Renault Clio Hybrid 140 Intens (2020)
Uitvoering | Clio Hybrid 140 Intens |
Versnellingen | 8, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2020 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
Aankoop Clio hybride Intens
Goedendag,
3 maanden geleden heb ik deze Clio besteld. Gisteren was de afleverdag. Best raar in deze coronatijd. Alles met mondkapjes en de vertegenwoordiger komt niet meer bij je in de auto zitten om alles uit te leggen.
Begrijpelijk uiteraard.
Nu ben ik zelf ook werkzaam in de autobranche dus alles uitzoeken komt wel goed.
Daarbij komt dat ik al jaren Renault rijd en ondanks dat deze Clio weer compleet nieuw is zit alles voor mij op een logische plek.
Na het wegrijden bij de dealer eerst even gestopt om de stoel en spiegels goed te zetten. Daarna de eerste kilometers over de snelweg terug naar huis.
Maar waarom een Clio hybride. Hiervoor had ik een Renault Megane IV diesel. Hele fijne auto maar we gingen echt veel minder kilometers rijden waardoor de auto toch aan de dure kant werd. Daarbij was er een klant van mij die een diesel zocht en uiteindelijk hebben ze mijn Renault overgekocht.
Omdat mijn vrouw ook nog een kleine auto heeft en die vanaf maart ook al thuis werkt heb ik die auto een tijdje gereden. Niet vervelend maar in een Peugeot 108 past niet zo heel veel en het comfort op langere afstanden is nou ook niet het allerbeste.
In de tussentijd rond gekeken wat er als "hoofd" auto zou komen. Bij de introductie van de "new" Clio vond ik het al een hele mooie verschijning. Heel veel gelijkenis met de Megane IV die ik reed.
Na een bezoekje aan de dealer om eens te kijken hoe de Clio in het echt eruit ziet en de grote ervaren, zijn we tot de conclusie gekomen dat het een Clio V moest worden. We zijn maar met zijn 2en zonder kinderen dus de ruimte op de achterbank is voor ons minder belangrijk.
En als er mensen mee moeten rijden zitten ze maar even wat krapper. De kofferbak is uiteraard ook iets kleiner dan de Megane maar dat valt ook nog enorm mee, moet het wel doen zonder dubbele kofferbodem ivm het accupakket. Voor ons groot genoeg en anders klappen we de achterbank plat.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze Clio de echte hoofdauto gaat worden. Ik ben zelf nog bezig met een restauratie van een Peugeot 405 Mi16 uit 1988.
Als deze klaar en betrouwbaar genoeg is is het de bedoeling dat ik hiermee mijn dagelijkse woon/werk ritjes gaat rijden.
De Peugeot 108 gaat er dan uit en de vrouw gaat dan in de Clio rijden voor de boodschappen en/of werk (als ze weer naar kantoor mag).
Maar zover is het nog niet dus tot die tijd blijft de 108 gewoon behouden en rijd ik met deze Clio.
Mijn voorkeur ging dit keer uit naar een automaat. Dan kom je al snel uit bij de 1.3 TCe motor.
Dus waren we al aan het kijken voor een jong gebruikte Clio V met de 1.3 TCe motor in combinatie met een automaat.
Stiekem keek ik ook al naar de hybride. Ook omdat de techniek mij enorm aanspreekt, maar deze waren nog niet op de gebruikte markt en dus nog niet voor ons weggelegd dachten we.
Dus van de zomer nogmaals naar de dealer gegaan om eens te kijken in welke kleur en uitvoering we de Clio wilden hebben. De stoelen zijn enorm belangrijk voor ons.
De RS-line is een hele mooie uitvoering maar toen we in de stoelen gingen zitten viel dat gelijk af. Niet dat ze slecht zijn maar ik ben rugpatient en de instap gaat nog maar het eruit komen was gewoon moeilijk. Te hoge zij-wang. Mijn vrouw heeft vrij brede heupen en die zat ook totaal niet lekker in de "kuip"stoelen.
Dus onze voorkeur ging toen naar de uitvoering onder de RS-line namelijk de Intens. Fijne stoelen en de kleur combinatie van zwart/grijs was ook heel mooi.
Toen we aan het kijken waren kregen we de mogelijkheid om met de hybride een proefrondje te gaan rijden om te ervaren hoe dit rijd.
Ik kan je vertellen we waren allebei gelijk verkocht.
De rust in de auto is heerlijk en je merkt nagenoeg niet het overschakelen tussen elektromotoren en verbrandingsmotor.
Bij terugkomst toch maar eens om de tafel gezeten en tot onze verbazing was de offerte niet veel duurder dan een gebruikte Clio 1.3 TCe automaat.
Na een lang weekend wikken en wegen hebben we de knoop doorgehakt en zijn we voor een nieuwe Clio hybrid 140 in de Intens uitvoering gegaan met nog een paar optie pakketten om de auto helemaal naar onze smaak te maken.
