Renault Espace 3.5 V6 24V Expression (2003)
| Uitvoering | Espace 3.5 V6 24V Expression |
| Versnellingen | 5, Automaat |
| Bouwjaar | 2003 |
| Jaar van aanschaf | 2008 |
| KM-stand bij aanschaf | 70.000 km |
| KM-stand laatst | 149.640 km |
Waarom een Espace en mijn eerste ervaringen...
De Espace 3.5 V6 Expression heb ik in maart 2008 gekocht ter vervanging van mijn tweedehands Renault Scénic 2.0 16v Privilège Luxe uit 2003. Hoewel de Scénic uiterst praktisch en comfortabel was, miste ik rijplezier in de Scénic (zie mijn review). In de occasion-showroom van mijn Renault-dealer liep ik tegen een scherp geprijsde tweedehands Espace 3.5 V6 uit 2003 met 73.000 km op te teller baan en na twee proefritten was ik ervan overtuigd dat deze auto mij naast veel ruimte en comfort ook het nodige rijplezier zou verschaffen. De Espace Expression is voor wat betreft uitrusting en gadgets soberder dan een Scénic Privilège Luxe, maar de veel betere stuurkwaliteiten en de veel soepelere motor maken dit meer dan goed.
Wat bevalt me wel aan de auto?
Het Unique Selling Point van de Espace 3.5 V6 is uiteraard zijn 245 pk 6-cylindermotor in combinatie met de automatische 5-versnellingsbak. Hoewel ik niet echt een hardrijder ben en ik mezelf ook geen zogenaamde sportieve automobilist noem, is het heerlijk om te rijden met een auto die voorzien is van een motor die zó stil en soepel zijn werk doet en die zoveel vermogen over heeft. Invoegen, inhalen, het gaat gewoon makkelijker en sneller met deze auto.
De auto stuurt directer dan de Scénic en ligt ook steviger op de weg. Door de hoge zitpositie kijk je over de meeste auto’s (behalve SUV’s) heen. De auto is bijzonder stil: het geluid van de V6 bij contante snelheid is ook ver boven de 120 km/u een zacht, aangenaam gegrom. Alleen bij snel accelereren lijkt het alsof de leeuw onder de motorkap tot leven komt, maar storend is het niet, integendeel, want het geluid van de brullende V6 is prachtig! Die combinatie van veel vermogen, een goed uitzicht, goed stuurgedrag, een stevige wegligging en de rust in het interieur geven je niet alleen een veilig gevoel, maar ook een Koning-van-de-Weg gevoel. En tja, dat nodigt ook bij mij bijna automatisch uit tot harder en zogenaamd sportief rijden...
Hoewel niet iedereen dit met mij eens zal zijn: ik vind de Espace qua design een erg mooie auto. De auto combineert een strak design met heel veel praktische functionaliteit. Qua vormgeving is de auto zowel van binnen als van buiten behoorlijk minimalistisch: er zitten geen overbodige toeters en bellen aan, terwijl de auto toch erg stijlvol vormgegeven is. Alleen de Renault Avantime vind ik nóg mooier, maar die is minder praktisch als auto voor een gezin met kind.
Wat bevalt me minder aan de auto?
- in vergelijking met de Scénic is de opbergruimte in auto beperkter: geen laadjes onder de stoelen, geen opbergvakken in de vloer en minder opbergvakken in de bagageruimte. Heel erg vind ik dit niet: in de Scénic wist ik vaak niet meer waar ik iets had opgeborgen!
- sobere uitrusting van de Expression-uitvoering: geen leren bekleding, geen electrisch inklapbare spiegels, geen electrisch glazen panoramaschuifdak, geen keyless entry & starten, geen automatisch dimmende binnenspiegel, geen zonnegordijntjes in de achterportieren, geen automatisch verlichting en geen regensensor.
- een aantal functies van het audiosysteem kunnen alleen met de afstandsbediening bediend worden, zoals bijv. de instelling van de hoge en lage tonen. Niet erg handig!
- de auto verbruikt natuurlijk veel benzine. Gemiddeld zo’n 1:8. Dit wist ik van te voren. Ik kan me deze auto dan eigenlijk ook alleen maar permitteren omdat ik niet veel kilometers maak, maximaal zo’n 15.000 km per jaar.
