Peugeot 5008 Allure 1.2 Hybrid 136 (2025)

Gebruikersreview

Peugeot 5008 Allure 1.2 Hybrid 136 (2025)

Uitvoering5008 Allure 1.2 Hybrid 136
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2026

Peugeot 5008 1.2 Hybride 136 Allure.

Na onverwachts voortijdig afscheid van onze Renault Grand Scenic moesten wij acuut op zoek naar een nieuwe auto voor ons gezin.

Aangezien wij met een groter gezin zijn hadden wij ons zoek criteria als volgt:
- Ruime 2e zit-rij waarbij de middelste passagier relatief goed kan zitten.
(geen naar achter uitstekende middenconsole en hoge midden tunnel)
- Een kofferbak waarin voldoende ruimte is voor 2 grote koffers.
- Een auto die (relatief) comfortabel geveerd is.
- Geen auto met een hogere kilometer stand

Een 3e zit-rij was voor ons geen must maar wel een handige extra.

Door onze criteria was ons zoek gebied niet heel ruim, ook niet op de occasion markt.
In eerste instantie stonden wij ook open voor een EV (Kia Ev5) maar die viel al direct af door de achterbank. Later in de zoektocht kwamen wij er ook op uit dat een Peugeot 500- plug-in hybride ook niet ging worden vanwege ons auto gebruik.

Omdat tijd ook een factor was kwamen uit op een Peugeot 5008 1.2 Hybride 136 Allure. Daarbij moet gezegd worden dat wij de nodige scepsis hadden over de aandrijving door de befaamde 1.2 Puretech motor.

Nu blijkt dat deze uit gebouwd in 2025 auto geleverd is met een nieuwe generatie 1.2 Puretech motor met ketting i.p.v. riem. Daarbij wordt er nu ook 8-jaars fabriek garantie gegeven vanuit de auto dealer.

Hierdoor was onze ergste twijfel weg genomen, al zal de tijd het leren of deze ketting ook niet gaat rekken (zie de VAG ketting...)

Daarbij waren wij ook niet direct overtuigd over het bemeten motor vermogen (136 Pk/100Kw) op een autogewicht van 1700 kg. Gelukkig is deze zorg grotendeels weggenomen bij de uitgebreide proefrit.
Het hybride systeem helpt vooral bij het optrekken waardoor je in stadsverkeer wel normaal met het verkeer mee komt. Nee het is geen strepentrekker of auto met sport aspiraties maar daar is deze auto ook niet voor bedoelt in onze optiek.

Dan nu de auto kon gelukkig snel geleverd worden waardoor wij deze auto gekocht hebben.
Daarbij moet vermeld worden dat deze auto uitgevoerd is met de zwevend instrumentarium & 19' inch wielen.

Nu hebben wij de auto sinds een week in ons bezit en echt kunnen gebruiken en vallen ons het volgende in positieve zin op:

- De auto is merkbaar stil op snelheid (op de rijksweg bij 100 km/u). Helaas geven de Michelin E-premacy banden wel een merkbaar rol geluid af. (zelf ben ik hierdoor ook geen fan van Michelin banden en gaat mijn persoonlijk voorkeur uit naar Continental of Goodyear banden)
- Het veel besproken kleine stuur geeft ons een relatief goed stuurgevoel op. (Ja iedereen heeft een mening over het kleine stuur wiel en daar is al genoeg over geschreven en wij staan in het positieve kamp)
- Ruimte in de auto is groter als wij voorheen gewend waren t.o.v. onze vorige auto.
- Mits de accu van hybride systeem voldoende opgeladen is de auto wel degelijk kleine afstanden (tot 2km) met een max van +/- 60 km/h volledig elektrisch kan rijden.
- Bij normaal rijgedrag het gecombineerde brandstof verbruik echt richting de 5.7l/100 km uitkomt (1 op 18) gaat wat toch weer een stukje zuiniger is dan onze vorige auto.
- Voor ons is de auto met normale bezetting prettig geveerd.
- Het mild hydride systeem laad alleen op tijdens recuperatief remmen, in eerste instantie vertraagd snel genoeg om de conventioneel remmen niet te hoeven gebruiken. Wel moet je er op alert zijn dat je bij het los laten van het gas pedaal de auto weer direct gaat vertragen.

Nu moeten ook de negatieve punten van de auto benoemd worden:
- Het is een mild hybride systeem waar de bestuurde geen invloed op heeft, hierdoor slaat de motor bij langzame snelheid voortduren af en aan onder de 60 km/u. De tijd zal leren of dit geen extra slijtage geeft
- Bij lage draaisnelheden van de aandrijflijn/ krukas (toerental) is er een lichte vibratie voelbaar in het stuurwiel.
- Zoals bij de positieve punten genoemd is het recuperatief remmen wel iets om alert op te zijn en kan onrustig rijden in de hand werken.
- Het infotainment systeem werkt redelijk vlot maar staat in het niet bij de Tesla & Android automative systemen. Wij kunnen er wel mee leven.
- ADAS blijft wel een puntje dat je voor iedere rit het menu in moet om de audio waarschuwing voor de snelheidslimiet uit te kunnen zetten. Echter dit is in heel Europa helaas verplicht en de auto kan hier niks aan doen.

Dit is onze eerste ervaring met de Peugeot 5008 1.2 Hybride 136 Allure, wij gaan het mee maken wat deze auto ons verder gaat brengen.

Wordt vervolgd in een volgende beoordeling.