Zo hebben we gekozen voor "pack style intens noir" en "pack comfort intens" wat inhoud dat we de volgende optie's hebben, parkeersensoren voor en achter met camera, verwarmbare voorstoelen, dimmende binnenspiegel, automatische handrem, 17" velgen met zwarte inleg.
Voor het multimedia systeem heb ik bewust niet gekozen voor navigatie. Ik had met de Megane enorm veel problemen hiermee en de updates waren waardeloos.
Standaard kan je namelijk al gebruik maken van, in mijn geval, Android auto (Carplay kan ook) waardoor je Google Maps kan gebruiken.
Ik vind dit perfect voor de momenten dat ik met navigatie rijd. Normaal rijd ik bijna altijd zonder het zijn alleen de vakantie bestemmingen of op langere ritten zodat ik de drukte en files in de gaten kan houden.
Na de eerste aantal kilometers voelt het allemaal voor ons weer vertrouwd. Uiteraard ga ik deze review bijwerken als er meer kilometers mee gereden worden en ik ga het verbruik bijhouden in de verbruiksmonitor.
Zal volgende week nadat ik er een weekje mee gereden heb wat meer informatie geven hoe dat is gegaan. Ben met name nieuwsgierig hoe de lichtopbrengst is van de complete LED pure vision koplampen en verstralers die ook als bochtverlichting fungeren.
De sterren die ik heb toegekend aan de auto is op basis van mijn andere ervaringen van Renault en over de eerste kilometers. Dus dit zal ik zeker nog gaan aanpassen naarmate de kilometers erop komen.
Nog even het antwoord op de vraag, waarom hybride?
Wij werken allebei (mijn vrouw nu nog thuis) ongeveer 15 kilometer van onze woning. We hoeven geen snelweg te doen. De meeste wegen zijn 60 km wegen.
Omdat deze Clio tot ongeveer 70 km/h volledig elektrisch kan rijden (uiteraard ligt dit eraan hoe vol het accupakket is) en dit over een afstand van ongeveer 25 tot 30 km kan doen. Is dit voor ons ideaal.
Elke keer de accu opladen is voor ons niet te doen/geen mogelijkheid thuis.
Dus daarom voor een normale hybride gekozen die zelf het accupakket kan opladen.
De meeste kilometers kan er dus elektrisch gereden worden. Ik ben ook realistisch en weet ook dat dat van een hoop omstandigheden afhankelijk is, zoals weersomstandigheid.
Maar dat zullen we in de toekomst gaan ervaren.
Verder vind ik de combinatie van een 1.6 4 cilinder verbrandingsmotor en elektromotor gewoon goed.
Niks geen downsize 3 cilinder met turbo maar een "gewone" 1.6 4 cilinder zonder turbo die ongeveer een vermogen levert van 90 pk en samen met de elektromotor tot een 140 pk komt. Meer als voldoende voor ons.
Op de snelweg zal je op de verbrandingsmotor rijden met ondersteuning van de elektromotor. Ervaring van gisteren is dat dat meer als voldoende is op onze snelwegen waar je toch maar 100 km/h mag rijden.
Wij zijn allebei niet van het hard/snel rijden dus meer vermogen hoeven we ook niet te hebben. Eigenlijk zijn wij best wel zuinige rijders, dus ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken.
Dus daarom gekozen voor de hybride techniek.
Na de eerste week
Update,
Zoals beloofd zou ik na 1 week rijden mijn ervaring nog even vermelden.
Over het verbruik kan ik uiteraard nog niks zeggen na 230 km.
Ik ben zelf werkzaam in de autobranche (werk in de werkplaats om lastige storingen op te lossen) dus was uiteraard nieuwsgierig hoe de bodem eruit zag. Dus deze week heeft de auto wat kleine stukjes gereden zoals brug op of werkplaats in. En bij het tonen van de auto aan de familie zijn er ook even kleine stukjes gereden. Dit doet niet veel goeds aan het verbruik.
Ik heb tegen mezelf gezegd deze eerste tank ga ik niet op het verbruik letten. Er zal ook E10 brandstof in zitten en ik ben hier totaal geen voorstander van (ik ga er niet verder hierop in met discussies maar ik zie elke dag weer de ellende van de E10 brandstof in de werkplaats terug).
Dus als deze tank leeg is gaat er BP ultimate in zoals ik bij al onze auto's doet. Daarna ga ik alles op nul zetten en ga ik het helemaal bijhouden.
Ik kan je wel zeggen dat het verbruik begin deze week op 6,5 L/km stond en nu eind van de week op 6,0 L/km. Dus hij zakt zeker ondanks de kleine stukjes.
En ik moet zeggen dat de koude ochtenden (heel de week ongeveer 5 graden) ook niet veel goeds doet aan het verbruik. Maar dat is bij een normale benzine auto ook het geval.
Je zet toch lekker de verwarming aan en nu ook zeker de stoelverwarming, heerlijk is dit.
