Polestar 2 Long Range Single Motor (2025) #3

| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand laatst | 3.500 km |
Eerste ervaringen Polestar 2
Na eerdere ervaringen met andere merken was het in december 2025 tijd om de auto op te halen (lease) waar al lange tijd mijn aandacht naar uitging: de Polestar 2. Eerst ter referentie mijn auto-ervaring (zowel privé als lease).
Particulier gekocht:
Volvo 850 station
Volvo V70
Peugeot 106 Sport (diverse modellen)
BMW 320d
Lease:
Renault Clio
Renault Mégane
Skoda Octavia station
Volkswagen ID4
Skoda Enyaq Sportline
Voor mij zijn eigenlijk vaak 2 dingen van wezenlijk belang: zitcomfort (ik ben 1.92m met lange benen) en bagageruimte (omdat ik vaak racefiets of mountainbike in de auto vervoer). Ik heb een klein gezin, met 1 zoontje van bijna 4 die in een kinderstoel achterin zit. Mijn vriendin is niet lang, dus voor haar maakt zitcomfort minder uit en ze maakt weinig zelf gebruik van de auto.
De Skoda Enyaq was een tijdelijke leaseauto in 2025 en die beviel eigenlijk heel goed. Veel ruimte in de auto, stoelen redelijk oké, maar ik miste wel enige beleving bij het rijden en ik stoorde me enorm aan het trage infotainment. Daarnaast bleek een Enyaq op lange termijn leasen ook behoorlijk prijzig, waardoor ik in de tweede helft van 2025 me oriënteerde op andere opties. Daarbij passeerden een aantal auto's de revue:
- Polestar 2
- BMW iX1 edrive20
- VW ID4 en ID7
- Tesla Model Y
- Volvo EX40
In alle modellen hierboven reed ik proef (soms meerdere keren). Daarbij vielen de BMW (hele fijne stoelen), Volvo (ook goede stoelen) en VW ID7 (goede stoelen en ruimte) uiteindelijk af door de relatief hoge leaseprijzen en/of bijtellingsbedragen. De Tesla Model Y vond ik teveel een computer op wielen met veel te korte zittingen en het nieuwe model vind ik matig.
De VW ID4 en Polestar 2 bleven uiteindelijk over als optie. Een keuze voor mij tussen ratio en emotie. De ID4 is op zich best oké, maar wel erg plastic, weinig beleving en tijdens het rijden valt me steeds op dat het enorm deint. De Polestar 2 was bij mij 'liefde op het eerste gezicht'. Ik vind, maar dat is persoonlijk, het nog steeds één van de mooiste auto's qua vormgeving. Het interieur is minimalistisch, maar niet té. Het materiaalgebruik is mooi en de stoelen zitten goed. Wat me tegenhield in eerste instantie was de ruimte binnenin. Zowel voor als achter is het wat krap en de bagageruimte houdt door gebrek aan hoogte niet over. Als je uit een Enyaq of ID4 komt lijkt het dak enorm op je af te komen en is de voorruit echt klein. Dat blijkt echter een kwestie van wennen. Voordeel hiervan is dat de Polestar 2 een soort cockpit lijkt. Dat draagt enorm bij aan de beleving van het rijden.
Kortom, na veel wikken en wegen, diverse extra proefritten in de Polestar 2 en uiteindelijk de zeer gunstige leaseprijs voor mij deed mij besluiten om toch voor het gevoel te gaan. De Polestar 2 (Single Motor Long Range met Prime Pack) staat nu ruim een maand op de oprit en ik deel dan ook, nadrukkelijk, de eerste ervaring. Ik zal hier geregeld updaten om vooral op het gebied van betrouwbaarheid en ervaring met de binnenruimte (er moeten nog vakanties komen) te reflecteren.
Comfort
Zoals ik al zei: de stoelen zitten voor mij goed. De extra verstelbare zitting is fijn voor mijn benen. Het stuur kan ver genoeg naar je toe en de stoel is goed in te stellen. Daarnaast helpt het mee dat ik een Climate pack heb waardoor er stuurverwarming op zit. Heel lekker tijdens deze extra koude dagen. Deze optie gebruik ik veel meer dan ik dacht. De Polestar is prettig afgeveerd en zit tussen sportief en comfort in. Ik vind het bijvoorbeeld veel prettiger rijden dan de ID4. Daar dragen wellicht ook de kleinere wielen aan bij, want helaas heb ik noodgedwongen een versie met 19 inch wielen (en daarmee met de afzichtelijke plastic wielkappen). Die wielkappen op de 19 inch wielen kunnen eigenlijk echt niet op een auto van meer dan 50.000 euro. Er was echter geen enkele auto op voorraad met een Pro pakket en ik wilde nog graag gebruik maken van de lagere bijtelling in 2025 (pas toen ik al besteld had bleek dat de bijtelling in 2026 maar heel licht omhoog ging).
