Renault Clio Estate TCe 90 Energy Expression (2013) #3

Renault Clio Estate TCe 90 Energy Expression (2013)

UitvoeringClio Estate TCe 90 Energy Expression
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Eerste impressie na 3 maanden

Eind vorig jaar wat gaan oriënteren voor de vervanging van mijn Astra. Na 17 jaar Opel, 3 generatie's Astra, met volle tevredenheid, en zonder enig probleem, wilde ik toch eens wat anders.
Ik wilde een stapje kleiner, de kinderen hebben inmiddels hun rijbewijs, en gaan dus bijna niet meer mee. De Kia Rio was een van de auto's die ik wel zag zitten, leuk sportief om te zien, en ook qua prijs zeer betaalbaar. Na het bezoek aan de Kia dealer, ook gekeken bij Citroën C3 en Seat Ibiza. De Clio was net nieuw, en was voor mij nog niet bekend, maar was toch wel nieuwsgierig, dus de showroom van Renault opgezocht..
Daar stond een prachtige rode Clio , en was eigenlijk meteen verkocht. Maar ik heb de laatste 12 jaar een station gehad, en begon toch wel te twijfelen over de ruimte, was bang dat ik die kofferruimte van een station toch wel ging missen.
Ik kreeg van de dealer te horen dat er wel een Estate uitvoering van de Clio zou komen, maar dat ik dan tot maart moest wachten alvorens die in de showroom zou staan. Dat was een tegenvaller, maar besloot om daar toch maar op te wachten. Voor de rest is er weinig keus in het B segment wat betreft station uitvoeringen, de Seat Ibiza ST, en de Skoda Fabia combi. Die laatste viel voor mij direct al af (niet mooi), en de Seat kon mij niet echt overtuigen, dus toch maar wachten op de Clio Estate.

In maart een belletje gekregen van de dealer dat hij binnen was, dus meteen gaan kijken. Inmiddels had ik al een proefrit gemaakt in een hatchback, en dat was prima bevallen, dus eigenlijk de keuze al gemaakt. Maar bij het zien van de Estate kreeg ik een glimlach op mijn gezicht, en ook moeder de vrouw was meteen verkocht (ook belangrijk), dus na wat schuiven met optie's om binnen het budget te blijven, uiteindelijk een Clio Estate Expression Tce 90 besteld.
Kleur: Rouge Flame met Chrome exterieur pakket, R-Link, intrieur pack elegance.

Begin Juli was het zover, ik kon mijn Clio ophalen, exact volgens planning overigens. Wat een plaatje om te zien, die kleur maakt de auto voor mij af. Nadat ik door de dealer ben geïnstrueerd, kon ik eindelijk met de Clio op weg. Ik kan niet anders zeggen dat het een heerlijke auto is, heerlijk stil, strak geveerd, maar zeker niet oncomfortabel, lekker strak sturend, en toch zeker niet traag te noemen. Het 900 cc turbo blokje doet prima zijn werk, en dat het een 3 cilinder is, merk je eigenlijk alleen als je het gaspedaal wat dieper intrapt, dan hoor je het typische roffel geluid van de driepitter. Voor de rest is het een soepel motortje, die heerlijk rustig z'n werk doet, maar als het moet, ook wel vooruit wil.
Op de snelweg is het helemaal geweldig, heerlijk cruisen met 120 op de teller, draait het motortje bijna onhoorbaar zijn toeren, die dan zo rond de 3000 t.p.m. ligt.
Ook het bandengeluid is zeer beperkt, waardoor het enige geluid windgeruis is wat je hoort, dit is overigens niet storend, zoals sommige beweren.
Ook de mensen die de auto voor het eerst zagen waren zeer verrast, zelfs mijn neef, die maar 1 merk ziet staan, kon niets anders zeggen dan dat hij het een mooie auto vindt. Ik heb tot nu toe louter positieve reactie's gehad.