Dus het verbruik komt later, daarvan zal ik jullie ook zeker op de hoogte houden.
Verder wat mij opgevallen deze week.
De auto start altijd elektrisch maar ik merk bij deze kou dat de brandstofmotor er gelijk bij komt.
De verwarming werkt perfect. Na een paar honderd meter voel je al warme lucht het interieur binnen komen. Dit is voor mij een enorm groot pluspunt.
Al mijn andere auto's hadden dat niet.
In diversen testen word geklaagd over de overgang van EV naar brandstof tussen de 60 en 70 km/h dat de versnellingen even niet weten wat er gebeurd waardoor de brandstofmotor wat meer toeren maakt. Dit heb ik ook ervaren maar het is zeker niet hinderlijk. En van schokken is geen sprake. Ik vind het heel soepel schakelen.
Maar over het algemeen voel je de overgang zeker niet dan zie je ineens EV in beeld staan en denk je o hij rijd weer elektrisch. En soms als de radio niet hard staat hoor je de brandstofmotor weer aanslaan maar ook zeker niet hinderlijk aanwezig.
Ik vind het allemaal heel soepel verlopen en het is heel stil in het interieur.
Je kan uiteraard in de D-stand rijden. Dan is de terugwinning van de energie minder bij gas loslaten en remmen, werkt perfect.
Maar je hebt ook een B-stand, zoals in volledige EV's, en als je daaraan gewend ben dan wil je niet anders rijden.
De terugwinning is veel meer nadrukkelijk aanwezig dit bevorderd het opladen van het accupakket maar wat ik zeer fijn vind is dat bij gasloslaten de auto sterker afremt. Ik vind het prettiger rijden je gaat meer anticiperen en de rem raak je bijna niet meer aan. Je gaat zo rijden dat je uiteindelijk stil komt te staan door alleen maar gas los te laten.
Maar dat zal iedereen op zijn eigen manier ervaren. Ik vind het zeer prettig.
Verder is de functie automatische rem (dit is in combinatie met de automatische parkeerrem) ook zeer prettig. Als je stilstaat voor een rotonde of verkeerslicht je de rem even in trapt en dan kan je hem weer loslaten. De auto blijft dan automatisch op de rem staan totdat je weer gas gaat geven. Dan gaat de rem weer los en rijd je weer soepel weg. Ook makkelijk als je op een helling staat en weg wil rijden.
Dan nog wat over de verlichting. Onze auto is aan de voorkant compleet voorzien van LED lampen, ook de verstralers.
Ik ben nachtblind en ik moet zeggen je hebt perfect licht op de weg, boven verwachting.
De functie automatische grootlicht assistent gebruik ik niet, dat vind ik overbodig. Als het nodig is zet ikzelf wel het grote licht aan.
Wat mij wel opvalt is dat als ik de auto start en de verlichting gaat aan dat ook de verstralers branden. Deze gaan uit als je wegrijd. De verstralers gaan ook aan als je moet parkeren/achteruit gaat rijden. Wat hiervan de functie is weet ik niet. Ik vind het overbodig misschien dat iemand mij dit kan vertellen.
Verder heeft deze auto ook bochtverlichting. Dat vind ik de grootste onzin die er bestaat. Helaas kan ik het in het menu niet uitzetten.
Wat ook al een paar keer is voorgekomen is dat ik op een rechte weg moest afremmen voor fietsers en er een tegenligger aan kwam, ik ineens rond de 40 km/h tijdens het afremmen de verstralers even aan en uit zag gaan. Dit houd ik even in de gaten maar anders ga ik daar even een melding van maken bij Renault.
Verder weet ik dat de "nieuwe" Captur last heeft van de sfeerverlichting die niet onthoud dat deze gedimd is. Dit is dus bij mijn auto ook het geval.
Bij mijn auto gaat het om de sfeerverlichting bij de versnellingspook. Je kan hem dimmen maar deze stand word niet onthouden. Dus bij de eerst volgende start staat deze weer op 100%.
Ik heb dit onderdeel gewoon uitgezet. De verdere sfeerverlichting in de portieren kun je wel dimmen en deze word dan ook onthouden.
Wat ons ook is opgevallen is dat op de snelweg bij een constante snelheid van 100 km/h de auto ook overschakelt op de EV modus. Dit had ik niet verwacht maar onder de juiste omstandigheden gebeurt dit dus wel. Dit scheelt dan ook weer in het verbruik.
Al met al ben ik zeer blij en tevreden met deze Clio.
2 weken verder
Update,
Zoals ook in de comments word aangegeven duurt het met dit weer enorm lang voordat er op de EV modus gereden kan worden. Ook na het starten van de auto slaat direct de verbrandingsmotor aan.
Verder heb ik een aantal punten ontdekt die volgens mij niet kloppen en heb hierover ook al contact gehad met de dealer. De Clio gaat binnenkort even terug om aandacht te krijgen op deze punten.
Hieronder een opsomming wat ons is opgevallen en wat volgens mij niet hoort,
- Stuurhendel van volume heeft geweigerd. Reageerde op geen enkele knop.
- Sfeerverlichting bij pook wel te dimmen maar word niet onthouden, gaat elke keer weer naar de volle 100%. Heb het nu uitgeschakeld staan. Sfeerverlichting in de portieren word de gedimde stand wel onthouden. Had al wel gelezen dat dit bij de Captur ook speelt, zal wel een bug in de software zitten.
- Bij het afremmen op de motor (in de D of B-stand) gaat bij een snelheid van +/- 40 km/h de verstralers even aan en uit als de verlichting aanstaat. Dit kan hinderlijk zijn voor de tegenliggers.
- De afstand die elektrisch word gereden word niet geregistreerd in de boordcomputer (zie foto) dit veld blijft op de streepjes staan. Net zoals de streepjes bovenin bij “sinds”, vermoed dat hier de datum moet staan sinds reset. Deze schermopname heb ik gemaakt nadat ik de boordcomputer heb gereset toen we vanuit Zeeland zijn teruggereden. Terwijl er in die 62.2 km zeker zo’n 10 km elektrisch is gereden.
- Gebeurt heel vaak dat als ik bij de auto komt na een dag stilstaan er een oranje accu lampje brand/knippert. De auto is dan nog niet van slot af maar omdat het donker is zie ik dat lampje oplichten. Het is aan de rechterkant van het instrumentenpaneel. Als ik dan instap word het accu lampje blauw en geeft dan nog voldoende accu capaciteit aan in het accupakket.
- Krijg ook heel vaak de melding “accu zwak, start de motor” bij het instappen in oranje kleur onderin het instrumentenpaneel. Ik vermoed dat dit met de 12 V accessoires accu te maken heeft. Auto heeft dan ook gewoon een dag stil gestaan op mijn werk op slot. Dit al een paar keer meegemaakt en dan gaat het hybride systeem ook niet over op EV tijdens het rijden, terwijl de omstandigheden gewoon goed zijn.
- Auto start uiteraard elektrisch maar gelijk word de verbrandingsmotor ook ingeschakeld. Ik begrijp dat dat bij kou en vraag naar kachel etc gebeurt maar het gebeurt ook als alles nog op temperatuur is.
Het lijkt erop dat of de 12V accu zwak is of de capaciteit in het accupakket word niet goed weergegeven. Nu ook al een paar keer meegemaakt dat als ik ’s avonds thuis kom het accu niveau op 3 streepjes stond bij afsluiten van de auto. En dat als ik ’s ochtends instap het niveau bijna vol staat terwijl de auto een nacht heeft stilgestaan. En dan binnen 2 minuten draaien/rijden met de auto het niveau echt helemaal op alle strepen vol aangeeft. Ik merk dat daarbij de auto ook een zagend effect gaat krijgen.
Omdat ikzelf werkzaam ben in de autobranche heb ik de 12V accu vandaag zelf even getest op capaciteit. En ik vermoed dat daar het probleem zit. De accu heeft een capaciteit van 680A
Ik heb de accu met 3 testers getest maar er zit toch echt nog maar net 500A capaciteit in de accu. Ik vermoed dat dit toch te weinig is waardoor er meldingen ontstaan van accu zwak en dat misschien sommige functies niet lekker werken. Vanavond toen ik dus weer naar mijn auto liep zag ik weer het oranje accu lampje branden. Morgen ga ik er een foto van maken als ik het weer ziet.
Maar goed we gaan het mee maken wat de dealer gaat vinden. Misschien wel een software update of iets dergelijks.
Verder zijn wij gisteren naar zeeland gereden om even lekker uit te waaien op het strand. En daarbij dus de eerste lange rit gemaakt met de Clio.
Het rijd echt heel rustig en op zo'n afstand rijd hij heel vaak in de EV modus ook bij snelheden van 100 km/h of 80 km/h.
Alleen hij registreert dit dus niet in de boordcomputer zoals je op de foto kan zien.
Maar verder nog zeer blij mee en rijd echt heerlijk.
Ik houd jullie op de hoogte van de probleempjes. Zal wel wat langer duren ivm de maatregelen.
Afspraak ingepland bij dealer
Zo we zijn een aantal weken verder.
Het verbruik was in de afgelopen weken gedaald van 5,9 naar 5,2 volgens de boordcomputer.
Helaas zit ik nu weer op 5,8. Dit komt omdat de auto al een paar ritten niet elektrisch wil rijden terwijl in mijn ogen de omstandigheden gewoon normaal zijn.
Het accu niveau is nagenoeg vol (op 1 streepje na). Kachel stond ook niet hard aan en verder geen verbruikers die aan stonden. Motor was ook op temperatuur. Maar er werd niet overgeschakeld. Zelfs niet op lage snelheid (dorp) wat de auto normaal wel deed.
Zou dit komen omdat de buitentemperatuur onder de 2 graden is?
Dit is wel een punt van aandacht voor de dealer.
Ik heb inmiddels de afspraak ingepland staan voor volgende week donderdag en vrijdag. Dan gaan ze al mijn punten nakijken.
Het belangrijkst vind ik de verstralers die nog steeds even aan en uit gaan bij afremmen op de motor en bij een snelheid tussen de 40 en 45 km/h.
Als dit niet gelijk op te lossen is wil ik vragen of ze de bochtverlichting even tijdelijk uit kunnen programmeren zodat ik hier geen last meer van heb.
En verder vermoed ik dat een hoop problemen zich voordoen te maken heeft met de 12V accessoires accu.
Maar goed we gaan het zien. Na het bezoek houd ik jullie weer op de hoogte.
Verder nog steeds dik tevreden over de Clio. Rijd heerlijk en fijne wegligging.
Bij de dealer geweest
Hierbij een update van onze Clio die afgelopen week 2 dagen bij de dealer heeft gestaan.
De 12V accu is niet vervangen maar goed opgeladen en gereset. Dit had ik wel verwacht omdat ik de melding "accu zwak" niet meer heb gehad nadat ik de sleutelkaart verder weg in huis opberg. Hierover is ook een TSB (technische service bulletin). De auto herkent dus het signaal van de keyless kaart aan de achterkant op 3,7 meter, signaal gaat ook gewoon door muren heen, Mijn auto staat met zijn kont dus bijna tegen de voordeur waar ook binnen mijn jas hangt waar ik de kaart altijd in bewaar. Hierdoor gaat de auto niet volledig in "slaap" waardoor de 12V accu leeggetrokken word. Dit had ik dus zelf al ondervonden. Voorlopig is hier weinig aan te doen. Renault is aan het kijken of dit met een software update verholpen kan worden.
De problemen met het niet werken van de geluidshandel van de radio en het zwart blijven van het easylinksysteem hebben zich ook maar 1x voorgedaan. en vermoedelijk was de oorzaak de 12V accu of de shuntzekering (verder hieronder uitgelegd).
Voor nu de kaart verder weg leggen of een speciale hoes kopen waar het signaal niet doorheen kan. Voor mij is dit probleem dus klaar.
De sfeer verlichting en problemen met de boordcomputer die zichzelf spontaan reset zijn bekend en ook hier is een software update voor nodig. Deze word verwacht in het eerste kwartaal 2021. Renault is hiermee mee bezig. Dit zijn dus dezelfde problemen die de Captur rijders ook ervaren.
Er schijnt wel een probleem te zijn met een soort van hoofd(shunt)zekering. Dit kan de dealer nakijken. Als deze zekering niet goed gemonteerd is kan het ook problemen veroorzaken in het elektrische circuit waardoor er functies uitvallen. Hierover is ook een TSB beschikbaar.
Bij mij hebben ze deze nagekeken en goed gemonteerd.
Verder mijn problemen met de verstralers die aan het uit gaan bij afremmen op de motor bij een snelheid tussen de 40 en 45 km/h.
Dit is dus een nieuw probleem en was nog niet bekend bij Renault. Ik ben vermoedelijk de eerste hiermee, of de eerste die het ziet gebeuren.
Ze weten dus niet waaraan dit kan liggen. Zal dus ook wel een software probleem zijn. Ze hebben wat gegevens doorgestuurd naar Renault om hieraan te gaan werken.
Tot die tijd hebben ze op mijn verzoek de stekkers losgekoppeld van de verstralers zodat dit probleem even weg is. Let op dit is een tijdelijke oplossing op mijn eigen verzoek. Ik gebruik de verstralers toch niet en de bochtverlichting vind ik waardeloos dus dit is voor mij geen probleem, gewoon geduld hebben tot er een definitieve oplossing voor komt.
Er stonden ook nog wat problemen over het niet elektrisch rijden met kou op mijn lijstje. Dit probleem heeft zichzelf opgelost. En was eigenlijk een beetje mijn eigen schuld. Nou ja eigen schuld, ik ben gewoon een koukleum.
Als je dus de temperatuur boven de 20 graden zet, in mijn geval dus op 22 graden dan is er dus een grotere vraag naar warmte. Deze warmte komt bij de Clio dus echt nog steeds vanaf de motor (de plug-in hybrides hebben wel een apart koelsysteem waarbij de motor niet hoeft te draaien).
Ik had bij dezelfde weersomstandigheden de temperatuur op 20 graden gezet en prompt de Clio ging weer behoorlijk wat kilometers elektrisch rijden.
Dus dit probleem is ook opgelost. Als ik het koud heb zet ik de kachel gewoon lekker hoog maar dan weet ik nu dus dat de Clio niet of minder vaak elektrisch gaat rijden.
Al met al is er nog niet veel opgelost maar wel aangegeven bij Renault en hopelijk komt er voor mij maar ook voor andere Renault rijders snel een software update beschikbaar.
