Opel Zafira 1.6 CDTI 134pk Innovation (2017)

Opel Zafira
Opel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel ZafiraOpel Zafira

UitvoeringZafira 1.6 CDTI 134pk Innovation
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2017

Eerste indrukken

De betrouwbare Zafira B heb ik met spijt overgelaten aan de Opel dealer, voornamelijk wegens economische redenen heb ik uitgekeken voor een nieuwe ruimte wagen.
De C4 (grand)picasso en de uit productie genomen peugeot 5008 waren de grootste concurrenten voor de gefacelifte Zafira. Uiteindelijk deed de dealer zijn best door de Zaf B hoog te waarderen en de omruilprijs maakte het verschil om uiteindelijk bij een betaalbare Duitse automerk te blijven.
De functionaliteit en de hogere zithouding geven iedere keer de doorslag bij het kiezen van het model. Alleen vind ik het jammer dat de passagierszetel niet meer kan geplooid worden zodat bij deze Zafira C er wat minder functionaliteit is.
Het is een Innovation 1,6 CDTI 99kW versie geworden. Ik heb proefgereden met een 1,4 T 120 pk, maar deze is duidelijk ondergemoteriseerd. Ik hou van aandrijvingen met een hoog koppel en rij dus veel in eco mode.
Waar de 1kW minder dan de bij de Zafira Tourer (100kW) gebleven is , is mij een raadsel ? Ik denk omwille van emissie toestanden.
De levering was 1,5 weken vertraagd, besteld op 1dec 16 geleverd op 17 feb 2017.
De opties zijn :
- agr stoelen
- afneembare trekhaak
- driver assistance pack met o.a. bots detectie
- flexibele mat voor de laadruimte
- reserve wiel
Geen led met afl functie, dit is een zeer dure optie. Bij de Zaf Tourer meldt men klachten over de lichtopbrengst, bij de Zaf C vind ik de verlichting uitstekend.
Geen navigatie wegens te duur, mijn 10 jaar oude TOM TOM is stukken beter en 10x goedkoper.
Geen 3 de zetelrij, de kids zijn het huis uit.

De eerste rij indruk was eerder gelaten, ik vond de motor wat loom maar HEEL STIL. De auto is zacht afgeveerd en samen met de zetels is het rijden zeer comfortabel.
Na enkele ritten had ik door dat de aandrijving wel koppel en power heeft, maar door zijn stille werking me dit niet zo opviel.
Ik had ook wat moeite met de afmetingen, deze is wat breder/langer en hoger dan mijn vorige.
Vanaf 1300 tr/min versnelt ie volt, in vergelijking met de vorige 1,9 cdti (120pk) is de aandrijving stiller en vlotter.
Zo kan ik op het viaduct van Gentbrugge 90 km/h aanhouden in 6de versnelling en daarna vlot schakelvrij versnellen naar + 120 km/h en dat voor een 1,7 Ton wegende auto. Met de Zaf B was dit niet mogelijk.
De motor draait zo een 2150 tr/min bij echte-GPS 120 km/h in de 6de versnelling. Het verbruik is dan 5,0 a 5,6 l/100 km.
Er is een grote afwijking op de snelheidsmeter: 126 km/h op de digitale teller is GPS gemeten pas 120 km/h.

Tot op heden zijn er praktisch geen problemen te melden, enkel de infotaiment valt uit. Zonder enige reden, na enkele seconden start het systeem weer op.
De anti botswaarschuwing: ik heb ondertussen meer valse waarschuwingen dan echte mogen horen.
De lane assistent werkt goed en dit vind ik nuttig.

Bij de gefacelifte uitvoering is het dashbord vernieuwd en dat valt mee. Bij rechtstreeks zonlicht zijn de leds van de temp. en brandstofmeter niet meer leesbaar.

Het verbruik :
dit is lager dan bij de Zaf B 1,9 cdti ( 6,0 a 6,5 l/100km) gemiddeld volgens de BD over de 7100 km is dit 5,6 l/100 km wat een zeer mooi verbruikscijfer is. Met dezelfde tankinhoud kan ik 100 a 150 km langer rijden.
Nog geen melding van Ad Bleu, bij levering heb ik nog 1 liter in de blauwe tank kunnen bijvullen.

