en met de kou wat rammeltjes af en toe. Niets schokkends voor deze (prijs)klasse.

EDC:
Wel vervelend zijn een paar dingen van de EDC. Af en toe gaat de motor helemaal in maximale toeren, wanneer ik met een beetje gas in 1 wil wegrijden. De bak reageert dan alsof ik volgas weg wil en trekt helemaal door.
Ook reageert de bak vrij laat op gasgeven, met name vanuit stilstand.

Op zich is de EDC wel fijn wanneer deze zaken niet in acht worden genomen, schakelen voel je niet en de auto is (nog steeds) erg stil bij elke snelheid.
Ik mis het schakelen niet, kan ik zeggen.

Motorisch:
De auto is ook behoorlijk vlotter geworden, eenmaal ingereden. Ook de EDC helpt daarbij, door terug te schakelen wanneer op snelheid moet worden ingehaald.
Ik mis nog steeds power, maar dat is persoonlijk en in principe is deze auto vlot genoeg voor redelijk sportief rijden zelfs.
Bij het stoplicht ben je meestal het eerste weg, met name door het gebrek aan terugval bij het schakelen.
Nadeel: vóór je er erg in hebt rijd je veel te hard, vooral binnen de bebouwde kom. Daar merk je niets van en je zit rap op illegale snelheden. (0-100 tijden in de folder zijn door een bejaarde neergezet denk ik.:-) )

Rijgedrag:
Behoorlijk hard geveerd en dat merk je in de bochten: stuurt zeer strak en zonder kuren, ook bij grotere snelheden. De aangegeven snelheid in (scherpe) bochten kan zonder meer x2 (afh. van ervaring en stuurmanskunst, dus op eigen verantwoordelijkheid!!)
Wel is de auto erg windgevoelig. Bij redelijk sterke wind moet er echt met 2 handen worden gestuurd. Dat zou voor mij een reden zijn om de volgende auto weer D-segment te kiezen. Je passagiers worden er bijna misselijk van, dat gezwaai over de weg.

Verbruik:
Opgave fabriek is een lachertje. Mijn gemiddeld verbruik is nu 6,9 liter/100 km. Méér nog dan in mijn 2 liter "onzuinige" Mondeo Diesel. (6,2l/100). De auto is echt een zuipschuit en dat komt met name door het verbruik op hogere snelheden. Ik rijd veel snelweg en veel waar 130 is toegestaan. Dat wordt vanzelf 136 op de teller en het verbruiksverschil tussen 100 en 136 km/h is gigantisch.
Wil je echt het verbruik halen, dan vrees ik dat je de woede van veel medeweggebruikers op je hals haalt, omdat je gruwelijk in de weg rijdt.

Als je zuinig wilt, koop dan deze auto niet,maar neem er één met een grotere motor.
Ik denk namelijk dat daar de schoen wringt: de auto is niet licht en zeker niet klein, maar 1,5 diesel blijft 1,5 diesel met weinig koppel. Dus heel hard werken en veel dorst. Geldt overigens voor ALLE zogenaamd "zuinige" auto's die ik tot dusver heb (proef)gereden en die een boordcomputer hadden, inclusief de Prius.

Bose:
Bose systeem is zeer goed. Afhankelijk van de kwaliteit van de opname is het geluid echt heel hard en toch heel zuiver. Beste resultaat bij muziek via Bluetooth vanaf GSM. (!)

Telefoon:
In sommige gevallen krijg ik de klacht dat ik wat ver weg klink, maar door de bank genomen is het alsof we naast elkaar zitten. Zelfs al eens het verzoek gehad of ik wat zachter kan praten. Ik reed toen 150 en dacht luider te moeten praten. Niet dus.
Geen problemen met connectie met een Samsung S8000 Jet. Wel problemen met het automatisch verbinden met Bluetooth voor telefoon met een Samsung Galaxy S2. Overigens weer niet voor de muziekspeler.
Soms moet ik bij beide telefoons de telefoon wel even uit en weer aan zetten.

Zitcomfort/ruimte:
Ik vind nog steeds dat het stuur 2 of 3 cm verder de auto in getrokken zou moeten kunnen worden. Nu is het stuur eigenlijk te ver weg voor het mooie en als de stoel dichter bij het dashboard moet gaat mijn rechterbeen slapen en is het alsof de pedalen niet ver genoeg naar achteren zijn gezet. Linkerbeen geeft in dat geval geen probleem, ruimte zat.
Ik kan goed achter mijzelf zitten (1.86 m) alleen met panoramadak wel net wat weinig hoofdruimte achterin.
Voorin geen enkel probleem.
Bagageruimte is ruim voldoende. En dat van iemand die een Mondeo is gewend.

Accessoires:
Sommige af- fabriek zaken die meestal als accessoire worden geleverd, maar hier standaard, zijn zeer prettig.

De Keyless entry is geweldig. No need to say more.

Het panorama dak is ook heel fijn, veel licht en ook bij kou kan hij open, omdat er nagenoeg geen wind binnen komt.