Het interieur vindt ik netjes en alles zit op een logische plek. Het plastic fantastic gevoel waar sommige over praten, ervaar ik zeker niet, wel heb ik bewust niet gekozen voor het glimmend zwarte pianolak op het stuur, maar pack elegance genomen, en daar heb ik zeker geen spijt van.
Verder zitten de stoelen voor mij perfect, zijn prima te stellen, en zitten heerlijk comfortabel, niet te hard, en ook niet zo zacht dat je er in wegzakt.
De zijdelingse steun had wat beter gekund. Wel Jammer dat de bij-rijdersstoel niet in hoogte verstelbaar is, maar dat is dan ook het enige wat minder is.

R-Link is een prachtig systeem, en bied vele mogelijkheden. De TomTom navigatie is perfect, wel heb ik de kaart van Europa aangeschaft. Het is wel even wennen, maar als je er eenmaal mee overweg kan, werkt het super. Bluetooth werkt perfect, en de spraakbediening werkt ook goed, alleen moet je wel duidelijk spreken.
Ik heb ook bewust voor R-Link gekozen vanwege het audio systeem, daar ik tijdens mijn ritjes graag naar goede muziek luister, maar dat viel mij niet echt mee.
Vooral de bas kwam niet echt uit de verf, zeker als het geluid wat zachter stond, waren de bas partijen nauwelijks hoorbaar voor mij gevoel. Dit heb ik ondervangen om een subwoofer onder de passagiersstoel te laten plaatsen, en dat geeft net dat beetje meer wat ik graag wil hebben, dus nu helemaal tevreden.

De ruimte op de achterbank is niet overweldigend, maar dat was bij mijn vorige auto niet heel veel beter. Aangezien we de meeste kilometers alleen of met zijn tweetjes rijden, vindt ik het geen enkel probleem, wij zijn allebei niet de grootste, dus is het wel te doen voor eventuele achter passagiers.

De laadruimte is daarentegen prima, en met de bank plat heb je een heerlijke ruimte tot je beschikking, op vakantie gingen de camping spullen er makkelijk in. En dat was voor mij een meevaller, omdat mijn vorige auto een stukje groter was, had ik mijn bedenkingen of het wel ging lukken om alles mee te nemen.
Handig is de extra ruimte onder de laadvloer, waar je losse spulletjes kwijt kan, en het dus altijd netjes is, en geen last hebt van rondslingerende spullen in de kofferbak.

Na ruim 3 maanden een goede indruk gekregen over het verbruik. Die is aardig overeen gekomen met de verwachtingen die ik van te voren had ingeschat. De beloofde cijfers ga je niet halen, maar dat had ik ook niet verwacht, gemiddeld zitten we op 1:16, en dat is voornamelijk korte ritjes en veel bebouwde kom kilometers.
Dit is in ieder geval een stuk beter dan mijn vorige auto, waar we gemiddeld 1:12 mee reden. Op vakantie naar Italië over een afstand van 3000 km. kwamen we gemiddeld uit op 1:17, en daar was ik zeer tevreden over.
Wel valt er veel te winnen met je rechter voet, wanneer je de turbo flink laat werken, gaat hij wel meer verbruiken, dus dat vereist wel enige discipline. Maar je hoeft zeker niet als een bejaarde te rijden.
Op 80/100 km wegen is hij op zijn best, dan is een verbruik van 1:19 zeker haalbaar.
In het R-Link systeem zit een handig hulpmiddel om precies te zien hoe je verbruik is geweest, en kun je zien waar er verbeter punten zijn in je rijstijl. Handig, en ook nog leuk om er een sport van te maken om zo hoog mogelijk te scoren.
De eco stand gebruik ik niet, ik krijg niet het gevoel dat het verbruik daardoor veel beter zal worden.

