Peugeot 106 XS 1.4i (1996)
Uitvoering | 106 XS 1.4i |
Bouwjaar | 1996 |
Jaar van aanschaf | 2025 |
een 106 van de sloop
Daar was ik dan, aan het werk bij een sloperij. op een brakke koude maandag begint de dag zoals gewoonlijk, een bakje koffie pakken uit de kantine en naar mijn werkplek in de voorraad ruimte van de sloperij. Een paar weken geleden was mijn geliefde nissan micra k11 aangreden door een bestuurder die mij niet had zien rijden, deze was dus nu bij een schadeherstel bedrijf om door de verzekering geïnspecteerd te worden. En ik zit zonder auto met het uitzicht op het starten van een andere baan in sneek over 3 weken. terwijl ik mijn koffie drink zie ik in de bedrijfsvoorraad een paar nieuwe ingekochte sloop autos verschijnen, waaronder een rode 96 Peugeot 106 met een geldige apk. ik heb altijd al goede dingen gehoord over de Peugeot 106. dus ben ik in mijn pauze het terrein op gelopen opzoek naar die 106, en ja hoor daar staat hij, boven op een Peugeot 206sw. De 106 ziet er nog best wel netjes uit op wat missende blanke lak en wat deukjes na, ik loop er naartoe en bekijk de dorpels op zoek naar roest maar zie niks bijzonders, ik open de deur en zie het de nette binnenkant op wat schimmel na. de sleutel zit in het contact dus probeer ik hem te starten maar had niet door dat deze auto startblokkering heeft in de vorm van een keypad dus slaat de auto niet aan maar dus vraag ik aan 1 van mijn collega's of die de auto van de sw wil plukken zodat ik hem op de grond kan bekijken. hij valt bijna van de 206 sw af maar gelukkig ging het net goed, ik zie de keypad en hoor van een collega die de auto op het terrein heeft gezet wat de code is. voor dat de auto wordt gestart check ik de olie en zie dat er heel weinig op de peil stok zit. gelukkig vind ik in de loods nog een fles met een bodempje 5w40 en gooi die maar in de motor (alle olie is beter als geen olie) en start de auto en hij loopt gelukkig prima en naar verdere inspectie is de auto bijna helemaal roest vrij! .
al met al koop ik de auto voor 250 euro nadat ik er achter kwam dat hij naar de sloop gereden was met een lekke koppakking, de olie liep langzaam uit het blok en de vorige eigenaar had besloten de koppaking niet te laten vervangen. ik heb door iemand van de 106.nl 106/saxo community de koppaking, kopbouten, timing riem, spanner, waterpomp, kvs olie oliefilter, en thermostaat laten vervangen.
na een maand de auto gebruikt te hebben kan ik zeggen dat er veel dingen zijn die Peugeot beter heeft gedaan dan nissan zoals de torsie veer achteras en de bobine in plaats van de verdeler. hij rijd comfortable en heeft aardig wat pit door de 75 pk tu3. ik vind het nu al moeilijk deze auto weg te doen zodra de micra weer gerepareerd is.
Shout out naar 106.nl en de 106/saxo community voor alle hulp en informatie