Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI 110pk Innovation (2016)

Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI 110pk Innovation (2016)

UitvoeringAstra Sports Tourer 1.6 CDTI 110pk Innovation
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2016

Eerste rit

• 60 km

Nadat ik een week geleden een telefoontje kreeg van de dealer dat mijn nieuwe Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTi 110 pk in Innovation binnen was gekomen, toch maar eens gaan kijken bij de dealer. Nog nooit eerder een auto besteld zonder proefrit, maar puur afgegaan op de positieve testervaringen van Nederlandse en Duitse autobladen. Ook de kleur was een gok, want 'deep sky blue' had ik niet in het echt gezien in combinatie met de Sports Tourer. Het is tevens mijn eerste leaseauto, na jarenlang steeds met tweedehands leaseauto's veel zakelijk onderweg te zijn geweest werd het nu echt tijd om zelf te gaan leasen.
Eerst nog gekeken naar een Skoda Octavia als occasionlease (met 14% bijtelling), maar zelfs tweedehands kwam deze duurder uit in de lease. Toen toch maar de gok genomen met de Opel Astra.
Vandaag de auto opgehaald en door de dealer keurig afgeleverd inclusief uitleg over Opel On-star. Jammer is dat de display van mijn Samsung telefoon niet toonbaar is op de display in de auto. Dit is alleen voorbehouden aan Apple via Apple Car Play, wel een misser bij een introductie.
De dealer zei wel dat mogelijk bij een eerste beurt er nieuwe software zou worden geladen waardoor ook Android wordt ondersteund. Even afwachten dus.

Met de dealer samen aangemeld bij Opel On-Star. Al snel kwam de mail binnen op On-Star te activeren. Ben benieuwd hoe vaak ik dit ga gebruiken.
Na de uitvoerige uitleg de eerste km's gemaakt naar huis.
Stoelen zitten prima, geven voldoende steun. Meteen viel onder het rijden iets meer bandengeruis op bij de achterwielen ten opzichte van mijn vorige auto, een Passat Variant uit 2008. Schakelen met de zesbak gaat prima en trefzeker, wel moeten de remmen nog 'ingeremd' worden.

Daarna een korte rit gemaakt met de hele familie. En dan blijken vijf personen (3 volwassenen en 2 grote pubers) er prima in te passen. Nagenoeg vergelijkbaar met de Passat, die toch echt veel binnenruimte had! Bovendien had de Passat bij de achterbank op de vloer in het midden een 'bult', de Astra heeft dat nagenoeg niet.
Met vijf personen trekt de 110 pk motor nog zeker prima door, wel is het zaak boven de 1.500 toeren te blijven. Op de snelweg 130 km/h is de Astra lekker stil en ligt prima op de weg, zal ook met 225 - 17 inch banden te maken hebben die op deze Innovation uitvoering zitten. Persoonlijk is het veergedrag comfortabeler dan de Passat die toch wat harder en stugger geveerd was.
Koppeling telefoon met Bluetooth verliep wel snel, evenals de navigatie die snel ingevoerd kan worden en ook een mooie duidelijke display heeft. Wifi nog niet geactiveerd, wil ik even de tijd voor nemen.

Ook de buurt kwam natuurlijk even kijken en algemeen vindt men deze Astra Sports Tourer echt een mooie auto.
Morgen maar eens even in het infotainment systeem duiken, is zelfs een aparte handleiding voor.