Ik ben tot nu toe zeer tevreden met de Clio, een heerlijke auto, die tot op heden aan mijn verwachtingen voldoet.
Het feit dat ik een klasse lager rij, is voor mijn gevoel alleen op papier het geval.
Qua rij beleving merk ik niet dat ik van een C segment naar een B segment auto ben gedegradeerd, sterker nog, qua rij plezier is het voor mij gevoel juist een stapje omhoog.
Problemen, ben ik nog niet tegengekomen, maar dat zou ook niet best zijn na 3 maanden.
We zullen zien, hoe hij zich in de toekomst gaat houden, maar daar heb ik in ieder geval het volste vertrouwen in.

Wellicht in de toekomst meer...

Half jaar voorbij

Een half jaar rijden we nu met de Clio, al ruim 13000 km, dus tijd om weer wat ervaringen toe te voegen. Inmiddels zitten de winterbanden eronder, ik heb een knap setje 2e hands op de kop kunnen tikken van een jaar oud.
Het zijn banden van Continental Wintercontact T850, deze scoorden goed in de tests. Ze zijn een beetje breder dan de banden die eronder zaten n.l. 205-55 R16 i.p.v. 195-55 R16 ik moet zeggen dat het net even stoerder staat. Ik had verwacht dat de banden wat meer geluid zouden produceren, was bij mijn vorige auto wel het geval, maar ik moet zeggen dat ik geen verschil kan ontdekken, ook qua wegligging merk ik niet veel verschil, dus de huidige winterbanden worden wel steeds beter. In de sneeuw heb ik nog niet gereden, daar koning winter nog niet echt zijn best heeft gedaan, maar dat zal ongetwijfeld nog wel gebeuren. Wel is het verbruik i.s.m. Het koudere weer wat opgelopen, dat zit nu zo rond de 1:15. Maar het is bekend dat wanneer het kouder wordt in combinatie met winterbanden, dat het verbruik wat oploopt.
Ook helpt het niet dat we veel korte stukjes rijden, en dat de motor eigenlijk niet op temperatuur komt.

Zijn we nog steeds tevreden met de Clio...ja dat zeker, het is een hele fijne auto die eigenlijk nog steeds weer verbaast. Laatst sprak ik iemand die vroeg waarom ik na zoveel jaar Opel was overgestapt, hij zei dat je, wanneer je bij hetzelfde merk blijft, niet voor verassingen kan komen te staan. Ik zei tegen hem dat ik eigenlijk alleen maar voor verrassingen ben komen te staan, maar dan alleen positieve verassingen.

De auto rijd na de inrij periode steeds soepeler, de bak schakelt zeer soepel en zonder moeite, nooit krijg je het gevoel dat je een verkeerde versnelling kiest. De motor is best wel pittig voor een 900 cc blokje, je moet er voor waken dat je het gaspedaal te diep intrapt, want boven de 2000 toeren wil hij behoorlijk versnellen. Al met al geen klagen over het vermogen, ook op de snelweg zit je zo op de 150, daarna duurt het wat langer, maar heb toch even de 175 km aangetikt en dat was nog niet het eind, maar ik moest de afslag nemen. Dit was overigens wel laat op de avond op een ruime weg. Voor mij heeft het blokje voldoende pit om gewoon lekker met het verkeer mee te komen, je komt helemaal niets te kort.

Zijn er dan helemaal geen min punten?
Misschien zou de ontwaseming van de voorruit bij regenachtig weer wat beter kunnen, je hebt dan wel regelmatig de airco nodig om de ramen te ontwasemen. Op zich geen probleem, maar daar had ik voor mijn gevoel met mijn vorige auto minder last mee.

Laatst met het koudere weer ook een kraakje in het dashboard wanneer ik op klinkers reed, nadat de auto op temperatuur was was het weer verdwenen. Sinds een paar weken heb ik het niet meer gehoord, dus wellicht heeft het zichzelf opgelost, zou mooi zijn.