- ik moet nog wennen aan het enorme formaat van de auto, vooral op kleine parkeerplaatsen. De auto is lastig te parkeren, vooral ook door het slechte zicht naar achteren.
update juli 2008
Zojuist terug van de eerste vakantie met de Espace. In drie weken tijd 4800 probleemloze kilometers verslonden in Frankrijk, Italië en Duitsland, vaak in extreme omstandigheden: bergen, hitte (36 graden C), snelwegen, onverharde stoffige bergweggetjes en zware regenval. Volgens mij de ultieme autotest! De auto hield zich prima. De Espace blijkt vooral een echt snelwegmonster: de auto is ook bij snelheden ver boven de 100 km/u erg stil en bijna ongemerkt zweven de kilometers onder je door. Prettig is dat je door het grote vermogen ook op steile trajecten op de snelweg je ingestelde snelheid vast kunt houden, waar andere auto's terugzakken naar onder de 130.
Ik had voor onze kampeervakantie twee van de drie achterstoelen verwijderd en daardoor kon de hele kampeeruitusting makkelijk mee. We hoefden niet te passen en te meten, het was inladen en gaan, zonder schoonmoeder-box op het dak of slecht zicht naar achteren.
De Espace is duidelijk niet gemaakt voor kleine Italiaanse dorpjes en stadjes. Parkeren is lastig, en je moet in nauwe straatjes wel eens een paar keer steken om de bocht te kunnen maken. Bovendien zijn de Italiaanse parkeervakken aan de kleine kant voor een Espace en beter afgestemd op de Italiaanse Fiatjes en Lancia's.
Ik moest ook wennen aan het rijden met een automaat in de bergen. Bergopwaarts loopt een automaat achter de feiten aan, omdat ie pas terugschakelt op het moment dat de versnelling van dat moment niet meer voldoende trekkracht biedt. In een handgeschakelde auto anticipeerde ik meer door al eerder terug te schakelen. Bergafwaarts gaat met de automaat in de Espace wel weer makkelijk door dan over te schakelen op de handmatige versnelling en handmatig de juiste versnelling te selecteren voor het remmen op de motor.
Na probleemloze 4800 km tijdens drie weken vakantie, verhoog ik de betrouwbaarheid van 4 naar 5 sterren. Wel één liter olie moeten bijvullen na thuiskomst, maar dit is volgens dealer normaal. Het probleem van het wegvallen van de verbinding met de CD-wisselaar heeft zich ook niet meer voorgedaan.
update maart 2009
De auto houdt zich uitstekend en bevalt nog steeds geweldig. Het is de leukste auto die ik ooit heb gehad; ik verheug me op ieder ritje met deze wolf in schaapskleren!
Geen enkel echt technisch probleem, enkel twee kleine ergernissen:
- het probleem met de wegvallende verbinding met de cd-wisselaar is weer terug. De dealer kan nog steeds niet vinden, maar probeert nu in overleg met Renault Nederland een oplossing te vinden. Wordt vervolgd...
- sinds enkele maanden een beetje 'zingend' geluid in het interieur rond de 60 km/u. Blijkt na onderzoek door de dealer te worden veroorzaakt door (onregelmatige?) slijtage van de achterbanden. Er valt mee te leven...
update maart 2010
Inmiddels heb ik de Espace twee jaar in mijn bezit en 30.000 kilometers verslonden. 30.000 plezierige kilometers, waarbij de Espace me nooit in de steek heeft gelaten. Hij drinkt graag en veel, maar met mijn kilometrage zijn die kosten wel te doen.
In juni 2009 vier nieuwe Michelin-banden laten monteren, waarbij het 'zingende' geluid in het interieur ook meteen verdwenen was.
De problemen met de CD-wisselaar bleven zich voordoen, daarom besloten in dit tijdperk van digitale muziek een Parrot MKi9200 carkit aan te schaffen en te laten inbouwen. Probleemloos luisteren naar 1000en nummers op mijn iPhone en makkelijk handsfree telefoneren. Hiermee was het probleem met de CD-wisselaar 'verholpen'. Een audio-inbouwbedrijfje bij mij in de buurt weigerde overigens zo'n carkit in de Espace in te bouwen, vanwege de afwijkende manier waarop in de Espace de geluidsinstallatie is ingebouwd. Uiteindelijk het inbouwen aan Halfords overgelaten, die dat keurig heeft gedaan. Het werkt allemaal perfect.
