Opel Corsa 1.2-16V Enjoy (2008)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Corsa 1.2-16V Enjoy |
---|---|
Versnellingen | 5, Semi Automaat |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
KM-stand bij aanschaf | 10 km |
KM-stand laatst | 110.000 km |
ERVARINGEN
- 110.000 km
Na 8 jaar en 150.000 km begon onze Astra G steeds meer technische klachtjes te vertonen en stegen de onderhoudskosten. Toen de Opel dealer begin 2008 ook nog eens een aantrekkelijke inruilwaarde bood, besloten we om over te stappen op de Corsa D. Waarom geen nieuwe Astra? Omdat de nieuwe Corsa een volwassen gezinsauto is, op de bagageruimte na van binnen net zo ruim is als de oude Astra en ook zeker zo goed rijdt, terwijl een nieuwe Astra heel wat prijziger is dan een Corsa. Na een levertijd van 10 weken konden we eind mei 2008 de nieuwe Corsa ophalen. De impressies tot nu toe:
Exterieur
Wat me in eerste instantie niet gelijk was opgevallen is het feit dat de nieuwere Corsa’s (ik denk geleverd vanaf ongeveer maart 2008) geen stootstrips op de portieren hebben. Dat is jammer, want de stootstrippen zagen er op zich best mooi uit en zonder stootstrippen is de kans op kleine deukjes op parkeerplaatsen uiteraard veel groter. Een andere verandering bij de Enjoy is bovendien dat de wieldoppen ook veranderd zijn en er naar mijn smaak nu veel beter uit zien.
Uitrusting
De Enjoy is al best compleet, maar daarbij hebben we nog gekozen voor airco (toch wel een beetje een ‘must’), mistlampen voor, elektrisch verstelbare spiegels en het technic pakket (boordcomputer en cruise control). De cruise control maakt het rijden op snelwegen en rustige buitenwegen echt heel comfortabel en helpt om zuinig te rijden.
Interieur
Wij hebben gekozen voor een blauw interieur wat erg mooi combineert met de “Air Blue” lichtblauw metallic lak van de auto. We hebben geen moment spijt van deze keuze gehad en het geeft het interieur een frisse en nette uitstraling en het is minder saai dan het gebruikelijke zwart/grijze interieur. De stoelen zijn stevig en geven erg veel steun; heel wat beter dan de stoelen die we gewend waren uit de Astra. Aangezien de vering van de auto ook aan de stugge kant is moet ik wel zeggen dat je iedere oneffenheid in de weg ook goed kunt voelen.
De zitruimte in de Corsa is zowel voor als achter ruim te noemen; zeker vergelijkbaar met de Astra G. Met mijn lengte van 1,86 m kan ik zonder veel problemen ‘achter mijzelf zitten’, terwijl ook mijn vrouw met haar lengte van 1,55 m dankzij het verstelbare stuur en de in hoogte verstelbare bestuurdersstoel comfortabel achter het stuur zit.
Niet een Opel-optie maar wel erg aan te raden is de armsteun van Unirust die ik inmiddels heb ingebouwd. De armsteun wordt op maat geleverd en is heel eenvoudig met vier schroeven zelf te monteren.
Dat de Corsa minder bagageruimte heeft dan een Astra weet je uiteraard voordat je de auto koopt. Wij lossen dit op door een dakkoffer op de auto te plaatsen voor die enkele keer dat we veel bagage bij ons hebben. Voor een weekendje weg met ons gezin (1 kind) is alleen de bagageruimte voldoende.
Het handschoenkastje is aan de kleine kant, maar omdat er onder de bijrijderstoel nog een laatje zit kunnen we onze spullen toch wel kwijt. Wat ook helpt is dat de armsteun een behoorlijke bergruimte heeft waar je als bestuurder lekker makkelijk bij kunt. Voorin zijn er genoeg mogelijkheden om een flesje of beker neer te zetten, maar na het installeren van de armsteun is er voor de passagiers helaas geen bekerhouder meer. Daar moet ik dus nog iets op verzinnen….
