Renault Espace 1.9 dCi 16V Expression (2003)
| Uitvoering | Espace 1.9 dCi 16V Expression |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2003 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 76.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Ik heb deze Espace begin dit jaar overgenomen van een collega die vertrok. Heb toen mijn Peugeot 607 2.0 HDI opgeofferd (die was 3 jaar oud en de Espace anderhalf jaar, dus dat scheelde hem een hoop afkoop bij de Leasemaatschappij), nadat ik het idee van de Espace had geopperd aan mijn gezin (vrouw, twee kinderen van 4 en 7 en een golden retriever).
Pluspunten:
- Rijgedrag
- Ruimte
- Zitcomfort stoelen
Het is echt een fijne reisauto waarin je niet gauw moe wordt.
Waar zal ik beginnen?
Ten eerste: echt alles piept, kraakt en rammelt in deze auto. Maar dat is ook niet verwonderlijk, omdat hij gemaakt is van het hardste plastic dat er volgens mij bestaat. Ik heb het opgegeven om er iets aan te proberen te doen, en rijdt sindsdien altijd met de radio of CD aan.
Wat me bij het tweede probleem brengt: De erbarmelijk slecht te bedienen geluidsinstallatie met zeer slechte geluidskwaliteit. Ik ben na een half jaar nog steeds niet gewend aan het pookje aan het stuur (druk altijd de verkeerde knopjes in). Als je het spul ietsje harder dan nivo 10 zet, beginnen zowel voorin als achterin de deuren meet te rammelen (of zijn het de speakers??). Zowel Bass als Treble staan op neutraal.
Verder rijdt ik vanaf het begin met de bestuurderszonneklep naar beneden, omdat in de standaard ’automatische’ airco stand, de koude wind precies op mijn voorhoofd (en in mijn ogen met lenzen) blaast. De zonneklep houdt het goed tegen, alleen ik moet dan om het hoekje naar het stoplicht kijken om te zien of het al op groen staat...
Motorisch trekt de 1.9 dCI het wel (de Peugeot 2.0 HDI is wel een stuk sterker ’onderin’ en een stuk soepeler), maar vanaf het begint houdt hij regelmatig in. Hij is wel lekker zuinig (1:15 gemiddeld).
Verder slaat de motor geregeld ’s ochtends (koude motor dus) af bij het verlaten van een parkeerterrein.
Voor zowel het inhouden als het afslaan was de bevinding van de garage: de computer kan niets ongeregelds vinden...
Volgende week heb ik weer een afspraak (bij een andere garage vanzelfsprekend).
Regelmatig weigert de cruise control in te schakelen. Vaak omdat ik per ongeluk het knopje kennelijk had aangeraakt in het middenconsole, maar vaak staat die ook gewoon goed en werkt het dus gewoon niet. Als je het dan 5 minuten later weer probeert, doe-ie het weer wel.
En tot slot: wie heeft in godsnaam de auto met 6 versnellingen uitgevonden?? Ik hoor diverse mensen zeggen dat dit luxe is. Ik vindt het een ramp. Schakel meestal van 4 naar 6. Je blijft anders schakelen.
Al met al een grote teleurstelling, zeker voor een auto die bijna 45.000 Euro heeft gekost in deze uitvoering!
Ik hoef NOOIT meer een Espace of andere Renault. Ik mis m’n 607 (wat een ontzetten luxe, mooie, zeer degelijk uitgevoerde auto was dat toch!).
Moet er helaas nog 20 maanden in rijden.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee