Opel Vectra Stationwagon 1.6i GL Plus (1997)
Uitvoering | Vectra Stationwagon 1.6i GL Plus |
Bouwjaar | 1997 |
Jaar van aanschaf | 2001 |
Nadat mijn vorige vectra 1600cc 75pk aan vervanging toe was.
Deze draaide nog op 3 cilinders het ik besloten om terug voor een vectra te gaan.
Deze keer wel een break.
Na vele testen te lezen, zou dit een toch zeer vlotte en snelle 1600cc (100pk) auto zijn.
De break was wel niet de grootste in zijn klasse, maar ik vond het ook een zeer mooie wagen.
Ik heb deze wagen van een handelaar gekocht. Het is een directiewagen geweest.
Wij hebben wel lang moeten zoeken een break in 1600cc te vinden. De meeste waren 5 deurs of 4 deurs.
De kleur was ook niet altijd even mooi (champagnekleur of purper).
Toen ik deze wagen zal staan met zijn groen kleur (Mica green) was ik verkocht.
Na een proefrit te maken waren we verkocht.
De wagen heeft niet veel opties;
Elektrisch verwarmde en bediende spiegels en elektrische bediende ramen vooraan, trekhaak. Geen airco wat ik na een jaar al mis en geen schuifdak wat ik voordien wel had.
Ik rij nu al 5 jaar me deze auto. Ik heb ook een Toyota corolla 2.0D van 1995, maar die kan niet tippen aan het rijplezier van de Vectra.
Ik heb wel heel wat defecten gehad (vooral het eerste jaar). Maar nu rij ik al 4 jaar met nagenoeg enkel normale slijtage.
binnen garantietermijn van 1 jaar (auto was toen 4 jaar oud)
Na eerste proefrit was mij wel opgevallen dat het dak rammelde.
De verkoper beweerde dat de antenne los gekomen was.
Na enkele maanden blijkt dat de metalen latten onder het dak rammelde.(=garantie)
Na enkele kilometers na aankoop gedaan te hebben, gaat het lampje van de motor branden. Circulatieklep blijft hangen. Maar lost zichzelf op (waarschijnlijk lang stilgestaan)
Op 80000 km geeft de motor tijdens het rijden de geest. Distributieriem geknapt.
Alle kleppen krom + aluminiumblok + nokkenas gescheurd.
Na rondvraag en op aanraden van de garage,zou de riem om de 60.000km moeten worden vervangen.
Ik laat deze nu zelfs vervangen om de 40.000km. Dit kost mij incl. groot onderhoud 200 euro in een kleine garage.
Auto na 1 maand hestelt onder garantie+ gratis vervangwagen.
Olieverbruik tot hiertoe blijft 1/2 liter per 2000km.
Als je vraagt hoe dit komt. ’Ze hebben daar allemaal last van’
Enkel als ik lange afstanden doe (België Oostenrijk) verbruik ik geen druppel olie.
Roestvorming aan achterste slotenvanger. (garantie)
Display werkte niet bij aankoop.(werd na eerste beurt gratis vervangen)
defecte na garantie/
remcircuit lekte en hersteld 300 euro
2x uitlaat vervangen (normaal voor een benzine)
om de 40.000km nieuwe banden (normaal met sportive rijstijl)
na 150.000km begint de auto hier en daar te rammelen.
Na even zoeken vinden we al 3 oorzaken.
-hitteplaat uitlaatcollector zit los (opnieuw gelast 0 euro)
-rubbers van stabilisatiestang achter versleten (10 euro)
-stangetjes vooraan ophanging vervangen (55 euro)
radiator lekte na 160.000 een klein beetje, zelf vervangen 62 euro
remschijven na 170.000 vervangen + nieuw remblokken, zelf vervangen 150 euro
oliedop boven zat los bij -20°C 15 euro
Nu na 185.000km heeft de auto bij nat weer het probleem dat deze soms inhoud.
Het zou waarschijnlijk liggen aan de bougiekabels (het nieuwe besteld 80euro)
Ook als ik heel traag rij kraakt de auto achteraan.
Dit nadat ik het rammelen van de stabilisatiestang heb verholpen.
besluit: Van het rijgedrag ben ik zeer tevreden, maar hij begint na 160.000km toch wel hier en daar kleine mankementje te vertonen. Zolang ik de auto zelf kan maken, of mijn garage direct kan tonen wat zij moeten vervangen, blijft nog te doen.
Deze motor (1600 16V0is weg veel betrouwbaarder dan de vorige 1600i.
Daar ik ook een Toyota heb, waar buiten de waterpomp nog nooit iets gemankeerd heeft, ben ik het aan het overwegen om de volgende een Avensis te kopen of mischien toch een Vectra 2.2Diesel omdat deze toch wel overal beter uit de testen komt.