Bij de 3-deurs versie wordt regelmatig opgemerkt dat het zicht naar achteren te beperkt is. De 5-deurs versie heeft dit probleem zeker niet; het zicht rondom is uitstekend. Wat me bij de allereerste proefrit onmiddellijk opviel is dat de lichte metaalkleurige strook die vanaf het middenconsole omhoog loopt en boven op het dashboard een boog maakt, reflecteert in het voorraam. Ik heb deze klacht al vaker gelezen, dus het is een bekend ‘probleem’. In de praktijk is het mijn ervaring dat het geen echt probleem is, omdat het heel snel went. Inmiddels zie ik het echt niet meer en ik heb er zeker geen last van.
Over reflectie gesproken: De Easytronic heeft een metaalkleurige voet rondom de pook. Het komt soms voor dat de zon daar precies op schijnt (ook al door het grote voorraam) waardoor het hinderlijk reflecteert in het gezicht van de bestuurder of bijrijder. Toch wel een minpuntje.
Onhandig
Over het algemeen is de bediening van alle knoppen prettig, maar er zijn een paar onhandigheidjes (of het ligt aan mij dat ik zo onhandig ben….):
- De bediening van de verlichting zit op een onhandige plaats. Om te kunnen zien wat je doet moet je je hoofd echt naar links-onder bewegen, wat tijdens het rijden niet altijd even veilig is. Dit euvel had de Astra trouwens ook al, dus kennelijk is dit meer een Opel-probleem.
- Een tweede onhandigheid in de bediening is dat de knop op de radio/CD-speler identiek is aan de bedieningsknop van de ventilatie en dat deze knoppen ook vlak onder elkaar zitten. Het is me al overkomen dat ik het volume harder zette terwijl ik zonder te kijken de ventilator een tandje hoger wilde zetten…
- Ten slotte is het mij al een paar keer gebeurd dat ik bij het afstellen van de ventilatie opening op het middenconsole per ongeluk de centrale deurvergrendeling of de alarmlichten heb ingeschakeld. Je hebt de neiging om je hand tegen het console te houden terwijl je met je duim de ventilator afstelt, maar daar zitten dus de andere knoppen.
Prestaties
Ondanks dat ik veel heb gelezen over ‘matige’ motorprestaties van de benzine motoren ben ik zelf echt alleen maar positief over de soepele 1.2 16V motor. De motor heeft een verbazingwekkend groot toerenbereik. Als je rustig rijdt klinkt hij bijna als een dieseltje, maar heeft genoeg pit om mee te komen in het verkeer. Zolang de auto nog geen 3000 km heeft gereden probeer ik niet boven de 3500 toeren te komen en dat is in principe ook meer dan genoeg. Wat me nog het meest verbaasde is het rustige motorgeluid bij hogere snelheden. Als je normaal rijdt schakelt de Easytronic pas bij 80 km/u naar de vijfde versnelling. Als je steviger accelereert (bijvoorbeeld om de snelweg op te komen) is dat pas bij 100 km/u. Eerder hoeft ook niet; bij 120 op de snelweg draait de motor nog maar 3100 toeren (!), waardoor hij heel stil is (eigenlijk hoor je alleen de banden en de wind). Mijn Astra met 1.6 motor had daar 3800 toeren voor nodig met het bijbehorende geluid….
Benzineverbruik is ook beter dan de Astra, maar niet zo zuinig als geadverteerd. Afwisselend binnen en buiten de bebouwde kom haal ik zonder problemen een gemiddelde van 1 op 16, maar bij veel rijden binnen de bebouwde kom is het gemiddelde eerder 1 op 14. Bij 80 km/u is het momentane verbruik volgens de boordcomputer ongeveer 1 op 20. Bij 100 km/u is het momentane verbruik ongeveer 1 op 18.