Eerste 1.000 km aangetikt

Na ruim 1.000 km in een week tijd, kan ik wat beter mijn oordeel vellen over de nieuwe Astra Sports Tourer. Veercomfort is prima, soms tegen het Franse comfort aan, echt een auto voor langere afstanden dus. Ook de prima stoelen dragen daar aan bij. Schakelen gaat soepel en vlot, alleen van vier naar vijf moet je wat bewuster doen.
Inmiddels al twee keer gebruik gemaakt van Opel On Star, vooral om een adres op te zoeken. Dat werkt prima, de mensen in het callcenter zijn netjes, accuraat en geven via het navigatiesysteem het gevraagde adres door.
Ook de Wifi in geactiveerd, vooral mijn vrouw en kinderen maken hier veel gebruik van onder het autorijden. Zelf probeer ik zomin mogelijk met andere dingen onder het rijden bezig te zijn, maar voor de passagiers in dit echter wel prettig. Zelf als er vier personen met hun smartphone via de wifi werken is er geen enkel probleem. Kijken hoe dit straks in het buitenland gaat!
De elektrische achterklep gebruiken we ook erg veel, het bewegen van je voet onder de bumper gaat goed, maar je moet wel goed mikken!
Positief is het brandstofverbruik. De boordcomputer geeft momenteel 4,1 liter aan op elke 100 km! Als dat zo blijft ben ik, maar ook mijn werkgever, erg blij!
Ook positief is het stop-start systeem, je moet er even aan wennen, want volgens mij schakelt de motor al uit als de auto nog een beetje rolt in combinatie met voet op de rem, wel kun je versnelling al in zijn één zetten, dan is het rem los, koppeling op en gaan. De motor start dan heel snel en soepel.
Wat minpuntjes: de parkeersensoren piepen wel heel hard en irritant, en ook de lane warning departure schakel ik soms uit, omdat hij soms best fors aan het stuur trekt. Misschien moet ik hier nog aan wennen, is immers wel een safety feature, die het rijden eigenlijk veiliger moet maken.
Ander minpunt waar één van de Autoweek lezers mij op wees, de lichtmetalen velgen zijn wel mooi, maar wat worden ze snel vuil. Dat betekent elke week even naar de wascabine om met een flesje Aldi velgenreiniger en hogedrukspuit de velgen even schoon te spoelen.
Tips om de velgen schoon te houden zijn welkom.....

Zuinigheidswonder

Inmiddels heb ik er sinds de laatste keer review meer dan 10.000 km bij gereden. Daaronder zo'n 3.500 km tijdens de vakantie. Met achterbank, dakkoffer en de bagageruimte vol naar Engeland en Wales geweest. De Opel lag wel laag op de weg maar presteerde verder prima. Alle passagiers aan boord waren blij met de Wifi, al was er geen bereik in België en Frankrijk, we reden via Duinkerken. In Engeland was de Wifi prima, zelfs live stream tv beelden kwamen via de smartphones binnen. Tsja, dit eerste jaar is de wifi nog gratis....
Ook zakelijk enkele lange ritten gemaakt naar Stuttgart en Hamburg. Je merkt wel met de 110 pk dat je niet zo snel accelereert in de zes, dus vaak even terug naar de vijf voor een snelle tussen acceleratie.

De ingebouwde navigatie stelt teleur. Ik had al één van de nieuwste Tomtom's, deze gebruik ik nu ook weer naast de ingebouwde navi. TomTom geeft veel eerder en duidelijker aan waar de files staan, hoe deze te omzeilen en ook de extra reistijd.
Wel leuk om beide systemen tegelijkertijd te gebruiken, soms krijg je hele andere resultaten. De Opel navi lijkt soms meer kilometers te maken en leidt je verder om. Maar eens bij de Opel dealer langsgaan, kijken voor een update.

Zeer positief ben ik over het verbruik. De boordcomputer geeft regelmatig een gemiddeld aan van 3,8 l/100 km. Maar de meeste tankbeurten leveren een gemiddelde op van zo'n 1 op 24 km. Daar is natuurlijk mijn baas ook blij mee en nee, ik rij niet met 90 km/uur op de rechterbaan en ook niet met 140 op de linkerbaan. Gewoon een rustige rijstijl, op tijd overschakelen en vooruit kijken doet wonderen voor het verbruik.

