Peugeot 208 Active 1.4 e-HDi (2012)
Uitvoering | 208 Active 1.4 e-HDi |
Versnellingen | 5, Semi Automaat |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Fijne auto maar verbruik valt tegen
Heerlijk rijdende auto, comfortabel en redelijk stil met een goede wegligging. Met name dankzij de wegligging (en het regelmatige gebruik op de duitse autobahn) verlang je alleen wel naar meer vermogen. De opgegeven topsnelheid, 165, wordt altijd wel gehaald en zelfs meer dan dat, hoogst gemeten snelheid (volgens TomTom) was zelfs 180 maar dat was uiteraard wel bergaf wind mee.
Bij regelmatig snelweg gebruik wordt het wel erg moeilijk om boven de 1 op 20 te komen, gemiddeld zit ik nu op een verbruik van 1 op 19.7
Update maar weinig nieuws
Inmiddels ruim 11000 km gereden zonder enige problemen en/of storingen.
De automaat blijft wennen maar heeft (nipt) toch de voorkeur boven een handgeschakelde auto. Mijn enige echte irritatie met deze automaat is het nemen van rotondes. Doordat je (ik in ieder geval) met weinig gas op de rotonde rijdt, schakelt hij te vroeg naar een hogere versnelling. Bij het verlaten van de rotonde zit hij daardoor in de verkeerde versnelling en komt hij te traag op gang.
Verder begrijp ik niet waarom geen 6-versnellingen automaat is gemonteerd (die wel in de 1.6 e-HDi zit), volgens mij zou dit aanzienlijk schelen in het brandstofverbruik.
Wegligging is prima, ook bij hogere snelheden, alleen maken de winterbanden dan duidelijk meer lawaai dan de zomerbanden.
Het (gebrek aan) vermogen begint te wennen en als ik eerlijk ben zijn de prestaties ten opzichte van het vermogen gewoon goed. Met optrekken is hij snel genoeg en kom je gewoon goed mee met de rest van het verkeer. Op de snelweg ziet je al vlug op de 150 zonder dat je de indruk krijgt dat hij daarvoor heel veel moeite moet doen. De opgegeven topsnelheid van 165 haalt hij altijd (maar duurt uiteraard wel wat langer). Bijna altijd haalt hij 170 (echte "tomtom" kilometers)en bij heel gunstige omstandigheden ruim meer.
De uitrusting is prima en heeft alles wat ik persé op en auto wil. Cruisecontrol, climatecontrol en een armsteun. De verwarming is ook met het huidige weer goed en de auto is redelijk snel op temperatuur. De radio / speakers zijn voor normaal gebruik goed.
Wel heb ik een beetje spijt geen navigatie te hebben genomen, nu heb ik een heel mooi groot scherm in het dashboard waar echter niet zoveel mee gedaan kan worden. Achteraf inbouwen van navigatie is echter volgens mij niet mogelijk.
Het verbruik van de auto blijft mij toch tegenvallen. Hoewel met bovenstaande wellicht een andere indruk ontstaat, heb ik een rustige rijstijl en ben ik geen racemonster. In Nederland houd ik mij gewoon aan de maximum snelheden en probeer zoveel mogelijk op de cruisecontrol te rijden. Alleen in Duitsland rijdt ik, daar waar mogelijk, op topsnelheid.
Overigens heb ik daarbij één onhebbelijkheidje van de cruisecontrol geconstateerd. Als je de cruisecontrol op bijvoorbeeld 175 zet schakelt hij na een paar kilometer uit of schakelt hij zelfs helemaal niet in.
Zijn er meer 208-rijders die dit hebben of ben ik de enige "idioot" die de cruisecontrole op deze manier gebruikt?
Al met al nog steeds een auto waar ik enorm blij mee ben.
Einde 208 1.4 E-Hdi
Vandaag mijn auto ingeleverd en zijn opvolger in ontvangst genomen.
Afgelopen periode is probleemloos geweest en ben ik niet één keer naar de garage geweest voor problemen.
De diesel is naar mijn gevoel wel soepeler geworden naarmate de kilometers vorderden maar ja het blijft 68pk. Voor stadsverkeer en buitenwegen prima maar op de snelweg komt hij toch wel wat tekort (een korte invoegstrook werd ik in ieder geval niet blij van)
De automaat blijf ik een dubbel gevoel aan over houden, met gewoon rijden, optrekken en versnellen deed hij zijn werk prima maar bij aanrijden op rotondes en kruisingen en op het laatste moment weer optrekken ging hij regelmatig de mist in waardoor je in een verkeerde versnelling de rotonde opkwam. Niet prettig als je even snel wil tussenvoegen.
Al met al wel een heerlijke auto waar ik met veel plezier aan zal blijven terugdenken.