Renault Clio Estate TCe 90 Energy Dynamique (2016)

Renault Clio Estate TCe 90 Energy Dynamique (2016)

UitvoeringClio Estate TCe 90 Energy Dynamique
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2016

Eerste indrukken

• 300 km

Waarom deze auto?
Met een kleine erbij, bleek onze Fiesta toch een beetje aan de kleine kant, met name de bagageruimte. Gezien de auto van 2010 was, terwijl de Picanto van mijn vrouw uit 2005 kwam, toch besloten de Fiesta in te ruilen in verband met de (veel) hogere inruilwaarde.

De beslissing
Natuurlijk heb ik eerst uitgebreid het veld verkent en er kwam een top 3 uit van gewilde auto's. Sowieso was van te voren duidelijk dat er een station of estate moest komen, in verband met de ruimte. De Kia Cee'd SW, Ford Focus SW en de Renault Clio Estate waren de auto's van eerste keus. De Kia viel snel af in verband met de grote motor die een te hoog verbruik zou geven. Vervolgens proefritten gereden in zowel de Focus als de Clio.
Uiteindelijk is de beslissing gevallen voor de Clio. Een B-segmenter is voldoende groot voor ons gezin en als alle gewenste opties aangevinkt werden, bleef het bedrag onder de streep interessant genoeg. Daarnaast had het design van de Clio ook eens streepje voor op de Focus. De Focus, hoewel subliem in zowel rijgedrag als in ruimte, was eigenlijk te duur om te concurreren met de Renault.

De koop
Na een goed gesprek met de dealer is er getekend voor een Renault Clio Estate TCe 90 Dynamique, met als aangevinkte packs en opties:
- Comfort Extra (climate control, regen- en lichtsensor, electrisch inklapbare spiegels)
- City Extra (parkeersensoren, achteruitrijcamera en middenarmsteun)
- R-link (luxueuzer en uitgebreider multimedia/navigatie)
- chromen raamstrips
- metalen velgen type: passion noir
- privacy glass

Tijdens de onderhandeling hebben we er nog bij weten te kletsen:
- Volwaardig Reservewiel
- Waxoyl lakbehandeling
- Kentekenplaten met opgelegde letters.

Levertijd: 3-4 maanden.

De eerste indrukken
Hoewel er nog niet al te veel te vertellen valt, uiteraard later meer, toch alvast de eerste indrukken na de eerste driehonderd kilometer gereden te hebben.

Rijcomfort en ruimte
Als je achter het stuur gaat zitten, valt op dat de auto voorin erg ruim is. Hoewel de auto een B-segmenter is, zou je bijna zeggen dat je misschien met een C-segmenter te maken hebt? Nou ja, in ieder geval een B 1/2. Erg netjes dus. In het laatste kwartaal van 2015, zijn er een aantal (kleine) wijzigingen doorgevoerd in het interieur van de Dynamique uitvoering, waar ik erg blij van werd. Ten eerste, grootst ergerpunt tijdens de proefrit, de plastic inleg op het stuur is verdwenen! Het is nu een volledig lederen bekleed stuurwiel (GT-uitvoering). De portiergrepen zijn voorzien van mat kunststof in plaats van het uiterst besmettelijke hoogglans kunststof. Alleen de omlijsting van de dash-tablet is nog in hoogglans uitgevoerd, op een paar kleine accentjes in het interieur na. Hulde, Renault. De auto ziet er dan toch een stuk volwassener uit. Verder zijn de klokken voorzien van rode wijzers en meetlinten (in plaats van geel).
Daarnaast zijn ook de stoelen voorzien van een nieuw design bekleding. De grijze accenten van de bekleding zijn verplaats van het midden van de zitting en rug naar de randen van de stoelen. Wat zitcomfort betreft. De stoelen zitten erg lekker, maar de rugleuning geeft, met name in de lendenen, erg weinig ondersteuning. De wangen zijn erg zacht. Al met al wordt je bij het scherpere bochtwerk een beetje heen en weer gewiegd in je stoel. Tot zover ervaar ik dat niet als storend.
Achterin: Tsja, dat vind ik op dit moment een van de grotere minpunten. Op de achterbank wil je niet met drie volwassenen een rit maken die langer duurt dan pakweg een uur. Als ik achter mezelf zit, dan zit ik toch met m'n knieën tegen de stoel (ik ben 1.78). In vergelijking met de Fiesta is de afstand tussen achterbank en voorstoelen aanzienlijk kleiner. Gezien onze gezinssamenstelling is dat de eerste jaren echter geen probleem.
Kofferbak: Daar hebben we natuurlijk een Estate voor gekocht: Ruim voor het B-segment. Daar gaat behoorlijk wat in. Jammer alleen dat onze ingeklapte buggy (die nogal lang is) helaas niet in de lengte of dwars erin gaat. Erg groot plustpunt. Zowat de hele achterkant gaat open. Er is absoluut geen sprake van een tildrempel. Erg praktisch en fijn!