Ik denk dat Renault maar eens beter kan gaan investeren in goede software bouwers :)
Tot die tijd rijden we gewoon lekker verder. Het verbuik zakt ook zachtjes naar beneden, Boordcomputer geeft nu een verbruik aan tussen de 4.8 en 5.2l/km. Met warmer weer verwacht ik dat ik rond de 4.5l/km uitkom misschien zelfs nog lager maar dat gaan we zien, dus ik ben tot nu toe nog steeds dik tevreden over de auto.
En de definitieve oplossingen komen vanzelf.
Als er weer meer nieuws is dan meld ik me weer.
Trekhaak gemonteerd
Even een kleine update over mijn Clio hybrid.
Het is nog steeds een genot om in te rijden. Het verbruik viel afgelopen maand tegen maar dat zal te maken hebben met het (extreme) koude weer.
Gisteren de tank weer volgegooid en daarna 17 km naar huis gereden. Bij thuis komst stond de boordcomputer op een verbruik van 4,2 L/km.
Dus ik heb goede hoop dat het verbruik bij hogere temperaturen beter zal zijn.
Afgelopen maand had ik een gemiddeld verbruik van 6,0 L/km. Maar dat was met het koude weer waarbij vaak de kachel aan stond op een hoge temperatuur.
De software problemen zijn er ook nog. Het is alleen niet meer storend voor mij. Binnenkort mag de Clio weer naar de dealer voor een software update voor de boordcomputer die continu zichzelf reset. Voor de andere problemen is nog niks bekend.
Zelf heb ik er een trekhaak onder gezet. Wij gebruiken de trekhaak niet veel, het is alleen voor de fietsendrager zodat wij weg kunnen om lekker ergens een rondje te gaan fietsen. Ik wilden daarom geen kogel die continu in het zicht zit. Maar een afneembare kogel was ook niet mijn voorkeur.
Heb daarom besloten voor de originele wegklapbare trekhaak van Renault.
Heb alles besteld en vorige week gemonteerd. Moet zeggen het was makkelijk te doen als je er verstand van hebt natuurlijk. Bedrading is ook makkelijk aan te leggen. Alles is voorbereid en je hoeft deze niet meer aan te melden in de auto. Je stopt de zekering erin en alles werkt.
Het is een mooi systeem. Je drukt op een knop die in de kofferbak gemonteerd word. Dan "klapt" de trekhaak elektrisch naar beneden vanachter de achterbumper vandaan. Je moet hem dan alleen nog handmatig in de vergrendeling klikken.
Omgekeerd precies hetzelfde. Ook weer op de knop drukken en de haak klapt elektrisch terug achter de bumper, ook hier weer even handmatig vastduwen zodat hij in zijn vergrendeling klikt. Dit is ook hoorbaar dmv geluidssignalen en de knop kleurt dan groen.
Foto's toegevoegd van de trekhaak.
Terug geweest bij dealer
Zo weer even een kleine update vanaf mijn kant.
De auto is na lang aandringen (werd niet terug gebeld, dan maar langs rijden) afgelopen 2 dagen bij de dealer geweest voor het probleem met de verstralers.
Ze hebben nu dus wel contact gehad met de technische dienst en die konden het probleem niet, jammer.
Ze hebben de lichten weer aangesloten (waren losgekoppeld) en zijn gaan rijden om opnames te maken. Maar je raad het al ze functioneerden perfect.
Dit hebben ze over de 2 dagen een aantal keren gedaan maar geen probleem dit keer.
In overleg hebben ze de lichten nu aangekoppeld gelaten en ik ga het tot november (eerste beurt ingepland) aan kijken of het in die tussentijd weer gaat gebeuren.
Verder ben ik nog steeds zeer tevreden over de auto. Rijd goed schakelt soepel en het verbruik zit nu volgens de boordcomputer rond de 4.5 L/km.
Dit vind ik een prima verbruik met de ritjes die ik rijd.
Verder zijn de boordcomputer problemen verholpen door 3 OTA updates.
Alleen de pookverlichting doet nog niet wat ik wil. Dit was ik vergeten te melden. Wel aangekaart bij ophalen en dit schijnt de dealer dmv een update te moeten doen.
Ze verwachten dat dit in de nabije toekomst ook via de OTA zal gebeuren.
Als dat niet zo is doen ze het bij de eerste beurt updaten.
Ikzelf heb hier geen hinder van omdat ik de verlichting toch uit heb gezet.
Nogmaals ik ben een zeer tevreden Clio Hybride rijder.
Rijd heerlijk rustig en comfortabel. Zelfs mijn vrouw pakt de auto steeds vaker ivm de automaat.
1 jaar later
Zo we zijn een jaar in het bezit van onze Clio Hybride.