Tot nu toe 1 keer voorgekomen, maar wel het vermelden waard, is dat de radio aan bleef nadat ik was uitgestapt. Ik kon doen wat ik wilde, maar kreeg hem niet uit. Ik moest even bij iemand zijn, dus ik heb het er maar bij gelaten. Dat ik een half uur later weer bij de auto kwam, was de radio inmiddels uit, en nadat ik de auto gestart had was alles weer bij het oude, dus wat de oorzaak was weet ik niet.

Ook kwam het voor dat ik de muziek via Bluetooth niet meer aan de gang kreeg, de enige manier was om het systeem weer terug te brengen naar de fabrieksinstellingen. Dan werkte het wel weer, maar na een paar weken was het weer gebeurd, en kreeg ik geen muziek via Bluetooth afgespeeld. Nadat ik het systeem via My Renault heb ge-update, is het probleem weggebleven, en dat is nu zo'n anderhalve maand, dus ga ik ervan uit dat het een bug in het systeem was.

Voor de rest geen bijzonderheden, ben er nog steeds zeer blij mee, en krijg nog regelmatig complimenten van wildvreemde mensen als ik hem ergens parkeer. Ik ben wel jaloers op mijn vrouw omdat zij vaker in de auto rijdt dan ik. Ik probeer dan ook vaak een smoesje te verzinnen om even met de auto weg te kunnen, ook ben ik het laatste half jaar vaker bij mijn schoonouders geweest dan in de 2 jaar daarvoor, eigenlijk alleen maar voor het ritje met de Clio. Dat laatste moeten ze maar niet horen hahaha.

Later meer....

Ruim een jaar inmiddels

Tijd voor een tussentijds verslag van mijn Clio.

Na de winterperiode (ahum) besloten om een extra lichtmetalen setje velgen aan te schaffen met nieuwe zomerbanden. Mijn keuze is gevallen op het merk Mak, type Nitro 4 met Dunlop Spotrtbleurespons 205-55-R16 banden.
Staat erg leuk, lekker breed, dus zeer in mijn nopjes ermee.
Het verbruik is gelijk gebleven, nog steeds gemiddeld 1:16 a17.
Ik heb het idee dat deze banden iets meer rolgeluid afgeven dan de standaard banden, maar niet noemenswaardig meer. Mijn standaard velgen gebruik ik straks weer in de winter met winterbanden.

Begin Juli voor eerste onderhoudsbeurt naar de garage geweest, geen bijzonderheden te melden, alles was in orde.
Wel aangegeven dat er bij het zijraam wat windgeruis aanwezig was, alsof het raam niet goed sloot. Schijnt vaker voor te komen, en als er melding van wordt gemaakt, is daar een update voor. Bij navraag bleek er een raamrubber te zijn vervangen, dit uiteraard geheel kosteloos.
Mocht je dus last hebben als Clio eigenaar, schijnt niet bij alle auto's het geval te zijn, kun je hier dus wat aan laten doen. Het resultaat is zeer zeker beter, veel minder ruis bij bepaalde windrichtingen.
Het multimedia systeem is gelijk ook voorzien van nieuwe software, zodat bepaalde storingen tot het verleden behoren te zijn. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe geen vreemde storingen meer heb gehad, zoals het aanblijven van de radio na het uitstappen, zoals ik eerder heb vermeld.

Tot op heden nog zeer tevreden met de Clio, alles wat ik in mijn stukje geschreven heb, is nog steeds van toepassing, heerlijke auto die mij veel rijders plezier geeft, en ook nog erg praktisch is.

Inmiddels helaas wel al kleine beschadigingen, maar daar ontkom je haast niet aan, vooral parkeerplaatsen bij supermarkten zijn berucht, zelf zet ik hem het liefst wat verder waar het rustiger en meer ruimte is, maar moeder de vrouw is daar niet zo van, dus inmiddels al een deur in de zijkant gehad. Gelukkig kon ik het met cleaner nog redelijk wegwerken, maar zonde is het wel.

Verder geen bijzonderheden te melden, dus voorlopig eerst maar weer wat kilometers maken.

Later meer.

PRIVATE LEASE Renault Clio