Opel Astra Sports Tourer 1.4 Turbo 140pk Sport (2011)

autoreview

Opel Astra Sports Tourer
Opel Astra Sports TourerOpel Astra Sports TourerOpel Astra Sports TourerOpel Astra Sports TourerOpel Astra Sports TourerOpel Astra Sports TourerOpel Astra Sports TourerOpel Astra Sports TourerOpel Astra Sports TourerOpel Astra Sports TourerOpel Astra Sports Tourer

Signalement

UitvoeringAstra Sports Tourer 1.4 Turbo 140pk Sport
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand laatst1.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

de eerste kilometers

  • 1.000 km

Inleiding
Sinds korte tijd rijd ik in een Astra Sports Tourer 140 pk turbo in de sport uitvoering.
De auto is uitgerust met een sport+ pakket (CD500, USB aansluiting, parkeersensoren voor en achter) , en het winterpakket met verwarmde stoelen en -stuur. De kleur is Technical Grey.
Exterieur
Het prominent aanwezige turbo op de achterklep schept wel bepaalde verwachtingen omtrent prestatiegebied die de auto niet kan waarmaken. Het is geen GSI/GTI achtige auto, ondanks de 140 pk’s aan boord.
De motor is lekker pittig, met name in de eerste 4 versnellingen. Omdat het in het interieur stil is, valt de snelheid niet op. Schijn bedriegt, want zonder veel moeite worden snelheden van 160+ bereikt.
De auto staat op 18 inch lichtmetaal, wat hem in combinatie met de chromen accenten een sportief uiterlijk geeft. De 18 inch wielen, en daarbij bijbehorende lage banden hebben een verrassend goed comfort. De auto ligt redelijk strak op de weg, maar het is absoluut geen stuiterbak.

Verbruik
Het downsizen van motoren icm een turbo zou een gunstiger verbruik opleveren. Jaja. Ik moet toegeven dat ik een redelijk pittige rijstijl heb, en dagelijks korte ritten maak, maar ik kom niet beter uit dan een verbruik van plusminus 10 liter per 100 kilometer. Ik ben blij dat ik een tankpas heb, want het bedrag dat ik maandelijks aan bijtelling betaal zou ik met de huidige brandstofprijs alleen al aan benzine kwijt zijn…. Nadat ik wat meer kilometers gemaakt heb, zal ik eens een periode volgens ‘het nieuwe rijden’ gaan rijden. Ik ben erg benieuwd wat dat met het verbruik gaat doen.

Interieur
De auto straalt van binnen een bepaalde klasse uit. Je wordt omgeven door het dashboard. Het uitzicht op het instrumentarium in combinatie met de voortreffelijk zittende AGR stoelen zorgt ervoor dat je niet het gevoel hebt in een C-klasse auto te zitten.
De AGR stoelen zijn veelvuldig te verstellen. Naast de basisfuncties kun je de hoogte instellen, de kantelhoek van het zitvlak, het zitvlak zelf in lengte verstellen, en via een electrische bediening is de ondersteuning van de onderrug aan te passen. De juiste houding moet ik nog zien te vinden. Een nadeel van de AGR stoelen is dat ze iets minder ruimte voor de achterpasagiers overlaten. In tegenstelling tot vele berichten valt het op de achterbank best mee qua beenruimte. Dit is niets minder dan in mijn vorige Ford Focus.

De stuurbekrachtiging vind ik persoonlijk te licht afgesteld. Er is geen duidelijke aanslag van het midden. Hoewel ik er inmiddels gewend aan ben geraakt, vond ik de afstelling van de stuurbekrachtiging in mijn oude auto fijner.

Knoppen.
De middenconsole bevat veel knoppen. Dit is met name een door critici veel aangehaald punt. Een voordeel van vele knoppen is dat een groot aantal functies een eigen ‘sneltoets’ heeft. Het aantal toetsen is ook aanzienlijk hoger door het ontbreken van een touch-screen. Binnen de korste keren zijn alle knoppen blindelings te vinden. De toetsen zijn grofweg in twee zones te verdelen:
- Temperatuur, met knoppen voor Airco, Extra voorruit blower, automatische temperatuurinstelling, achterruit verwarming, stoel- en stuurverwarming, en twee knoppen voor de instelling van de ventilator. Die laatste zou van mij wekl een draaiknop mogen zijn.
- Infotainment en auto instellingen. Alle functies omtrent radio en navigatie zijn in dit blok te vinden. Ook de configuratie van de auto (sloten, verlichting, e.d.) is hier in te stellen. Ook de Parkeer-sensoren en ASR hebben eigen knoppen in dit blok. Het bedienen van alle informatie op het 7 inch scherm gebeurt door middel van een multifunctioneel draaiwiel.
Een nadeel van de knoppen is de vetgevoeligheid. Door het gladde matte plastic is het materiaal erg gevoelig voor vette vingers.

Knoppen op het stuur
Op het stuur bevinden zich ook een aantal knoppen:
Aan de linkerzijde een groepje voor het bedienen van de Cruise Control, en aan de rechterzijde een groep knoppen voor de radiobediening.

Electronische handrem.
Een zeer fijne optie is de electronische handrem met hill-assist. Via een klein knopje op de plek waar de handrem zit is de handrem te bedienen. Gasgeven volstaat! Ook op een helling. Dit werk ideaal.

Audio.
Het audiogedeelte is met de CD500 redelijk uitgebreid. Veel instellingen mogelijk, en de bediening is vlot. Op dit moment heb ik een 2,5 inch HD met een capaciteit van 320 GB aan de USB poort gekoppeld. Bij de eerste maal aansluiten moeten de indexen gelezen worden, en duurt het een minuutje voordat de schijf te gebruiken is. Zolang de schijf aangekoppeld blijft, is de muziek vervolgens direct te benaderen. Ook na het uitschakelen van de auto blijven de indexen bekend.. Het navigeren gaat nog niet al te makkelijk, omdat alleen het diepste niveau van de mappen weergegeven wordt. Het gebruik van het audiosysteem verdient echter nog wel wat uitzoekwerk van mijn kant. Alle MP3’s worden met tag’s weergegeven in het scherm, en de bladeren kan vanaf het stuur. Ook bestaat er de mogelijkheid om met playlisten te werken.
En dan nu het belangrijke gedeelte: Hoe klinkt het nu? Redelijk bedroefend. In mijn laatste auto had ik een signat versterker met een infinity 16 cm composetje + 8” woofer van MTX. Niet al te schokkend dus. Het verschil in geluidskwaliteit van deze beschreven set vergeleken met de Astra is wel schokkend. Het geluid klinkt wollig, vervormt redelijk snel, geen sprankelijk hoog. Ik hoop de geluidskwaliteit te verhogen door een Isotec IsoAmp 4 versterker te plaatsen. Ik kom hierop terug.

Conclusie:
Al met al ben ik zeer tevreden met de auto. Hij ziet er mijn inziens zeer goed uit, rijdt heerlijk en vlot. Geweldige stoelen. Het verbruik is wat minder, maar dat heeft ongetwijfeld met mijn rijstijl te maken. Het nadeel tot nu toe is voor mij de geluidskwaliteit, maar daar komt verbetering in.

7,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

PRIVATE LEASE Opel Astra

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (4)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.