Wegens de korte gebruiksperiode heb ik voor de betrouwbaarheid 3 sterren aangeklikt, het is afwachten wat het wordt.

update

Ondertussen 11k verder, waaronder een vakantietrip naar Oostenrijk.
De fluisterdiesel sleurt de 1800 kg zware kist vlotjes de Alpen over, zonder enige problemen.
Verbruik was gemiddeld 5,5 l/100km over bijna 3000 km.
Autobahn snelheden van 140 a 160 km/h, een prima reiswagen.

Ondertussen de eerste problemen opgemerkt :
- een jankende airco, dit euvel is gekend bij Opel Duitsland. Het betreft het expansievat van de koel installatie. Het janken komt hoorbaar het interieur binnen.
- het regelmatige uitvallen - voor 1 a 2 sec.- van de display in het midden.
- het regelmatig uitvallen , ook voor 1 a 2 sec van de display met de digi snelheidsmeter en boordcomputer.
Deze displays worden dan zwart zonder enige aanduiding, de foutjes doen zich onafhankelijk van elkaar voor.
Deze 3 foutjes zal ik melden bij de eerste service.

Ad blue : een melding op 9000 km, gevuld aan een service station , dit ging zonder problemen.

Ondertussen vastgesteld dat ondanks zijn grotere buitenmaten tov de Zaf B , er binnenin niet meer ruimte is. Dit komt door de bredere zijstijlen, de meer hellende voorruit, .... .

eerste onderhoudsbeurt

Geen nieuwe ervaringen tov de vorige verslagen.
Voor een service A naar de garage geweest, ook enkele opmerkingen ivm een jankende airco, de displays die uitvallen en de te grote afwijking van de snelheidsmeter.

Er is praktisch nihil olieverbruik, het brandstofverbruik is gemiddeld 5.6 l/100 km op boordcomputer.
Ad bleu eens om de 7000 km zie ik een waarschuwing nog 1800 km te rijden. Er kan dan zo een 5 l in het blauwe reservoir.
De fabriekbanden die erop liggen, mn Contiental Ecocontact 5 zijn goed, vooral goed rijgedrag bij regenweer.

De dealer kan de snelheidsafwijking niet aanpassen.
Ik kan met bij deze koudere temperaturen niet de opmerking van een huilende airco maken, ik zal dus de eerste warmere dag afwachten. Volgens een Duits forum is er een compatibiteitsprobleem tussen een expansieklep en het gebruikte gas, dit probleem is dus on hold.

Het tijdelijk uitvallen van de schermen, zowel het radio scherm en de digitale scherm met snelheidsaanduiding. Hier ook geen oplossing, er is een waarborg case geopend.
Ik dien bij een fout een foto/film te nemen van het voorval.
Hoe ik dit zal doen weet ik niet, al rijdend dan nog !
De dealer heeft Opel gecontacteerd voor deze problemen, bij Opel zou dit euvel niet gekend zijn.
Dit wordt vervolgd.

De prijs van de A beurt valt mee, 162 Euro.

verder rijden

Even een update van de van/busje/break.
Ondertussen heb ik een foto van het uitvallen van de display kunnen nemen en deze naar de dealer gestuurd. Ik mocht de wagen binnenbrengen, maar ik zal het laten nazien bij een volgende onderhoudsbeurt. Tijdens de vakantie tocht naar het zuiden, viel de display net uit op de ring in Parijs, Murphy ... .
De radio valt niet meer uit.

De gejank van de airco is nog aanwezig, mijn ervaring is dat het in feite niet de compressor noch de aandrijving is. Het zijn de kleppen die luchtstroom regelen die blijkbaar via een opening lucht doorlaten en zo een huilend geluid maken. Indien de luchtregeling niet op 'auto' staat en de stroom via de voorruit of via de voeten komt is geen gehuil. De stand 'naar de bestuurder' is lawaaierig. Dit dien ik nog te melden aan de dealer.

Zoals eerder vermeld hebben we onlangs een lange rit naar en van het zuiden gemaakt, 2600 km in het totaal.
Verbruik, bij meestal 130 a 140 km/h op de teller en met airco: 5.7 l/100 km.
De omstandigheden waren autowegen, secundaire Spaanse wegen met heuvels/bergen, temp. niet onder de 30 C.
De zithouding is prima, 12 uren rijden met wat korte stops waren geen probleem voor mijn lichaam.

Bij hevig remmen of scherp bochtenwerk duikt de voortrein diep neer.

Verder geen bijzonderheden meer te melden.

