Renault Clio 1.5 dCi 105 Dynamique S (2007)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Clio 1.5 dCi 105 Dynamique S |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand laatst | 126.000 km |
EERSTE ERVARINGEN
- 5.930 km
In oktober 2007 was het dan zover. Mijn nieuwe (lease)-auto stond klaar bij de dealer om opgehaald te worden.
Na 3 jaar lang met volle tevredenheid in het vorige model Clio te hebben gereden was het tijd voor een nieuwe.
Helaas kan ik bij mijn bedrijf niet kiezen voor japanse merken (vraag mij niet waarom) dus daarom toch weer een Renault.
Ik had ook een Megane kunnen nemen maar wat moet ik met al die ruimte? We zijn met zijn 2-en en kinderen komen er voorlopig echt niet.
Dus daarom een Clio en wel met de vlotste diesel en de dynamique S uitvoering.
De initiale had ook gekund maar de beige bekleding en de ’strips’ op het dashboard vind ik ronduit lelijk. Tevens heb ik geen behoefte aan licht, regen en parkeersensoren.
Als extra opties heb ik gekozen: 16 inch wielen, schuifdak (als je het ooit hebt gehad wil je niet meer zonder), verwarmde stoelen (wilde mijn vriendin graag) en bochtverlichting.
De dynamique S is standaard al voorzien van climate control, elektrische ramen, cruise control en de zeer fraaie half lederen bekleding.
Ik wilde eerst ook Xenon verlichting als optie. Ik kreeg echter te horen dat dit met de 106 pk versie niet mogelijk was. Aftermarket Xenon is helaas ook niet mogelijk omdat deze auto van na 1 januari 2007 is en dan dus voorzien moet zijn van een sproei-installatie voor de koplampen.
Ik ben gegaan voor de 3-deurs versie. Deze vind ik namelijk stukken mooier dan de ietwat oubollige 5-deurs. Het brengt echter wel nadelen met zich mee: Voor passagiers is het wat moeilijker instappen (maar het komt niet zo vaak voor dat er iemand achterin zit) en de deuren zijn nu erg lang. Dat laatste is op zich niet zo heel erg ware het niet dat Renault de handgrepen erg ver naar voren heeft geplaatst. Met als gevolg dat het erg veel kracht kost om de deur dicht te krijgen. Hier is gewoon niet goed over nagedacht.
Qua kleur ben ik gegaan voor Blue Extreme TERNA. Iedereen rijdt maar in donkergrijs, zwart of zilvergrijs, dus daarom wilde ik iets anders. In het rood vond ik de Clio niet zo heel mooi (terwijl ik normaal juist wel een fan ben van rode auto’s......misschien heeft het met mijn haarkleur te maken), dus daarom een blauwe.
Dan de motor. De vorige Clio had de 65 pk versie van de 1.5 dCi. Het klinkt erg traag maar deze auto was met zijn 935 kg toch behoorlijk vlot. Ik had nooit problemen met meekomen in het verkeer. Het nieuwe model is echter 200 kilo zwaarder. De 106 pk versie die ik nu heb is natuurlijk alles behalve langzaam maar het is meer lekker vlot dan snel. Tevens zit er nogal een turbo vertraging in. Tot 2000 toeren komt er weinig uit en dan schiet het ineens vooruit. Op zich best grappig maar het rijdt niet altijd even handig. Ik snap daarom ook niet waarom ze de 1.9 dCi uit de Megane niet aanbieden in dit model.
Deze 106 pk versie komt met 6 versnellingen i.p.v. 5. Dit is heel erg relaxt. Als je 130 rijdt dan maak je maar zo’n 2500 toeren. Lekker stil en rustig dus.
De oude Clio was altijd best stug geveerd. Het was een soort kart waarmee je alle bochten met een behoorlijke snelheid kon nemen. Bij de nieuwe is dat anders, deze is veel meer op comfort afgestemd. Bochten moeten nu dus met een aanzienlijk lagere snelheid genomen worden.
De stoelen helpen hier ook weinig bij. Ze zijn qua hardheid precies goed. Maar de zijdelingse steun laat nogal te wensen over. De vorige Clio had geweldige kuipstoeltjes. Waarom ze deze ook niet in de nieuwe Clio hebben gezet is mij niet duidelijk.
Het verbruik van de auto is nu nog wat aan de hoge kant. (6.6 l/100km)
Daarbij moet ik wel zeggen dat ik nogal een ’vlotte’ rijstijl heb en dat mijn rit naar werk een binnendoor weg is waarbij je veel moet stoppen en optrekken.
Op de snelweg is 5 l/100km met gemak haalbaar.
Als laatste heb ik nog iets vreemds. Normaal kun je bij een auto de ruitenwissers overeind zetten om zo bijv. de ruit schoon te maken. Echter bij de Clio kan dit niet omdat de motorkap te dicht over de armen van de ruitenwissers zit. Dit is niet echt een irritatie natuurlijk maar toch vreemd dat ze dit zo doen.
