Opel Insignia Sports Tourer 1.6 Turbo Cosmo (2011)

autoreview

Opel Insignia Sports Tourer
Opel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Ecoflex Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel Insignia Sports TourerOpel InsigniaOpel InsigniaOpel InsigniaOpel InsigniaOpel Insignia interieurOpel InsigniaOpel InsigniaOpel InsigniaOpel InsigniaOpel InsigniaOpel InsigniaOpel InsigniaOpel Insignia

Signalement

UitvoeringInsignia Sports Tourer 1.6 Turbo Cosmo
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand bij aanschaf500 km
KM-stand laatst77.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Keuzeredenen en eerste indrukken

  • 560 km

Als vervanging voor mijn vorige auto van de zaak (Renault Grand Scenic Dynamique, D-labels mogen niet meer) begon ik de leuke zoektocht naar een nieuwe. Bedrijfsvereisten waren: benzine, maximaal C label, stevig leasebedrag. Hiermee was de keuze enorm.

Na een tijdje de ruimtewagen te hebben gereden, viel mijn oog nu toch wel weer op een auto met meer uitstraling. Uiteindelijk bleven vier auto's over: de Audi A4 avant, de VW Passat variant, de Opel Insignia en de Volvo v70. Mercedes C, BMW 3 etc. waren ofwel te klein of hadden in verhouding binnen onze klasse weinig toeters en bellen. De Volvo v70 lijkt een buitenbeentje, maar kon vanwege een actiemodel meedoen in de eindstrijd. Het leek erop dat dit op een bijbetaling uitkwam, maar als de auto me in ruimte en luxe had kunnen overtuigen had ik dit wellicht gedaan. De verkoper wekte echter behoorlijke aversie op, en binnenin was de ruimte toch een tegenvaller: aan de buitenkant verwacht je een balzaal, dat was dus niet zo. Hij was in de kofferbak uiteraard ruimer dan de andere kandidaten, maar in de passagiersruimte vond je dit niet echt enorm terug. Viel dus toch af vanwege het prijsverschil. Proefrijden dan maar in de andere drie.

De Audi A4 reed enorm lekker, maar was vooral achterin met twee kids van 10 en 8 veel te krap. Exit dus, de VW en Opel waren in de praktijk qua ruimte geschikter.

Beide auto's reden prettig, en de nieuwe gerestylede Passat vond ik mooier dan zijn voorganger. Van binnen vond ik hem echter minder mooi, de Opel oogt nieuwer en luxer. Ergo: de Opel werd het eventueel later aan te vullen met een dakkoffer mochten we tijdens vakanties ruimte te kort komen tov de Renault Grand Scenic.

Door de C-label benzine eis was de 1.6 Turbo de hoogst haalbare, tijdens de proefrit bleek het alom genoemde turbogat aanwezig, maar niet te storend.

Uiteindelijk dus gekozen voor deze motor, de cosmo versie en elektrische stoelen (met verwarming etc) en dvd-nav. 800.

Na aflevering bleek dat het turbogat lang niet zo "schokkend" was als tijdens de proefrit. Zouden ze wat verbeterd hebben aan het systeem? Moet haast wel, want de motor is nog steeds erg soepel en verbazingwekkend rap voor een 1.6. Hij geeft je het gevoel dat je bij elke snelheid soepel en snel kunt doortrekken, en dat is ook zo op één voorwaarde: kom je onder de ca 2100 toeren dan heeft hij de trekkracht van mijn vorige renault, en is het afwachten tot de motor erboven komt. In de praktijk geen probleem.

Hij veert natuurlijk minder Frans, dat is even wennen, maar het rijplezier is vele malen groter. Met de getinte ramen, Cosmostandaard 18 inch lichtmetaal (5 dubbelspaaks) en dubbele pijpjes ziet hij er super uit.

Minpuntjes zijn te overzien:
* Het 220V contact bij de achterbank zit los, daar ga ik nog voor terug.
* Ook vertelt de handleiding over SAP (bluetooth met extra simfuncties) wat niet in mijn opelmenu DVD 800 zichtbaar is. ook nog maar even navragen.
* Auto lijkt wel een slokje te lusten.

Pluspunten: * geweldig soepele motor op niet te laag toerental. Bevalt super, en geeft veel rijplezier.
*De afwerkingen met hout en beige halfleren bekleding zien er super uit, een echte aanrader om te bekijken als je de auto overweegt.
*automatische achterklep en in/uitklapbare spiegels van afstand.
*De styling van binnen: dashboard, doorlopende accenten van voorzijde in de deuren, ziet er supermooi uit.

Kortom: ben er erg blij mee, heb het gevoel een klasse-auto te rijden. De eerste Opel die ik eigenlijk geen Opel vindt: en hij overtuigt me elke dag.

Nog steeds een verrassing om te rijden

  • 2.800 km

inmiddels heb ik diverse langere rijkswegritten en stadstrips achter de rug. De soepele 1.6 turbomotor verrast me nog steeds aangenaam na de vorige 2liter renault scenic ( boven 2200 toeren, dat wel). Ik las laatst ergens dat de motor soms een tikje inhoudt (kwart seconde ofzo) bij comstante snelheid, en heb dat gevoel ook. Heel incidenteel, niet gevaarlijk, wel opvallend.....
De dvd800 leest prima nu mijn telefoon simcard, was een kwestie van instelling op de telefoon, puzzelde ik zelf uit: die moet wel sim als nummerlijst ingesteld hebben, niet de telefoon.
De stem van de navigatie vind ik nog wel storend, een mevrouw die elke r als een g uitspreekt ( rechtdoorg, naag de A vieg), daar hadden ze wel iets anders mogen kiezen. Bluetooth werkt helder, goed geluid, beter dan in de renault.
Lastig is de plaats van de 12v aansluitingen voor bijv. Dvd set. :ze zitten op plekken als onder de armsteun (kan de steun niet goed dicht) of bij de bestuurder ( niet handig voor achterin). 220v achterin biedt uitkomst, maar levert wel een omvormer op die plek inneemt.

Kortom: vergeleken met mijn vorige scenic wat minder practisch ( geen verrassing, dat kan renault als geen ander) maar enorm veel meer rijdersplezier.

Afscheid...

  • 77.000 km

Zo. Met inmiddels 5 jaar op de teller tijd voor vervanging. De auto is me uitstekend bevallen, maar zijn opvolger wordt geen insignia. De reden? De motoren en het daarmee samenhangende prijsniveau in de eigendoms-lease maakt hem simpelweg onaantrekkelijk. Inkrimpen in luxe was vanwege teruggeschroefd budget geen verrassing, toch erg content met de nieuwe keus. Was hij volgend jaar een inruil toe, dan had ik zeker de nieuwe insignia afgewacht. Nu tch na een vergelijking tussen Skoda, Bmw 2 serie, volkswagen passat en diverse andere merken (waaronder mercedes c klasse en audi!) gekozen voor.....de pasat station (variant). Volgende week meer, dinsdag haal ik m af.

7,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (6)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.