Opel Corsa 1.3 CDTi Essentia (2006)
| Uitvoering | Corsa 1.3 CDTi Essentia |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2006 |
| Jaar van aanschaf | 2006 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Als pas afgestudeerd broekventje, heb je niet te veel eisen te stellen als je juist gaat werken en ik was dan ook hartstikke blij dat ik een nieuwe leasewagen kreeg. In mijn geval ’maar’ een Opel Corsa. In de wetenschap dat dit een aanloopwagen is en de nieuwe wagen reeds is besteld (een Skoda Superb), kan ik er zeker vrede mee nemen. Aangezien ik vooral korte afstanden afleg, is de kilometerteller voorlopig blijven hangen bij 15 000 kilometer.
De uitvoering van mijn wagen is de kleinste diesel: de van Fiat afkomstige 1.3 CDTI met hier en daar wat tierlantijntjes zoals een manuele airco en metallic lak. Het is niet meteen luxepaard, maar wel geschikt om de dagelijkse verkeersjungle te trotseren. Zoals verwacht is de auto geen snelheidsduivel, maar de hernemingen zijn wel zonder meer vlot te noemen. Je kan probleemloos invoegen in het verkeer, maar een andere auto voorbij steken op een tweevaksbaan is een hachelijke onderneming. Niettemin is de Corsa een vinnig autootje, maar heeft het zeker niet de allures van een racebolide. Van nature uit is Opels op één na kleinste kindje een stadsauto en de Corsa rijdt dan ook probleemloos mee in zijn natuurlijke habitat. Op de snelweg is hij eerder een rechterbaanspecialist. Wat de auto ontbeert in prestaties, compenseert hij wel in zuinigheid: met een gemiddeld verbruik van vijf liter op honderd kilometer is hij extra vriendelijk voor de portefeuille aan de pomp. Toch geen onbelangrijk detail in deze dure tijden.
Op het gebied van rijcomfort is de auto degelijk te noemen. De zetels zitten wel vrij hard en je zit er dan ook meer op dan dat je erin ligt zoals bij bijvoorbeeld de fauteuils van de Franse wagens. Aangezien ik voornamelijk korte afstanden doe, heb ik hiermee nog geen problemen mee ondervonden, maar bij langere afstanden kan een afspraakje met de ruggenkraker soms wenselijk zijn. Deze eigenschap wordt gedeeld door de ophanging die ook tamelijk hard is. De Corsa maakt er geen geheim van dat het niet tuk is op oneffenheden op de weg. Die worden namelijk zonder pardoes aan de bestuurder doorgegeven, waardoor het rijcomfort soms onvoldoende is op wegen in mindere staat.
Het interieur van de wagen is sober, maar wel erg overzichtelijk. In één oogopslag kan je alle functies van de wagen bedienen en de middenconsole is bovendien erg intuïtief. Alle functies laten zich met sprekend gemak bedienen en het is duidelijk dat de ingenieurs bij Opel hebben nagedacht over de ergonomie, want daar is werkelijk niks op aan te merken. De kwaliteit van de afwerking is in orde, hoewel je natuurlijk niet de kwaliteitsafwerking van een premiumauto mag verwachten. Op het vlak van ruimte is de Corsa niet bepaald gezegend met een overvloed aan ruimte, maar de beschikbare ruimte wordt wel goed verdeeld. De koffer is klein, maar kan moeiteloos ettelijke boodschappentassen herbergen. Bij de achterzetels is het niet bepaald gezellig toeven als volwassene, maar voor korte ritten kan je er wel plaatsnemen. Voor kleine kinderen zal de achterbank minder problematisch zijn.
Als je de Opel Corsa in één woord moet omschrijven, is het degelijk. Het wagentje heeft geen uitgesproken minpunten, maar heeft door zijn haast gezichtsloze uitstraling ook geen grote positieve punten ten opzichte van z’n directe concurrenten. Als je op zoek bent naar rijplezier, kan je beter een grote bocht om de Corsa maken, maar om je van punt a naar punt b te brengen op korte afstanden, is deze auto zeker geen verkeerde keuze. Dat bewijzen de verkoopscijfers elke maand opnieuw.
Het enige probleem waarmee ik totnogtoe kampte, was een softwareprobleem met de roetfilter. Het was een fabricagefout van het model waarvan de auto mee deel uitmaakte, maar dat werd zonder al te veel problemen opgelost bij de dealer. Voor de rest rijdt de auto pico bello.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Opel Corsa

Opel Corsa

Noé (22) kocht als eerste auto meteen een hot hatch, deze Peugeot 206 GTI. Mooie score!

Hyundai-CEO: ’Globalisering is helemaal over’

Op de foto’s zie je niet dat deze keurige Volkswagen Corrado al 439.000 km op de klok heeft