Maart 2010 - vlak voor het aflopen van de twee jaar Renault Top Occasion-garantie - de auto een grote onderhoudsbeurt laten geven bij de dealer, in de hoop dat naar voren komende gebreken nog onder de garantie verholpen zouden kunnen worden. En toen kwamen de extra kosten die niet onder de garantie vielen....
- remblokken achter bleken versleten, zijn vervangen (€450)
- multiriem en spanrollen vervangen (€295)
- bougies vervangen (schijnt veel werk te zijn bij de 3.5 V6, €205)
- in het stuur zat een kleine trilling rond de 70 km/u. Bleek te worden veroorzaakt door twee 'kromme' rechtervelgen, waarschijnlijk krom geworden door het veelvuldig met de rechterwielen op de stoep parkeren in het smalle straatje waarin ik woon. Ook al parkeer ik altijd erg rustig, hoge stoepranden blijken dus funest voor je wielen (€470 inclusief uitlijnen etc.)
Wél onder garantie viel een versleten motorpendelsteun, die vervangen is.
Al met al door deze mega-onderhoudsbeurt €2150 armer geworden… Ik rijd dus voorlopig nog even door met het groene monster. Een betaalbaar alternatief voor deze geweldige auto weet ik ook niet. Ik kijk wel eens stiekem naar een tweedehands Renault Avantime 3.0 V6 of Volvo XC90 T6, maar dat kost me ook veel geld en dan lever ik in op praktische bruikbaarheid….
update maart 2011
De Espace heb ik nu drie jaar in mijn bezit, en ik moet zeggen: hij houdt zich prima! Hij heeft me nog steeds nooit in de steek gelaten en het is nog steeds een heerlijk soepele, comfortabele, snelle en tegelijkertijd praktische auto. Nog steeds verheug ik me op iedere rit met het groene monster.
Het afgelopen jaar hebben zich de volgende problemen voorgedaan:
In februari van dit jaar brak tijdens het op de juiste spanning brengen van de banden bij een benzinestation één van de ventielen af. De ventielen van de Espace zijn voorzien van een druksensor, waardoor je op het instrumentenpaneel altijd de bandenspanning kunt aflezen.
Doordat het ventiel afbrak, stond ik met een lege band. Met het reservewiel naar de dealer gereden, waar een nieuw ventiel met druksensor werd gemonteerd, kosten ruim €140!
De dealer vertelde me dat ventielen met druksensoren kwetsbaarder zijn dan gewone ventielen, en je deze eigenlijk niet zélf op spanning moet brengen, maar je dit altijd door de dealer moet laten doen.
In maart reguliere onderhoudsbeurt laten uitvoeren. Twee onverwachte kostenposten:
- remschijven vóór bleken in onbalans en remblokken versleten, moesten vervangen worden, €440
- achter bleek een remklauw defect, moest vervangen worden, €370
Update maart 2012
Inmiddels vier jaren aan het rijden, of beter, laagvliegen met het Franse ruimteschip. En nog steeds probleemloos, afgezien van normale slijtage en incidentele kleine dingetjes.
Het blijft een geweldige, maar dure voiture om in te rijden. Onderhoud en onderdelen bij de dealer zijn duur en met de huidige brandstofprijs van €1,85/liter bij een verbruik van 1:8 is het rijden zelf bijna helemaal onbetaalbaar geworden. Maar rijgenot en gemak hebben nu eenmaal een prijs.
Toch houd ik m'n hart wel eens vast voor wat er allemaal nog kan gaan komen. Als ik andere reviews van de Espace hier op Autoweek bekijk, zie ik vaak dat de problemen zo'n beetje beginnen boven de 125.000 kom. En die grens ben ik nu gepasseerd…. Maar wat is het alternatief? 'm Verkopen? De inruilwaarde is bijna niets, niemand zit met de huidige brandstofprijzen te wachten op een V6 die 1:8 loopt. En het onbetrouwbare imago van Espaces werkt daarbij ook niet mee. Aan de andere kant: mijn dealer vertelde me dat er regelmatig mensen binnenkomen die vragen om een tweedehands 3.5 V6 Espace, en dat de dealer dan 'nee' moet verkopen.