Handschoenen mee

Inmiddels zitten we in een koude periode, zitten er vier hagelnieuwe winterbanden onder (Michelin Alpin A5) en heeft de Opel Astra 18.000 km gereden. Even naar Neurenberg op-en-neer ging prima, in de regen voldoen de Michelins in ieder geval prima. Ook op de Duitse snelwegen waar deels geen ZOAB ligt en er dus veel water op de weg blijft staan.
Echter mis ik wat zaken die mijn vorige auto wel had, eentje is buitenspiegelverwarming en de ander is een lampje in het dashboardkastje. Misschien futiliteiten voor sommigen, maar op dit soort dingen ga ik wel letten bij een volgende leaseauto. Eigenlijk verwacht je dat dit soort dingen er gewoon inzitten zeker bij een auto van 30 mille. Jammer dat Opel hier op bezuinigd, ook bij een topmodel.
Ook heb ik er spijt van dat ik geen stoelverwarming heb, want mijn woon-werkverkeer afstand is slechts 20 km, en dan komt de temperatuurmeter bij vriespunt buiten eigenlijk maar net los als ik bij mijn werk ben. Het zegt wel wat van de efficiëntie van de motor (die blijft zuinig), maar betekent wel dat ook het interieur nauwelijks warm wordt.
Dus handschoenen aan als het echt koud is!

Daar zijn we weer

Het heeft even geduurd, maar ineens is de km stand van 18.000 km (2 jaar geleden) naar 74.000 km gegaan. De Opel Astra blijft zuinig, nog steeds is een gemiddeld verbruik van 4,4 liter elke 100 km de gewoonste zaak van de wereld. Ook is de Opel best comfortabel op lange reizen. Wel wat minpuntjes. Het automatisch overgaan van dag- in nachtstand van dashboardverlichting gebeurt te pas en te onpas. Het systeem reageert te snel op schaduwen en schakelt daarna te langzaam terug. Verder is de auto , naast gewoon onderhoud, al drie keer naar de garage geweest. Soms klonk de Opel als een oude diesel, het ding ratelde behoorlijk. Dan schijnt, zo is mij verteld, de oliedruk weg te vallen of minder te zijn van de distributieriemspanner. Is niet schadelijk zegt men (Opeldealer), maar toch maar laten verhelpen. tot twee keer toe. Vooral met koud weer had de Opel er vaker last van. Afgelopen maanden niet meer. Erger was het kraken rechtsonder bij het sturen. Bleken de bussen te zijn van de voorwielophanging. Vooral de types van 2016 en 2017 kunnen hier last van hebben. Dus vlak voor afgelopen zomervakantie zijn er twee nieuwe draagarmen (!) met andere bussen ingezet. Probleem verholpen en ik blij dat het een leaseauto is. Auto was net uit de garantie en volgens mij heeft de leasemaatschappij ook wat moeten betalen, ondanks coulanceregeling van Opel. Binnenkort gaan de winterbanden er weer onder. O ja, dat Opel-on-star was leuk maar werkt niet meer. Ook het maandelijkse diagnose overzicht komt niet meer. Dacht dat dat pas in 2020 ophield i.v.m. de overname door de PSA groep.

Iets te vaak naar de garage

Het afgelopen jaar last gehad van een onwillige temperatuurmeter. Stond bij koude motor al op half warm, bij warme motor op koud en soms zelfs in het rode gebied. Tot 2 maal toe gemeld bij dealer, die niets kon vinden. Een keer gereset, toen heeft die 3 dagen normaal gefunctioneerd. Na veel geklaag mijnerzijds uiteindelijk een nieuwe meter geplaatst. Ook met de software is het nodige veranderd. 'Was voor de werkplaats een hele klus' hoorde ik bij het ophalen van de auto.
Ook weer geklaagd over het heftig ratelen van de motor. Maar bij de dealer loopt de motor weer mooi rond en kunnen ze niets vinden. Uiteindelijk een filmpje gemaakt dat binnenkort naar de dealer gaat.
Voor de rest rijdt de Astra prima hoor, maar ben net iets te vaak bij de dealer. Ben blij dat het om een leaseauto gaat en niet mijn privébezit is,

PRIVATE LEASE Opel Astra