We rijden nog steeds met heel veel plezier in deze auto. Het verbruik is keurig te noemen. Het zou nog beter kunnen maar dat ligt helaas aan de techniek. In de koude (winter)maanden zet je de verwarming toch wat hoger en hierdoor blijft de brandstofmotor vaker en langer draaien waardoor je veel minder elektrische rijd. Hier hadden ze misschien ook moeten werken met een warmtepomp. Maar dat zal technische waarschijnlijk duurder zijn geweest.
In de zomermaanden heb ik elke tank een verbruik tussen de 1:20 en 1:25 wat ik een keurig verbruik vind.
Afgelopen zomer ook met de fietsendrager en 2 elektrische fietsen onderweg geweest. Dit ging ook prima.
Verder geen problemen ondervonden (buiten de 2 verlichting problemen die vanaf nieuw al aanwezig zijn).
Afgelopen week is de auto een week bij de dealer geweest voor de 1e jaar onderhoudsbeurt en wat garantie punten.
De binnen sfeerverlichting die nog steeds niet in de gedimde stand onthouden blijft. Hier kunnen ze (zeggen ze) niks aan doen. Het is wachten op een update vanaf Renault. Mijn systeem heeft de nieuwste software konden ze zien.
Verder heb ik nog steeds het probleem met mijn verstralers die spontaan aan en uit gaan tijdens afremmen bij een snelheid van +/- 40km/h.
Ze hebben het probleem ook gezien/meegemaakt. Vanuit Renault zijn er wat updates in mijn auto uitgevoerd maar het heeft nog niet geholpen.
Ze hebben nu, totdat er een oplossing komt, de stekkers van de verstralers losgemaakt.
Verder is er nog een OTS (terugroepactie) uitgevoerd. Een update van de complete aandrijflijn.
Ik heb wel het idee dat de schakelmomenten rustiger verlopen.
We rijden vrolijk verder en op naar het 2e jaar.
Als er tussendoor een update is zal ik het hier vermelden.
Verstraler problemen
Ik kom terug op mijn problemen die ik heb met mijn verstralers die spontaan bij ongeveer 43 km/h aan en uit gaan bij afremmen op de motor/EV.
Zoals ik al had aangegeven heeft de dealer het gelukkig ook gezien. Hierop hadden ze al wat punten nagegaan en contact opgenomen met Renault NL.
De dealer heeft terugkoppeling gekregen en mijn auto heeft 2 weken geleden voor 2 weken bij de dealer gestaan voor diversen metingen en opnames om aan de technische helpdesk door te geven.
Ik ben de eerste in NL die dit probleem heeft ervaren en geconstateerd. Mijn auto is dus eigenlijk het proefmodel om dit probleem op te lossen.
Ik heb keurig een leenauto (Clio Hybrid) meegekregen.
Maar tot mijn verbazing zag ik dat dit exemplaar dus ook het probleem heeft. Dit geeft dus in mijn ogen aan dat er dus meerdere Clio's, en ik vermoed alleen de hybride modellen dit probleem heeft.
Na 2 weken werd ik gebeld dat de auto weer klaar stond met een nieuwe UPC (rekeneenheid). Dit had de technische dienst aangemerkt als boosdoener.
Ik met goede moed naar de dealer om mijn auto op te halen. Rijd ik bij de eerste rotonde na nog geen 10 meter bij de dealer vandaan dacht ik mijn lampen weer aan en uit zien gaan in de auto van mijn voorligger.
Dacht dat dit dus echt tussen mijn oren zat.
Maar helaas na een rit over de snelweg naar huis op de afslag en de daarna volgende rotondes gingen de lampen weer keurig aan en uit.
Dus dit was niet de oplossing, helaas.
Ik heb toen na het weekend gelijk contact opgenomen met de dealer en ze gingen het gelijk doorzetten naar de technische dienst.
Daar zijn we nu nog in afwachting van hun reactie. Tot die tijd rijd ik gewoon in mijn eigen auto. Ik word vanzelf gebeld om de Clio weer in te leveren voor verdere onderzoeken.
Zijn er meer mensen met een Clio Hybrid die dit ervaren? Dan kan ik alleen maar aangeven geef het door aan uw dealer.
Het beste kunt u het zien als het donker is met ingeschakelde verlichting (automatische of handmatig maakt niet uit) en dan rijdend in de D of B-stand en dan vanaf 60 km/h het gaspedaal los laten en de auto laten afremmen op de motor/elektromotor.
Tussen de 40 en 45 km/h zie je dan voor je op de weg de mistlampen even aan en uit gaan.
Bij wegversmallingen en andere verkeerspunten kan dit tot gevaarlijke situaties zorgen. Sommige tegenliggers denken dat ik ze dan voorrang verleen terwijl dat dat niet het geval is.
Als ik meer weet over dit probleem dan laat ik dat hier weer weten.
Verstraler problemen deel 2
Kleine update over de mistlamp problematiek.
Afgelopen 2 weken heeft mijn Clio weer bij de dealer gestaan op verzoek van Renault NL.
