Peugeot 307 Griffe 1.6 HDiF 16V 90pk (2006)
Uitvoering | 307 Griffe 1.6 HDiF 16V 90pk |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
15 november 2006 - de laatste dag dat dat nog mag van de leasemaatschappij - mijn nieuwe 307 Griffe opgehaald bij de dealer.
Omdat ik als voorloop auto al een half jaartje heb gereden in een 307 (ook diesel, 90pk) wist ik wat me ongeveer te wachten stond, alleen is het uitrustingsniveau van de Griffe een stuk beter.
Wat viel me gelijk positief op:
- (de geur van) het leren interieur
- het display waarop de parking distance control met streepjes en piepjes aangeeft of ik wel of niet op een paaltje zit
- de automatische verlichting, ruitenwisser, portiervergrendeling en iPod aansluiting.
Wat niet:
- de schakelaar voor de stoelverwarming kan je alleen op de tast vinden; of-ie aan staat of uit is niet duidelijk
- het volumeniveau van de iPod aansluiting is bijzonder laag, de radio moet op z’n hardst om een beetje muziek te kunnen laten horen
- de motor is nog zo lui als de pest; de voorloopauto klonk lekkerder en had meer vermogen terwijl daar dezelfde motor in zat.
De dealer heeft aangegeven dat je lekker door mag rijden zodat-ie goed ingereden wordt, ’als je maar niet met de toerenteller in het rood komt’. Dus dat doe ik dan maar!
Ik ga de komende tijd zoveel mogelijk inrijden en kom dan met een update.
[Update 26 januari 2007, 4800 km]
Nog steeds rijdt de auto niet zo lekker als de voorloopauto. De diesel maakt een hoop herrie en ik ga er daarom ook mee langs bij de dealer. Hij trekt ook minder lekker op.
De versnellingsbak is niet soepel. Als ik na te wachten voor een stoplicht ’m in de eerste versnelling wil zetten geeft dit soms moeilijkheden en wil hij’m niet pakken. Erg irritant!
De ruitewisser lijkt ook een eigen wil te hebben. In de 206 had ik ook een regensensor en daar werkte dat probleemloos. Hier gaat de ruitewisser vaak door terwijl ik hem uit heb gezet.
De toetsen van de cruisecontrole zijn ook niet lekker, soms reageert deze pas een paar seconden nadat ik heb gedrukt. Erg irritant.
De boordcomputer geeft ook consequent een verkeerd verbruik aan. Ik rij ca. 900 km op een volle tank maar na aftanken staat-ie altijd op 700.
[Update 21 februari 2007, 5600 km]
Gisteren naar de dealer geweest ivm de problemen met het vermogen, de herrie, de koppeling en de cruisecontrol.
En wat is de uitkomst: de cruisecontrol is kapot en wordt vervangen. Alle andere problemen, tja ik moet gewoon wachten tot 10.000 km, dan wordt het vanzelf beter...
Het vervelende is dat al je argumenten (’De voorloopauto was ook een 307 HDi van 90 PK en die maakte geen herrie’) weerlegd worden. Ze hebben alles nagemeten en gecontroleerd en niets kunnen vinden...
Op naar de 10.000 dus... Getver!
Update 23 mei 2008
Ik heb sinds 17 mei een Audi A4. Ik mocht ivm een nieuwe functie/coulance de Peugeot inleveren bij 37.500 kilometers.
Mijn eindoordeel:
- de ’herrie’ is met de tijd steeds minder geworden en viel me niet zo meer op
- het weggedrag, zeker bij zijwind, is slecht: ik moest met 2 handen rijden
- de leren stoelen zaten voortreffelijk, zeker icm stoelverwarming een aanrader.
Wat heb ik geleerd:
- neem een sterkere motor
- neem nooit diesel met pompverstuivers
- wees niet te ongeduldig.
Ik zal snel een eerste A4 impressie plaatsen.
Een eigenaardigheid: in het menu kan je de achterklep vergrendelen. En dat houdt dus ook in dat-ie niet meer opengaat totdat je in het menu de achterklep ontgrendeld. Niet echt handig.