Polestar 2 78kWh Single Motor (2021) #2
autoreview
Signalement
Uitvoering | 2 78kWh Single Motor |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2021 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
KM-stand laatst | 18.000 km |
Ik dus ook ja
- 2.100 km
Sinds kort in het bezit van een Polestar 2, Single Motor 78 kWh, in de kleur Thunder en voorzien van Pluspakket.
Aflevering in Beesd of “handover” zoals ze dat bij Polestar noemen is wel aardig. Wordt net wat meer werk van gemaakt en men neemt de tijd om alles met je door te nemen.
Maar een elektrische auto dus.
Waarom?
Hoewel benzine als brandstof nog is toegestaan wordt binnen ons bedrijf steeds meer aangestuurd op elektrisch rijden (BEV/PHEV). Al eens eerder in een plug-in (S60-T6) gereden maar daar krijg ik toch een beetje vlees noch vis gevoel bij. Wil niet hooghartig doen, is natuurlijk zeker een prima auto maar het is gewoon niet mijn ding. Uiteindelijk gekozen voor een BEV. Prettige bijkomstigheid is ook dat we al een 11 kWh laadpaal hebben voor de Renault Zoe.
Omdat ik niet zo van de SUV’s ben houdt het buiten Tesla en Kia EV6/Hyundai Ioniq 5 toch al snel op in de klasse waaruit wij kunnen kiezen. Qua efficiency is een Model 3 de beste keuze, kunnen we kort over zijn. Echter kan ik de Model 3 maar geen mooie auto vinden. En aangezien Kia/Hyundai op het gebied van range nou ook niet echt bakens verzetten heb ik gekozen voor de auto die ik het mooiste vind.
En dat is de Polestar 2 geworden, een model dat er vanuit elke hoek in mijn ogen goed uitziet.
Ik heb er nu 2000 km op zitten en zit op een verbruik van 19 kWh/100 km. Eerste 2 weken lagere temperaturen rond vriespunt in ochtend, afgelopen week wat hoger. Geen Tesla waarden maar 400 km is haalbaar deze tijd van het jaar. En daar kan ik prima mee uit de voeten.
Tot dusverre bevalt ie prima, met de 19” standaard wielen met iets hogere wang comfortabel te noemen. Natuurlijk voel je dat het een zware auto is maar het onderstel raakt nooit in de war.
Kleine oneffenheden worden redelijk goed weggefilterd, diepere kuilen daarentegen ontgaan je niet.
Ik merk dit bij meer BEV’s, zou beter moeten kunnen lijkt me.
De rust in de aandrijving geeft ook een hoge mate van comfort.
Met 2000 kg levert de 230 pk geen lanceerervaring op maar is de auto meer dan vlot genoeg en rijdt door het instant koppel heel soepel.
Zitpositie kan lekker laag en je zit dan behoorlijk ingebouwd. Moet je van houden, ik vind het wel prettig. Ik ben met 1,75m niet zo groot maar kan me voorstellen dat voor mensen >1,90m het lastig is om je benen voldoende ruimte in de breedte te kunnen geven.
Stoelen zijn oke, zijdelingse steun zitvlak kan beter. Zitting in elk geval minder hard dan in de Arteon.
De auto ligt stevig op de weg, je kunt er behoorlijk mee door een bocht maar sportief wil ik het niet noemen.
Gevoel in besturing is minimaal. Auto doet wat je vraagt maar geeft nooit aan wat hij ervan vindt. Je zou wellicht nog harder door een bocht kunnen maar zonder duidelijke feedback voelt dat onbehaaglijk. Maar mijn wilde haren ben ik allang verloren dus dit komt niet terug in minpuntjes 😉
Ik rijd met regeneratie op de middelste stand, vergelijkbaar met stevig afremmen op de motor. Misschien dat de zwaarste stand ooit nog wordt ingesteld maar vind ik nu niet prettig, remt veel te sterk af. Zal zeker kwestie van wennen zijn maar dat komt dan nog wel een keer.
Het gaspedaal werkt progressief. Je kunt er heel langzaam mee wegrijden en vervolgens toch rap versnellen, pluspuntje. Ook manoeuvreren op parkeerplaatsen verloopt hierdoor gladjes.
Of er nog dingen zijn die me minder bevallen?
Nauwelijks opbergruimte in de middentunnel, 2 bekerhouders waarvan er één onder de armsteun is een misser. Ook verder weinig vakjes waar je iets in kwijt kunt.