Rijgedrag en wegligging
Voordat we uberhaupt overgingen tot de koop van deze auto, heb ik hier al veel over gelezen waarbij een aantal negatieve zaken over de motorisering en het verbruik. Over het laatste straks iets meer. Wat wegligging betreft: Erg comfortabel. Lichter afgeveerd dan de Fiesta waardoor hobbels en drempels met meer souplesse worden weggewerkt. Iets waar ik erg van hou. Ik ben niet zo van een sportief onderstel waardoor ik mijn hemel in gelanceerd word. Het sturen gaat direct en licht, ook iets waar ik de voorkeur aan heb. Schakelen gaat wat rubberig in mijn beleving maar de pook schakelt wel trefzeker. Online veel gelezen over het slechte zicht rondom de koets, maar daar kan ik me niet echt in vinden. Ja, de spiegel zit wat aan de lage kant, wat problemen kan geven bij een stoplicht, maar ik ervaar het niet als hinderlijk. Het zicht naar achteren is goed, de raampjes tussen de C- en D stijl geeft de Estate een stuk meer zicht dan de hatchback. Waar ik erg aan moet wennen is de bediening van de navi dat vanaf een unit net achter het stuur moet gebeuren. Ik had de knoppen liever op het stuur gehad dan er achter. Het geluid in de koets is iets anders waar ik veel geklaag over heb gelezen. Ik ben erg positief verrast, in die zin, dat er erg weinig motorgeluid te horen is. Op hogere snelheid houdt het blok zich erg koest. Dikke prima dus. Maar, hoe sneller ik rijd, hoe meer last van windgeruis langs de A-stijlen. Het schijnt een bekend euvel te zijn van deze auto. Ik kijk het even aan maar het is wel iets waar ik door de dealer naar wil laten kijken. Onder de garantie zou dit eenvoudig aan te passen zijn.

R-link
Mensen zijn er of er tevreden over, of vinden het helemaal niets. Ik val zeker onder de eerste categorie. Het is een veelzijdig systeem met veel opties. Op moment van schrijven ben ik nog maar begonnen aan de ontdekkingsreis door dit systeem heen maar het navigeren gaat zonder problemen. Navigatie-opdrachten kunnen via spraakherkenning worden gegeven, maar daar heb je wel je tijd voor nodig. Het systeem reageert daar erg traag op. Ik ben benieuwd hoe de betaalde LIVE-services van tomtom gaan werken in combinatie met de standaard navigatie. Ik ben benieuwd of dit zijn geld waard is. Ik heb al wel gelezen dat het aanschaffen van kaartupdates een kostbare bezigheid kan zijn omdat Renault niet met tomtom heeft afgesproken simpele updates beschikbaar te stellen. Beetje jammer, maar hier heb ik nog geen ervaring mee dus laat ik daar nog niet verder over oordelen.
De bluetooth verbinding met mijn iPhone was in no-time gemaakt en werkt goed. Ik heb nog geen gesprekken gevoerd dus daarover nog geen oordeel. De audiokwaliteit van gestreamde muziek is boven verwachting goed. Erg slechte verhalen over gelezen maar in mijn geval ben ik onder de indruk. Het systeem maakt verbinding met i-Tunes en neemt de volledige mappenstructuur met albums en zelfs afspeellijsten volledig over. Ook de iPod laat zich met een USB kabel eenvoudig verbinden aan R-Link waarbij ook hierin de volledige mappenstructuur behouden blijft. Iets waar ik op hoopte maar zeker niet verwachtte. Klasse dus!
Minpunt is toch wel de onoverzichtelijke menustructuur van het systeem. Iets waar ik eerst met één of twee drukken op de knoppen iets kon doen, lijkt met R-link toch wel wat omslachtiger te gaan. Zou wennen kunnen zijn.
De kwaliteit van het geluid van digitale radio via de Arkamys 3D-sound speakers is goed. Verwacht er geen wonderen van, maar voor standaard ingebouwde audio-apparatuur voldoet die prima.
Leuk is dat het systeem behoorlijk ondersteunt in het 'eco-rijden'. Je krijgt zelfs per rit een rapportcijfer in hoeverre jouw rijstijl milieubewust is (of niet).

