Renault Clio Estate TCe 90 Energy Dynamique (2015)
Uitvoering | Clio Estate TCe 90 Energy Dynamique |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
De kop is eraf
Mijn tweede Renault, nadat de Megane me 6 jaar en 100.000 km lang betrouwbaar en comfortabel van dienst is geweest. Ik wilde graag iets lichters en zuinigers, maar niet inleveren in ruimte. Daar voldoet de Clio Estate helemaal aan. Hij arriveerde begin maart 2015.
Ik koos voor een Dynamique in Bleu de France, en als je dat doet, moet je (vind ik) ook voor de blauwe bekleding en het blauwe dashboard gaan. Jammer wel dat de tint van dat blauw op het dashboard zo duidelijk anders is dan die op de aansluitende deurpanelen.
Ik was in mijn Megane (een van de de laatste exemplaren van serie II, met die mooie wipkont dus) verwend met allerhande luxe die ik voorheen nooit had. Cruise control, automatische airco, navigatie, automatische verlichting bijvoorbeeld, en ik heb mezelf met Packs op hetzelfde uitrustingsniveau getrakteerd bij de Clio. Met R-Link en achteruitrijcamera erbovenop. Alleen de automatisch dimmende binnenspiegel was niet leverbaar, en die mis ik ook nog echt.
Ik ben een rustige bestuurder, rij zelden sneller dan toegestaan, schakel vroeg op. Bij dat kleine turboblokje moest ik wel even wennen aan de rijkarakteristiek. Hij is iets minder soepel dan de Clio 1.2 Tce (bouwjaar 2009) van mijn vrouw, de turbo komt er wat plotseling in. Bovendien rijd ik standaard in de ECO-stand, en dan wordt de motor duidelijk geknepen. Vind ik niet erg, want het past wel bij mijn rijstijl, maar je moet goed antiperen als je wilt versnellen, of terugschakelen als je een vlotte respons wilt boven de 50 km/u. Met de ECO-stand uitgeschakeld kom je in normaal verkeer echt niks tekort, dan is hij verbazend pittig.
Bij 3.300 km mocht de Clio mee op vakantie naar Bourgondië. Daar viel me op dat hij ook bij 130 km/u fantastisch stabiel is. Zo rustig stuurde mijn toch erg comfortabele en vertrouwenwekkende Megane echt niet. Het kleine stuurtje past daar prima bij, en de stoelen zijn lekker stevig, ook na een rit van 850 km. Wel vind ik het onbegrijpelijk dat het stuur van die plastic inzetstukken heeft. Dat hoogglans zwart is toch al niet mijn keuze, maar de scherpe randjes, precies op de plekken waar ik het stuur het liefst vastheb, zijn ronduit vervelend. Ik vraag me serieus af of ik een compleet met leer bekleed stuur (uit bijvoorbeeld een Clio GT) erin kan laten zetten. Of weet iemand een andere oplossing?
Op de Franse binnenweggetjes schakelde ik de ECO-stand uit, en tjonge was voelt die auto zich dan thuis! Lekker scheurneuzen door bochten, heuvels en dalen, wat een plezier, en wat een goeie wegligging ook dan. Haarscherp sturen, vlotte gasrespons, hij voelt zeker en lichtvoetig aan, duidelijk wendbaarder dan mijn wat bedaagde Megane deed.
Ik koos voor R-Link vanwege het betere navigatiesysteem dan de standaard MediaNav. En hoewel ik als jarenlang Apple-gebruiker gewend ben aan een meer intuïtieve bediening, valt er goed mee te leven. De reactiesnelheid is wat trager dan op telefoon of tablet, en sommige menustructuren moet je even doorgronden, maar dan voldoet het prima. Ik heb een piepkleine USB-stick met 32Gb aan muziek, verdeeld in mappen, en daar is vrij vlot doorheen te navigeren. De spraakbediening van de navi werkt ook goed, zij het wat langzaam. En de automatische koppeling met mijn iPhone verloopt vlekkeloos, al zou het niet nodig moeten zijn dat R-Link iedere keer opnieuw alle adressen moet inlezen. Het geluid uit de standaard speakers is prima.