2de onderhoudsbeurt

KM stand : 58400 , het wijzigen van de km stand in het invulkader is niet mogelijk.
Eigenlijk geen nieuwigheden te melden met deze update.
Het gemiddelde verbruik is gedaald naar 5.5 l /100 km over de laatste 7500 km.

Het zwart worden van de display en het uitvallen van de radio is nog niet opgelost. Ik dien te wagen een dag in de garage te laten voor een zg. update. Ik betwijfel ten zeerste of dit software matig kan opgelost worden, volgens mij is het eerder hardware, Een vervangwagen wordt me niet gratis aangeboden, wat niet zo commercieel overkomt.
Ik wacht nog even tot de lente of de zomer dan kan ik de wagen een dagje in de garage laten.

Deze beurt was voor het verversen/vervangen van olie/filters/.... .
De slijtage aan banden vooraan was aanzienlijk, wegens ' cupping' van het paar achteraan heb ik de achterste naar voor laten monteren en omgekeerd.

Wordt vervolgd.

een update

Eigenlijk geen nieuwigheden te melden met deze update.
Het gemiddelde verbruik is gedaald naar 5.5 l /100 km over de laatste 7500 km.

Deze beurt was voor het verversen/vervangen van olie/filters/.... .

Wordt vervolgd.

update na 88,000 km

Dit jaar zijn er geen problemen geweest. Het is een stille en aangename reisgenoot en zeer functionele wagen voor het vervoer van kleine en grotere spullen.
Ik vind dat de verlichting intensiteit erop achteruit gaat, k denk van uit te kijken voor nieuwe lampen.
De eerder gemelde problemen van de zwarte display en de radio die terug opstart komen minder voor.
De jankende airco is nog aanwezig, door deze niet in ' auto' te laten draaien is er minder last, de dealer kent geen oplossing.
De Conti fabrieksbanden zijn gewisseld van achter voor.
Een onderhoudsbeurt zonder enige problemen.

Het verbruik schommel is gemiddeld 5.6 l/100km., ad bleu verbruik is ongeveer 1 L/1000 km.

We gaan ermee door.

100,000 km update

De ervaringen na bijna 4 jaar met deze auto zijn overwegend positief te noemen.
De eerder vermelde problemen zijn eruit geraakt, het heeft enige tijd geduurd.
In juli 2020 heeft een 40 tonner de auto een ferme duw gegeven, hierdoor ging ie zowat 1 m opzij. Er was aanzienlijke schade achteraan links en rechts. k ben er met de schrik vanaf geraakt, enkel blikschade. Zo een 5000 Euro herstellingskosten.
Terwijl de wagen een week in de carrossie afdeling stond is er een update uitgevoerd om het uitvallen van het scherm van zowel de BC als van de radio display op te lossen. Dit is succesvol geweest.
De jankende airco is ook van de baan, ik denk dat het hier ging om een overdruk ventiel die openging. Na 4 jaar zal de druk in het systeem nu ok zijn.
Na 94 k km heb ik de gasklep en de egr klep gereinigd, met wat youtube instructies ging dat vlot. De egr klep was niet zo vervuild, de gasklep en erachter was er meer vervuiling. Ook de retourleiding van uitlaatgassen die juist na de gasklep zit wat aardig dicht. Een 'vettig' preventief werkje, bij onderhoud in de garages wordt dit blijkbaar nooit uitgevoerd. Enkel wanneer het zaakje volledig dicht zit, wordt er ingegrepen.

Onlangs zijn de 4 remblokken vervangen, volgens de garage zijn de meeste blokjes aan vervanging toe tss. 50 a 60 k km. Ik rij veel op de auto- en landelijke wegen en niet veel in stad.
Ook de 4 Ecocontact 5 van Conti zijn vervangen , Ecocontact 6 erop. Het is nog afwachten of deze ook een ton gaan doen.
De levensduur van de Eco5 's is voor mij een record, na een V/A wissel weliswaar.
Bij de vorige Zaf B, waren de Michelins Energy na 70 k eraf.

Verder geen problemen te melden, verbruik valt mee gem. 5,5 l/100km., geen olie - of koelwater verbruik.
Nu ik wat renovaties aan het huis uitvoer en de dochters verhuizen en ook verbouwen wordt de laadruimte enorm gewaardeerd.

Er zijn nogal wat berichten op het 'net' ivm de ketting die uitrekt en zich nadrukkelijk laat horen.
k hoop dat deze het nog 100 k of meer doet, een vriend van mij heeft er 250k opzitten met dezelfde motor in een bestelwagen.