Renault Clio dCi 90 Energy Collection (2013) #2
Uitvoering | Clio dCi 90 Energy Collection |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
Prima dieselen
Twee jaar geleden een goede keuze gemaakt om als zzp'er door het leven te gaan. Mijn toenmalige auto, een Passat 1.8 turbo station wat een hele fijne auto was, kreeg ondanks de nodige onderhoud veel kuren en het brandstofverbruik lag redelijk hoog. Dus werd het na wat berekeningen tijd om van de Passat afscheid te nemen.
Ik wilde als beginnend ondernemer de zekerheid van mobiliteit en minder kosten, dus uiteindelijk op zoek gegaan naar een lease auto uit het b segment.
Met het budget wat ik mezelf had gegeven kwam ik uiteindelijk bij de nieuwe Clio uit. Na een proefrit in een benzineversie, die ik erg nerveus vond rijden, viel mijn keuze toch op de dieselversie.
De dealer had een silvergrijze Clio collection diesel in de showroom staan die precies aan mijn configuratie voldeed en kon na goedkeuring van de leasemaatschappij een aantal weken later de auto ophalen.
Het was voor mij de eerste keer dat ik in het bezit was van een gloednieuwe auto, dus een hele fijn ervaring.
Bij een nieuwe auto verwacht je natuurlijk geen rare dingen.
De Clio was nog maar net ingereden of de eerste kinderziekte kwam aan het licht. Bij elke drempel of diepe kuil in het wegdek hoorde ik het geluid van een oud spiraalmatras. Meteen naar de dealer gegaan, bleek een probleem met te zijn met de rubbers van de voorophanging oid. Ondertussen was het probleem bekend bij Renault, dus netjes onder garantie opgelost.
De Clio na bijna 50.000 km:
Het is verder een prima auto. Bij 25.000 zijn onderhoudsbeurt gekregen, geen bijzonderheden. Vorige maand bij de dealer geweest voor de terugroepactie, zijn alleen de remblokken voor vervangen. Over twee maanden rond de 50.000 km de volgende beurt, verwacht eigenlijk niet veel.
Mijn algehele ervaring en beleving met de Clio:
Motorisch eigenlijk niets op aan te merken en kan goed met het verkeer meekomen. Verbruik ligt met mijn rijstijl gemiddeld op 1:20, wat een stuk hoger is dan de fabrieksopgave van 1:30.
Qua comfort laat deze auto toch wat steken vallen. Rond 120 km/u en daarboven krijg ik last van windgeruis wat bij langere ritten echt irritant begint te worden. Bij echt harde wind beginnen de raamstijlen zelfs te fluiten.
De kunstof achterklep kraakt wanneer ik na een bocht een drempel neem.
Omdat het een eco 2 versie is heeft deze auto langere versnellingen wat betekent dat ik in de bebouwde kom vaak de koppeling in moet trappen om in z'n tweede versnelling de bocht om te gaan. De auto gaat in z'n twee te hard om rustig een bocht te kunnen nemen. Een zesbak met normale overbrengingen zou in dit geval echt een verademing zijn geweest.
Ondanks dat het een vijfdeurs is zit er geen binnenverlichting achterin de auto wat in het donker vooral met een kind achterin niet erg handig is.
Je merkt bij deze auto dat er op veel fronten bezuinigd is met materialen (raamslingers achterin, electrisch stond toentertijd ook niet in de optielijst) veel hardplastic, trommelremmen achter etc.
Ook de navigatie werd met kaarten uit 2009 geleverd op een auto uit 2013. Gratis update was binnen 30 dagen mogelijk, maar omdat ik geen Windows computer heb, ging dat aan mijn neus voorbij.
Kortom, leuk design, rijdt lekker, best zuinig. Zou ik deze auto nog een keer gekozen hebben? Nee. Gelukkig lease ik deze auto, heb er verder geen omkijken naar en zou er niet aan moeten denken dat ik voor bijna 21k zelf zoiets gekocht zou hebben. Het is het helaas allemaal net niet met deze auto.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee