Renault Clio Estate dCi 90 Energy Expression (2013) #2

autoreview

Renault Clio Estate
Renault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio EstateRenault Clio Estate

Signalement

UitvoeringClio Estate dCi 90 Energy Expression
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013
KM-stand bij aanschaf11 km
KM-stand laatst104.000 km
Lezerswaardering: 83%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

eerste indruk

  • 10.100 km

Na drie jaar tevreden in een VW Polo Bluemotion rondgereden te hebben, is deze begin juni 2013 ingeruild voor een Renault Clio 1.5 dci. Gekozen is voor de Estate omdat enige extra bagageruimte welkom is en omdat de Estate door ons mooier wordt gevonden dan de hatchback.
Aangezien de Expression-uitvoering reeds airco, cruisecontrol en een touchscreen voor radio, telefoon en navigatie heeft, is gekozen voor deze (op-1-na-goedkoopste) uitvoering. Als extra' s zijn parkeersensoren, een trekhaak en een middenarmsteun besteld.
Na 2 maand is de eerste indruk dat de Clio goed en doordacht in elkaar steekt en uitstekend rijdt. De auto voelt groter aan dan de Polo, maar dat zal ook te maken hebben met de overzichtelijkheid; de Polo was door de hoekige vorm iets overzichtelijker. Voorin zit men uitstekend: fijne en grote stoelen. Achterin is het (net als in de polo) vrij krap. De vering is aan de stevige kant zonder oncomfortabel te worden; veel beter dan de korte en slappe vering van de Polo.

Conform het onderhoudsboekje heb ik braaf de inrij-adviezen in acht genomen, en ben de eerste 1500 km niet boven de 2500 toeren uitgekomen. (let wel: pas na 6000 km adviseert Renault de 90 pk aan te spreken)
Sowieso is de noodzaak niet erg groot om veel toeren te draaien; de 1.5 dci pakt goed op vanaf lage toeren en de auto neemt in 5 grote stappen. Zo draait de motor bij 120 km/uur slechts 2100 toeren. De keerzijde hiervan is dat de vijfde versnelling pas gebruikt kan worden vanaf 70 km/uur. De vierde versnelling is te gebruiken vanaf 50 km/uur. De snelheidsmeter geeft (volgens TomTom, ter controle 3% te veel aan zodat ik overweeg op termijn 195/65 banden te nemen ipv de huidige 185/65 maat: deze band geeft 3% meer afrolomtrek.

De Clio heeft een CO2-uitstoot van 83 gr/km en is daarmee in theorie een spaarzame drinker. Dit brengt me bij een bijzonder verheugend aspect van de auto: de auto is ook in de praktijk erg zuinig. Ik heb de boordcomputer onlangs voor het eerst gereset, en de gescoorde cijfers over 9589 km zijn: een gemiddeld verbruik van 3.7 l/100 km bij een gemiddelde snelheid van 69.5 km/uur, en dat is inclusief ca 120 km "rijden met een zware trailer" en 2400 km snelweg in Duitsland en Polen met snelheden tussen de 120 en 140 km/uur. Hiermee ben ik uitermate in mijn nopjes, en ik kan beslist stellen dat de Clio zuiniger is dan de Polo hoewel de Clio iets groter en zwaarder is en een grotere motor heeft met 4 ipv 3 cilinders.
Wel krijg ik de indruk dat de boordcomputer het verbruik iets te rooskleurig voorspiegelt, maar daar hoop ik de aankomende tijd de vingers goed achter te krijgen.