Motorisering en prestaties
Belangrijk, maar voor mij niet het belangrijkste (dat waren voor mij de twee bovenstaande categorieën). Bewust gekozen voor de TCe 90 omdat ik graag een zo laag mogelijk verbruik wil. Diesel is geen optie, daar we minder dan 15k per jaar klokken. Bij de proefrit viel al op dit turbo-geblazen blok best wel een duwtje geeft aan de auto. Deze komt er rond de 2000 toeren in en dat zorgt ervoor dat de auto best lekker meekomt in het verkeer. De 1.25, atmosferisch uit de Fiesta had hier aanzienlijk meer moeite mee. Wel iets waar ik erg aan moet wennen is de lage motorroffel. Voor je het weet zit je al hoog in de toeren. Dit blok nodigt dus uit tot toeren maken en dat leidt tot een veel hoger verbruik. Snel doorschakelen en matigen met de rechtervoet houdt het verbruik wel binnen de grenzen. Eenmaal op snelheid, duurt het wel even voordat je snelheid maakt, maar er gebeurt wel degelijk iets. Door anticiperend te rijden hoeft dit geen probleem te zijn. Op tijd beginnen met snelheid maken en er dan voorbij. Geen punt.
Het start/stop systeem is iets waar ik aan moet wennen. Ik vind het een fijn systeem, maar vooralsnog is het niet altijd beschikbaar. Uiteraard zal het systeem niet werken als er bijvoorbeeld een airco hard aan het blazen is of als de motor koud is, maar bij normaal rijden krijg ik te vaak de melding dat het systeem niet beschikbaar is. Dit wacht ik even af voordat ik er eventueel even naar laat kijken. Ben je een rustige rijder die beheerst gas geeft en de kunst verstaat van het snel opschakelen, dan ga je aangenaam verrast worden. Ben je meer gewend aan doorpezen tot de 4000 toeren voordat je opschakelt, dan zal dit blokje best wel wat drinken. Ik zou dan voor diesel gaan.

Verbruik
Met 300 op de teller heb ik daar nog niet zoveel over te vertellen. De boordcomputer geeft een gemiddelde aan van tussen de 5,9-6,1 per 100 km, oftewel 1 : 16,4-16,9 vind ik voor een auto die nog verder ingereden moet worden, best netjes. Paar kanttekeningen daarbij: Er zijn veel stadskilometers gemaakt en ik heb niet aan de eco-knop gezeten. Ik heb dus al het vertrouwen dat dit nog omlaag kan.

Binnenkort meer...

Update na 10.000

Na een aantal maanden met de Renault gereden te hebben, hebben we deze maand de 10.000 gepasseerd. Tijd voor een update dus:

Rijcomfort en wegligging.
Nog steeds zeer tevreden. Het is een fijne auto die lekker stuurt en doet wat je wilt. Het stuur ligt prettig in de hand en laat zich eenvoudig gebruiken. Toerental blijft beperkt bij 100 km per uur en dat is te merken aan het beperktere geluid tijdens het rijden. Windgeruis blijkt alleen echt aanwezig te zijn bij wind van voren. In mijn optiek niet storend genoeg om er acuut wat mee te doen maar bij de eerste beurt zal ik het zeker melden.
Minpuntje is de bokkig afgestelde cruisecontrol. Het systeem reageert te laat op een helling waardoor de snelheid te hoog of te laat wordt. Het feit dat de knoppen op het stuur niet verlicht zijn vind ik raar.
Tijdens de zomervakantie zijn we ermee naar Duitsland gereden en dat bevalt prima. Het is een auto die nog steeds lekker zit na een aantal uurtjes te hebben gestuurd. Stoelen zijn lekker comfortabel, maar het zitvlak had wat dieper gemogen. De vering is lekker comfortabel afgesteld waardoor de autobahn een feestje was om overheen te rijden.
Schakelen vind ik wellicht het minst lekkere van de auto. Het gaat wat gevoelloos en niet geheel trefzeker. Je maakt te lange slagen doordat de pook wat te lang is. Door het lagere toerenaantal op snelheid mis ik geen 6e versnelling. In het kader van het zuinige rijden, had ik die wel graag willen hebben.

Prestaties
Meer dan genoeg voor mijn rijstijl. Het geblazen blokje biedt mij voldoende fut bij het wegtrekken en zelfs bij bijv. het oprijden van de Van Brienenoordbrug via de oprit IJsselmonde, trekt de auto nog leuk op in zijn vierde versnelling. Ook in de bergen van Hochsauerland rijdt hij lekker mee. Helling op heeft hij wel wat moeite, maar voor mij voldoende vermogen om op snelheid mee te kunnen. De auto lust dan best wel een slokje overigens.