Easytronic
Eigenlijk heb ik voor Easytronic gekozen omdat mijn vrouw binnenkort haar rijbewijs hoopt te halen en ik het voor haar niet al te moeilijk wilde maken. Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend en ik begrijp eigenlijk niet waarom niet meer mensen zo relaxed willen rijden. Het systeem schakelt over het algemeen heel soepel en op het moment dat je het ook verwacht. Alleen bij het wegrijden met een koude motor blijft hij wat lang in de eerste versnelling hangen, maar met 1 klein tikje naar voren gaat de versnelling een stapje hoger. Daarna zet je hem weer op automaat (tikje naar links) en je rijdt verder zonder problemen. Wil je wat vlotter accelereren, dan trap je het gas wat dieper in, de Easytronic schakelt even terug en je gaat vlot vooruit. Easytronic combineert de voordelen van een gewone automaat (gemak, comfort) zonder de gebruikelijke nadelen (zware versnellingsbak, hoger verbruik, duur). In de Easytronic zit dezelfde versnellingsbak als in een handgeschakelde auto en in feite is Easytronic zelfs wat zuiniger dan een handgeschakelde auto omdat de computer efficiënter schakelt dan de menselijke bestuurder. Voor de Easytronic betaalden we ongeveer 900 Euro extra, wat voor een automaat echt niet veel is.
Update 7.250 km:
Inmiddels zijn we met de auto op vakantie geweest.
De bagageruimte is ons meegevallen. Voor drie personen paste eigenlijk alle bagage, op 1 tas na, gewoon achter in de kofferbak. Die ene extra tas paste nog achter de bestuurdersstoel, dus een dakkoffer was niet nodig. We hadden geen tent of campeerspullen bij ons, want dan heb je uiteraard wel meer ruimte nodig.
Ook op langere afstanden rijdt de auto prettig en comfortabel en geven de stoelen goede steun. Hogere snelheden op de Duitse autobahn zijn ook geen probleem, maar omdat het benzineverbruik dan ook vlot omhoog gaat ben ik onder de 130 gebleven. Over de hele vakantie, inclusief airco, veel bergwegen en haarspeldbochtjes was het verbruik gemiddels 6,5 liter per 100 km. De prestaties van de 1.2 liter motor op deze bergweggetjes zijn zeker voldoende, vooral als de motor wat op toeren mag blijven. Wat dat betreft lijkt de Easytronic precies aan te voelen wat nodig is en schakelt hij steeds op het goede moment, zodat je bij het klimmen voldoende toeren maakt en bij het afdalen ook weer afremt op de motor. Ik krijg steeds meer waardering voor de Easytronic !!
Update 18.000 km:
Ik ben absoluut geen audio-freak maar het geluid uit de speakers van de Corsa valt me toch eigenlijk wel flink tegen. Ook de mogelijkheid om met Bass en Treble de toonregeling aan te passen biedt geen oplossing; de speakers zijn gewoon van inferieure kwaliteit. Zowel de lagere bastonen als de hoge frequenties worden niet goed doorgegeven, waardoor het geluid altijd wat dof en levenloos aan doet. En juist omdat ik geen audio-freak ben, ga ik er ook geen honderden Euros aan uit geven om betere speakers te installeren...
Update 110.000 km:
De laatste tijd was het vrij rustig wat technische problemen betreft. Rond de 70.000 km begaf het verstelmechanisme van de gordel het. Een paar maanden nadat de dealer dit had verholpen liep het mechanisme weer helemaal vast... Maar verder was het zoals gezegd vrij rustig. Ik begon eindelijk wat meer vertrouwen in mijn Opeltje te krijgen. Totdat ik vorige week flink wat roest aantrof onder de motorkap. Bij een Opel van nog geen 5 jaar oud. Opel doet momenteel erg zijn best om te promoten dat zij Duits rijden betaalbaar maken, maar het is mij ondertussen wel duidelijk waar de kosten zijn bespaard!
PROBLEMEN - KACHELMOTOR
- 29.700 km
Een klachtje dat ik wel vaker heb gelezen is dat het ventilatiesysteem in stand 1 soms lijkt aan te lopen. Een beetje een soort geluid alsof er een krekel in zit. Als je de ventilator heel even in een hogere stand zet en daarna weer op 1 is het geluid meestal weer weg en blijft het ook weer even weg.