Een tekortkoming die ik aan de Clio kan ontdekken zijn de bekerhouders. Deze zijn zeer onhandig tussen de voorstoelen geplaatst, zeker icm een armsteun. Een ander minder geslaagd punt vind ik de eco-knop; de motor levert dan merkbaar vermogen in. Hierdoor ga je ongemerkt later opschakelen waardoor de eco-modus in mijn beleving zijn doel voorbij schiet. Zuinig rijden begint immers met tijdig opschakelen.
Ik gebruik deze knop dan ook alleen maar om de airco te temperen aangezien de handbediende versie van het type aan/uit is. Overigens wordt de airco relatief weinig gebruikt aangezien ik als positief punt kan noemen dat de auto onder 's zomerse condities weinig opwarmt. De getinte ramen houden de warmte goed buiten zonder dat ze erg donker zijn. Daarnaast wordt opvallend frisse lucht het interieur binnen geblazen als de verwarming uit staat; reeds verschillende keren dacht ik de airco aan te hebben terwijl dat niet het geval was. De Clio is beslist koeler dan de Polo.

Omdat de Polo goed is bevallen heb ik nog even de nieuwe Golf Bluemotion overwogen, maar voor ca 6000,- euro extra krijg je minder kofferbak, minder laadvermogen in de auto en eveneens ook minder laadvermogen achter de auto. Hoewel ik het interieur wel mooier vind, ontbreekt het in de Golf Trendline aan een navi, bluetooth en stuurwielbediening van de radio.
Hiermee was mijn keuze dus snel gemaakt. Overigens doet autoweek de Clio Expression tekort als je deze vergelijkt met andere auto' s: deze uitvoering zou geen navi en regelbare dashboardverlichting hebben; dat heeft ie dus wel!

verbruiksmeter wijkt af, verder probleemloos

  • 18.197 km

Zoals eerder aangekondigd is het verbruik de afgelopen maand nauwkeurig bijgehouden. Het blijkt dat de boordcomputer het verbruik 9% te rooskleurig voorspiegeld. Het verbruik is dus niet 3.7 liter per 100 km geweest over de eerste 10.000 km, maar 4.1 liter per 100 km.
Nog steeds ben ik hiermee erg tevreden, maar het siert Renault niet de BC zo'n afwijking mee te geven.
Nu echter de laatste maanden weinig met trailer is gereden en geen autobahn kilometers zijn gemaakt, is het verbruik over de laatste 3000 km 3.8 liter per 100 km (gecorrigeerd).
Onlangs zijn via internet 4 winterwielen (banden met velg) besteld. Kosten 400,44 euro, merk Goodride SW608 met een (groen) C-label voor brandstofverbruik en prestaties bij regen en snelheidscodering H (dus tot 210 km/uur). Redelijk goede banden voor een scherpe prijs.

Verder functioneert de auto probleemloos en heb ik elke kilometer schik met deze witte fransoos. Echter, een paar kleine puntjes van kritiek op de bediening:
- de LG navigatie is niet zo goed als een losse TomTom.
- Ca 2 minuten nadat de motor is afgezet wordt ook de auto automatisch "van contact afgezet". Ben je dan toevallig aan het bellen dat is het gesprek abrupt afgelopen.
- het start/stop systeem daarentegen laat na ca 2 minuten de motor weer automatisch aanslaan terwijl de veerpont nog niet is gearriveerd of de ophaalbrug nog niet is neergelaten. Best wel irritant. Opzienbarend hierbij is dat het verwijderen van de startkaart dit ook niet voorkomt. Gelukkig staat de motor niet aan als de auto in de versnelling staat (dat was overigens een spannend testje)
- de knoppen op het stuur zijn niet verlicht, waardoor het trefzeker bedienen van de cruise control in het donker niet eenvoudig is.
- ik mis sneltoetsbediening voor de ramen

rammelende voortrein

  • 38.930 km

Inmiddels staat de teller bijna op 40.000 km. Onlangs is de Clio voor het eerst in onderhoud geweest. Hoewel ik de auto keurig schoon weer terug kreeg en het reguliere onderhoud is gedaan, zijn een tweetal probleempjes niet opgelost en gaat de auto binnenkort weer naar de garage. Zo klappert de wielophanging voor op klinkerwegen en is de dubbele bodem in de koffer stuk (1 van de 2 panelen is gebroken)
Kosten eerste beurt: 250 euro.
Verder bevalt de auto goed; de winterbanden hebben weer plaats gemaakt voor de zomerbanden en dat scheelt weer 0.2 liter/100km brandstof en herrie (boven de 110 km/uur zijn de winterbanden goed te horen). Als ik een minpunt moet noemen dan is het toch de vering: deze is behoorlijk stug met een straffe demping; ideaal voor zwaar transport, maar minder als alleen het gezin aan boord is.
Over het gebroken paneel van de dubbele bodem ben ik in conclaaf met de importeur; hopelijk valt dit gewoon onder de garantie want de auto is normaal gebruikt.
Wat betreft het rammelen van de voortrein: het heeft met de remklauwen te maken en is opgelost onder garantie. Aangaande de dubbele bodem wilde dealer en importeur mij niet tegemoet komen, dus deze heb ik zelf gemaakt aangezien ik een nieuwe met 260 euro veel te duur vond. (dus bekleding eraf, triplex plaatje aan weerszijden tegen de gebroken plaat gelijmd en geschroefd, en bekleding weer aangebracht).

andere rammels

  • 61.000 km

Dit najaar is de Clio wederom voor een aantal rammels naar de garage geweest. Vooral als de motor moest trekken waren rammels en resonanties hoorbaar; waarschijnlijk was dit mede het gevolg van een trip naar Oekraine alwaar de (secundaire) wegen soms slecht zijn. Bij de uitlaat bleek iets los te zitten en de afdekplaat van het carter bleek stuk. Tevens is naar de airco gekeken omdat mijn inziens de werking wat tegenviel. Kosten 168,- euro.
Aanvankelijk was de auto een stuk stiller, maar na verloop van tijd waren toch weer rammels en resonanties te horen. Daarom zelf maar eens onder de motorkap gekeken en onder de auto gekropen: twee zaken vielen op: er zat steentjes tussen de auto-onderzijde en de afdekplaat (net achter de voorwielen), en twee: het deksel van de accubak zat los. Beide zaken waren eenvoudig te verhelpen, en na een proefrit kan ik concluderen dat de auto weer stiller is geworden. Verder doet de auto probleemloos dienst zodat ik erg tevreden ben over de Clio. Het brandstofverbruik is de laatste maanden met 3.9 l per 100 km (4.2 gecorrigeerd) wat hoger dan in het verleden, maar dat komt omdat het woon-werk verkeer met veel 60, 80 en 100 km wegen veel minder is geworden. Nu de 60.000 km net is gepasseerd zal de auto begin 2015 weer voor onderhoud naar de dealer gaan. Wordt vervolgd.

auto ingeruild

  • 104.000 km

Onlangs heb ik de auto ingeleverd bij mijn dealer. Mijn vrouw en ik hebben besloten een Dacia Logan MCV te gaan rijden. Redenen voor de move: De Clio is vrij krap op de achterbank en aangezien de oudste dochter inmiddels 16 jaar is wordt de ruimte op de achterbank steeds belangrijker. Verder rij ik het laatste jaar te weinig kilometers om een dieselauto rendabel in te zetten. Ten slotte zat er mijn inziens een reparatie aan te komen: er zat enige speling op de aandrijfas rechtsvoor en filerijden ging niet erg soepel. Ook bleef de auto last houden van rammels in mijn ogen. Al deze aspecten brachten mij ertoe de auto eerder in te leveren (en tijdelijk met 1 auto door het leven te gaan) temeer daar de dealer nu nog ruim 11.000,- euro inruil bood. De Dacia wordt naar verwachting begin september afgeleverd.
Al met al blijft de Clio in onze herinnering als een zuinige en strakrijdende auto, maar waarvan de vering wel wat hard was en de achterbank wat krap.

PRIVATE LEASE Renault Clio

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (10)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.