Wat verder bijdraagt aan het comfort is de ver open klappende achterruit, waardoor inladen van grote spullen makkelijk gaat. De bagageruimte is niet heel hoog, maar toch kan er best veel in. Met de banken plat gaan mijn fietsen er bijvoorbeeld makkelijk in. De frunk gebruik ik ook best geregeld en is ideaal als je sportkleding kwijt moet (of oliebollen een tijdje in de auto moet opslaan).
Het interieur overall is van goede kwaliteit (voor zover je daar iets over kunt zeggen na zo'n korte tijd). Het voelt alsof de auto goed in elkaar zit, de materialen voelen mooi aan, het infotainment systeem is zeer intuïtief, de stembediening werkt perfect en alles werkt snel en makkelijk. Het is bij deze auto echt: instappen en gaan.
Minpunten in het comfort zijn er echter ook. Al vaak geschreven over de Polestar en nu ook zelf ervaren: ik vind dat de auto extreem beslaat. Bij kouder weer zoals nu komt er veel condens op de achterruiten. Dat krijg ik ook maar moeilijk weg, zeker als er extra mensen in de auto zitten. Dat heb ik bij vorige auto's nooit gehad. Daarnaast, en dit lijkt heel zeikerig, vind ik dat de ramen extreem langzaam omlaag gaan. Ik moet best vaak parkeergarages in en dan is het best irritant dat je raam zo traag gaat als je een kaartje uit een automaat moet halen. Maar goed, als dit je problemen zijn of punten waar je je aan stoort, dan is de auto voor de rest best oké denk ik.
Prestaties
Daar kan ik kort over zijn: top. De auto is meer dan voldoende snel, bochten neemt hij perfect en de achterwielaandrijving was leuk speelgoed in deze besneeuwde weken. Ik zou niet weten waarom je een Performance model zou willen, want die snelheid lijkt me nauwelijks bruikbaar. Qua verbruik is het lastig om een oordeel te geven deze maand, omdat het zo koud is. Bij 90% accu heb ik ongeveer een reëel bereik van 320-340 km. Ik ben benieuwd hoe dat in het voorjaar en de zomer is.
Betrouwbaarheid
Ik heb nu in 1 maand tijd al een paar keer het infotainmentsysteem moeten resetten. Dat gaat op zich heel vlot, 20sec de homeknop ingedrukt houden en het systeem herstart. Ik had 1 keer dat de audio heel blikkerig klonk wat na de reset was opgelost. Eenmaal kon Google de locatie niet goed vinden, ook opgelost na een reset. En eenmaal een ander probleem dat door de reset ook was opgelost. Ik vind dit voor een nieuwe auto wel wat veel, maar echt een probleem is het voor mij niet. Eerder een beetje irritant wanneer het gebeurt.
Verder geen gekke dingen. De auto start altijd, het laden gaat goed, de camera's werken zoals ze zouden moeten doen. Geen reden tot klagen op dat vlak.
Kosten
Het is een leaseauto, dus de kosten zijn er voor mij sowieso niet. Hier is ook nog niks over te zeggen door de korte duur van het gebruik.
Tussentijds oordeel
Ik twijfelde erg over de keuze voor een Polestar 2. Vooral vanwege de beperkte ruimte. Die lijkt me tot nu toe mee te vallen en op sommige vlakken ben ik inmiddels gewend (zoals de ruimte die wat meer op je af komt). Elke keer als ik instap heb ik zin om te gaan rijden. Ik vind het uiterlijk van de auto nog steeds heel mooi (echt tijdloos wat mij betreft) en de kleine punten van ergernis neem ik voorlief door het enorm prettige rijden. De mix van sportiviteit en comfort zijn voor mij perfect. De stoelen zijn top, waardoor ik ongemerkt uren achter elkaar kan rijden zonder enig probleem.
Ik zou de auto zo weer kiezen en ook aanraden aan mensen die een auto willen die in de lease niet extreem duur is, een goed afwerkingsniveau heeft en gewoon heel prettig rijdt. Ik blijf hier gedurende mijn leasetermijn updaten over de auto en hoop anderen te informeren over het gebruik van deze auto. Stel vooral je vragen als je nieuwsgierig bent naar mijn ervaringen met de Polestar 2.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Polestar 2 Standard Range Single Motor Plus 70 kWh | Adaptieve cruise control |
- 2024

Polestar 2 Long Range Single Motor Plus 82 kWh | Warmtepomp | 19 inch velgen | Panoramadak | Stuurwiel verwarmd
- 2024

Polestar 2 Long Range Single Motor 78 kWh | PANORAMADAK | harman/kardon
- 2023

Dubbeltest: Mercedes CLA niet in alles beter dan Polestar 2, als EV wel volwassener

Test: Polestar 2 - Achterwielaandrijving, grotere accu, meer efficiency

Populaire EV's Tesla Model Y, Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5 als occasion richting €25.000

MG S6 EV: bijna €12.000 duurder dan de S5 EV