Kort samengevat:
Pluspunten:
- Mooi interieur
- Lekker vlot
- Stuurt erg licht
- Stuurbediening voor de radio
- 6 versnellingen
- Behoorlijk stil van binnen
Minpunten:
- Te weinig zijdelingse steun
- Misschien iets TE comfortabel afgesteld?
- Deurgrepen aan de binnenkant zitten te ver naar voren
TUSSENSTAND
- 59.800 km
Tijd voor een update.
De Clio is inmiddels bijna 2 jaar bij ons en tot op heden is het nog steeds een fijne auto.
Na de vorige review vond ik de Clio toch iets TE comfortabel worden. Met name in snel genomen bochten helde hij teveel over. Tevens stond hij gewoon te hoog op z'n wielen en dat ziet er nogal suf uit. Dus daarom heb ik hem door de Renault dealer een klein stukje laten verlagen. Het verschil is erg goed merkbaar ten opzichte van andere Clio's. Het is nog steeds geen bochtenridder maar het is wel een hele verbetering. Bovendien staat het ook nog eens een stuk beter.
De motor is ook nog erg fijn. Inhalen is geen enkel probleem en het is een heerlijke snelweg auto.
Vorig jaar over de autobahn eens de topsnelheid uitgeprobeerd: De teller gaf bijna 210 km/h aan en volgens de TomTom was het 193 km/h. Toch niet slecht voor een 1.5.
De in de vorige review genoemde turbo vertraging is een stuk minder geworden (maar nog steeds aanwezig).
Het gemiddelde verbruik zit nu rond de 5.9l/100km. Op de snelweg is met gemak onder de 5.5l/100km te komen, maar dit gemiddelde wordt vervolgens weer verpest zodra je de bebouwde kom in rijd.
Ik heb meerdere keren echt mijn best gedaan om een hele tank zo zuinig mogelijk te rijden (nooit boven de 3000 toeren komen en overal heel rustig gas geven), maar de fabrieksopgave is gewoon niet haalbaar.
De stoelen zijn nog steeds niet geweldig, ik krijg geen last van mijn rug o.i.d., maar de zijdelingse steun is gewoon veels te slecht.
De auto is vorig jaar ook voorzien van een Parrot carkit. Dit bleek een geweldige aankoop. Gewoon de telefoon in de broekzak laten en toch bereikbaar zijn. Het is geen duur apparaat, maar toch zie je dagelijks dure Audi's en Mercedessen rijden waarbij niet handsfree gebeld wordt. Zijn die mensen dan zulke krenten dat ze niet 200 euro extra neer kunnen leggen voor een fatsoenlijke carkit?
Vorig jaar had ik de eer dat ik met mijn Clio in de Autoweek mocht staan in het tevredenheidstrofee exemplaar. Helaas deed de Clio het niet erg goed in deze enquete.
Laatst vond mijn vriendin het handig om een stoepje mee te pakken waardoor de band kapot ging. Hierbij moest het reservewiel er even op. Deze zit echter onder de auto wat niet bepaald handig is. Je moet nogal moeilijk doen om deze (zonder smerig te worden) onder de auto vandaan te krijgen. Als het wiel daar onder de auto past, dan past het toch ook wel in een een bak onder de achterbakvloer? De vorige Clio had dat wel in elk geval.
Dan de problemen.
- Bij de 20.000 km beurt bleek de startmotor vol te lopen met diesel. Dit bleek echter een fabricage fout aan de brandstofretourleiding. Deze leiding en de startmotor zijn vervolgens vervangen onder garantie.
- Het (heerlijke) schuifdak dient om de zoveel tijd gesmeerd te worden. Na zoveel tijd gaat het mechanisme namelijk piepen als je hem open maakt.
- De laatste tijd heb ik last van piepende remmen. De auto gaat volgende week voor de 60.000 km beurt en dan zouden ze er naar kijken. Kan het komen omdat ik nooit echt hard rem?
- Een afdekplaatje bij de zonneklep kwam spontaan los. De dealer wilde het natuurlijk gelijk allemaal vervangen, maar op mijn verzoek (en dat van mijn portomonnee (eigen risico)) hebben ze het gewoon weer vast geplakt.
Geen echt grote problemen dus. Ik heb in elk geval niet met pech gestaan o.i.d..
Voorlopig rijd ik nog steeds met een grote glimlach. Op naar de volgende 60.000 km.
TUSSENSTAND 2
- 87.600 km
Tijd voor weer een tussenstand.
De Clio rijdt nog steeds erg goed.
Eerder dit jaar zijn wij met de Clio een weekend naar Engeland geweest. De wegen zijn daar een stuk slechter, waardoor de auto (vanwege de verlaging) wel erg stug aanvoelt. In Nederland is het echter goed te doen. Zonder de verlaging is hij gewoon te zweverig.
Op de terugweg van Duinkerken naar Nederland eens wat zuiniger gereden. In zo'n geval is 4.0l/100km haalbaar, maar dan kun je niet harder dan 90 km/h rijden. Zodra je boven de 100 komt wordt het toch al snel 4.6l/100km.