De ruimte in de Estate is goed als je niet al te groot van stuk bent. Op de achterbank voldoet het, maar het houdt niet over wanneer je pakweg 1,80 bent. De bagageruimte is goed gevormd en praktisch, met dubbele bodem waaronder je losse spulletjes kwijt kunt. De laadvloer is vlak, ook als je de bank neerklapt. In mijn uitvoering kan ook de passagiersstoel voorover vouwen, zodat je echt lange voorwerpen kunt meenemen.
Verbruik? Begint zich te stabiliseren rond 5,3 liter per 100 km bij mijn rustige rijden op (meestal) de snelweg en soms binnenwegen. Weinig stadsverkeer of korte ritjes, nauwelijks files. Overigens werkt in die situaties het start/stop systeem vlekkeloos. Op de snellere vakantieritten was het verbruik rond de 6,0 liter. Nog steeds heel netjes.
Met 6.500 km is nu de kop eraf, benieuwd wat de komende tijd zal brengen.
Plus:
+ stabiel op snelweg
+ zuinig
+ pittig genoeg
+ goeie uitrusting
+ praktische bagageruimte
Min:
- scherpe randjes aan het stuur
- ECO-stand voor sommigen wel wat sloom
- onoverzichtelijk aan de voorzijde
- sommige kunststoffen krasgevoelig
Zeven jaar verder
Inmiddels zijn we zeven jaar verder met deze Clio. En als ik mijn eerste bijdrage teruglees is er eigenlijk weinig veranderd. Dat wil zeggen géén mankementen, geen ongeplande reparaties. Met mijn rustige rijstijl is zelfs de bandenslijtage heel beperkt. Achter zitten nog de eerste, de voorste zijn twee jaar geleden vervangen.
Verbruik over de gehele periode (consequent bijgehouden in de app Road Trip) is 5,4 liter/100 km.
Één keer de ANWB nodig gehad, door lege accu. Gelukkig was het buiten mijn woonplaats. Die start-stop accu’s schijnen wat sneller te slijten.
R-Link 2 blijft aan de trage kant, en zeven jaar later ook echt achterhaald in bedieningsgemak. Ik kijk met enige jaloezie naar systemen met Apple CarPlay. Maar dat is natuurlijk geen reden (voor mij) om om te zien maar een nieuwe auto.
Op lange ritten begin ik me wel wat te storen aan het windgeruis, dat bij mijn pre-facelift Clio 4 aan de hoge kant is. Daarvan afgezien is het een prima reisauto, stabiel, zuinig, vlot genoeg op buitenlandse ritten, wanneer je bergop de ECO-stand maar uitzet.
Met die ECO-stand aan vind ik het bij rustig rijden prima te doen, met als bijkomend voordeel dat de airco ook een tandje minder meeblaast. Dat vind ik persoonlijk wel aangenaam, maar anderen houden juist van koelkasttemeperaturen. Dat hangt dus af van je voorkeur.
Bagageruimte blijft een grote plus. Bij normaal doordeweeks gebruik ruim voldoende, weekendje weg past prima onder de rolhoes. Bij langere vakanties klap ik de dubbelebodemvloer handig tegen de achterbank (met een slim schuifje om hem in die stand vast te zetten), en kan er nog meer in. Bouwmarktbezoek profiteert echt van de voorover klapbare passagiersstoel, planken van 250 cm gingen er moeiteloos in.
En nu? Doorrijden of omzien naar iets nieuws? Ik zie met dit formaat nog niet echt een goede vervanger. De Captur is best duur, en ik hoef niet zo nodig een hogere auto. De gewone Clio heeft minder praktische bagagemogelijkheden, en een klein achterklepje bovendien, met een hoge tildrempel. Voeg dat bij mijn nog niet besliste strijd benzine-of-elektrisch, en ik rij nog wel even door met mijn blauwe schicht.