Paneel rond de versnellingspook is zwart glimmend plastic, dat blijft geen 4 jaar mooi vrees ik.
Onder in de auto veel hard plastic toegepast, doet afbreuk aan verder mooi interieur.
Weet niet precies waar de bekleding van is gemaakt maar op koude dagen voelen de stoelen erg koud aan als je instapt. En in de zomer zou dat wel eens omgekeerd kunnen zijn…
Inhoud kofferruimte is met 405 liter niet groot. Zeker tov de ruimte die ik in de Arteon had. Maar gelukkig weer wel een 5e deur, handig voor de hond.
Ondanks een paar minpuntjes denk ik dat ik mijn draai wel ga vinden in deze auto. Zomervakantie naar Frankrijk dit jaar zal iets anders gaan dan met een voorraad van 60 liter diesel achterin maar dat zien we dan wel weer.
Terug van la Dolce Vita
- 16.000 km
Op vakantie naar Italie, echter nu dus nu zonder een dieseltank van 66 liter die me voorheen moeiteloos in 1 keer naar ons vaste overnachtingshotel in Saronno bracht.
Dat zou nu dus anders worden 😉
Hoorde van een collega goede ervaringen met Ionity dus een pas van Plugsurfing die dit ook ondersteund aangevraagd. In Duitsland en Zwitserland is de dekking goed, in Italie wel een stuk minder. Daarom nog een account aangemaakt op JuicePass wat toegang geeft tot EnelX, de grootste aanbieder van Italie.
We zijn 25 juli vertrokken en 10 augustus teruggekomen en in totaal 3.400 km afgelegd zonder problemen. Waar ik minder bij stilstond is dat een fietsenrek met 2 fietsen behoorlijk het verbruik opstuwd. Mijn verbruik van 9.000 tot 13.000 km was gemiddeld 17,6 kWh/100 km. Met het fietsenrek en fietsen was dat 20-21 kWh/100 km. Heb niet op het scherpst van de “range-snede” gereden op de snelwegen, om de 250-300 km gestopt om te laden tot 350-400 km. Ben je dan zo’n 20 minuten mee kwijt bij de snelladers van Ionity.
Bij de EnelX laadstations met AC laders moet je wel het vermogen in de gaten houden. Ik stond de eerste keer bij een 43kW AC-lader die haperde en heeft best wel even geduurd voordat het tot me doordrong dat Polestar op max 11 kW AC kan laden… Met de DC laadstations werkt het perfect.
Ja, je bent wat langer onderweg maar regelmatig een stop geeft ook wel rust en je blijft lekker fit.
Het rijden met de Polestar bevalt me ook steeds beter. Het gemak en de rust waarmee alles gebeurd is echt ontspannend. Waar we misschien wel het meest genoten hebben is de mogelijkheid om de auto op afstand alvast te laten voorkoelen. 10 minuten en je stapt in een auto zonder naar adem te happen van de hitte, heerlijk!!
Correctie op review
- 18.000 km
In mijn laatse review noemde ik dat je met de Polestar max 11 kW AC kunt laden als reden dat het 43 kW laadpunt in Italie niet werkte.
Niet helemaal juist.
De Polestar kan max tot 35A laden. Bij 43kW is het amperage 64 A en dat is te hoog. Maar op een 22 kW laadpunt met 32 A moet het wel lukken
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties3
- Comfort4
- Kosten4
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Uitgelicht aanbod

Polestar 2 Long Range Single motor 78 kWh | Plus | Pilot | 19 Inch | ACC | 360 Camera | Stoel+Stuurverwarming | Dodehoekdetectie | Panoramadak
- 2022
- 2.843 km

Polestar 2 78kWh Longe Range Dual Motor Plus, Google Services, Harman/Kardon Premium geluidssysteem, Elektrisch verstelbare voorstoelen met geheugen, Vast glazen panoramadak, Park Assist voor + achter incl. camera, Elektrisch bedienbare achterklep met sensorsturing, Verwarmbare voorstoelen en stuurwiel
- 2022
- 10.279 km

Polestar 2 69 KWH
- 2022
- 12 km
Lees ook

Praktijkervaring Polestar 2: nieuw merk, nieuwe uitdagingen?

Test: Polestar 2 BST Edition 270

Zo ver komt de Polestar 2 Dual Motor in de praktijk

Zo ver komen EV's als je 130 km/h rijdt - deel 2

Waarom de Polestar 2 een echte Volvo is - Reportage Volvo XC40-Polestar 2