Vervolgens kom je weer binnen de bebouwde kom en dan zit het zo weer boven de 5.0l/100km.
De fabrieksopgave kun je dus beter met een korrel zout nemen.
Het enige probleem sinds de vorige update was de climate control. Ik had het idee dat deze niet goed werkte (het werd maar niet koel in de auto) Dus daarom heb ik de dealer laten kijken. Zij konden helaas niets vinden. Echter daarna deed de climate control het weer naar behoren.
Kortom: Nog steeds een geweldige auto.
Op naar de volgende 30.000 km.
EINDSTAND
- 126.000 km
Het einde is aangebroken van mijn tijd met deze auto.
Op 4 oktober heb ik de Clio teruggegeven aan de Lease maatschappij.
Positieve punten:
- Uiterlijk
In deze kleur, met deze velgen, met deze koplampen en met de verlaging vind ik het nog steeds een mooie verschijning.
- Motor
Ok, de 1.5 dCi 106 pk is misschien niet zo potent als de motoren van de concurrenten (Polo, Corsa, Ibiza), maar hij is stil, trillingsvrij en vooral erg vlot.
Je komt nooit tekort en met name inhalen is een feest.
De autobahn met 160 a 170 km/h is ook zeer goed te doen (met dank aan de 6e versnelling). Kom je daar boven dan wordt het wat instabiel.
- Interieur
De Dynamique S heeft naar mijn mening het mooiste interieur van de Clio III. Ook de Initiale en de ge-facelifte Clio III zijn minder mooi. Met name de gespoten dashboard delen i.c.m. de half lederen bekleding met witte stiksels zien er erg goed uit.
- Ruimte
Voor een auto in deze klasse is hij voorin vrij ruim. Kantekening is dat ik de versie had zonder keyless entry. Die versie beschikt niet over een stuur dat in diepte verstelbaar is. Dus voor de lange mensen: zorg dat je een Clio vind die dat wel heeft en je kan er makkelijk in.
Achterin is het allemaal wel wat krapper, maar als je de achterbank veel gebruikt zul je eerder voor de 5-deurs gaan denk ik.
- Cruise control
Goed voorbeeld van hoe het wel moet. De initiële inschakeling is wat vreemd (knop omzetten links naast het stuur).
Maar daarna kun je op de board computer zien op welke snelheid hij ingesteld staat en dat met intervallen van 2 km/h aanpassen. Bij andere merken kun je de ingestelde snelheid alleen zien op de snelheidsmeter en ook versnellen of vertrager gaat onhandig (knop lang ingedrukt houden).
Negatieve punten:
(Ja, die waren er ook)
- Enkele ergonomische missers
Bijv. de handgreep op de deur zit te ver naar voren. Het kost dus relatief veel kracht om de deuren te sluiten.
Tevens zit optie om de zijruit in één keer naar beneden te doen alleen aan de bestuurderskant en niet aan de bijrijderskant. Ik begrijp niet waarom hier op bezuinigd wordt.
- Verbruik
Ok, ik rij vrij vlot, maar alleen met erg veel moeite komt het gemiddelde onder de 5.0 liter/100 km. Als je veel stadskilometers maakt zul je eerder richting de 6.0 liter/100 km gaan.
Ik denk dat het vooral ook door het gewicht komt. Deze uitvoering weegt namelijk 1175 kg en dat is gewoon erg zwaar voor deze klasse.
- Radio
De standaard radio is qua geluid hooguit matig. De standaard meegeleverde speakers lijken net alsof ze gemaakt zijn van papier-maché. Het vervangen van deze speakers door andere maakt het ietsje beter, maar nog steeds niet geweldig. Schijnbaar is de deur gewoon geen goede klankkast.
Als je ze dus vervangt: stop er niet teveel geld in of doe het gelijk goed met een andere radio en een versterker.
- Onderstel
Het onderstel is fabrieksaf wat te zacht naar mijn mening, hij helt nogal veel over.
Na de verlaging was hij een stuk strakker, maar toen juist weer vaak te hard.
De veren waren dan ook vrij goedkoop.
Op de snelweg lag hij strak op de weg, maar met drempels was het gewoon oncomfortabel.
Mijn advies: Als je gaat verlagen, doe het dan gelijk goed. Kies een goed merk veren (Eibach bijv.) en vervang ook gelijk de schokbrekers.
Met een dubbel gevoel heb ik de Clio ingeleverd. Het is natuurlijk leuk om een nieuwe auto ervoor in de plaats te krijgen, maar ergens vond ik het toch ook jammer om hem daar zomaar achter te laten.
Het was een fijne auto, die mij nooit heeft laten staan.
Ik ben benieuwd aan wie ze de Clio weten te slijten. Hij is qua maandelijkse lasten namelijk relatief duur (wegenbelasting & verzekering) en ook niet zo zuinig als bijv. een Clio II 1.5 dCi.
De opvolger is een Honda Jazz Hybrid geworden, hier zal ik binnenkort ook een review van maken.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Renault Clio