Omdat het steeds terugkerende bijgeluid van de ventilator toch wel storend was ben ik na ruim 5.000 km terug gegaan naar de garage. Daar werd geconcludeerd dat de kachelmotor vervangen moest worden. Dat werd onder garantie gedaan (half uurtje werk), maar al gauw bleek dat het bijgeluid toch niet helemaal was verdwenen. Uiteindelijk bij 11.000 km weer terug gegaan om de kachelmotor opnieuw te laten vervangen. Twee dagen later was het geluid van de kachelmotor erger dan ooit tevoren! De dealer werd zelf inmiddels ook een beetje radeloos en heeft overleg gehad met Opel Nederland. Hierop kregen zij het advies om voorlopig even te wachten. Het is bij Opel bekend dat de kachelmotoren van de Corsa D problemen geven en Opel zegt te werken aan een verbeterde kachelmotor van een andere leverancier. Die zou binnen 5 tot 6 weken beschikbaar zijn, maar inmiddels zijn we ruim 6 maanden verder en nog steeds geen zicht op een oplossing! Het goede nieuws is dat de bijgeluiden inmiddels geleidelijk vanzelf verdwenen lijken te zijn, maar toch blijf ik de dealer vragen om een verbeterde kachelmotor; het probleem zit hem in de lagers en dat komt de levensduur vast niet ten goede... De lokale dealer heeft nog minstens vijf andere klanten met hetzelfde probleem en heeft beloofd het ding te vervangen zodra het nieuwe type beschikbaar is.
Augustus 2009: De verbeterde kachelmotor is eindelijk beschikbaar! Ik moet toegeven dat de bijgeluiden de laatste tijd vrijwel helemaal verdwenen zijn, maar ik vermoed toch dat de lagers te lijden hebben gehad, dus toch maar laten vervangen en.... twee dagen later zijn alle bijgeluiden weer terug! De nieuwe kachelmotor is dus geen verbetering en mijn vertrouwen in Opel is inmiddels gedaald tot onder het vriespunt... Voorlopig laat ik de kachelmotor lekker zitten; vervangen heeft immers toch geen zin en ik hoop dat de storende ratelgeluiden na een tijdje weer vanzelf verdwijnen.
PROBLEMEN - KRAKENDE DEUREN
- 23.160 km
Na de eerste 7.000 km begon het portier aan de zijde van de bestuurder te kraken. Eerst nog subtiel, maar het leek steeds wat meer te worden. Sindsdien is het kraken van tijd tot tijd vrijwel verdwenen en af en toe komt het weer even terug. Geen idee waar het aan ligt. Het stoort me nog niet echt, maar een jonge auto als deze zou toch helemaal niet moeten kraken...
Gezien het feit dat werkzaamheden van de dealer vaak weer leiden tot nieuwe problemen (zie problemen met koplampen) heb ik maar besloten om het subtiele gekraak verder te negeren...
PROBLEMEN - LAMPJE VERVANGEN...
- 28.700 km
Een lampje vervangen zou geen probleem moeten zijn, maar bij de Corsa D kan het toch wel tot de nodige hoofdpijn leiden....
Ten eerste al het feit dat het lampje van de linker koplamp het al bij 18.000 km begaf. Geprobeerd om het lampje zelf te vervangen, maar vervolgens kreeg ik het klepje van de lamp-unit niet meer dicht, dus maar weer naar de dealer.
Nadat de dealer het klepje had geplaatst bleek even later de hoogte-afstelling van de linker koplamp het niet meer te doen. Weer terug naar de garage; het motortje dat voor de afstelling zorgt kapot bleek kapot te zijn. Is uiteraard ook onder garantie vervangen.
Binnen drie maanden begaf het lampje van de linker koplamp het opnieuw! Tijdens het vervangen van het lampje merkte ik bovendien dat de complete lampunit half los zat. De Motorhuis-dealer had de unit er de vorige keer uit gehaald om het motortje voor de lamp-verstelling te vervangen en heeft de unit kennelijk niet goed vast gezet. Ik vermoed dat dat ook de oorzaak is dat het lampje het zo snel weer heeft begeven; de unit heeft flink liggen rammelen. Maar weer terug gegaan naar de dealer waar de unit is vast gezet. Bovendien kreeg ik het klepje van de unit er zelf niet meer op, dus ook dat door de dealer laten doen....
Bij 28.700 km gloeilamp van de rechter koplamp kapot. Hoewel het instructieboekje suggereert dat je dat zelf kan vervangen is er geen beginnen aan. Bovendien deugt er niets van de afstelling van beide koplampen, dus beide lampjes (de linker uit voorzorg) laten vervangen en opnieuw afgesteld.
PROBLEMEN - LOSSE SCHROEFJES...
- 23.160 km
Na ongeveer 18.000 km hoorde ik een rammel in de achterklep als ik de klep een beetje snel open of dicht deed. Terug naar de dealer gegaan, waar een losse schroef achter de bekleding werd gevonden. De schroef bleek spontaan los gekomen te zijn en is uiteraard weer vast gezet.
Tegen de tijd dat de auto aan haar eerste beurt toe was (ongeveer 22.000 km) viel het mij op dat de voorbumper aan de linkerkant niet helemaal goed aansloot aan de carrosserie; hij stak bijna een halve centimeter uit. Bovendien bleek dat ik de rand van de bumper wat heen en weer kon bewegen terwijl hij aan de rechterkant gewoon goed vast zat. Aan de binnenkant van het spatbord bleek een schroefje te ontbreken. Tijdens de beurt het schroefje weer laten plaatsen. De kans bestaat dat de dealer bij een eerder bezoek de bumber heeft los gehad om bij de lampunit te komen, waarna hij niet goed is vast gezet, maar dat wordt uiteraard niet toegegeven.....
PROBLEMEN - KAPOTTE SLANGEN CARTERONLUCHTING
- 36.600 km
Alweer een vervelende klacht in mijn auto van net anderhalf jaar oud (35.500 km)! Als ik met draaiende motor stil sta (stoplicht of file) komt er een doordringende benzinelucht in de auto. Oorzaak bleek een scheurtje in een leiding van de carterventilatie te zijn. Dit is onder garantie verholpen, maar er gaat wel weer een sterretje van de betrouwbaarheid af!
En bij 36.600 km, twee weken later, is het weer raak! Precies dezelfde klacht. Een andere flexibele slang van de carteronluchting heeft het begeven. Over de hele lengte van de slang is hij open gebarsten en bedekt met een vieze 'sludge' waardoor de slang kennelijk verstopt raakte. Ook deze slang is onder garantie vervangen. Helaas kan ik geen sterren voor betrouwbaarheid meer weg halen....
PROBLEMEN - ROEST ONDER DE MOTORKAP
- 110.000 km
Op internet kwam ik toevallig wat verhalen en foto's tegen van Corsa D rijders die bij hun 3 of 4 jaar oude auto roest aantroffen aan de binnenkant van de motorkap, helemaal vooraan bij de neus. Voor de zekerheid heb ik ook maar even gekeken en inderdaad - over bijna de volle breedte van de motorkap zaten er roestblaren. Als je het niet weet zie je het makkelijk over het hoofd, maar even op de blaar drukken en je duwt er zo een gaatje in. En dat bij een auto van nog geen 5 jaar oud! Uiteraard gelijk bij de dealer langs gegaan. Die leek het probleem niet te kennen en moest eerst overleggen met Opel NL. Die reageerden onmiddellijk met het antwoord dat de motorkap onder garantie vervangen moest worden. Het probleem is bij Opel NL kennelijk maar al te bekend.... Volgende week dus weer met mijn Corsaatje naar de dealer, dit keer voor een nieuwe motorkap.
Advies aan alle Corsa D eigenaren is dus duidelijk: controleer voor de zekerheid even je motorkap op roest. Is je auto dealer-onderhouden dan zal Opel NL er niet lang over na hoeven denken en je motorkap onder garantie vervangen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.