R-link en overige systemen/opties
Je kan er veel mee maar het werkt ongelooflijk omslachtig. Hoewel de menustructuur van het systeem prima is, gaat het overschakelen van de ene naar de andere radiozender bijvoorbeeld erg onhandig. Het vergt te veel handelingen! Jammer. Wel erg goed is het navigatiesysteem dat, ondanks de omslachtigheid, zich goed laat bedienen. Spraakbesturing is tergend langzaam, maar werkt wel altijd.
Het start/stop systeem snap ik nu en werkt echt alleen als alle omstandigheden optimaal zijn. Ik weet van te voren nu wanneer hij het wel zal doen en niet. Lichtsensor werkt erg goed maar er wordt te vroeg geschakeld naar verlichting aan. Ik had de kaartkleuren in eerste instantie laten aansturen door het dimlicht maar heb daar snel van afgezien omdat je bij vol zonlicht met nachtkleuren zit te sturen. Kijken of de dealer hier iets aan kan doen.
Minder positief ben ik over de regensensor. Die doet het eigenlijk nooit goed. Of te snel wissen, of te langzaam. Bijstellen met de draaiknop op de hendel gaat ook niet lekker. Dat moet echt beter kunnen, Renault!
Climate control werkt erg goed. In de koudere maanden duurt het echter erg lang voordat de warme lucht zich begint te verspreiden. Helaas weer krabben door afwezigheid voorruitverwarming.

Ruimte
Voorin meer dan prima, ik kan niets anders zeggen. Achterin eigenlijk te krap. Als volwassene zit je niet heel riant. Gezinnen met grotere kinderen zijn echt beter bediend met een C-segmenter. Kofferbak lijkt ruim maar bij het inladen voor de vakantie bleek dat eigenlijk best nog wel tegen te vallen. Met name het feit dat als de hoogte vanaf de laadvloer toeneemt, de auto in de breedte smaller wordt is goed te merken. Gelukkig zullen we niet heel vaak de auto zo vol laden. Meer dan voldoende ruimte voor de buggy en kinderwagen overigens.

Bijzonderheden tot 10.000
Een keer is het voorgekomen dat de autoradio (die normaal uitgaat bij het openen van de bestuurdersportier) niet meer uitging. Het Rlink systeem was kennelijk vastgelopen. Gelukkig is de dealer maar een paar kilometertjes bij ons vandaan en hij wist te vertellen dat je of een kwartier je auto met radio aan geparkeerd moet laten staan (?) of dat je een van de polen van je accu moet losmaken. Mocht het nog een keer gebeuren dan zou een software update soelaas bieden.
De auto begint aan de portierskant bij het nemen van een hobbel een beetje te kraken. Ik vermoed iets in de rubbers. Ik laat er bij de eerste beurt naar kijken.
Bij het tanken slaat het pistool achterlijk vroeg af! Als er nog 8 liter bij kan, dan slaat hij al af. Omhoog halen, op z'n kop houden, maakt allemaal niets uit. Alleen het pistool er zo ver uit houden dat je de benzine de tank in ziet stromen werkt om de tank echt vol te maken. Erg irritant.
Het audiosysteem start weleens op in de verkeerde modus. Dat wil zeggen, in een andere modus dan dat je hem hebt achtergelaten. Bijvoorbeeld, de auto verlaten in radiomodus terwijl bij het starten de volgende keer USB modus opstart. Raar en zeker omdat het systeem zo eenvoudig en snel bedient (niet) is dat erg irritant.
Zoals altijd geldt hier ook: de eerste krassen doen het meest zeer. Los daarvan vind ik de lak erg krasgevoelig.

Verbruik
Na het vorig schrijven is het verbruik nog een paar tienden gezakt tot maximaal 5,4 L / 100 km, maar nu de wintermaanden zich hebben aangediend zit ik daar toch een halve liter boven. Op het moment dus gemiddeld rond de 5,7 L / 100 km. Niet slecht maar ik had er meer van verwacht, zeker omdat ik erg voorzichtig rijd (snel opschakelen en lang uitrollen in versnelling; wel veel kilometers in de stad). Niettemin een stuk zuiniger dan de vorige auto terwijl die in massa een stukje lager zat. (6,3 L / 100 km)

Plussen en minnen
De tot nu toe grootste plussen en minnen op willekeurige volgorde

+ nog steeds mooi design en kleur
+ comfortabele zitpositie, bediening en rijgedrag
+ zuinig
+ goede navigatie Rlink
+ werking climate control
- omslachtig bedienen en instabiele firmware Rlink
- matige aansturing van de regensensor
- kachel komt langzaam op gang

PRIVATE LEASE Renault Clio