Hierbij zijn er een heleboel opnames gemaakt en hebben ze met een dashcam ook opnames gemaakt.
Al deze opnames gaan nu via Renault NL naar Renault FR om beoordeelt te worden en nagaan waar het probleem zich bevind.
Inmiddels is er namelijk ook na mijn voertuig nog een voertuig bij Renault NL gemeld waarbij 1 mistlamp aangaat bij afremmen.
Ook hiervan worden de gegevens, zoals ik het begrepen heb van mijn dealer, doorgestuurd zodat er meer informatie binnenkomt bij Renault FR om dit probleem te vinden en op te lossen.
We blijven afwachten tot de oplossing er komt. In de tussentijd rijd ik gewoon weer in mijn eigen auto met losgekoppelde stekkers van de mistlampen.
Dit kan zonder storingsmeldingen gebeuren.
Ik houd jullie op de hoogte.
Helaas (nog) geen oplossing
Kleine update over de mistlamp problematiek.
Na de vorige update is er weinig veranderd. Had ook niks meer gehoord van mijn dealer. Dus zelf maar even contact opgenomen.
Helaas kreeg ik de melding dat de opnames die gemaakt zijn niks op te zien is. En dat Renault het geen urgent probleem vind en er dus ook voor nu geen prioriteit meer aangeeft.
Jammer dat Renault je op deze manier in de steek laat.
Mijn hoop is dus ook dat als er meer mensen zijn met dit probleem GA het AUB melden bij de dealer. Hoe meer klachten hoe hoger de prioriteit komt.
Ik ga zelf nu met een andere auto voor mijn auto rijden en een film opname maken van wat er gebeurt met de mistlampen. Mijn dealer gaat deze opname dan weer naar Renault sturen met de hoop dat er nog aandacht aan besteed gaat worden.
Ik houd jullie op de hoogte.
Tot nu toe laatste aanvulling
We zijn alweer aardig wat kilometers, voor mij doen, verder zonder problemen.
Het enigste probleem is en blijft het spontaan aangaan van de mistlampen zoals al meerdere keren hierboven is aangegeven. Helaas zal dit blijven omdat Renault er geen oplossing voor heeft en Renault FR het niet urgent vind om hier een oplossing voor te gaan zoeken. Jammer.
Verder heb ik totaal geen klagen. Rijd heerlijk rustig is zuinig (zie mijn verbruiksmonitor) en totaal geen problemen gehad met de techniek. Zeker na de laatste update bij de dealer waarbij het hele hybride systeem is voorzien van nieuwe software is het schakelen nog soepeler geworden.
Ook qua afwerking na 2,5 jaar ervaar ik nog geen rammels of slijtage.
Multimedia-systeem is gewoon goed. Ik ervaar totaal geen problemen en doet wat het moet doen.
Mochten er in de toekomst "grote problemen" zich gaan voordoen dan zal ik dat zeker melden hier.
Maar voor nu een zeer tevreden Clio E-Tech rijder.
Echt de laatste aanvulling
Dit is de laatste aanvulling voor deze auto.
De auto blijft in het bezit van de familie. Hij gaat naar mijn vrouw toe en gaat gebruikt worden als 2e auto. Hierdoor komen er minder kilometers bij.
Ikzelf heb een Renault Captur plug-in hybride geïmporteerd vanuit Duitsland. Het betreft een Captur uit 2021 met dezelfde techniek als de Clio.
De reden dat ik voor een Captur gekozen heb is puur de wat hogere instap.
Ik krijg wat problemen met in en uitstappen in de Clio.
Maar omdat de Clio erg goed bevalt is de keuze genomen om haar eigen auto (Peugeot 108 uit 2015) weg te doen en de Clio nu als 2e auto te gaan gebruiken.
We hadden vorig jaar nog gekeken wat de inruil zou doen op de vernieuwde Clio en die viel na 3 jaar enorm tegen wat we als inruilprijs zouden krijgen. Dus besloten om lekker deze Clio te behouden en nu dus als 2e auto te gaan gebruiken. De kosten zijn laag en voor mijn vrouw toch iets ruimer ivm de weekelijkse boodschappen, daar was de Peugeot 108 net iets te krap voor achterin de kofferbak.
Dus bij deze is het de laatste review van de Clio.
We kunnen alleen maar zeggen dat het een fantastische auto is en rijd heerlijk.
Als ik de Captur binnengekregen hebt dan zal ik daarvan ook weer een review gaan plaatsen.
Voor nu bedankt voor het lezen en de reactie's.
PRIVATE LEASE Renault Clio

Renault Clio 100PK-ZEN-70DKM-NAVI-CLIMA-PDC-BLUET-KEYLESS-
- 2020

Renault Clio 1.0 TCe Intens | Climate Control | Camera | Navigatie/Apple Carplay/Android Auto
- 2021

Renault Clio 1.6 Hybrid 140 Business Zen Prachtige auto van 1e eigenaar. Automaat Staat in Hoogeveen
- 2021