Ondertussen rustig aan het nadenken over een opvolger, voor over een jaar of twee. Iemand suggesties? Liefst weer tenminste 6 cilinders, lekker hoog zitten, genoeg ruimte voor de kampeeruitrusting achterin, niet van Aziatische makelij, en o ja, vierwielaandrijving mag ook, hoeft niet...
In december 2011 ging ik langs bij de dealer om de banden te laten bijvullen, en meteen bleken er een paar problemen te zijn:
- koelvloeistofreservoir lek, vervangen, €98
- versleten spoorstang met kogel (stuurinrichting), vervangen, €214
- voorbanden versleten, vervangen, €533
- kapot ventiel met druksensor, vervangen, €53
- kapotte stekker van ontvanger bandenspanning, vervangen, €42
Begin maart 2012 reguliere onderhoudsbeurt met APK laten uitvoeren, €288
update februari 2013
Een korte update over de technische en financiële avonturen met La Grande Dame over het het afgelopen jaar:
juni 2012:
Airco blies geen echt koude lucht meer; bij controle door de dealer bleek koudemiddel-reservoir half leeg te zijn. Bijgevuld, €139. Omdat airco nog steeds niet goed koelt, is ook fluor toegevoegd aan het systeem om een eventueel lek op te kunnen sporen. De ervaring van de dealer is dat bij de 3.5 V6 Espace de koeling weer beter wordt na wat langer draaien. Ik ben hier zelf wat sceptisch over, maar de dealer krijgt wel gelijk: na een paar weken koelt de airco weer als vanouds!
augustus 2012:
Als ik met mijn gezin wil vertrekken voor de lange reis naar Italië, blijkt de auto niet te willen starten. Oorzaak blijkt een defecte accu. Vervangen, €205. Enorm bedrag natuurlijk voor een nieuwe accu, maar een 3.5 V6 motor heeft een grote accu…
Een paar weken later, na terugkomst uit Italië, maakt de 3.5 V6 wel een heel sportief geluid, ik vermoed een gat in het uitlaatsysteem.
februari 2013:
Auto voor gratis APK naar dealer. Meteen laten kijken naar klacht van 'gat in uitlaat'. Verondersteld wordt dat oorzaak zit in inlaat-spruitstuk of anders een van de pakkingen naar de uitlaat. Uiteindelijk blijkt oorzaak een kapotgetrilde katalysatorplaat. Had de dealer nog nooit gezien. Onderdeel is in NL niet verkrijgbaar en moet speciaal in Frankrijk besteld worden. Kosten €1408!
Verder blijkt er te veel roestvorming op de achterremmen, waarmee hij niet door de APK komt. Volgens de dealer rijd ik te weinig met mijn Espace, waardoor de remmen te weinig gebruikt worden en roestvorming niet meer wegslijt. Remblokken en schijven moeten vervangen worden, €549.
Verder nog wat kleine zaken zoals defecte kentekenverlichting en versleten ruitenwisserblad. Uiteindelijk heeft het groene ruimtemonster me weer ruim €2000 armer gemaakt.
Moet ik 'm van de hand doen? Ja, want ik wil weer eens iets anders en hij kost me veel geld. Nee, want het blijft een genot om mee te rijden. Welke andere auto biedt me dezelfde combinatie van rijgenot en practische bruikbaarheid? En hij levert in de verkoop of inruil bijna niets meer op, volgens de ANWB €3300 bij inruil, €3950 bij particuliere verkoop…
update maart 2014
Het is weer tijd voor een beknopte update van het afgelopen jaar. De grote groene dame heeft me weer een hoop geld gekost…
april/mei 2013
Begin april gaat tijdens het rijden het lampje branden dat een probleem met de inspuiting aangeeft. Tegelijkertijd begint de motor te vibreren.