Bekerhouder is met EDC bak goed bereikbaar. Klepje is dicht wegens platte USB stick en pook staat bij rijden geheel naar achteren.

Navigatie is geweldig. zeker met Live abonnement. Op de seconde nauwkeurig, of je nu door de stad wordt geleid of niet. In het verleden werd ik ook wel door een stad gestuurd, maar ik deed dat nooit omdat er geen verkeersgegevens uit de stad werden meegenomen in de berekening. Bij Live wel, dus ALTIJD betrouwbaar.
Ook de zoekfunctie op Google is geweldig. Adres van de klant vergeten? Even de bedrijfsnaam invoeren en je krijgt alle gegevens en je kan meteen naar de bestemming laten navigeren.
Privé: ik wil een dierenwinkel maar ken de weg niet waar ik nu ben. Invoeren "dierenwinkel" en je krijgt een lijst met winkels, met de afstand.

Zou ik de auto weer kiezen? Zoals ik er nu naar kijk wel, maar ik vermoed dat ik aan het einde van de leasetermijn wel weer een D-segment auto wil. Waarom? Toch meer auto, maar kost meestal ook meer. Het ziet ernaar uit dat de volgende van PON afkomstog zal zijn, dus dat wordt een Superb of een A4, want die nieuwe is wel erg mooi. Dan maar wat meer betalen.

Er is natuurlijk een facelift inmiddels, maar de componenten en het onderstel zijn gelijk gebleven. Ik hoop dat deze review u wat brengt.

--------------------------------------------------
2e UPDATE 31.428 km, d.d. 31/07/2012

De auto heeft de eerste beurt gehad. Inmiddels een aantal issues gehad:

- piepende stoel, ging vanzelf weer weg.

- geluidsinstallatie leidt eigen leven: een aantal keren gehad dat de geluidsinstallatie niet meer te bedienen was. De enige remedie was de auto aan de kant, motor uit, deur open en dicht. Gebeurde altijd terwijl ik muziek via Bluetooth speelde vanaf mijn telefoon. In mijn Ford Mondeo had ik hier ook soms last van, misschien is de Bluetooth de boosdoener? Bij de beurt gaf de radio inderdaad een melding, deze is hersteld.

- Windscherm van het zonnedak begint te scheuren links bovenin. Hier wordt naar gekeken en dit wordt vervangen. Overigens goed om hier vroeg bij te zijn, omdat het windscherm met een vrij sterke veer blijkt uitgerust te zijn. Is het gaas los, dan klapt het frame naar achteren!

Valt al met al best mee, vind ik. Zeker geen dramatische auto zoals de Laguna die ik in 2001 reed.

Verder irritant:

- de EDC is vrij traag met reageren en trekt soms eigen conclusies: wil ik rustig optrekken, trekt de EDC door tot het rode toerenbereik, alsof ik een petje ben die hard weg wil bij het stoplicht. Ik lees op het forum dat dit ook bij de 2012 versie nog niet is opgelost.

- ik mis een ruitensproeier sensor. Ineens is de vloeistof op tijdens een sproei - actie, maar je ruit half schoon of zelfs ondoorzichtiger dan vóór het sproeien!

- De radio heeft veel moeite met het verbinden met mijn Samsung Galaxy SII. Met name als ik ook mijn andere telefoon mee heb (Samsung Jet S8000) die ook op de Bluetooth zit met telefoon functie, terwijl ik de SII als muziekbron wil gebruiken. Heb ik alleen de SII mee, dan verbind deze als telefoon én als muziekbron en dan is er geen vuiltje aan de lucht.

- Verbruik komt nog steeds niet in de búúrt van de 4,0 liter/100 km die beloofd wordt. Verder dan 6,7 liter/100 km kom ik vooralsnog niet.

- De dealer mag van Renault Nederland de gordelsensor niet uitschakelen. leg je iets zwaars op de passagiersstoel, dan gaat de sensor piepen tijdens het rijden. Ik ben van mening dat het mijn auto en mijn verantwoordelijkheid is, maar Renault Nederland denkt daar anders over blijkbaar...

Al met al geen echt wereldschokkende zaken naar mijn mening. Ik moet echt nadenken om zaken te noemen.

Ik ben nog steeds zéér tevreden met de Mégane, zéker als je bedenkt dat het een auto van "slechts" rond de 32.000 euro is. Dat bedrag in acht genomen denk ik dat de concurrent geen auto kan neerzetten, zó compleet en zó prettig als deze Mégane.
Met betrekking tot de zit, waar ik wat moeite mee had in het begin: na enig proberen heb ik toch een afstelling kunnen vinden die heel comfortabel is. Elektrische stoelverstelling zou misschien wel handig kunnen zijn, omdat de verstelling dan traploos is en nauwkeuriger. Bovendien heb je dan een geheugen van je afstelling meen ik.

Conclusie:

De Megane Estate ontstijgt zijn klasse zonder meer op gebied van ruimte, rust en uitrusting.....