Dealer concludeert dat het om een bobinestoring gaat, het is alleen niet duidelijk om welke bobine het gaat. De bobines van de voorste 3 cilinders worden gedemonteerd en schoongemaakt, in de hoop dat daarmee het probleem verholpen is. De dealer wacht nog even met de bobines van de achterste 3 cilinders in verband met de tijd (dus kosten) die het kost om bij de achterste rij cilinders te komen.
Hierna rijdt de auto een paar weken goed, totdat in mei het probleem terugkomt. Terug naar de dealer, die nu preventief alle bobines van de achterste 3 cilinders vervangt. Daarmee is het probleem definitief verholpen.
Totale kosten: €660
juli 2013
Tijdens de vakantie in Italië gaat het acculampje branden. Een tiental kilometers verder, midden in de bergen, gaan bijna alle waarschuwingslampjes branden en kan ik niet meer gas geven dan stationair. Auto aan de kant van de weg geparkeerd en na tussenkomst van de ANWB laten wegslepen naar een garage in de buurt. Het blijkt dat de spanningsregelaar defect is. Auto staat een week in een Italiaanse garage, kosten €992.
Overigens is dit pas de eerste keer dat de Espace me onderweg in de steek laat. Alle eerdere problemen deden zich voor bij vertrek van huis.
maart 2014
Tijd voor een onderhoudsbeurt en de jaarlijkse APK-keuring. Ik heb wel een aantal klachten:
- er lijkt vocht in de auto te lopen. Ik hoor bij regen steeds een klotsend geluid en als ik de airco niet aanzet, beslaan de ruiten voortdurend. De dealer ontdekt een verbogen plastic plaat onder de voorruit, waaronder water de motorruimte inloopt en vervolgens door het interieurfilter het interieur in wordt gezogen. Plaat wordt afgekit, kosten €79
- bij vochtig weer slipt de multiriem door, wat zorgt voor een hoog gierend geluid en een hoop aandacht van medeweggebruikers… Riem wordt gespannen, kosten €60
- rechter achterbumper is los geschoten. Vastzetten kost €60
De dealer ontdekt ook nog wat zaken:
- schokdemper rechtsachter vertoont roestvorming en moet worden vervangen, €188
- van de voortrein moet de onderste draagarm vervangen worden, kosten €424
- stuurhuishoes zit los, vastzetten kost €12
De onderhoudsbeurt incl. gratis APK kost €296, inclusief materialen.
Op mijn verzoek laat ik ook nog een al enige tijd openstaande klacht verhelpen: de kaartlezer is defect, waardoor er een irritante vertraging zit in het starten en afzetten van de motor na het indrukken van de startknop. Het vervangen van de kaartlezer kost €375
Al met al heeft dit bezoek aan de garage me weer €1494 armer gemaakt! In totaal heb ik het afgelopen 12 maanden €3056 uitgegeven aan onderhoud en reparaties… Ik durf het bijna niet hardop te zeggen…
Nog even een overzichtje van de onderhouds- en reparatiekosten per jaar:
- 2008: €20
- 2009: €1184
- 2010: €2151
- 2011: €2471
- 2012: €670
- 2013: €3891!
- 2014: €1494 (tot nu toe, het jaar is nog maar net begonnen…)
TOTAAL: €11.881, ca. €2000/jaar
Ik heb de sterretjes-beoordeling van de Espace behoorlijk aangepast. Comfort en prestaties blijven onverminderd en zonder enige twijfel op vijf sterren. Betrouwbaarheid heb ik verlaagd naar 2 sterren, de kosten heb ik verlaagd naar 1 ster. Het blijft een heerlijke auto om in te rijden (en daarom heb ik ‘m ook nog steeds niet weg gedaan), maar hij kost belachelijk veel geld. Ook het antwoord op de vraag ‘Zou u weer een auto van dit merk kopen?’ heb ik gewijzigd van ‘misschien’ naar ‘nee’. Ik vind de kosten van deze auto buitenproportioneel hoog, zeker gezien de kilometerstand (afgezien van het feit dat het huidige design van Renault me totaal niet aanspreekt - het is allemaal ‘Duits’ design en de gewaagde designs uit het AvanTime - Vel Satis-tijdperk zijn verdwenen. Nooit meer een Renault dus voor mij.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee